KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

MİT Rojava’da Kontra Güçler Kuruyor- HABER ANALİZ

HABER MERKEZİ- Geçici Şam hükümeti ve QSD arasında imzalanan anlaşma tüm engellere rağmen ilerlerken, MİT Rojava’ya yönelik saldırılar gerçekleştirmeleri için kontra gruplar kurmaya başladı.

14 March 2026
Kategori: Haberler, Politik Analiz
310 10
1.8k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Son dönemde Rojava’nın (Kuzey ve Doğu Suriye) özellikle Qamişlo, Hesekê ve Kobanê kırsalında, yaşanan saldırı ve kaos girişimleri, MİT tarafından aşiret güçleri adı altında yeni bir kontra stratejisini devreye sokulduğunu ortaya koyuyor.

“AŞİRET ORDUSU” MASKESİYLE KONTRA GÜÇ OLUŞTURULUYOR

Güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre MİT’e bağlı çeteler ve DAİŞ unsurları, kendilerini “Siwar Eleşeyîr” (Aşiret Süvarileri) adı altında Til Hemis bölgesinde örgütlüyor. Bu grupların bir kısmı, Şam hükümetine bağlı iç güvenlik güçleri üniformaları giyerek hareket ediyor; İç güvenlik güçleri içerisinde kurulan bu kontra grubun 10 kişiden oluştuğu öğrenildi. Bununla sınırlı kalmayan MİT’in kendisine bağlı ve bölgede konumlandırdığı SMO ve DAİŞ çetelerinden kontra güç oluşturduğu bilgisine ulaşıldı.

Bu kirli plan, QSD kontrolündeki bölgelerde kargaşa yaratmayı, asayiş noktalarına saldırılar düzenlemeyi ve Kürt-Arap çatışması tetiklemeyi hedefliyor. Türk istihbaratı (MİT) ile HTŞ içerisinde MİT ile bağlantılı olan yetkililerin koordinasyonunda DAİŞ ve SMO çeteleri, “aşiret ordusu” kisvesi altında örgütleniyor. Bu çerçevede hem yerel aşiret gençleri silah altına alınıyorr hem de eski DAİŞ çeteleri sivil kıyafetlerle bölgeye sızdırılıyor.

Sitemiz Lekolin.org’un 5 Kasım 2025 tarihli özel haberinde bu plana benzer bir planın daha önce de devreye konulduğunu ortaya koymuştu. Haberde MİT’in, “Cizîrê Kurtuluş Tugayı” adıyla El Eşraf aşireti adına bir oluşum kurduğu ve bu tugayın, daha önce MİT ile ilişkili DAIŞ çete liderlerini içerdiği bilgisini paylaşmıştı. Amaç, sabotaj ve suikastlarla QSD ve Özerk Yönetim yetkililerinde korku yaratmak, Arap aşiretlerini Kürtler’e karşı kışkırtmaktı.  6 Ocak’ta Şex Maqsud ve Eşrefiye yönelik başlayan saldırıların akabinde Dêrazor, Tapka ve Rakka’da ifşa ettiğimiz planlar çerçevesinde saldırılar cereyan etti.

TİL HEMİS’TE KARGAŞA, EBÛ QESAYÎB’E SALDIRI PLANI

Elde edilen bilgilere göre, MİT’ten talimat alan bu kontra çete grupları, Til Hemis’te önce kargaşa yaratıp ardından Ebû Qesayîb noktasına saldırı düzenlemeye hazırlanıyor. Bu nokta, Rojava Asayiş güçlerinin konuşlandığı stratejik bir konum. Ayrıca plan, MİT ve HTŞ istihbaratının yönlendirmesiyle aşiret gençlerini “kirli plana” dahil etmeyi içeriyor.

Yine sitemizin 1 Şubat 2026 tarihli haberinde de Til Hemis’in provokasyon merkezi haline getirildiği vurgulanmıştı. Ahmed Jedaan el-Xennam önderliğinde Beni Sebe aşireti ve Hizbullah bağlantılı yaklaşık 200 silahlı unsurun sivil kıyafetlerle Qamişlo’ya sızdırılması, Ebu Zuwayl çevresinden başlayarak Til Sateh, Til Ode gibi köylere yayılması hedefi deşifre edilmişti. Uluslararası yolların kontrolü ve iç karışıklık yaratılması planın ana aşamaları arasında yer alıyor.

HERMA KÖYÜNDE AŞİRETLERLE TOPLANTI

Güvenlir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre 12 Mart 2026 tarihinde Derîk’e bağlı Herma köyünde bölge aşiretleri için, MİT ile HTŞ istihbaratından yetkililerin yönettiği bir toplantı yapıldı. Toplantı, Mahir Elsetam’ın kardeşi Fuad Setam’ın evinde gerçekleşti. Katılımcılar arasında aşiret güçleri sorumlusu Ebû Heysem Sebawî, Michim Elnewaf ve Ebû Salih yer aldı.

Toplantıda aşiret liderlerinden “QSD burada istenmiyor” sloganıyla yürüyüşler düzenlemeleri ve asayiş noktalarına saldırmaları istendi. Bazı aşiretler Kürt-Arap savaşı çıkmasını istemediklerini açıkça belirtti; ancak Ebû Heysem gibi isimler plana katılımlarını teyit etti. Toplantı sonunda kontra gruplara katılacak gençlerin isim listesi çıkarıldı. Yapılan toplantı, aşiret liderlerinin MİT-HTŞ istihbaratı tarafından mobilize edildiğini doğruluyor. Planın en kritik parçası ise bölgedeki aşiret gençlerini bu kontra yapıya çekmek bölgede hedeflenen Kürt-Arap çatışmasına zemin sunmaktadır.

QSD ile Şam hükümeti arasındaki olası entegrasyonu bozmak, Rojava kazanımlarını tasfiye etmek ve mezhepsel/Kürt-Arap ayrışması yaratmayı hedefleyen MİT sadece belirtilen bölgelerde değil ayrıca Kobanê hattında da aynı politikayı yürütmektedir. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta Kobanê’nin Şeyh Afwakal köyündeki kontrol noktasına saldırı gerçekleşti. Saldırının MİT’e bağlı SMO çeteleri ve MİT’in örgütlediği içlerinde Begara aşiretinden üyelerin de yer aldığı kontra güçleri tarafından yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Militan RÊHAT

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Paylaş249Paylaş156
Önceki yazı

KCK’den Salih Muslim İçin Başsağlığı Mesajı

Sonraki Haber

Rojhilat İttifakı’ndan Azerbaycan Türklerine Çağrı

Son HABERLER

Haberler

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Yayınlayan Lêkolîn
3 June 2026
0
1.6k

Suriye'de elektronik ödeme ve para...

Daha fazla okuDetails

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

2 June 2026
1.4k

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

1 June 2026
1.4k

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

1 June 2026
1.5k

Öne Çıkan Yazılar

  • ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

    556 Paylaşım
    Paylaş 222 Paylaş 139
  • Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

    539 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • Sanatçı Mem Ararat Ne Yapmak İstiyor?

    730 Paylaşım
    Paylaş 292 Paylaş 183
  • BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

    541 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • MİT ve Parastin’ın Kirli Planını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    919 Paylaşım
    Paylaş 368 Paylaş 230

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç