• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Araştırmalar

1 Mayıs Kutlu Olsun!

Yayınlayan Cemal Şerik
5 Mayıs 2020
Kategori: Araştırmalar
300 13
A A
1 Mayıs Kutlu Olsun!
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

İşçilerin, emekçilerin “Birlik”, “Dayanışma” ve “Mücadele” günü 1 Mayıs’a karşılamaya sayılı günler kaldı. Tüm dünyada olduğu gibi, Kürdistan ve Türkiye toplumları da 1 Mayıs’ı karşılamaya hazırlanıyor. Emek örgütleri: DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yapmış oldukları toplantı ile 1 Mayıs’ın bu yıl nasıl karşılanacağına dair birlikte almış oldukları kararı açıklamış bulunuyor.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yapmış oldukları bu ortak açıklama da “1 Mayıs’ı sanal medya üzerinden karşılayacaklarını fakat bununla birlikte evlerde, balkonlarda günün önemine ve anlamına ilişkin etkinlikler içerisinde olunacağını belirtmişti. Kuşkusuz emek örgütlerinin almış olduğu bu karar Kürdistanlı ve Türkiyeli emek  örgütleri içinde bağlayıcı bir özellik taşıyor. 2020 yılının Newroz’u ve 4 Nisan da benzeri etkinliklerle karşılanmıştı. O günler de her yer Newroz meydanı, her yer Amara haline getirilmişti.

1 Mayıs’ın aynı şekilde “Her Yer 1 Mayıs Meydan’ı” şiarıyla karşılanacak olması, içerisinde olunan mevcut objektif koşullar itibarıyla yerinde bir karar olma özelliğine sahip. Bazı istisnai ülkeler dışında tüm dünya emekçileri de 1 Mayıs’ı benzeri etkinliklerle karşılayacaklar. 1 Mayıs’ın bu şekilde karşılanacak olması onun ruhu ve geleneği ile de çelişmemektedir. Aksine 1 Mayıs ruhunu ve geleneğini bilinçlerde, yüreklerde her bireyin kendinde temsilini gerçekleştirmesi/yaşatması onun anlamını çok daha güçlendirecektir. Böylece 1 Mayıs sadece meydanlarda karşılanan bir gün değil, her yerin, her kişinin yürek ve beyninin 1 Mayıs meydanı, mücadele mevziisi haline getirildiği bir gün olarak anlam zenginliğine kavuşturulmuş olacaktır.

Oysa egemen iktidar ve kapitalist modernite güçleri küresel anlamda halkların başına bela haline getirmiş oldukları Corona virüs salgını ile emekçilerin, işçilerin, sosyalistlerin, devrimcilerin, demokratların 1 Mayıs’ı karşılamasını engellemek istemektedirler. Ama tüm dünya insanlığının, emekçilerinin ortak bir noktada bir araya gelerek içerisine girmiş oldukları kararlı tutum onların bu amaçlarına ulaşmalarının önüne geçecektir.

Türkiye’de egemen, iktidar güçleri her ne kadar son yıllarda 1 Mayıs’ı resmi olarak kabul etmek zorunda kalmışsa da, meydanlarda karşılanmasını/kutlanmasını engellemek için her türlü manevraya başvurduğu gibi, yasaklayıcı politikaları devreye koymaktan geri kalmamaktadır. Corona virüs salgınını da 1 Mayıs’ı engellemek için bir gerekçe olarak kullanmak istemektedir. AKP-MHP faşist diktatörlüğünün Corona  virüs salgını ile birlikte uygulamaya koymuş olduğu politikalarda bunu doğrulamaktadır.

AKP-MHP faşist diktatörlüğü Corona virüs salgınını kendisi için bir kazanıma dönüştürmek için bir fırsat olarak kullanmış ve hala da kullanmaya devam etmektedir. İnsanlar için “sokağa çıkma” yasağı konulmuş ama kendisi sokakları işgal etmiştir. Yapılan baskınlarla sosyalist, devrimci, demokrat ve AKP-MHP faşist diktatörlüğüne muhalif olarak bilinenler daha da yoğunlaştırılarak zindanlara alınmış  ve hala da alınmaya devam etmektedir. Başta HDP olarak demokrasi güçlerinin faaliyetleri neredeyse durdurulma noktasına getirilmiştir. HDP’li Belediyelere yönelik el koyma/işgal saldırıları devam ettiği gibi, vekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için TBBM’ne onlarca fezleke gönderilmiştir. Bakuré ve Başuré Kürdistan dağları, gerilla bölgeleri kesintisiz bir şekilde bombalanmaya devam etmekte ve yoğun bir şekilde askeri işgal güçlerinin sevkiyatı yaşanmaktadır. KDP tarafından abluka altında tutulan Mahmur’a yapılan bombardımanlarla katliam gerçekleştirilmiştir. Rojava Kürdistan’ına saldırılara ara verilmediği gibi daha da tırmandırılmıştır. Ceza ve tutuk evlerinde bulunan AKP-MHP faşist diktatörlüğünün yandaşları, çete-mafya üyeleri/elebaşları, katiller, tecavüzcüler, uyuşturucu tüccarları, fuhuş şebekeleri vb.leri serbest bırakılmış ve bunun karşısında siyasal-devrimci tutsakları zindanlarda bırakılmıştır. Böylece zindanlarda tutulan siyasal-devrimci tutsaklar Corona virüs salgını ile katledilme sürecine alınmıştır. Daha şimdiden de bunun belirtileri açığa çıkmıştır. İşçiler, emekçiler çalıştıkları işlerden çıkarılmaya başlandığı gibi, resmi olarak işsizler safına katamadıklarını ise “ücretsiz izin”e ayırarak açlığa mahkum etmiştir. Küçük esnaf ve üreticileri iflasa sürükleyen kararlar alırken, yandaşlarına devlet imkanlarını sunmuşlardır. Yarattıkları yağma, talan, vurgun ortamında karaborsa teşvik edilirken, AKP-MHP faşist diktatörlüğü etrafında bir araya gelmiş olan çapulcular daha da palazlandırılmıştır. HDP’nin, AKP’li, MHP’li olmayan belediyelerin Corona virüs salgınına karşı halkın yanında olmasını engelleyici yasak ve baskılar devreye konulduğu gibi, yardım malzemelerine el konulmuş haklarında soruşturmalar başlatılmış, hatta göz altılara alınarak, tutuklamalarda bulunulmuştur.

Tüm bunlarda AKP-MHP faşist diktatörlüğünün Corona  virüs salgını kendisi için bir fırsata dönüştürme çabalarının birer göstergesi olurken, ona karşı geliştirilecek olan mücadelenin de birer gerekçesi olmaktadır. Kürdistan ve Türkiye toplumları, emekçileri  2020 yılının 1 Mayıs’ını böylesi bir süreç ve koşullarda karşılamaktadır.

Ancak AKP-MHP faşist diktatörlüğünün Corona virüs saldırısıyla Kürdistan ve Türkiye toplumlarına, emekçilerine, sosyalistlere, devrimcilere, demokratlara vb. karşı yürüttüğü bu fiziki ve siyasal soy kırım saldırısıyla amacına ulaşması da mümkün değildir. Aksine “rüzgar eken, fırtına biçer” misali daha örgütlü ve yöntem zenginliklerini içerisinde taşıyan ve de hiçbir şekilde engellenemeyecek olan karşı koyuşunun/direnişinin gelişmesinin, yaşanmasının önünü açmıştır.

Kürdistan ve Türkiye toplumları, emekçileri Chicago işçilerinden Taksim şehitlerine tüm devrim ve sosyalizm şehitlerini selamlayarak; 2020 yılının 1 Mayıs’ını böyle bir mücadele gerçekliği ile karşılayacak ve yaşanılan her yeri, her yürek ve beyni birer 1 Mayıs meydanı haline getireceklerdir.

 

Cemal ŞERİK

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Önceki yazı

Hewlêr’de Kaplan İsimli Temsilcilikte MİT Faaliyetleri

Sonraki Haber

Perdeya Li Pişt Covîd-19

Benzer Haberler

İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA
Araştırmalar

İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA

15 Haziran 2025
Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi-3
Araştırmalar

Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi-3

10 Haziran 2025
Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi-2
Araştırmalar

Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi-2

9 Haziran 2025
Sonraki Haber
Perdeya Li Pişt Covîd-19

Perdeya Li Pişt Covîd-19

Öne Çıkan Yazılar

  • Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1

    Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1

    664 Paylaşım
    Paylaş 266 Paylaş 166
  • Önderlik Gerçeğini Anlamadan Kürt Özgürlüğü Tartışılamaz

    510 Paylaşım
    Paylaş 204 Paylaş 128
  • İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA

    530 Paylaşım
    Paylaş 212 Paylaş 133
  • Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi-2

    579 Paylaşım
    Paylaş 232 Paylaş 145
  • Donmuş Çelişki Yumağı Olan Devleti Çözülme ve Tamamen Eritme Mücadelesi

    533 Paylaşım
    Paylaş 213 Paylaş 133

Önerilenler

Önderlik Gerçeğini Anlamadan Kürt Özgürlüğü Tartışılamaz

Halep Tümüyle MİT’in Kontrolüne Geçiliyor- ÖZEL HABER

İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA

Donmuş Çelişki Yumağı Olan Devleti Çözülme ve Tamamen Eritme Mücadelesi

Bağdat-Erbil ve Maxmur Üçgeni’nde neler oluyor?

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç