2019 yılından bu yana Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal eden Türk devleti, bu bölgelerdeki varlığını sürdürebilmek için Şam yönetimindeki Genel Güvenlik Birimi’ne bu alanlara yerleşmesi yönünde talimatlar verdi.
Teyit ettirdiğimiz bilgilere göre, Şam’daki yeni hükümetin Savunma Bakanlığı’na bağlı Genel Güvenlik Birimi, MİT talimatları çerçevesinde Serêkaniyê ve Girê Spî’de yeni merkezler kurarak buralarda konuşlanıyor. Bu kapsamda, Şam’ın Genel Güvenlik Birimi’nden bir heyet ve Savunma Bakan Yardımcısı Fehim İsa, 12 Mayıs 2025’te Türkiye’nin Riha (Urfa) şehrine geçtiği öğrenildi.
Bu toplantıda, MİT’in seçkin isimleri heyete, Serêkaniyê ve Girê Spî’de Şam’a bağlı Genel Güvenlik Birimi’nin yerleşeceği merkezlerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Toplantıda MİT asıl amacını dile getiren MİT, Genel Güvenlik Birimi adı altında işgal edilen bölgelerde uzun vadeli varlıklarını sürdürebilmek için yeni merkezler kurulması ve buralarda konuşlanılması için talimat verdi. Böylece MİT, Genel Güvenlik Birimi adı altında bu bölgelerde varlık göstermeyi planlıyor. Ayrıca, Türk işgali, MİT aracılığıyla Serêkaniyê, Girê Spî ve Efrin’de aynı planı uygulayarak varlığını resmileştirmeye çalışıyor. Yani, Suriye Hükümeti’ni kendisi için bir kalkan olarak kullanıyor.
Türkiye’nin ikinci adımı ise mültecilerin topraklarına geri dönmesini başlatmak. Bu, Türkiye’nin uluslararası ve bölgesel kamuoyunda “beyaz kart” olarak kullandığı bir bahane. Her ne kadar bunu “sınırlarının güvenliğini koruma” gerekçesiyle öne sürse de, gerçekte Türkiye’nin varlığı Suriye topraklarının işgalidir.
Toplantının ardından Genel Güvenlik Birimi heyeti, Cerablus yakınındaki Türkiye sınır kapısından Suriye’ye geçti. Heyet ve Türkiye’ye bağlı çete grupları arasındaki üst düzey komutanlar, iki grup halinde Serêkaniyê ve Girê Spî’de kapsamlı bir gezi düzenledi. “Yeni merkezler”in kurulacağı yerleri belirledi ve ilgili belgeleri MİT’e teslim etti. İlk aşamada, Girê Spî için 700, Serêkaniyê için ise 600 çetenin Genel Güvenlik Birimi’ne bağlı olarak bu bölgelere transfer edilmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca, merkezlerin inşası, grupların sayıları ve her iki şehirdeki ekiplerin isim listeleri hakkında özel bir rapor hazırlandı ve raporun MİT’e teslim edildiği öğrenildi.
Serêkaniyê’de belirlenen merkezler şunlardır:
-Sivil Polis Merkezi
-Şehir Yerel Meclis Merkezi
-Askeri Polis Merkezi
-Serêkaniyê Sınır Kapısı’nda Polis ve İstihbarat Merkezi
Girê Spî’de Belirlenen merkezler ise şunlardır:
-Polis Merkezi
-Yerel Meclis Merkezi
-Askeri Polis Merkezi
-Girê Spî Sınır Kapısı’nda Polis ve İstihbarat Merkezi
-Şehir Sivil Yönetim Merkezi
Tüm bunlar, MİT’in, Hêzên Sûriyeya Demokratîk (HSD) ile Şam’daki yeni hükümet arasındaki anlaşma çerçevesinde, Suriye’deki çıkarlarını korumak için kendisine bağlı çete gruplarının organizasyon mekanizmalarını yeniden düzenlediğini gösteriyor.