DAIŞ’in sözde resmi sözcüsü Ebu Hudeyfe El Ensari, 4 Ocak 2024’te yayınladığı 33 dakikalık sesli mesajından sonra İşgalci TC’nin Başika üssünde örgütlenen ve Ebu Hefes el Qureyşî’nin verdiği talimat üzerine Irak ve Suriye’deki üyelerini ve uyuyan hücrelerini silahlandırıp harekete geçti. DAIŞ’in hangi bölgelerde aktif faaliyet yürüttüğünü, örgütlenme tarzını ve hedeflediği bölgelerin hangileri olduğunu güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgileri özel dosyamızda işledik.
Ağustos 2023’te öldürülen DAIŞ dördüncü sözde lideri Ebu Alhisen Al Kureyşi’nin yerine DAIŞ’in lideri olan Ebu Hudeyfe El Ensari, zamanında yazılan bu mesaj, İsrail ile Hamas arasında Gazze’deki savaşın devam etmesiyle, son üç ayda DAIŞ’in örgütlendiği ve harekete geçtiği ülkelerin çoğunda faaliyetlerinin önemli ölçüde arttığı bir dönemde geldi.
DAIŞ’in yeniden canlandırma ve terör saldırılarının seviyesini yükseltme girişimi olarak görülen mesajda, bir sonraki aşamada terör operasyonlarının kapsamını genişletmek için olası yeni bir başlangıcı olarak ileri sürüldü. DAIŞ, sözde “yakın düşman”ın “öncelikli hedefleri”ne yönelik yaklaşımlarını dile getirdi.
DAIŞ DEVLETLERİN DESTEĞİYLE YENİDEN CANLANMA ARAYIŞINDA
DAIŞ’in Mart 2019 yılında Suriye’nin Baxoz kentindeki yenilgisinin ardından son coğrafi konumunu, yani sözde “yerel halifeliği” kaybetmesinin ardından, yerel halifeliği yeniden canlandırma ve diğer uluslararası güçlerin meşgul olduğu savaşlardan yararlanma arayışı içerisinde. Yine Suriye Demokratik Güçleri ve uluslararası koalisyonun konumlandığı Suriye’deki stratejik bölgeleri ele geçirme hazırlığı içerisinde.
DAIŞ, 2023 yılının sonuna gelindiğinde çölün bazı bölgelerinin kontrolünü yeniden ele geçirip Suriye çölündeki faaliyetlerine devam edebildi. Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya karşı savaş başlatmasının ardından Rus güçlerinin bölgedeki zayıf etkinliğinden, Suriye hükümet güçlerinin ve İran yanlısı grupların uyuşturucu kaçakçılığına dahil olmasından yararlanarak varlığını güçlendirdi.
Dünyanın çeşitli bölgelerindeki krizler ve savaşlarla uluslararası düzeyde meşgul olunması ve DAIŞ terörüne karşı savaş konusunun ihmal edilmesi, DAIŞ’in, özellikle Ebu Hafs Haşimi Kureyşi’nin örgütün sözde lideri olmasından sonra, bir kez daha Suriye’deki Halifeliği yeniden canlandırmaya çalışmasına olanak tanıdı.
Ebu Hudeyfe El Ensari’nin açıklamasının ardından DAIŞ, çete üyelerinin örgütlenmesi için uygun koşulların bulunduğu Suriye, Irak ve Afrika başta olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde hareketlenmeye başladı. Güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre DAIŞ emiri Ebu Hifes El Kureyşi’nin Şam vilayeti güvenlik sorumlusu Ebu İbrahim’e Şam vilayeti ile Irak vilayeti arasında koordinasyon olması yönünde talimat gönderildi. Bu koordinasyonun, Dişîşa ile Hedadiyê arasında faaliyet gösteren Elbereke vilayet sorumlusu Ebu Fatima El-Iraqi aracılığıyla gerçekleşeceği bildirildi. Talimatta tüm DAIŞ üyelerinden silah, mühimmat, patlayıcı ve bombalı araçlar temin edilmesi ve uyuyan hücrelerin hazırlanmaları istendi.
Buna göre merkezi noktaların kurulduğu tüm bölgelerde DAIŞ çetelerin hareketlilikleri arttı. Özellikle Suriye-Irak sınırında uyuyan hücreler devreye konulurken, bölgedeki büyük saldırılara hazırlık amacıyla patlama hücreleri, acil saldırı hücreleri, özellikle de intihar hücreleri şeklinde grupların hazırlandığı belirtildi.
Lekolin.org olarak edindiğimiz bilgilere Özerk Yönetim bölgelerinde suikast ve sabotaj saldırıları için geniş bir askeri hazırlık aşamasına geçen DAIŞ’in, bu hazırlıkların Irak’ta işgalci ve sömürgeci Türk devletinin bir çok çete grupların “Eğit-donat” merkezi olarak bilinen Beşika Askeri Üssünde yapıldığı ortaya çıktı.
DAIŞ’İN AKTİF OLDUĞU BÖLGELER VE HEDEFLERİ
Özel kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre DAIŞ çetelerinin Hesekê’nin güney kırsalındaki Deşîşa, Tel El-Cayir, Seqr Şerqî, Mergeda bölgelerinde, Qamişlo ile Hesekê arasındaki Til Hemis bölgelerinde ve Ebû Xeşeb, Ebû Fas ve Hol’un Şedadê kırsalında konuşlanmak isteniyor.
Bu kapsamda kaynaklarımız, DAIŞ çetelerinin Şedadê ve kırsalındaki “Elkem Elçîni” hapishanesi, El-Hol Kampı ve askeri noktaları hedef almaya çalıştığını gösteriyor. DAIŞ, Hol Kampı’na ayrı bir önem veriyor, çünkü bu kampta hâlihazırda DAIŞ’lilerin yaklaşık 43.000 aile üyesi bulunuyor ve bunların arasında örgütün Eşbale (halifeliğin oğulları) olarak kabul ettiği yaklaşık 30.000 çocuk da var. Bu çocuklar halen kamptaki DAIŞ kadınları tarafından eğitiliyor.
Hol kampının 3’ü Iraklılar, 2’si Suriyeliler ve biri diğer ülkelerden gelen, DAIŞ içinde göçmen (Muhacir) olarak yer alan DAIŞ aileleri için olmak üzere 6 bölümden oluştuğu biliniyor.
Ayrıca DAIŞ çetelerinin saldırı yapmak için son zamanlarda Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ve Koalisyon güçlerine yönelik istihbarat faaliyetlerine yoğunluk verdiği bildirildi. DAIŞ, Suriye çölünde Suriye rejim güçlerinin güvenlik zaafından yararlanarak bölgede kamplar kuruyor.
IRAK VE SURİYE REJİM GÜÇLERİN ZAAFI MI YOKSA DESTEĞİ Mİ?
Meadan vilayetindeki son DAIŞ saldırısından da anlaşılacağı üzere DAIŞ, Suriye’nin Rakka vilayetinde Sibexa ve Meadan bölgelerinde ve bu bölgelerde lojistik ve mühimmat anlamında gücünü yeniden topluyor. Ayrıca Rakka çölünde çobanlık kamuflajıyla aileleriyle beraber rahatça hareket edebilmekteler. İran ve Suriye Rejiminin Rakka çölündeki noktalarına onlarca kez saldırmış bunun sonucunda İran ve Suriye rejimi askerleri silah ve mühimmatlarını çıkarmadan alandan çekilmiştir. DAIŞ’in bu bölgelere yönelik saldırılarının asıl nedeni daha önce denetiminde olan bölgeler olup öncesinden kalan silah depolarının bu alanda yer almasıdır. Suriye çölünü pratik sahası haline getiren DAIŞ çetelerin ister Irak’ta ister dünyanın diğer ülkelerinden silah, yakıt ve lojistik ihtiyaçlarını karşılanıyor.
Irak’ta geniş kapsamlı askeri saldırılara hazırlanan DAIŞ çeteleri içerde hücre örgütlenmelerine ağırlık veriyor. Edinilen bilgilere göre Irak’ta saldırı hedefleri arasında Enbar, Diyala, Hedîsa ve Qayîm bölgeleri yer almakta. DAIŞ çetelerin, Irak’ta da Enbar ovalarında ve Irak çölünde El Kaim şehrine doğru çok sayıda bombalı araç hazırladığı öğrenildi. Kaynaklar, DAIŞ çetelerin bu bölgelerden El Kaim çölüne saldırmaya hazırlandığını, başta Kerkük olmak üzere Irak hükümetinin kontrolündeki bölgeler ile Enbar’ın batı ve kuzeybatı bölgeleri arasındaki güvenlik açığından yararlandığını belirtti. Özellikle Irak güçlerinin ulaşmakta zorlandığı Hemrin Dağındaki tüneller, dağlar ve mağaralar DAİŞ çeteleri için uygun bir alan.
BM Güvenlik Konseyi’nin raporlarına göre Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren yaklaşık 10 bin DAIŞ çeteleri bulunuyor ve bunların büyük bir kısmı kırsal bölgelerde yoğunlaşıyor ve çoğunluğunun Suriye ve Irak vatandaşı olduğu tahmin ediliyor.
Diğer yandan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimine bağlı güvenlik güçleri son bir ayda Derazor başta olmak üzere Hesekê, Rakka, Tabqa ve Baxoz bölgelerine yapılan operasyonlarda 66 DAIŞ çeteleri yakalanırken, bir gizli hücreleri de çökertildiği açıklandı. Özellikle son birkaç gün içinde Derazor’un Şedadê ilçesi ve Rakka arasında yapılan operasyon sonucunda yakalanan DAIŞ çeteleri ve lojistikçileri, bölgeye rahat bir şekilde sızdıklarını itiraf ettikleri öğrenildi. Demokratik Özerk Yönetime bağlı isminin açıklamasını istemeyen güvenlik güçleri yetkililerinden bir kişi, operasyonda tutuklananların Irak’ın Musul’dan Suriye sınırını geçerken hem Irak hem de Suriye rejim güçleri tarafından kolaylık sağlandığını itiraf ettiklerini aktardı.
Kısacası DAIŞ, bölgesel ve uluslararası düzeyde yaşanan olaylardan, özellikle de Hamas ile İsrail arasındaki savaştan yararlanarak kendisini yeniden konumlandırma ve eski konumunu yeniden kazanma arayışında. Bu minvalde DAIŞ yeni üyeler kazanma fırsatı yakalayarak, yeniden örgütlenme faaliyetlerine hız verdi. İşgalci Türk devletinin bölgedeki emellerini yerine getirmek ve Misaki Milli sınırlarına ulaşmak için DAIŞ çetelerine her türlü finansmanı ve desteği sağlayan devletlerin başında geldi.
Son dönemdeki DAIŞ hareketliliğine bakacak olursak; Ortadoğu düzeyinde DAIŞ tehdidinin bir kez daha arttığı görülüyor. Özellikle bölge devletlerinin savaşlar nedeniyle yaşadığı kaos sonucunda her devlet bir kez daha DAIŞ karttı birbirlerine karşı kullanmaya başladı. Bunu fırsat bilen DAIŞ çeteleri bu temelde faaliyetlerini bir kez daha genişletti. DAIŞ’in 2024 yılı stratejisine ilişkin olarak Suriye’deki saldırılarını genişleterek yeniden geniş alanları kontrol altına alacaklarını görüyoruz. Bu Suriye çölünde açıkça görülmektedir. İdilb, Humus, Derazor, Rakka ve Irak devletiyle bağlı olan Suriye çölünün stratejik konumu nedeniyle DAIŞ çetelerin rahatlıkla hareket etmesine olanak tanıyacaktır.
Militan RÊHAT