27 Kasım 2024 tarihinde HTŞ çetelerinin Halep’e saldırısıyla beraber harekete geçen işgalci Türk devleti DAİŞ çeteleri eliyle bölgedeki varlığını kalıcılaştırmak ve Suriye genelinde hakimiyetini güçlendirmek için uzun süredir çetelere sınırsız destek sunuyor. Bilindiği gibi MİT, HTŞ liderlliğinde Suriye Hükümeti’nin kurulmasında en önemli rolü oynadı ve Irak ve Suriye’de DAIŞ’i tekrar aktif hale getirdi.
Lekolin.org olarak edinidiğimiz bilgilere göre, son bir ay içinde MİT, Şam Genel İstihbarat Müdürlüğü ve Milli Güvenlik Teşkilatı yetkilileri arasında bir dizi gizli toplantı yapıldığı öğrenildi. Toplantılarda Türk istihbaratından doğrudan DAIŞ çetebaşlarının Suriye toprakları içindeki hareketlerinin kolaylaştırılması yönünde talimatlar verdiği öğrenildi.
MİT, Şam merkezli Genel İstihbarat Servisi Başkanı “Ebu Musab Şihelê” lakabıyla bilinen Hüseyin Seleme ile askeri istihbarat şefi “Ebu Nur” lakabıyla bilinen kişiden, daha önce Türk istihbaratı tarafından eğitilen Türk kökenli DAIŞ elebaşlarına odaklanarak, DAIŞ liderlerinin Humus, Şam ve Süveyda vilayetlerindeki hareketlerini güvence altına almaları için talimat verdi.
Türkiye’nin Şam istihbarat birimlerine gönderdiği direktiflerde, uluslararası koalisyon ve ABD tarafından aranan bir grup DAIŞ emirlerinin Türkiye’den Suriye’ye Bab el-Hawa sınır kapısından geçirilmesinin yer aldığını doğruladı. Söz konusu çeteler, bu şehirlerde saldırılar gerçekleştirilmesi amacıyla Şam, Humus ve Süveyda’ya kaydırıldığı öğrenildi.
Bu saldırılarla DAIŞ’in Şam’ın kontrolü altındaki bölgeler de dahil olmak üzere Suriye’nin her tarafına yayıldığını göstermeyi ve uluslararası toplumu, Heyet Tahrir eş-Şam liderliğindeki “yeni otoritenin” daha fazla destek ve kabul görmesinin gerekli olduğu ortak bir tehdidin varlığına ikna etmeyi amaçlayan bir planın parçası olarak geliyor.
Geçtiğimiz günlerde Colani iktidarı Erdoğan ile görüştü. Askeri iş birliği ve koordinasyon konularının ele alındığı görüşmelerde DAIŞ’e karşı mücadele adı altında Türkiye’nin Suriye’de yeni askeri üsler kurmayı planladığı bildirildi.
SALDIRILARDAN QSD SORUMLU TUTULACAK
Edindiğimiz bilgilere göre MİT’in toplantıdaki talimatları arasında, QSD’yi uluslararası koalisyonun bilgisi olmadan Suriye’nin kuzey ve doğusundaki “gizli kamplardan” Şam’ın kontrolü altındaki bölgelere DAIŞ çetelerini geçirmekle suçlayan bir medya ve güvenlik söyleminin de uydurulması yer alıyor. Bu şekilde medya karışıklığı yaratılmaya ve saldırılardan QSD sorumlu tutulmaya çalışılacak.
8 ay boyunca MİT tarafından toplanılan ve 17 Mayıs günü Cilvegöz sınır kapısının Suriye tarafında bulunann Bab El Hawa Sınır Kapısı’ndan Türkiye’den Suriye’ye geçirilen DAIŞ çetebaşlarının isimleri ve fotoğraflarını Lekolin.org olarak sizlerle paylaşıyoruz.
Türk kökenli Çetebaşlarının isimleri ve foğrafları şu şekilde:
–Hemdusin Türk, 1988 Amed/Qulp doğumlu.
-Demir Aydemir, 1990 Amed doğumlu.
-Mehmet Bekel, 1985 Konya doğumlu.
-Kenan Üzgün, 1996 Amed/Farqin doğumlu.
-Amir Ünayi, 1995 Van doğumlu.
Daha önceden belirttiğimiz gibi MİT’in, DAIŞ çetelerine yardım ettiği ve çete gruplarının transferleri üzerinde durduğu onlarca kez belgelenmişti. MİT, HTŞ’nin kalıcı olarak Suriye’yi yönetmesi ve işgalci Türk devletinin çıkarları doğrultusunda hareket etmesini sağlamak için elinden gelen tüm kurnazlıkları yapıyor ve HTŞ çetelerine yardım ediyor. Tek amaçları QSD’nin varlığını güçsüzleştirmek. Bu yüzden daha önceden de yaptığı gibi Suriye de çıkarttıkları her karmaşa da şuan olduğu gibi QSD’yi suçlamaya devam ediyorlar.
Aynı şekilde sitemiz Lekolin.org 9 Mayıs tarihli Özel Haberin’de ABD’nin HTŞ iktidarına Suriye’deki yabancı çeteleri çıkarılması konusunda baskıları arttırması üzerine harekete geçen MİT’in, 28 Nisan 2025 tarihinde Suriye’nin Kuzeyinde bulunan aslen Türkiyeli ve yabancı uyruklu DAIŞ çetelerinin bir kısmını Suriye çölüne geçirdiğini belirtmişti. Bölgede artan DAIŞ saldırıları QSD basın merkezi tarafından aktarılmıştı.
MİT gözetiminde yürütülen bu planla, lojistik ve istihbarat desteğiyle Suriye’nin belirli bölgelerinde DAIŞ faaliyetleri canlandırılmak isteniyor. Ardından Heyet Tahrir el-Şam tarafından DAIŞ’e yönelik askeri operasyonlar düzenlenerek, örgütün terörle mücadelede güvenilir ve inandırıcı bir güç olarak gösterilmesi amaçlanıyor. Bu da bize DAİŞ hareketliliğinin bu süreçlerde özellikle Suriye’nin güneyinde daha da fazlalaşabileceğini gösteriyor.
HALEP VE EL-MEYADIN’DE PLANLANMIŞ OPERASYONLAR
Sitemiz Lekolin.org 20 Mayıs tarihli Özel Haber’inde Suriye’de gerçekleşen son saldırıların perde arkasını aralarken DAIŞ’in bu saldırlardaki rolüne de dikkat çekmişti. Bir yandan HTŞ iç çatışmaları derinleşirken aktifleştirilen DAIŞ saldırıları ile HTŞ iktidarı meşruiyet kazanma arayışında.
Bilindiği üzere son günlerde Dêrazor kırsalının doğusundaki Halep ve El-Meyadin kentlerinde Şam iktidarına bağlı Genel Güvenlik Karargahı’na yönelik ani saldırıların gerçekleştirildi., MİT yapılan saldırılardan direkt DAIŞ’i sorumlu gösterdi. Ardından Heyet Tahrir el-Şam, DAIŞ’e karşı “güvenlik operasyonları” başlattığını duyurdu; bu hamle de bu planın bir parçası olarak görülüyor.
Son olarak dün gece Halep uluslararası havalanı yolu üzerinde HTŞ’ye bağlı Güvenlik güçleri ile Türk devletine bağlı olduğu iddia edilen çete grupları arasında çatışmalar yaşandı. HTŞ ve MİT’e yakın kaynaklar ise çatışmaların Şam iktidarına bağlı güçler ve DAIŞ çeteleri arasında yaşandığını iddia etti.