• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Dış Basından

Lagendijk: Demokratik Özerklik Yerinde Bir Taleptir

Yayınlayan Lekolin
15 Mart 2020
Kategori: Dış Basından
242 16
A A
Lagendijk: Demokratik Özerklik Yerinde Bir Taleptir
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

09 Şubat 2011 Çarşamba Saat 09:32

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski üyesi Joost Lagendijk, Kürt sorunu konusunda AKP’nin ‘açılım’

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski üyesi Joost Lagendijk, Kürt sorunu konusunda AKP’nin ‘açılım’ adı altındaki politikasının bittiği ve samimi olmadığını vurgularken, çözüm için hükümetin Kürt siyasetçilerle masaya oturması gerektiğini belirtti. Kürtlerin ‘Demokratik Özerklik’ talebinin yerinde bir talep olduğunu kaydeden Lagenjdijk, ‘KCK’ adı altında tutuklanan Kürt siyasetçilerin derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski üyesi olan Joost Lagendijk, Türkiye’nin AB süreci ve Kürt sorununda gelinen son aşamayı ANF’ye değerlendirdi. Kürt sorunu konusunda BDP’nin ‘Demokratik Özerklik Projesi’ni önemsediğini ifade eden Lagendijk, AKP Hükümeti’nin Kürt açılımı diyerek başlangıçta birkaç adım attığının ancak daha ileri gitmediğini söyledi. Kürtçe konusunda adım atılmadığını belirten Lagendijk, ”Tabelalarda anadillerinde yazmaları yasak iken, öğrenim almaları yasak iken açılımdan söz edilemez. Önce iki dillilik sorununu çözmek gerekir. İnsanların kendi anadillerinde konuşmalarının önünü açmak gerekir. Bunun sınırlarının netleştirilmesi gerekir. Bir takım adımlar atıldı ancak hala dil konusunda olumlu bir gelişme olmadı dedi.

‘DEMOKRATİK ÖZERKLİK UYGULANABİLİRDİR’

Bölgede mutlaka Kürtlerin ana dilde eğitim yapmalarının önünün açılması gerektiğinin altını çizen Lagendijk, Kürtlerin ‘Demokratik Özerklik’ talebini çok yerinde bulduğunu ve bunun tüm Türkiye çapında uygulanması gereken bir model olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin artık tek merkezden yönetilemediğinin anlaşıldığını ifade eden Lagendijk şöyle dedi: “Ankara karar merkezi olarak gözükse de bölgeye ulaşamıyor, yetersiz kalıyor. Orada yaşayan halkların sesini duymuyor. O açıdan BDP’nin Demokratik Özerklik çağrısını ben çok önemsiyorum. Bu talep yerinde bir taleptir. Bunun aynı zamanda Ege, Karadeniz bölgeleri için de uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de çok kültürlü bir yapı mevcut o yüzden ben her yer için bu özerklik modelini savunuyorum. Örneğin Almanya’da eğitim veya başka konudaki taleplerle ilgili her karar Berlin’de alınmıyor. Orada bölgeler kendi kararlarını kendileri alabiliyorlar. Türkiye’de de öyle olmalı. Ankara’ya bağlı kalınmaması gerekiyor. Bu uygulanabilir bir model ve uygulanmalıdır. Bunda hiç bir sakınca yok.”

ARTIK AKP’Yİ DESTEKLEMİYORUM

AKP iktidarının Kürt açılımıyla ortaya çıktığında herkes gibi kendisinin de desteklediğini belirten Lagendijk, ancak daha sonra Kürt siyasetçileri tutuklayıp, DTP’yi kapattıktan sonra bu açılımın bittiğini ve AKP’nin samimiyetine inanmadığı için desteğini çektiğini vurguladı. Avrupa Parlamentosu’nun yaklaşımının da bu şekilde olduğunu kaydeden Lagendijk, ‘’Onlar da ilk etapta demokratik açılımı destekliyorlardı. Ancak ne zaman ki Kürt siyasetçiler, belediye başkanları cezaevine atıldı, bu konuda bir oturup düşündüler. O yüzden AKP’nin ve BDP’nin mutlaka oturup konuşması gerek, tutuklanan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması gerek, burada legal bir politika zemini yaratılması gerek. Bunun önü kapatılırsa bu sorun çözülmez dedi.

LAGENDİJK’TEN ‘İRLANDA ÖNERİSİ’

Türkiye’de yapılacak yeni Anayasanın tam da bu sorunlara cevap olarak hazırlanması gerektiğini ifade eden Lagendijk, ”Burada anadilde eğitim olsun, demokratik özerklik konusu olsun, değişik kültürleri kucaklayan bir Anayasa olmalı. Etnisite olarak Türklük kavramı azaltılıp daha çok vatandaşlık vurgusu yapılmalı. Tüm kültürler bu yapılacak yeni Anayasada kendini bulmalı” dedi.

Bu sorunlar çözülmeden ileri adım atılamayacağını, daha sonra ise son olarak PKK sorununun da çözülmesi gerektiğini belirten Lagendijk, ”Bu insanlar Türkiye’ye mi gelecek? Irak ta mı kalacak? Norveç’e mi gidecek? Bunun mutlaka netleştirilmesi gerek. Kandil ile ne olacağı sağlam bir zemine oturtulmalı. İnsanlar dağa umutsuzluktan çıktılar, başka çareleri yoktu. Ama ben bu konunun kesinlikle silahlarla çözülebileceğini düşünmüyorum, burada politik bir çözüm gerek. Bu konuda Kürt siyasetçilerin devlet yetkilileriyle mutlaka bir masaya oturup konuşmaları gerek. Aynı İrlanda’da olduğu gibi” dedi.

‘KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN AB’YE GİREMEZ’

Türkiye’nin Kürt sorununu çözmeden AB’ye üye olamayacağının altını çizen Lagendijk, çözüm için şu önerileri sıraladı: ’İlk önce dil yasağının kaldırılması gerek. Türkçenin yanında Kürtçe’nin de okutulması gerekiyor. Yapılacak yeni Anayasa’nın tam olarak oturması zaten 3-4 yıl sürecek. Ben bu uzun vadede Kürt sorununun çözüleceğinden ümitliyim. Bu temel sorunlar en az 5 sene alacak ama çözülecek buna inanıyorum. Bu süreç içersinde Türkiye AB üyesi olamaz zaten. Üye olması için ilk önce bu sorunun çözüme kavuşması gerekir ki daha sonra sıra o adıma gelsin’’ dedi.-ANF

Zeynep Kuray

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

Yeşiller Partisi: Ekoloji İçin Oylar Blok Adaylarına

Sonraki Haber

16-31 Ağustos Kronolojisi

Benzer Haberler

HRW: Türkiye Destekli Çetelerin İhlalleri Devam Ediyor
Dış Basından

HRW: Türkiye Destekli Çetelerin İhlalleri Devam Ediyor

14 Mayıs 2025
The Cradle Dergisi: Şengal Kasabı Mesud Barzani
Dış Basından

The Cradle Dergisi: Şengal Kasabı Mesud Barzani

28 Temmuz 2024
Faşist AKP’nin Seçim Darbesi Dünya Basınında
Dış Basından

Faşist AKP’nin Seçim Darbesi Dünya Basınında

3 Nisan 2024
Sonraki Haber
16-31 Ağustos Kronolojisi

16-31 Ağustos Kronolojisi

Öne Çıkan Yazılar

  • Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1

    Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1

    664 Paylaşım
    Paylaş 266 Paylaş 166
  • Önderlik Gerçeğini Anlamadan Kürt Özgürlüğü Tartışılamaz

    511 Paylaşım
    Paylaş 204 Paylaş 128
  • İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA

    530 Paylaşım
    Paylaş 212 Paylaş 133
  • Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi-2

    579 Paylaşım
    Paylaş 232 Paylaş 145
  • Donmuş Çelişki Yumağı Olan Devleti Çözülme ve Tamamen Eritme Mücadelesi

    534 Paylaşım
    Paylaş 214 Paylaş 134

Önerilenler

Önderlik Gerçeğini Anlamadan Kürt Özgürlüğü Tartışılamaz

Halep Tümüyle MİT’in Kontrolüne Geçiliyor- ÖZEL HABER

İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA

Donmuş Çelişki Yumağı Olan Devleti Çözülme ve Tamamen Eritme Mücadelesi

Bağdat-Erbil ve Maxmur Üçgeni’nde neler oluyor?

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç