01 Ağustos 2011 Pazartesi Saat 13:26
Avrupalı politikacılar Erdoğan’a “İstifalar demokratikleşme ve AB kriterlerinin uygulanması için önemli bir şans çağrısı yaparken, basın genelkurmay başkanı olması beklenen Necdet Özel’e dikkat çekti. Özel’in Erdoğan’ın en güçlü adamı olduğu ve 2. Ordu Komutanıyken PKK’ye karşı savaşı yürüttüğü belirtilerek “Kürtlere karşı Erdoğan istediği orduyu kuruyor yorumları yapıldı.
“Generaller Erdoğan’a karşı mücadeleyi kaybetti , “Türkiye’de istifa depremi , “İktidar mücadelesini Erdoğan kazandı , “Hükümet ve ordu arasında iktidar kavgası , “Türk ordusu tehlikeli iktidar savaşına cesaret edemedi ve “90 yıl sonra gelen teslimiyet … Avrupa basını Türk ordusundaki üst düzey 4 komutanın istifasını bu başlıklarla bildirdi.
Ancak istifaların ardındaki süreç ve Türk ordusunun nasıl şekilleneceği de Avrupa’da yakından izleniyor. Basına konuşan Brüksel’deki diplomatlar istifalar ile yargılanan generallerin demokratikleşme yolunda iyi bir fırsat olduğuna dikkat çekerken, Alman politikacılar başbakan Erdoğan’a “Askeriyenin siyaset üzerindeki hâkimiyetine son ver çağrısı yaptı.
‘İSTİFALAR DEMOKRATİKLEŞME ANLAMINA GELMEZ’
Berliner Zeitung gazetesine konuşan hükümet partisi CDU üyesi Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, Türkiye’deki son krizi yakından izlediklerini ima ederek “Askeri liderlerin kararın hükümetin demokratikleşme ve AB yolunda adım atması için bir şans olarak görüyorum dedi.
Hıristiyan birlik partileri CDU ve CSU grubunun dış ilişkiler sözcüsü Philipp Missfelder ise Erdoğan’ın askerlere karşı iktidar mücadelesi kazanmasının ülkeyi demokratikleşme ve AB yolunda adım atılması anlamına gelmediğini söyledi. Aynı Alman gazetesi Brüksel’in de gelişmeleri yakından izlediğine dikkat çekerek, özellikle generallerin yargılanmasının hukuk devletinin kurulması için bir fırsat olduğunu ifade etti.
“PKK’YE KARŞI MÜCADELE EDEN KOMUTAN
Basın ise bugün başlayan Yüksek Askeri Şura toplantısında Genelkurmay başkanlığına atanması beklenen Orgeneral Necdet Özel’in kimliğine vurgu yaptı. Şura toplantısını “Türkiye’ye yeni askeri liderler başlığıyla duyuran Alman haber ajansı DPA “Kürt militanlara karşı mücadelede çok önemli tecrübeleri olan Özel’in ordunun başına getirilmesi bekleniyor biçimindeki ifadesi dikkat çekti.
Aynı şekilde Financial Times gazetesi de “günün adamı bölümünde “Erdoğan’ın en güçlü adamı başlığıyla Özel’e yer verdi. “Türkiye tarihi bir dönemeçte, Türk General İslam partisi AKP ile temasa geçmekten korkmuyor görüşlerine yer veren gazete, Özel’in 2. Ordu Komutanlığı yaptığı sırada PKK’ye karşı verilen savaşı yönettiğine dikkat çekti.
“ERDOĞAN’IN YENİ PLANI 90’LI YILLARI HATIRLATIYOR
Neus Deutschland gazetesi ise istifalar öncesi Erdoğan hükümetinin kurmak istediği özel birlikleri hatırlatarak “Türk başbakanının Özel’e ihtiyacı vardı. Böylelikle Kürt sorunundaki politik durgunluk yerini PKK’li Kürt militanlara karşı yürütülecek küçük savaşa bırakabilir. Erdoğan’ın yeni planı Kürtlere askerlerin karıştığı ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı 90 yılları hatırlatıyor yorumunu yaptı.
“KEMALİZM YERİNE TAYYİBİZM Mİ?”
“90 yıl sonra gelen teslimiyet başlığıyla Türkiye’de ordunun rolüne ve yaptığı darbeleri yazan Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Taz da istifa krizi ardından BDP’nin kaygılarına dikkat çekti. Gazete BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Kemalizm yerine Tayyibizm mi geliyor? görüşlerine yer verdi. -ANF
Perwer Yaş
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info