KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

“Aşiret Ordusu” Adı Altında Uyuyan Hücreler Harekete Geçiriliyor- HABER ANALİZ

HABER MERKEZİ- MİT, HTŞ desteği ile yeni saldırıların fitilini ateşlemek için Dêrazor, Rakka ve Tapka’da “Aşiret Ordusu” adı altında uyuyan hücreleri harekete geçiriyor.

17 July 2025
Kategori: Haberler, Politik Analiz
269 21
1.6k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Askeri meclisini kuran ve Özerk Yönetim talebinde bulunan Dürzi halkına yönelik uzun süredir kirli planlar yapan MİT ve HTŞ cihadist çete grupları Durziler ve Sünni bedevi aşiretler arasında çatışma çıktığını iddia edip Dürzi halkına yönelik katliam saldırılarına başladı. MİT ve HTŞ aynı kirli yöntem ve politikalarla Dêrazor, Rakka ve Tepka’da “Aşiret Ordusu” adı altında harekete geçirdiği hücreleriyle yeni bir saldırının fitilini ateşlemeyi planlıyor.

Son dönemde, Suriye’nin kuzey ve doğusundaki Dêrazor, Rakka ve Tapka bölgelerinde, sözde “Aşiretler Ordusu” adı altında faaliyet gösteren uyuyan hücrelerin hareketliliği artmış durumda. Bu hareketlilik, iç ve dış güçlerin desteğiyle, Suriye’nin kuzey ve doğusunda yayılmayı hedefliyor.

Lekolin.org olarak edindiğimiz bilgilere göre, bu hücreler, El Egedat aşiretinin şeyhi İbrahim El-Hefel’in kardeşi Musab El-Hefel tarafından yönetiliyor. İbrahim El-Hefel, önceki Suriye rejimini desteklemede önemli bir rol oynadı ve İran’ın bölgedeki ajandalarını güçlendirmeye çalıştı ancak başarısız olunca Şam’a kaçtı.

GEÇMİŞİ VE ESKİ REJİMLE İLİŞKİSİ

Güvenilir kaynaklarımızdan teyit ettirdiğimiz bilgilere göre Şam’da ikamet eden İbrahim El-Hefel’in, yeni Şam iktidarının çıkarlarına hizmet etmekte ve kardeşi Musab Kuzey ve Doğu Suriye’deki hücre faaliyetlerini koordine etmektedir. İbrahim, Esad rejimin çöküşünden önce, aşiret nüfuzunu kullanarak Araplar ve Kürtler arasında mezhepsel bir fitne çıkarmaya çalıştı. Bu plan, eski Şam rejiminin ve İran’ın bölgeye hakimiyetini güçlendirmeyi amaçlıyordu ancak Arap aşiretlerinin desteği reddetmesiyle başarısız oldu. Bu plan işgalci Türk devletinin MİT eliyle gerçekleştirdiği daha geniş bir stratejinin parçasıdır. MİT’in, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt çoğunluklu bölgeleri kontrol altına almak için demografik yapıyı değiştirme ve aşiretleri kullanma planlarını daha önce birçok kez deşifre etmiştik.

DAIŞ VE HTŞ İLE İTTİFAK

Lekolin. org olarak edindiğimiz bilgilere göre Mart 2025’te, Şam kırsalındaki Heresta ve Ayn Terma’da DAIŞ’in düzenlediği bir toplantıda, Suriye’nin kuzey ve doğusuna yönelik saldırılar planlandı. Edindiğimiz bilgilere göre HTŞ ve MİT bu toplantıdan haberdar olduğu ve plana destek verdiği öğrenildi. İşgalci Türk devleti, MİT aracılığıyla bu saldırıları “Aşiretler Ordusu” adı altında İbrahim ve Musab El-Hefel’in yönetmesini önerdiği bilgisine ulaşıldı. Böylece aşiret ilişkileri üzerinden Araplar ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Özerk Yönetim arasında bir çatışma yaratılmak isteniyor.

MİT’İN DÊRAZOR PLANI VE AŞİRETLER ORDUSU

Daha önceki analizlerimizde işgalci Türk devletinin, 2015’te başlattığı “Çöktürme Planı” çerçevesinde Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin kontrol ettiği bölgeleri hedef aldığını belirtmiştik. Bu plan, 2023’ten bu yana yeni bir konseptle yoğunlaştı ve MİT, aşiret gruplarını kullanarak bölgede kaos yaratmayı amaçlıyor.

Bu minvalde edindiğimiz bilgilere göre, MİT’in Bahoz Bölgesi aşiretler konseyi üyesi “Halif El-Ankud”un, Dêrazor’da önde gelen aşiret liderlerine suikast ve sabotaj düzenlemekle görevlendirildiği öğrenildi. Bu saldırılarla, QSD ve iç güvenlik güçlerini suçlayarak Arap halkı içinde düşmanlık yaratmayı hedeflediği belirtildi.

Uyuyan hücrelerin en aktif olduğu ve saldırı riskinin yüksek olduğu bölgeler Ziban, Biserra, Şihêl, Bihere, Siver’dir.

Bu hücrelerin saldırılar için farklı bir taktik kullanmayı planladıkları ve bu plan çerçevesinde Bihere bölgesine yakın olan Hecin kasabası üzerinden Şamiye yolunu kullanarak Bihere’ye ulaşarak ardından çöldeki rotaları kullanarak QSD güçlerinin bulunduğu bölgelere sızmayı hedeflemekteler. Yine bu plan dahilinde Xişam ile Cideydit Egedat bölgelerine yönelerek tüm bölgeyi kuşatma altına alınmak istenmekte.

Rakka’da uyuyan hücrelerin aktif olduğu bölgeler ise şunlar: Mensura, Kerame, El-Sihil.

Baas rejiminin çöküşünden sonra, Mari, İdlib ve diğer bölgelerde yaşayan birçok Sunni Arap bu alanlara geri döndü. Bu kişilerden bazılarının daha önce çete gruplarında askeri faaliyetlerde bulunduğu öğrenildi.

Sitemiz Lekolin.org’un 13 Haziran tarihli Özel Dosya’da MİT’in HTŞ desteği ile Suriye çölüne özellikle Dêrazor hattında kaydırdığı cihadist çete gruplarına dikkat çekmişti. Cund El-Aksa, Huras El-Din gibi Radikal cihadist grupların ve bölgedeki DAIŞ çetelerinin, Rakka ve Tapka bölgelerinde hücreler oluşturarak patlayıcı eylemler gerçekleştireceği ve kurumları hedef alarak bölgenin güvenliğini bozmayı amaçladığı belirtildi. Buradan da anlaşılacağı üzere MİT sadece çeteler eliyle değil aynı zamanda bölgedeki aşiret üzerinden geniş çaplı bir saldırı hazırlığı yapmaktadır.

MEDYA ÜZERİNDEN KARA PROPAGANDA

Sahadaki bu haraketliliklere ek olarak, işgalci Türk devleti ve HTŞ iktidarına bağlı medya organları, Suriye’nin kuzey ve doğusundaki çatışmaları körüklemede aktif rol oynuyorlar. Bu medya organları, sosyal medya platformlarındaki trol ağlarıyla koordineli bir şekilde, Özerk Yönetim ve QSD’ye karşı sistematik karalama kampanyaları yürütüyor. Araplar ile Kürtler arasında fitne çıkarmayı hedefleyen bu kirli kampanya; Özerk Yönetim’in Arap aşiretlerine baskı ve hakaret yaptığına dair uydurma haberler ile kamuoyunun yanıltılmasına dayanıyor. Ayrıca özel savaş medya araçları ile mezhepsel ve aşiretsel duyguları kışkırtmayı hedefleyen tahrik edici bir dil kullanılmakta. Böylece “Aşiretler Ordusu” adı altında uyuyan hücrelerin saldırıya geçmesi için sosyal ve siyasi zemini hazırlama çabasıdır; böylece önceki rejim, İran ve Türkiye’nin daha önce başarısız olan mezhepsel fitne senaryosu tekrarlanmaya çalışılıyor. Bu hareketler, Suriye’de nüfuz haritasını güvenlik ve istikrar pahasına yeniden şekillendirmeyi amaçlayan karmaşık dış ve iç müdahaleler bağlamında gerçekleşiyor.

Arî TUFAN

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

 

Paylaş225Paylaş141
Önceki yazı

İsraîl ve Türkiye-Şam Lobisi: Golan’ı Ver, Süveyda’yı Al!- HABER ANALİZ

Sonraki Haber

Kalkan: Özgürlük ve Demokratik Entegrasyon Yasaları Çıkarılmalı

Son HABERLER

Haberler

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Yayınlayan Lêkolîn
3 June 2026
0
1.6k

Suriye'de elektronik ödeme ve para...

Daha fazla okuDetails

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

2 June 2026
1.4k

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

1 June 2026
1.4k

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

1 June 2026
1.5k

Öne Çıkan Yazılar

  • ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

    555 Paylaşım
    Paylaş 222 Paylaş 139
  • Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

    539 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • Sanatçı Mem Ararat Ne Yapmak İstiyor?

    729 Paylaşım
    Paylaş 292 Paylaş 182
  • BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

    540 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • MİT ve Parastin’ın Kirli Planını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    919 Paylaşım
    Paylaş 368 Paylaş 230

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç