Dünya basınında yer alan haberlerde, açıklamanın Orta Doğu’da özellikle Suriye’de de etkileri olabileceği belirtildi. Dünya basınıyla beraber önemli kurumların, kuruluşların ve şahsiyetlerin Asrın Çağrısına ilişkin açıklamalarını sizler için derledik.
Asrın Çağrısı; ABD, İngiltere, Almanya, İsrail ve Suudi Arabistan basınında şöyle yer aldı:
THE GUARDİAN: ÖCALAN’IN ÇAĞRISI TÜM ORTADOĞUDA GENİŞ YANKI UYANDIRACAK
İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, Öcalan’ın çağrısına ilişkin haberinde şu ifadeleri kullandı:
”Türkiye’nin uzak bir adasında hapsedilmiş olan Kürt militan lideri, gruba (PKK’ye) silah bırakma ve kendini feshetme çağrısında bulunarak, 40 yıllık gerilla savaşı, saldırılar ve misillemelerin ardından; Türkiye ile kırılgan bir barışın başlangıcına işaret etti. Öcalan’ın mesajı, Kürt güçlerinin önemli bir bölgeyi kontrol ettiği Suriye başta olmak üzere, İran ve Irak dahil olmak üzere tüm Orta Doğu’da geniş yankı uyandıracak.”
CNN: ÇATIŞMAYI SONA ERDİREBİLECEK BİR ÇAĞRI
ABD’de yayın yapan CNN’in haberinde Öcalan’ın çağrısı, ”Kürt militan lideri Abdullah Öcalan, PKK’deki takipçilerinden silah bırakmalarını ve örgütü feshetmelerini isteyerek Türkiye ile on binlerce insanın hayatına mal olan onlarca yıllık çatışmayı sona erdirebilecek bir çağrıda bulundu” şeklinde aktarıldı.
THE NEW YORK TİMES: SINIR ÖTESİNDE DE YANKI UYANDIRMASI BEKLENİYOR
ABD merkezli The New York Times gazetesi, çağrının sınır ötesi yansımaları olacağı yorumunda bulundu:
“PKK; Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılıyor. Örgütün lideri Abdullah Öcalan, cezaevinde kendisini ziyaret eden Türkiye’nin ana Kürt yanlısı siyasi partisinin üyeleri tarafından bir basın toplantısında okunan yazılı bir açıklamayla bu çağrıyı yaptı. Öcalan, PKK’nin silah bırakması gerektiğini belirterek, örgütün ‘ömür süresini tamamladığını’ ve feshedilmesi gerektiğini ifade etti. Öcalan’ın tarihi mesajı, 40 yılı aşkın süredir, 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmanın nihayet sona erebileceği ihtimalini gündeme getirdi. Aynı zamanda, Öcalan’ın Türkiye ve Irak’taki PKK üyeleri ile Suriye ve İran’daki bağlantılı Kürt milisler üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, bu çağrının sınır ötesinde de yankı uyandırması bekleniyor.”
DW: ÖCALAN, DEMOKRATİK BİR TOPLUM ÇAĞRISINDA BULUNDU
Almanya devletine ait yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin (DW), Öcalan’ın çağrısına ilişkin haberinde şu görüşler yer aldı:
”PKK liderinin mesajı, Türkiye’nin sol görüşlü, Kürt yanlısı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM) üst düzey üyelerle yaptığı görüşmenin ardından iletildi. Öcalan, yeni bir ‘barış dönemi’ ve ‘demokratik bir toplum’ çağrısında bulundu. Bugün yapılan açıklama, aşırı sağcı MHP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki olan Devlet Bahçeli’nin, Ekim ayında Öcalan’a şartlı tahliye imkanı sunulabileceğini öne sürmesinin ardından geldi. Bahçeli, PKK’nin şiddeti reddedip kendini feshetmesi durumunda böyle bir adımın atılabileceğini belirtmişti. Öcalan, Aralık ayından bu yana DEM milletvekilleri tarafından iki kez ziyaret edildi. Kürtler, Türkiye nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturuyor ve aynı zamanda Suriye, Irak ve İran’da da önemli bir nüfusa sahipler.”
YEDİOTH AHRONOTH: PKK BU ÇAĞRIYA UYACAK MI?
İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesi, çağrıyı seçim aritmetiği ile ilişkilendirdiği haberinde şu ifadelere yer verdi:
”1999’dan bu yana İstanbul açıklarındaki bir adada neredeyse tamamen tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan, kurucusu olduğu PKK’nin kendini feshetmesi ve tüm silahlı grupların silah bırakması çağrısında bulundu. 1984’te başlayan isyandan bu yana Türkiye ile çatışmalarda 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti. En büyük soru ise şu: PKK üyeleri bu çağrıya uyacak mı? Arka planda ise Erdoğan’ın iktidarını uzatacak yeni bir anayasa onaylatma çabası bulunuyor. Öcalan’ın bu çağrısı, 40 yılı aşkın süredir devam eden ve 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmaların sona ermesi için bir yol açabilir.”
AL ARABİYA: SURİYE İÇİN ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya, Öcalan’ın açıklamasının Suriye’deki olası yansımalarına dikkati çekti:
“Türkiye’de cezaevinde bulunan lider Abdullah Öcalan, PKK’ye silah bırakma çağrısında bulundu. Bu adım, örgütün Ankara ile 40 yıllık çatışmasını sona erdirebilir ve bölge için geniş çaplı siyasi ve güvenlik sonuçları doğurabilir. PKK’nın 1984 yılında Kürtlere bir devlet kurma hedefiyle başlattığı mücadelede bugüne kadar 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Ancak örgüt, zamanla ayrılıkçı hedeflerinden uzaklaşarak Türkiye’nin güneydoğusunda daha fazla özerklik ve Kürtlere yönelik daha geniş haklar talep etmeye yöneldi. Öcalan’ın çağrısı, PKK’nin üslerinin bulunduğu büyük petrol ihracatçısı Kuzey Irak ve 13 yıllık iç savaşın ardından aralık ayında Beşar Esad’ın devrilmesiyle yeni bir döneme giren komşu Suriye için de önemli sonuçlar doğurabilir. Türkiye ile PKK arasındaki barış süreci on yıl önce çökmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir müttefiki, dört ay önce Öcalan’dan böyle bir adım atmasını önermişti.”
EL EREB: ERDOĞAN VE KÜRTLER ARASINDA BİR ATEŞKESTEN ÖTESİ
Londra merkezli El Ereb gazetesi ise, Önder Abdullah Öcalan’ın çağrısının, Kürtlerin onlarca yıl sonra ilk kez Türkiye ile barış sürecine doğru ilerlediğini gösterdiğini, anayasa reformu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir dönem daha iktidar olma şansı verebilecek erken seçimler için siyasi iklimin oluştuğunu yazdı.
El Quds El Erebi gazetesi de aynı konuda Önder Abdullah Öcalan’ın demokrasi ve barışın savunucusu olduğunu, on binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan, Türkiye ve komşuları üzerinde büyük etkiler yaratan sorunlar için tarihi bir çözümün kapısını açabileceğini belirtti.
BEYAZ SARAY: ÖCALAN’IN ÇAĞRISI ÖNEMLİ BİR ADIM
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, açıklamasında Abdullah Öcalan’ın çağrısını “çatışmayı azaltmaya yönelik önemli bir adım” olarak değerlendirdi.
Hughes, “Bu önemli bir gelişme ve bunun ABD’nin kuzeydoğu Suriye’deki IŞİD karşıtı ortakları konusunda Türk müttefiklerimizi yatıştırmaya yardımcı olacağını umuyoruz. Bunun bu sorunlu bölgeye barış getirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.
AB TÜRKİYE RAPORTÖRÜ: ÇAĞRI ÇÖZÜM İÇİN EN İYİ BAŞLANGIÇ NOKTASI
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, çağrının Kürt sorununun çözümü için en iyi başlangıç noktası olduğunu belirtti.
Nacho Sánchez Amor, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Abdullah Öcalan’ın bugün PKK’ye silah bırakma ve feshedilme çağrısında bulunması, memnuniyetle karşılanan tarihi bir adımdır. Türkiye’deki Kürt sorununu diyalog ve uzlaşı temelinde barışçıl bir şekilde çözecek potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktasıdır.”
İNGİLTERE: TÜM TARAFLARA ‘YAPICI BiR SÜRECE GiRME’ ÇAĞRISI
İngiltere Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi Sözcüsü, Önder Apo’nun çağrısı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Ofis sözcülüğünden yapılan açıklamada şu ifadeler paylaşıldı: “NATO’nun yakın müttefiki ve terörle mücadelede uzun süredir ortağımız olan Türkiye halkı için barış ve güvenliğe doğru ilerleme kaydedilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm tarafları, güvenliği, istikrarı ve hukukun üstünlüğüne saygıyı garanti eden barışçıl ve yapıcı bir sürece girmeye teşvik ediyoruz. İngiltere, hem Türkiye’de hem de daha geniş bölgede çatışmaları azaltma ve istikrarı teşvik etme çabalarını desteklemeye kararlıdır.”
BM’DEN ASRIN ÇAĞRISINA DESTEK: ÇÖZÜM İÇİN UMUT IŞIĞI
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuya ilişkin bir açıklama yaptı. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında Guterres’in mesajını aktardı.
Dujarric, “Kürdistan İşçi Partisi’nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan’ın savaşçılarına silah bırakma ve PKK’yi feshetme çağrısında bulunduğu mesajına ilişkin Türkiye’den gelen haberleri hepimizin gördüğünü düşünüyorum.
Genel Sekreter bu önemli gelişmeyi memnuniyetle karşılamaktadır. Genel Sekreter göre bu gelişme, uzun süredir devam eden çatışmanın çözümüne dair bir umut ışığını temsil etmektedir” dedi.
ALMANYA: ÖCALAN’IN ÇAĞRISINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafında yapılan açıklamada ”Abdullah Öcalan’ın bugün PKK ve ona bağlı örgütlere yaptığı silah bırakma çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlıktan ((Auswärtigesamt) yapılan açıklamada şöyle denildi:
”Abdullah Öcalan’ın bugün PKK ve ona bağlı örgütlere yaptığı silah bırakma çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz
Bu, on binlerce insanın hayatına mal olan on yıllardır devam eden terör, şiddet ve misilleme sarmalını kırmak için tarihi bir fırsat sunuyor.
Şiddetin sona erdirilmesi önemli bir ilk adımdır, ancak Türkiye halkı için sürdürülebilir bir çözüme ulaşmak için daha fazla adıma ihtiyaç vardır. Bu, her şeyden önce Türkiye’deki Kürtlerin kültürel ve demokratik haklarına saygı gösterilmesini ve bunların güvence altına alınmasını içerir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu siyasal sürecin şekillendirilmesinde ve varılan uzlaşma çözümlerinin bağlayıcı hale getirilmesinde merkezi bir rol oynamaktadır.
Federal hükümet olarak böyle bir süreci desteklemek için elimizden geleni yapmaya hazırız…”
IRAK DIŞİŞLERI BAKANLIĞI: BÖLGESEL İSTİKRARA DOĞRU ATILMIŞ OLUMLU BİR ADIM
Irak Dışişleri Bakanlığı Asrın çağrısını şu şekilde değerlendirdi: Sayın Öcalan’ın çağrısı bölgesel istikrara doğru atılmış olumlu bir adımdır. Çatışmaların sona erdirilmesinde siyasi çözümlerin önemini vurguluyoruz. Bağdat, çatışmaların çözümü ve barışçıl kalkınmanın teşviki için diyalog çabalarını destekliyor.
İTALYA ESKİ BAŞBAKANI: KÜRTLERİN HAKLARINI TANIMA ZAMANI
Önder Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısına ilişkin bir açıklama da 1999 Uluslararası Komplo sürecinde İtalya Başbakanı olan Massimo D’Alema’dan geldi.
İtalyan Haber Ajansı ANSA’ya konuşan İtalya Eski Başbakanı Massimo D’Alema, Önder Apo’nun tarihi çağrısını olumlu bir gelişme ve cesaret dolu bir mesaj bir olarak tanımladı.
CESARET DOLU BİR MESAJ, SIRA TÜRK HÜKÜMETİNDE
Önder Abdullah Öcalan’ın yaptığı açıklama karşısında Türk devletinin adım atması gerektiğini ifade eden D’Alema, şunları kaydetti: “Bu olumlu bir gelişme, cesaretli bir mesaj ve umarım Türk hükümeti ve Erdoğan tarafından uzun ve acı verici bir çatışmayı sona erdirmek için somut bir olasılık olarak ele alınır. Diğer taraf silahlı mücadeleden vazgeçerken, Kürtlerin haklarını tanımaya açık olmalılar”.
Ekim 2024’de Medya Haber Televizyonuna konuşan İtalya Eski Başbakanı Massimo D’Alema, dönemin ABD Başbakanı Bill Clinton’un kendisini arayarak “Öcalan’ı Türkiye’ye verin” dediğini itiraf etmişti.