27 Mart 2013 Çarşamba Saat 10:21
3’emîn Konfransa neteweyî ya ciwanên kurd di roja 2’emîn de didome – Dîha
3’emîn Konfrensa Neteweyî ya ciwanên Kurd li bajaroka Rimêlan a girêdayî bajarê Girkê Legê, di bin silogana ‘’Ji ciwanên azad ber bi welat û jiyaneke azad ve’’ bi beşdariya nûnerê rêxistin û tevgerên ciwanên her 4 perçeyên Kurdistanê û Ewripayê duh dest pê kir îro di roja duyemîn de didome.
Li gorî nûçeya Ajansa Nûçeyan a Hawarê (ANHA) Konfrans li Navenda Çand û Hunerê ya Rimêlan duh saet di 15.00’an de destpê kir. Konfans bi deqeyek rêzgirtinê û xwendina sirûda “Ey Reqîb”destpê kir. piştre dîwana konfransê hate hilbijartin. Piştre Endama Desteya Bilind a Kurd Ilham Ehmed axaftina vekirinê kir. Ehmed Konfrans li ciwanan pîroz kir û diyar kir ku konfansa ciwanan bersiva haemû hewldanên perçekirina kurdistanêye û dazanîn ku ciwan ji van pîlanan re hişyarin. Di berdewama axaftina xwe de Ehmed balkişand ser pêvajoya Rêberê Gelê Kurd Abdulah Ocalan ya Newroza Amedê û da zanîn ku pêngava Ocalan dîrokiye, pêwîste dewleta Tirkiyê cidî nêz bibe û gavên erênî bajêje. Ehmed destnîşan kir ku beşek biçûn ji ciwanan li kongirê beşdar ne bûye û got: “Em hêvî dikin ku ev alî siyaseta xwe ya perçebûnê derbarê konnfranseke Kurdistanî wek vê konfansa we ku li gor armanc û îradeya gelê kurde, di ber çavan re derbas bikin, “Di axaftina xwe de Ehmed taybetmendiya rewşa rojhilatê Kurdistanê anî ziman û behsa kiryarên hikûmeta Îranê ya wekî darvekirina ciwanên kurd kir û hêvî kir ku konfransa ciwanan ya 3’ yemîn bibe bersiv ji bo ciwanên rojhilatê Kurdistanê.
Di konfransê de peyama Rêberê Gelê Kurd Abdulah Ocalan a ku di Newroza Amedê de hatibû xwendin û li tevahîiya cîhanê deng veda jî hate xwendin. Her wiha peyamên tevgerên Ciwanên Azadî Lawan, Ciwanên Goran û Ciwanî Rabûnî jî bi zaraveyên kurmancî û soranî hatin xwendin. Di peyaman de spasiya ciwanên Rojavayê Kurdistanê hat kirin û li ser pêvajoya ku Rêberê Gelê Kurd Abdulah Ocalan daye destpêkirin hate rawestîn. Di peyaman de her wiha azadiya Ocalan hate xwestin û bang li hikûmeta Tirkiyê hate kirin ku bi erênî nêzî pêvajoyê bibe.
Rûniştina roja yekemîn a kongreyê saet di 17.30’an de bi dawî bû. Kongre îro saet di 09.00’an de dîsa dest pê
BDP: Yargı paketlerinden 8 bin 285 adli yararlandı – Diha
BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, hükümetin Meclis’e sunduğu ve sunacağı yargı paketlerini eleştirerek, yargı paketi kapsamında tahliye olan 8 bin 285 kişinin “adam öldürme, uyuşturucu, yağma ve gasp, hırsızlık, yaralama, cinsel suçlar, sahtecilik, dolandırıcılık, adam öldürme, fuhuşa teşvik etme, yaptırma ve aracılık etme suçlarını işleyenler olduğunu söyledi.
BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Hükümet’in Meclis’e getirdiği yargı paketine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, yargı paketinin demokratikleşme, barış sürecine katkı sunma amacını taşımadığını Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de açıkladığına işaret edilerek, “Gerekçe kısmında üç defa vurgulandığı gibi tasarının hazırlanmasının nedeni ‘ülkemizin uluslararası toplumdaki olumsuz görünümünü düzeltmek’, ‘ülkemizin görünümünün daha iyi bir noktaya taşınabilmesi’ olarak gösterilmiştir. Biz tasarının, kişi hak ve özgürlüklerini haksız bir şekilde sınırlandıran ve on binlerce insanın fikirlerinden dolayı yıllarca hapiste kalmasına neden olan mevcut düzenlemeleri değiştiremeyeceğini biliyoruz. Fakat herkesin bildiği bir diğer gerçek ise, bu düzenlemelerin Türkiye’nin uluslararası kamuoyundaki kötü sicilini düzeltmeyeceğidir aynı zamanda. Bunları söylemek için kahin olmaya gerek yok, AİHM içtihatlarına bakmak yeterli. AİHM, Kılıç ve Eken/Türkiye, Karataş/Türkiye, Gül ve diğerleri/Türkiye kararlarında Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum ederken, verilen cezaların hukuksuz yönlerini de tek tek belirlemiştir denildi.
Açıklamada, medyada tasarının örgüt üyeliği için “şiddete başvurma şartı getirdiği haberlerinin yapıldığına dikkat çekilerek, bunun eksik bir yorum olduğu belirtildi. Açıklamada, bu konudaki ilgili maddelerde geçen düzenlemelerin “…cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden” ifadelerini taşıdığı kaydedilerek, “Bu muğlak ve kötüye kullanılmaya amade ifadeler tasarının içini boşaltmıştır. Oysa Sayın Bakan’ın ısrarla vurguladığı AİHM, Türkiye’yi mahkum ettiği hemen her kararında iki esas unsur belirlemiştir. Bunlar açıkça şiddete başvurma ve barışçıl olmayan gösteri, eylem olma hususlarıdır. 3. Yargı Paketi için de benzeri şeyler söylenmişti. Kamuoyuna 3. Yargı Paketiyle demokratikleşme sağlanacağı, ceza kanunlarındaki değişikliklerle düşünce ve ifade hürriyeti önündeki engellerin kaldırılacağı söylenmişti. Paketin yürürlüğe girdiği 5 Temmuz 2012 tarihi ile 31 Ekim 2012 tarihi arasında tahliye edilen kişilerin işledikleri suçlar tasarının hangi amaca hizmet ettiğini açıkça göstermektedir diye belirtildi.
Yasa adli suçlar için çıkartıldı
Açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın soru önergelerine verdiği cevaba göre salıverilenler ve işledikleri suçların şunlar olduğu aktarıldı: “Adam öldürme 283, uyuşturucu bin 918, yağma ve gasp 690, hırsızlık 2 bin 198, yaralama bin 879, cinsel suçlar 253, sahtecilik 665, dolandırıcılık, 308, adam öldürme 42, fuhuşa teşvik etmek, yaptırmak ve aracılık etmek 49, toplam 8 bin 285 kişi. Diğer suçlar ise 484 kişi.
‘Ağır hasta tutsaklar salıverilmiyor’
Açıklamada, yüzlerce tutsağın cezaevinde barınamayacak kadar ağır hastalık koşullarına rağmen salıverilmediği ve hatta bazı tutukluların son zamanlarını aileleriyle geçirmelerine dahi müsaade edilmediğine dikkat çekilerek, “Kabul edilmeyen hastane raporları, geç verilen veya hiç verilmeyen Adli Tıp raporları, yargı kurumlarının takdir hakkı bu sorunun aynen devam etmesine neden olmuştur. 6411 sayılı kanunla olumlu değişiklik yapıldığı söylense de maddede kullanılan subjektif terimler ve tanınan takdir yetkisi nedeniyle halen bir ilerleme sağlanamamıştır. AİHM bu ay verdiği Gülay Çetin/Türkiye kararında mevcut hukuk sistemini ağır hastalığı olan tutukluların korunması açısından açık, öngörülebilir ve etkin olmaktan yoksun olmasından dolayı ihlal kararı vermiştir. Ne yazık ki, 6411 sayılı kanunla getirilen düzenlemelerde, muhalefet partilerinin görüşleri dikkate alınmadığı için Türkiye’yi yeni mahkumiyetlerden kurtaracak nitelikte değildir denildi.
4. Yargı Paketinde hukuka aykırı düzenlemelerin kaldırılması istenecek
Açıklamada, BDP olarak 3. Yargı Paketi’nde bulunan düzenlemeler hakkındaki önerilerini mevcut hukuka aykırılıkların kaldırılması için sunduklarını kaydederek, şöyle devam edildi: “Ne yazık ki, 4. Yargı Paketi’nde de aynı hukuka aykırı düzenlemelerin kaldırılmasını yine isteyeceğiz. Zira aynen korundular. Bu nedenle artık hükümetin bu hukuksuzlukları ortadan kaldırmak için gerçek anlamıyla demokratik, adil düzenlemelere gitmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kamuoyuna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde mahkum olmamak için getirdiği söylenen bu paket de çare olmayacak.
Demîrtaş: Banga Ocalan banga pêşeroja 100 salane – ANF
Hevserokê Giştî yê BDP’ê Selehattîn Demîrtaş di civîna Koma BDP’ê ya Meclisê de rapora Roboskiyê rexne kir û xwest hemû parlamenter guhê xwe bidin wîjdanê xwe û raporê red bikin. Demîrtaş li ser banga Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan jî rawestiya û xwest her kes peyama Ocalan rast û baş bixwînin û wiha got” Divê her kes qîmet û wateya vê banga Birêz Ocalan rast û baş bixwînin. Peyama Ocalan ne peyamek taqtik e û demek kurde. Ev peyam nexşerêya 100 salan e. Divê ji bo pêvajoya paşvekişadin û serdema pişt wê jî zagon bên derxistin û meclis biryarê bide. Dîsa divê ne komisyona zilaman, komîsyona mirovên aqilmend bên avakirin. Divê em vîna jinê jî li ber çavan bigirin û hurmetê nîşanî vîna jinê bidin”.
Hevserokê Giştî yê BDP’ê Selehattîn Demîrtaş di civîna Koma BDP’ê ya Meclisê de geşedanên rojeva hefteyî nirşand. Demîrtaş destpêkê operasyona li Amedê li dijî endam û rêveberên wan pêk hat û operasyon şermezar kir. Demîrtaş ev operasyon pekî provakasyonê bi nav kir û wiha got: “Operasyon li dijî pêvajoyê ye. Vê operasyonê em şaş nekirin. Kesên dixwazin vê pêvajoyê ber bi aliyekî din ve bibin van operasyonan pêk tînin. Divê her kes li hemberî vê pêvajoyê hîstyira tev bigerin.” Demîrtaş xwest hikûmet jî li hemberî van geşedanan hîstiyar tev bigere û neyê provokasyonê û xwest bi lezgîn hevalên wan ên hatine binçavkirin serbest bên berdan.
Demîrtaş bal kişand ser pîrozbahiya Newrozê û wiha got: “Em ji ber van pîrozbahiyên Newrozê spasî û şukraniya xwe ji hemû gelê xwe re tînim ziman. Em hemû gelê xwe yê tevlî vê pêvajoya pîrozbahiyê bûne silav dikin. Dîsa dayîk û jinên ku tevlî vê pêvajoyê bûn pîroz dikin.”
‘DIVÊ KOMÎSYON LI GORÎ WIJDAN TEV BIGERE’
Demîrtaş bal kişand ser Rapora Roboskiyê û anî ziman ku, komîsyonê wekî propaganda AKP’ê amade kiriye û ser bûyerê veşartiye û bi tu awayî rapor nayê qebûl kirin. Demîrtaş anî ziman ku, berî her tiştî divê komîsyon li wijdanê xwe guhdar bike û ger ku wisa neke û li gorî nasnameya xwe ya siyasî tev bigere sûc dike.
Demirtaş anî ziman ku, endamê komîsyonê ji partiya Wan Ertugrul Kurkçu rapor red kiriye, lê ji ber ku hêjmara parlamenterê AKP’ê zêde ye rapor hatiye erêkirin. Demîrtaş destnîşan kir ku, divê heta bûyer ronî nebe ser komkujiya Roboskî neyê girtin û wiha got: “Dê sibê dîrok hesab ji we bipirse. Endamên di komîsyonê de cih digirin ger ku dengê xwe bikar bînin, dengê wan an dê bibe hevparê sûcê komkujiyê an jî dê bibe sedema dijberiya komkujiyê. Em hêvî dikin ku hemû parlamenterên ji bo rapora komîsyon dê li dengê wijdanê xwe guhdar bike û li dengê partiya xwe guhdar neke. Em hêvî dikin ku dê parlamenterê me Ertugrul Kurkçu dê mafdar derkeve. Çima ji lêborîna komkujiya mirovên ku li ber çavan ji aliyê balefiran ve hatine qetilkirin ditirsin? Di vê pêvajoya ku em behsa helaliyê dikin û vê pêvajoya ku niqaşên aştiyê tên kirin de çima parlamenter ji lêborînê ditirsin. Serokwezîr û gelek parlamenter çûn wir. Ger ku tenê nêrîn û çavdêriyên xwe jî bînin ziman rê têra ronîkirina bûyerê bikin. Bila tu kes nefikire ku dê raporê erê bikin û ser komkujiyê bigirin. Em destûr nadin ku ser komkujiya roboskiyê bê girtin. Em naxwazin ku komkujiya Roboskiyê bibe mijara rik û dijminantiyê. Em dixwazin ev rastî bê dîtin û rê li peş helalî û aştiyê veke.”
‘WELATÊN MEZIN JÎ LI HEMBERÎ ŞAŞIYAN LÊBORÎN DIXWAZIN’
Demîrtaş daxuyand ku, welatên mezin jî şaşiyan dikin û wiha berdewam kir: “Ya girîng dîtina rastiyê û xwestina lêborînê ye. Ger ku rapora Roboskiyê bê erêkirin û her kes ji ber vê yeke wîjdanê wan rehet be, wê demê em dê di pêşerojê de çawa bi rastiya xwe re bên rûqalî hev. Em dê çawa pêvajoyek nû pêş bixin. Ev vê yekê tu carî qebûl nakin. Her tişt aşeker ye. Kê ferman û raye da aşkere ye. Em dîsa bang li hemû parlamenteran dikin û dibêjin ji bo pêşerojê û helaliya civakê deriyên pêşerojê vekin. Lê ger ku bixwazin wekî komkujî pêk nehatiye û deriyê wijdanê xwe bigirin, wê demê dê berpirsiyarên pêşerojê ew bin.”
Demîrtaş ji hemû parlamenteran xwest ku, raporê erê nekin û berpirsyariya xwe ya dîrokî ya li hemberî komkujiya Roboskiyê bi cih bînin. Demîrtaş xwest her kes ji raporê re bêje na ne bes e û berfirehî bê lêkolînkirin û rastî bê ronîkirin.
‘DI SERDEMA AKP’Ê DE 12 HEZAR KARKER BÛN QURBANÊ KAR’
Demîrtaş li ser komkujiya karkeran jî rawestiya û anî ziman ku, li Lulebûrgazê mîtînga “Ji karê bêqûral û ewle re na” pêk hat û mîtîng silav kir. Demîrtaş anî ziman ku, ew pir girîngiyê didin mitîngê û wiha got: “Tenê di serdema hikûmeta AKP’e de 12 hezar karker bûn qurbanê kar. Beriya hikûmeta AKP’ê hêjmara karkerên hemal 300 hezar bûn. Lê niha di serdema hikûmeta AKP’ê de hêjmara karkerên hemal bûye milyon û nîvek. Êdî pergala ku dewlet jî hemalên karker bide xebitandin pêş xistiye. Hem keda wan erzan kiriye, em jî ewlehiya wan a kar nemaye. Mafê wan ê xebata mirovane ji destê wan girtiye.”
MÎTÎNGA HERÎ MEZIN A ROJHILATA NAVÎN LI AMEDÊ PÊK HAT
Demîrtaş di dirêjahiya axaftina xwe de bal kişand ser Newroza Amedê û peyamên Rêberê Gelê Kurd Abdulah Ocalan û wiha berdewam kir: “Hemû kesên alîgirê aştiyê fam kir ku li Amedê 2 milyon mirov çima daket qadan û çima li vê peyamê xwedî derket. Divê her kes wateyê bide reforanduma gel a mezin. Li wir maqirne nehat belavkirin. Li wir firin û sarincên belaş nedihat belavkirin. Bi milyonan mirov ji bo aştiyê û peyama Birêz Ocalan hatin qadê. Niha dixwazin ser vê peyamê veşêrin. Peyama ku hat xwendin berovajî didin xuyakirin. Peyam ji aliyê 2 milyonan kesan ve bi coş û kelecanek pir mezin ve hat guhdarkirin. Li dijî şer, pevçûn û înkarê manîfestoya aştiyê bû. Hemû erdnîgarî, şaristanî, bawerî, nasname û çand hembêz kir. Di banga Birêz Ocalan de vegera koka xwe hebû. Rastiya dîroka înkarkirî hat vegotin û hat diyarkirin ku bi reng, bîr û bawerî û zimanê xwe her kes dikarin di nava aştiyê û hevpar bijîn.”
‘BANGA OCALAN BANGA PÊŞEROJA 100 SALAN E’
Demîrtaş li ser yekîtî û hevkariya gelê Rojhalata navîn ji rawestiya û got: “Di hiqûqa îslamê de înkar, îmha, bişaftin tuneye. Hezar sal berê li ser axa Mezopotamya Anadolu dema kurd û tirk gihiştin hev yên ew bi hev kelandin îslamiyet bû. Kesên vê hiqûqê û rastiyê fam neke nikarin ji xwe re bêjin em misliman in. Ger ku dê îro ji nû ve hiqûq bê avakirin, wê demê divê em nekevin nava şaşiyên berê. Divê em ji feraseta înkar, îmha û wêdekirina berê dûr bikevin. Divê em di serdema nû de hurmetê ji nasname, bawerî, çand û rengê kurd, tirk, faris, ermeniyan tevan re bigirin. Divê em hev wekî dijmin nebînin. Divê em xwe wekî xwediyê vê axê yê qedîm bibînin. Divê em ji feraseta dijminandiya hev dûr bikin. Banga hatye kirin ne banga ji bo meh û salek dine. Ev ne bangek taqtike. Ev banga 100 salên pêş in. Divê her kes pir baş vê peyamê bixwîne û rast bixwîne.”
‘BILA DI BAXÇEYÊ AŞTIYÊ DE GULÊ ÎSPARTA Û GULNIXWÎNÊ COLEMÊRGÊ JÎ HEBIN’
Bila gula Îsparta jî hebe. Bila sumbul û gulnixwîna Colemêrgê jî hebe. Bila hemû reng û rû, bîr û bawerî di nava vî baxçeyi de cih bigirin. Bila meclis û hemû kes vê peyamê rast bixwînin. Rast bibînin. Sirf ji bo Birêz Ocalan rastî aniye ziman li hemberî wî derdikevin. Lê rastî ji aliyê her kesi ve rastî ye. Lê divê em dest ji vê ferasetê berdin. Em niha li ser dawîhatina îsyana dawî ku encama îsyana 100 salan in di axivin. Em dikarin bi hêsanî nêzî vê îsyanê bibin. Em nikarin li hemberî vê rastî û pêvajoyê sersariyê bikin. Em nikarin van pirsgirêkan paşguh bikin. Ger ku em li ser vê pirsgirêka dîrokî ne axivin û niqaş nekin wê emê peywira parlamentoyê ciye. Divê hikûmet û parlamento rola xwe rast bilîze.
Li gelek welatan rol û mîsyona meclisê li ber çavane. Meclisa Tirkiyeyê jî divê li hemberî vê rol û misyona dîrokî sersariyan neke û berpirsiyariya xwe bicih bîne.”
‘DIVÊ JI BO PAŞVEKIŞANDINÊ BIRYARA MECLISÊ HEBE’
Demîrtaş li ser niqaşên paşvekişandinê û agirbestê jî rawestiya û xwest ne tenê ji bo paşvekişandinê divê ji bo hemû xebatan ewlehiya zagonî û meclisê hebe û wiha dawî li axaftina xwe anî: “Divê biryara meclisê û vîna meclisê hebe. Divê paşvekişan bi ewlehiya zagonan pêk bê. Ji bo Komîsyona Aqilmendan heta niha di destê me de lîsteya navan tuneye. Bê guman dê lîsteyek di destê me de jî çê bibe. Lê divê berî her tiştî rêgeza kesan li ber çavan bê girtin. Kesên ku ji aliyê her kesî ve tên bijartin hebin. Komîsyona Zilamên Aqil tê gotin. Em wekî partî li dijî vê yekê ne. Feraset û felsefa me ya azadiya jinê li hemberî vê yekê ye. Divê hurmeta me li hemberî jinê û dayîkan jî hebe. Em destûr bidin bila bi giranî hevalên jin cih bigirin. Heta niha her tim zilam şer derxist. Lê bila jin aştiyê pêş bixin.”
Alman vekiller: Kürtlerin tutuklanması barışa darbedir – ANF
KON-KURD Başkan Yardımcısı ve KNK Üyesi Yılmaz Orkan’ın Belçika’da gözaltına alınmasını kınayan Alman parlamenterler Heidrun Dittrich, Andrej Hunko, Ulla Jelpke ve Cansu Özdemir “Sürgündeki Kürt siyasetçilerinin tutuklanması barış sürecine darbedir” dediler. Sol Partili vekiller Avrupa ülkelerine “Tutuklama yerine barışta olumlu rol oynayın” çağrısı yaptılar.
Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD) Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi Kürt siyasetçi Yılmaz Orkan’ın Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventen Havaalanı’nda gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. Son olarak bir grup Alman parlamenter, Dünya Sosyal Forumu’na katılmak amacıyla Tunus’a gitmek üzereyken gözaltına alınan Orkan’ın serbest bırakılmasını talep etti.
‘AVPURA BARIŞTA OLUMLU ROL OYNASIN’
Federal Meclis üyeleri Heidrun Dittrich, Andrej Hunko, Ulla Jelpke ile Hamburg Eyaleti Meclisi üyesi Cansu Özdemir’in çağrısına barış savunucuları Dr. Werner Ruf, Dr. Peter Strutynski ile sosyolog Martin Dolzer de imzaladı. Avrupa hükümetlerinin Kürt siyasetçilere yönelik baskı ve kriminalize politikasına son vermesinin Türk hükümeti ve PKK arasında başlayan barış sürecine olumlu katkı sunacağını belirtilen çağrıda devamla şu görüşlere yer verildi:
“Avrupa ülkeleri barış sürecinde olumlu bir rol oynayacaklarına Kürt siyasetçilerini tutuklamaları barış sürecini darbelemedir. Bu çerçevede Yılmaz Orkan’ın gözaltına alınması kabul edilemez. Orkan’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Öcalan’ın çağrısıyla PKK ateşkes ilan edildi ve barış sürecinde önemli bir gelişme sağlandı. Uluslararası kamuoyu Öcalan’ın çağrısını tarihi bir adım olarak nitelendirdi.
Türk hükümetinin ise başta hasta tutuklular, belediye başkanları ve parlamenterler olmak üzere cezaevindeki Kürt siyasetçileri salı vermesi barışa önemli bir katkı sunacak. Aynı şekilde bu adım Avrupa’ya da PKK yasağının kalkması için olumlu bir mesaj olacak.”
Orkan’ın, İspanya Ulusal Mahkemesi tarafından çıkarılmış uluslararası tutuklama emri nedeniyle gözaltına alındığı açıklanmıştı. İspanya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre olay, geçen şubat ayında İspanya’da 6, Fransa’da da 17 Kürdün gözaltına alındığı ”Kapadokya” adlı operasyon kapsamında gerçekleşti.
Çalakiya ciwanan encam da – hawarnews
Delegeyên 3’yemîn Konferansa Netewî ya Ciwanên Kurd a ku li hemberî helwesta rayedarên hikûmeta Başûrê Kurdistanê heta serê sibehê li ser sînor Sêmalkan çalakî lidar xist, biser ketin. Di encama berxwedana ciwanan û hewldanên hatine kirin de, ciwan derbasî Rojavayê Kurdistanê bûn.
Ciwanên ji Başûr, Bakûr û Rojhilatê Kurdistanê, her wila derveyi welat hatibûn û ji bo ku tevlî konferansa ku dê îro bê lidarxistin, dema duh dixwesti di Deriyê Sînor ê Sêmalka re yê Başûrê Kurdistanê re derbasî Rojavayê Kurdistanê bibin, li ser sînor hatibûn astengkirin.
Li ser vê helwesta rayedaran ciwanan jî heta serê sibehê li ser sînor çalakî lidar xist. Ciwanên Rojavayî li aliyê din ê sînor civiyan û helwesta hikûmeta Başûr şermezar kir. Ciwanên li herdu aliyên sînor agir pê xistin û sloganên ku berxwedan û azadiyê tînin ziman berz kirin. Her wiha ciwanên li aliyekê slogana, “Em kî ne berz kir, yên li aliyê din jî bersiva, “Kurd in em da.
Ciwanên ku heta serê sibehê li ser sînor man, xwarina ku rayedarên hikûmeta başûr anî bûn, bi hinceta, “Hiûmeta başûr li pêşiya yekîtiya ciwanan dibe asteng qebûl nekirin û bi derfetên xwe, jixwe re xwarin anîn. Ciwanan destnîşan kir ku ev sînor wan asteng nakin û ewê konferansa xwe pêk bînin.
Li ser nerazîbûn û çalakiya ciwanan rayedarên hikûmeta herêma başûr neçar man ku destûrê bidin ciwanan da kû derbasî Rojava bibin. Li aliyê din hate hînbûn ku ji bo derbasbûna ciwanan rayedarên Desteya Bilind a Kurd jî bi hikûmeta herêmê re ketine nava têkêliyê.
Di encama hewldanan de delegeyên konferansê derbasî aliyê Rojava bûn.
Ji ber helwesta hikûmeta herêma başûr konferansa ku dê saet di 09.00’an de destpê bikira jî, hîn destpê nekiriye.
Newroz bû destpêka dîrokî – Yeni Özgür Politika
Hunermendan pêngava Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan a 21’ê Adarê hate aşkere kirin nirxandin: “Pêvajoyeke gelek bi heycan û erenî ye. 21’ê Adarê rojekî dîrokî ye. Destpêka dîrokê ye.”
Piştî peyama Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan di 21’ê Adarê de di Newroz Amedê de hate xwendin ji aliyê gelek derdoran ve dengên erenî bilind bûn. Rewşenbîr û hûnermendan jî diyar kirin ku ew jî piştgiriyê didin pêvajoyê û divê gavên dewlet diavêjin li gorî aştiyê bin.
Şanoger Denîz Turkalî têkildarî pêvajoya ji aliyê Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan ve hate destpêkirin de axivî û wiha got: “Rastî ez gelek keyfxweş bûm. Pêvajoyekî gelek erenî û bi heycan e. 21’ê Adarê rojekî dîrokî ye. Destpêka dîrokê ye. Vedat Turkalî gotibû ‘Li Tirkiyeyê mirovê herî bi aqil Abdullah Ocalan e’ Ez tevlî gotinên bavê xwe dibim. Êdî ciwan neyên kuştin gelek bi hêvî ye. Her tişt piştî vê yekê dest pê dike. Weke Abdullah Ocalan jî di peyama xwe de got divê pêvajo bi nîqaş û axaftinê bê meşandin. Di vê pêvajoyê divê li hemberî hemû tiştên li dijî aştiyê radiwestin berxwe bêdayîn. Divê pêvajoya aştiyê berdewam bike. Êdî karê siyasetmedaran e.”
‘Divê pêvajo bê şopandin’
Solîsta Kardeş Turkuler Feryal Oney diyar kir ku nameya Ocalan nasnameya gelek derdorên cuda yên Tirkiyeyê tîne ziman û wiha got: “Rasti jî nameyek bi hêvî ye. Êdî fikra mirin çênabin gelek baş e. Lê kar ji nû dest pê dike. Di pêvajoya ji aliyê Ocalan ve hate destpêkirin hemû kes di nav de xwe wekhev bibîne gelek girîng e. Divê tu kes xwe rihet hîs neke û pêvajoyê bi baldar bişopîn e.”
‘Bi zextan nayên çareserkirin’
Lîstîkvan Mahîr Gunşiray diyar kir ku divê piştgiriyê bidin aştiyê û nêrîna civakê bê guherîn û wiha got: “Bi cavê kesên li bajarên mezin dijîn ên di asta nokteya ‘Tirkên sipî’ na bi çavê gelê Kurd lê bê mezekirin. Divê guh nedin hinek çapemenî û siyasetmedarên rageşiyê pêk tînin. Nişaneya bêçareseriyê ye û dixwazin civakê ber bi şer ve sorbikin. Divê di pirsgirêka Kurd de hinek din objektîf bin. Daxwaza aştî û aramiyê li dijî vê ramanê nîn e. Bi kurtasî çi be bila bibe divê alîgirên aştiyê bin. Tu pirsgirêk bi darê zorê, çek, hêz û zextan çaresernabin û nayên çareserkirin.
‘Gavên girîng hatin avêtin’
Solîstê Koma Mogollaran Cahît Berkay bal kişand ku ji bo êşên bi salen tên jiyîn gelek watedar e û wiha got: “Ji bo êşên bi salen tên jiyîn dê bên rawestandin û mirov namirin gelek rewşekî keyfxweş e. Di riya aştiyê de gavên erenî tên avêtin. Ji ber vê yekê divê hemû bi awayekî baldar nêzî pêvajoyê bibe. Divê hemû kêf bike.”
‘Divê zagon bên sererastkirin’
Hûnermend Servet Kocakaya, destnîşan kir ku têkoşîna çekdar vegere siyasetê gelek ramanekî keyfxweş e û wiha got: “Di vê mijdarê de vina siyasî ya Kurd gavên pêvîst avêtin. Ji bo pêvajo bi awayekî baldar berdewam bike divê dewlet jî bersivê bide. Ev yekê dê bibe panzehîra bêbaweriya dîrokî.” Kocakaya, spasî ji hemû siyasetmedarên Kurd ên ji bo aştiyê helwest nîşan dayîn kir û wiha axivî: “Ez dixwazim heman sipasiyê ji aliyê dewlet û hikûmetê re ji bikim. Ji ber vê yekê divê demildest sererastkirina zagonên ji bo demokratîk bûnê bên kirin.”
Listîkvan Derya Alabora jî wiha got: “Ez vê pêvajoyê gelek girîng dibînim. Hewcehiya Tirkiyeyê bi hembêzkirin û aştiyê heye. Divê her du alî jî gavên gelek baldar bavêje. Kesên aştiyê naxwazin û nêrînên wan ên cuda hene. Divê êdî çek bêdeng bibin û li ser maseyê bên rûniştandin. Divê bi baldarî, bihestiyarî bê tevgerîn û astengiyên derbikevin pêşiya pêvajoya demokratîkbûnê li ber çav neyên girtin û hemû kes bi dostanî heskirinê hevdû hembêz bikin.”
Heviya aştiyê
Hunermend Ayşenur Kolîvar diyar kir ku ew hêvî dike Newroz bibe sedema biharekî bê şer û aştî û wiha got: “Ez hêvî dikim ku careke din êş pêk neyên û aştî pêk bê. Lê serkeftin her tim dibe ku bi xwe re aştiyê neyne. Divê birînên di dilan de başguh neyên kirin û ji bo wan bikewînin ked bê dayîn. Divê ji dayîkên di pevçûnan de zarokên xwe windakirin re bê gotin ku li şuna zarokên xwe me bihesibînin.”
Hunermend Suavî jî diyar kir ku peyma Ocalan tê wateye hemû derdorên tên tepisandin xwe bi awayekî azad binîn ziman û wiha got: “Di vê astê de pêvajoya aştiyê li ser milan xwedî giranbaheyekî gelek watedar e. Divê hikûmet binesaziya hemû geşedanên weke efuya giştî, edlî û siyasî amade bike. Divê rapora Roboskiyê careke din li ber çavan bê derbaskirin.”
Yasal dayanak gerekli – Yeni Özgür Politika
Meclis, Hükümet ve muhalefetin üzerine düşen görevler olduğunu söyleyen Demirtaş, “Bir isyanın bitmesini konuşuyoruz. ‘Çaktırmadan bu işi çözün sınırdışına çıkın ben görmezden geleyim’ gibi bir üstün körü yaklaşım olur mu? Olmaz dedi.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mesajının net olmasına rağmen bazı kesimler tarafından magazinleştirilmeye çalışıldığını belirterek, “Ermenisi, Asurisi, Ezidisi, Arabı, Farsı, Türkü, Kürdü birbirinin inancına saygı ile yeni bir yaşamı inşa edebilirler mesajıdır. Önce birbirimizi öldürmeyi bırakalım. Birbirimizi düşman olarak görmekten vazgeçelim. Biz bu toprakların gerçek yaşayan sembolleri temsilcileriyiz. Bizler birbirimize karşı yok etme, yıpratma anlayışını bir kenara bırakırsak başkaları bizi bölme düşman etme politikasını sürdüremez. Mesajın özü budur” dedi.
Demirtaş, Meclis’te partisinin Grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.
Demirtaş, Newroz teşekkürüyle başladığı konuşmasını Roboskî Katliamı raporuyla sürdürdü. Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın Ağustos 2005’de Amed’de söylediği “Her ülkede geçmişte hatalar yapılmıştır. Her ülke geçmişinde zor günler yaşamıştır. Türkiye gibi büyük bir devlet ve güçlü ülkede pekçik zorluğun harmanından geçerek bugünlere geldik. O nedenle geçmişte yapılan hataları yok saymak büyük devletlere asla yakışmaz. Büyük devlet, güçlü millet kendisi ile yüzleşerek, hatalarını ve günahlarını masaya yatırarak geleceğe yürüme güvenine sahip millet ve devlettir” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, Roboskî Katliamı’na dikkat çekti. Bugün Meclis’te Uludere Alt Komisyonu’nun Roboskî Katliamı nedeniyle hazırladığı raporun oylanacağını belirten Demirtaş, “Alt Komisyon öylesine bir çalışma yürütmüştür ki, bu raporun büyük bir kısmı AKP propagandası olarak dizayn edilmiştir. Neredeyse Roboskîlilerin o saatte orada bulunması suçmuş başka da suçlu yokmuş gibi sunuluyor. Bu raporun kabul edilir bir tarafı yoktur. Her şeyden önce hukuk, adalet vicdan işidir. Vicdanına danışmayan bir milletvekili kimliği siyasi düşüncesi ne olursa olsun kesinlikle suç işlemiştir. Meclis Alt Komisyonu’nun raporu bir suça ortak olmaktan başka bir şey değildir. Komisyonda partimizi temsil eden Sayın Ertuğrul Kürkçü rapora şerh koymuş ve her şeyi açıkça belirtmiştir. Fakat komisyondaki AKP çoğunluğu nedeniyle Alt Komisyon raporu, şerhler eleştiriler dikkate alınmadan düzenlenmiş yarın da(bugün) Meclis’te oylanacak” dedi.
Geçiştirilecek bir olay değil
Roboskî Katliamı’nın geçiştirilecek bir olay olmadığının altını çizen Demirtaş, “Hangi olayı bugüne kadar örtebildiniz. Roboskî’yi örtmeye bir komisyonun gücü yeter mi? Komisyonda oy kullanacak bütün vekillere çağrı yapıyorum, oyunuz ya bu suça ortak olacağınızı ya da bir parçası olmaktan kurtulacağınızın oylaması olacaktır. Bu komisyon umuyorum ki yarın vicdanının sesini dinleyecektir. Yarın oylamaya katılacak bütün milletvekilleri böylesi tarihi bir vebal altındadır. Çok ciddiyetinde değiller belki bugün ama tarih onları da yazacaktır. Parlamento’nun böyle bir katliamı örtbas etmesini tarih yazacaktır. Bu halk bunu unutmayacaktır. Eğer bu komisyon gelişmekte olan sürece de katkı sunmak istiyorsa gerçeğin açığa çıkması için daha ahlaki davranmalıdır. Roboskî’de çıkacak sonuç bizler açısından Hükümet’in de bu sürece nasıl yaklaştığını gösterecektir” diye konuştu.
Bir özür niye çok görülür
“Savaş uçakları taraftan parçalanan insanlar için bir ülke özür dilemekten niye gocunur” diye soran Demirtaş, şöyle devam etti: “İsrail’in özrü önemlidir, şimdi başka devletlerden biz bunu isterken kendi vatandaşımızdan bunu nasıl esirgeriz. Hele hele helalleşmeden söz ederken, yeni bir süreci tartıştığımız bu günlerde devlet adına bir özür neden çok görülür. Parlamento komisyonu neden ön açıcı olmasın. İşte bunların hepsi milletvekillerinin yarın bizzat kendi kendilerine sormaları gereken hususlardır. Bölge milletvekilleri de var tavırlarını merak ediyoruz. Gidip bütün o gerçeklikleri gözleri ile gördüler. Sadece gördüklerini yazsalardı yine yeterdi. Kendi gözlemlerini bile saklayan bir Alt komisyon raporunu kabul etmemiz düşünülemez. ‘Oylarız, evet, deriz Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolur’ diye düşünmesinler. Biz buna müsaade etmeyiz. Biz Roboskî Katliamı’nın bir nefrete tarihsel bir hesaplaşmaya dönüşmesini istemiyoruz. Bir helalleşme çıkabilir. Devlet adına bir özür bütün toplum vicdanlarını rahatlatabilir. Bu bir taviz beklentisi değildir. Sayın Başbakan yarın oylama yapılacak komisyonda 2005’teki konuşmasına hatırlatmada bulunmalıdır. Büyük devletler de hata yapar özür dilemelidir demeli.”
Komisyon üyelerine çağrı
Roboskî Katliamı’nı BDP olarak unutmayacaklarını böylesine bir tutumu kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Demirtaş, “Sorumluların açığa çıkarılması için komisyon daha detaylı bir araştırma yapabilirdi. Yetkinin kim tarafından kullanıldığı, emrin kim tarafından verildiği ortada. Komisyon üyelerine canı gönülden sesleniyorum. Lütfen daha vicdanlı düşünün” dedi.
Öcalan’ın mesajları
Amed’de gerçekleştirilen tarihi Newroz’un Ortadoğu tarihinde gerçekleşmiş en büyük Newroz kutlaması ve mitingi olduğunu anımsatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu heyecanı hep birlikte yaşadık. Halkın nasıl bir beklenti ile meydanı hınca hınç doldurduğunu herkes anlamıştır. Mutlaka anlamak istemeyenler de olacaktır. 2 milyon insan niye meydanı doldurur, herkesin bunu anlaması lazım. Orada yaşanan büyük halk referandumunun herkes tarafından iyi yorumlanması lazım. Orada makarna dağıtılmıyordu barış özlemi, özgürlük sevdası buluşturdu. Tarihi mesajı dinlemek onun arkasında olduğunu ortaya koymak için milyonlarca insan alana çıkıyorsa her şeyden önce kayda değer bir gelişmedir. Bu tarafını tartışmak yerine işi magazinleştirmeye çalışmak, mesajların üstünü örtmeye çalışmak en büyük haksızlıktır. O mesajı heyecanla izledik. Binlerce yıldır kaderimizmiş gibi bize dayatılan karşılıklı olarak birbirini yıpratma, çatışma, savaşma anlayışına karşı bir manifestoydu. Herkesi heyecanlandıran işte buydu. Mezopotamya, Anadolu toprakları yeryüzünde diğer kıtalarda daha insan ırkı yaşamıyorken medeniyetlere beşiklik etmiş topraklardır. Onlarca medeniyet, din, inanç, kültür, mezhep köklerini o topraklarda var etmiştir. O toprakların kültüründe birbirlerine karşı saygı, bir arada yaşama kültürü vardır. Yapılan çağrıda belki de felsefik, ideolojik olarak en büyük atıf köklerimizedir. Çarpıtılmış tarih bize dayatılan ırkçı, şoven anlayışlar nedeniyle sanki hep böyle gelmiş böyle gider diye kabul ettik. Yıllardır biz parti olarak bütün Türkiye’ye bunu anlatmaya çalıştık.”
Düşman görmekten vazgeçelim
Öcalan’ın mesajındaki İslam referansını hatırlatan Demirtaş, şunların altını çizdi: “Bu tarihi gerçeğe atıf yapmak niye rahatsız ediyor bazı çevreleri. Bazıları ilk defa duymuş gibi feryat figan itiraz ediyorlar. Bu hukuku gerçekleştirirken geçmiş hatalara yanlışlara düşmeyelim. Mağdur edilmiş büyük felaketlere uğramış kesimler ve bu ittifakın hukukuna uymayarak başkalarını katleden anlayışlar yeni dönemde olmamalıdır. Ermenisi, Asurisi, Ezidisi, Arabı, Farsı, Türkü, Kürdü birbirinin inancına saygı ile yeni bir yaşamı inşa edebilirler mesajıdır. Önce birbirimizi öldürmeyi bırakalım. Birbirimizi düşman olarak görmekten vazgeçelim. Biz bu toprakların gerçek yaşayan temsilcileriyiz. Bizler birbirimize karşı yok etme, yıpratma anlayışını bir kenara bırakırsak başkaları bizi bölme, düşman etme politikasını sürdüremez. Mesajın özü budur. Herkese bu ortak çağrı vardır. Bu bizim kaderimiz mi Türk-Kürt, Alevi-Sünni, düşman mı olacak. Böylemiydi tarihte. Herkes kendine sormalı. Bu iş klasik bir taktik siyaset değil. Yapılan çağrı önümüzdeki ay, yıl, seçim için yapılmış bir çağrı değil. Önümüzdeki yüzyıllar için yapılmış çağrıdır. Ortadoğu’da taşlar yerinden oynayıp da yeniden dizayn süreci bizim dışımızda bu kadar tartışılırken, bizler neden el ele verip kendi geleceğimizi yaratmıyoruz. İşte Türkiye’de savaşın bitme çağrısı bu mesaja güç katması için yapıldığını unutmamak lazım. Yüzlerce yıllık bir hatadan dönüşün kapılarını açma mesajıdır. Biz parti olarak bu mesajı bu şekilde bağrımıza bastık. Onun gereğini yerine getirme sözünü milyonların huzurunda BDP ve DTK olarak halklara verdik. Özverili davranacağız. Ne kadar tahrik etmeye çalışıyorlarsa çalışsınlar politikalarımızı buna göre dizayn edeceğiz. Klasik bir barışma ve helalleşmeden öte tarihin bize emrettiği bir talimat olarak partililerimiz tarafından algılanmış ve pratikleştirme sözü verilmiştir.”
Hükümetin de aynı ciddiyet ve derinlikte yaklaşması beklentisi içinde olduklarını belirten Demirtaş, MHP’nin provokatif girişimlerini eleştirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi kasteden Demirtaş, “Devlet, evet bahçeli olsun ama bu bahçede rengarenk çiçekler olsun. Kan, gözyaşı olmasın. Isparta’nın gülü de Hakkari’nin lalesi sümbülü de olsun” dedi.
Sorumluluk alın
Önümüzdeki yüzyılları etkileyecek ve değiştirecek bir döneme tanıklık ederken kinle hareket etmeyeceklerini belirten Demirtaş, şunları söyledi: “Partilerden ve Parlamento’dan da özellikle bu anlayışa sahip çıkmasını bekliyor, bu mesajı doğru okumasını rica ediyoruz. Sırf Sayın Öcalan doğru söyledi diye karşı çıkanlara teessüf ediyoruz. Herkesin birbirine yüreğini açma zamanıdır. Bütün bunları öncelikle vicdan meselesi olarak görme zamanıdır Parlamento ve Hükümet bu işin yasal tarafını alırsa kalıcı olur. Bu sürecin akamete uğramaması için alınması gereken yasal tedbirleri uzun süreden beri ifade ediyoruz, sunulmuş çok sayıda yasa önerimiz var. Son 30 yıldır bütün anaların ağlamasına neden olan bir isyanın bitmesini konuşuyoruz. ‘Çaktırmadan bu işi çözün sınır dışına çıkın ben görmezden geleyim’ gibi bir üstün körü yaklaşım olur mu? Olmaz. Bu Parlamento duyarsız mı olacak, gece gündüz aciliyeti olmayan bir sürü yasayı çıkaran Parlamento bu tarihi sorunu konuşmaktan imtina mı edecek? Parlamento’nun da üzerine düşenler vardır, Hükümetin de muhalefetin de üzerine düşenler vardır. Başka ülkelerde de sorunlar çözülürken Parlamento özel yasalar, özel komisyonlar oluşturmuştur. Parlamento işin arkasında durmuştur. Bizim Parlamento’muz böylesi tarihi bir sürece sırtını dönerek ya da tartışmaları başka yere çekerek tarihsel rolünü oynayamaz. Eğer elimizi gövdemizi birlikte taşın altına koyduk, diyorsak herkesin mantıklı düşünmesi lazım.”
‘Akil Kadınlar Komisyonu olsun’
Çokça tartışılan Akil İnsanlar Komisyonu tartışmalarına da değinen Demirtaş, “Akil İnsanlar Komisyonu tartışmalarını biz de izliyoruz. Bizim sunduğumuz bir liste yoktur ama mutlaka olacaktır. Tartışılan isimler hepsi saygındır ama bu komisyonun bütün vicdanları temsil eden liyakate ve halkın güvenine layık olması gerektiğini düşünüyoruz. ‘Akil Adamlar’ deniliyor bu kavram doğru değil. Sadece erkeklerin işiymiş gibi bir yaklaşım doğru değil. Eğer bu konuda cesursanız Akil Kadınlar Komisyonu diyelim içine bazı akil erkekler de koyalım. Kadınlara, analara karşı da o kadar borcumuz saygımız olsun. Ağırlıklı olarak kadın arkadaşlar bu komisyonda yer alsın. Bütün savaşları erkekler çıkarıyor, barış olacaksa müsaade edelim de kadın arkadaşlar bunun öncülüğünü yapsınlar. Bu komisyon yasayla mı olur sadece sivil bir inisiyatif olarak mı ortaya çıkar iyi tartışmak lazım. Çünkü Oslo sürecinde MİT Müsteşarı’nın başına gelenleri biliyoruz. Şimdi Akil Kadınlar Komisyonu çalışacaksa niye Parlamento destek sunmasın? Bunların hepsi bir dayatmadan öte ortak akılla çözülecek sorunlardır. Ama çaktırmadan yürütün bu işi biz de Hükümet olarak görmezden geliriz yaklaşımı doğru değildir” dedi.
Tercihimiz çözüm – Özgür Gündem
Karayılan’ın Federe Kürdistan basını ile buluşması sırasında Türk savaş uçakları alan üzerinde alçak uçuş yaptı
Federe Kürdistan basını ile bir araya gelen KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, savaşabilecek güçte olduklarını ancak tercihlerini çözümden yana kullandıklarını söyledi. Tüm gerilla güçleri ile konuştuğunu belirten Karayılan, güçlerinin ateşkese bağlı kalacağını kaydetti.
Karayılan: Tercihimiz çözümden yana
Daha önce dünya ve Türk medyasıyla görüşen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan 25 Mart tarihinde de Federe Kürdistanlı basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısına, Kurtsat, NRT, Kurdistan TV, KNN, GK gibi kanalların yanı sıra çok sayıda ajans ve gazete temsilcisi katıldı. Açıklamada Karayılan’a KCK Yürütme Konseyi Üyeleri Ronahi Serhat ve Xebat Hewleri de eşlik etti.
Çözüme hazırız
İlk olarak basın mensuplarıyla öğle yemeğinde bir araya gelen KCK Yürütme Konseyi Murat Karayılan, ardından açıklama yaptı. Konuşmasına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı demokratik çözüm süreci ve ilan ettikleri ateşkesi anlatarak başladı. Yaklaşık iki saat süren basın toplantısında gazeteciler Karayılan’a, yeni sürecin karakteri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, gerillanın geri çekilme süreci, ABD, AB cephesinden gelen açıklamalar, İran, Suriye, Federe Kürdistan ile ilgili sorular sordu. Basın toplantısının sürdüğü saatlerde, Türk savaş uçaklarının Medya Savunma Alanları üzerinde alçak uçuş yapmaları tepkilere neden oldu. Karayılan, Türk savaş uçaklarının yeniden alana gelmesini manidar bulduğunu da sözlerine ekledi. Bir soru üzerine Karayılan bugün Kuzey’de bulunan bütün gerilla güçleriyle konuştuğunu, güçlerinin ateşkese bağlı kalacağını söyledi. Karayılan, savaşabilecek güçte olduklarını fakat tercihlerini çözümden yana kullandıklarını sözlerine ekledi.
Amaç Öcalan’ın özgürlüğü
Öcalan’ın özgürlüğü ve gerillanın geri çekilme sürecine ilişkin bir soruya ise Karayılan, bunun üç aşamalı bir süreç olduğunu, asıl amaçlarının Öcalan’ın özgürleşmesi olduğunu belirtti. Karayılan, “Güney Kürdistan’ın siyasi partilerine danıştınız mı? sorusu üzerine, Kürdistan Federal Hükümetinin sürece verdiği açık desteği kastederek bu süreç için birçok Güneyli dostlara danıştığını ve onların da kimi kaygılarının olduğunu fakat süreci desteklediklerinin ifade etti. Almanya’da tedavisi süren Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Lideri Celal Talabani’nin 1993 yılından bu yana arabuluculuk rolünü oynadığını hatırlatan Karayılan, Talabani’nin kısa zamanda sağlığına kavuşması temennisinde bulundu. İran’ın bu sürece yaklaşımı sorusunu da yanıtlayan Karayılan, bu sürecin bütün bölgenin yararına olduğunu İran’ın da yararına olduğunu ve bu süreci desteklemelerini umduklarını dile getirdi.
TSK uçaklarının Medya Savunma Alanları üzerinde alçak uçuş yapmalarını yorumlayan KCK Yürütmek Konseyi Üyesi Ronahi Serhat ise, bu davranışın güven ortamının oluşmasına, çözüme hizmet etmediğini, provokasyon girişimi olduğunu söyledi.
PARLAMENTO ROL ALMALI – Özgür Gündem
Grup toplantısında konuşan Demirtaş, parlamentoyu tarihi rolünü oynamaya çağırdı. ‘Parlamento ve hükümet bu işin yasal tarafını alırsa kalıcı olur’ diyen Demirtaş, ‘Çaktırmadan bu işi çözün, sınır dışına çıkın, ben görmezden geleyim’ gibi bir üstün körü yaklaşım olur mu? Olmaz’ dedi
TARİHİ MİSYONU YERİNE GETİRMELİ
Tarihi Amed Newrozu’na katılan milyonları kutlayan BDP Eşbaşkanı Demirtaş, milyonların mesajını iyi okuyun dedi. Çözüm için parlamentoya tarihi sorumluluk düştüğünü belirten Demirtaş, “Parlamento bu tarihi sorunu konuşmaktan imtina mı edecek? diye sordu.
AKİL KADINLAR KOMİSYONU
“Akil İnsanlar tartışmalarına da değinen Demirtaş, “‘Akil Adamlar’ deniliyor, bu kavram doğru değil. Akil Kadınlar Komisyonu diyelim dedi. “Oslo sürecinde MİT müsteşarının başına gelenleri biliyoruz diyen Demirtaş, yasal güvencelere dikkat çekti.
Parlamento tarihi rol almalı
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Meclis’teki grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Demirtaş, Amed’de gerçekleştirilen tarihi Newroz’un herkes tarafından iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekti. Demirtaş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Oradaki İslam toplulukları hangi kurallara göre yaşadıysa o hukuka göre yaşaması çağrısı vardır. Zorla asimilasyon yoktur, inkar yoktur o hukukta. Kürtler ve Türkler bin yıl önce karşılaştıklarında ve ondan sonra o halkları bir arada tutan şey İslamiyet’tir bu tarihi gerçeğe atıf yapmak niye rahatsız ediyor bazı çevreleri. Bu hukuku gerçekleştirirken geçmiş hatalara yanlışlara düşmeyelim. Mağdur edilmiş büyük felaketlere uğramış kesimler ve bu ittifakın hukukuna uymayarak başkalarını katledilen anlayışlar yeni dönemde olmamalıdır. Ermenisi, Asurisi, Êzidîsi, Arabı, Farsı, Türkü, Kürdü birbirinin inancına saygı ile yeni bir yaşamı inşa edebilirler mesajıdır. Birbirimizi düşman olarak görmekten vazgeçelim. Biz bu toprakların gerçek yaşayan sembollerin temsilcileriyiz. Bizler birbirimize karşı yok etme, yıpratma anlayışını bir kenara bırakırsak başkaları bizi bölme düşman etme politikasını sürdüremez. Mesajın özü budur. Yüzlerce yıllık bir hatadan dönüşün kapılarını açma mesajıdır.
Ciddiyetle yaklaşılmalı
Hükümetin de aynı ciddiyetle yaklaşması gerektiğini belirten Demirtaş, “Muhalefetin hali ortada. Şimdi bu kadar tarihsel bir dönüşüm, helalleşme, bir arada kardeşçe, barış içinde bir duyguyu nereden zayıflatırım diye meydan meydan provokasyon çağrısı yapanlar, bu mesajı anlamaktan çok uzaklar diyerek her görüşün Türkiye’nin gerçeği olduğunu söyledi.
Demirtaş, “Parlamento ve hükümet bu işin yasal tarafını alırsa kalıcı olur. Bu sürecin akamete uğramaması için alınması gereken yasal tedbirleri uzun süreden beri ifade ediyoruz sunulmuş çok sayıda yasa önerimiz var. ‘Çaktırmadan bu işi çözün sınır dışına çıkın ben görmezden geleyim’ gibi bir üstün körü yaklaşım olur mu? Olmaz. Bu Parlamento duyarsız mı olacak, gece gündüz aciliyeti olmayan bir sürü yasayı çıkaran Parlamento, bu tarihi sorunu konuşmaktan imtina mı edecek? Parlamento’nun da üzerine düşenler vardır, hükümetin de muhalefetin de üzerine düşenler vardır. Parlamentomuz böylesi tarihi bir sürece sırtını dönerek ya da tartışmaları başka yere çekerek tarihsel rolünü oynayamaz. Eğer elimizi gövdemizi birlikte taşın altına koyduk diyorsak herkes mantıklı düşünmeli dedi.
Akil Kadınlar Komisyonu
Çokça tartışılan Akil İnsanlar Komisyonu tartışmalarına da değinen Demirtaş, “Bizim sunduğumuz bir liste yoktur ama mutlaka olacaktır. Tartışılan isimlerin hepsi saygındır ama bu komisyonun bütün vicdanları temsil eden liyakate ve halkın güvenine layık olması gerektiğini düşünüyoruz. ‘Akil Adamlar’ kavramı doğru değil. Sadece erkeklerin işiymiş gibi bir yaklaşım doğru değil. Eğer bu konuda cesursanız Akil Kadınlar Komisyonu diyelim içine bazı akil erkekler de koyalım. Ağırlıklı olarak kadın arkadaşlar bu komisyonda yer alsın. Bu komisyon yasayla mı olur sadece sivil bir inisiyatif olarak mı ortaya çıkar iyi tartışmak lazım. Çünkü Oslo sürecinde MİT müsteşarının başına gelenleri biliyoruz. Şimdi Akil Kadınlar Komisyonu çalışacaksa niye Parlamento destek sunmasın? Bunların hepsi bir dayatmadan öte ortak akılla çözülecek sorunlardır. Ama çaktırmadan yürütün bu işi biz de hükümet olarak görmezden geliriz yaklaşımı doğru değildir dedi.
Roboski’yi örtmeye gücünüz yetmez
Demirtaş’ın diğer bir önemli gündemi ise Roboski raporuydu. Bugün Meclis’in Roboski Alt Komisyonu’nun raporunu oylayacağını söyleyen Demirtaş, “Alt Komisyon öylesine bir çalışma yürütmüştür ki, bu raporun büyük bir kısmı AKP propagandası olarak dizayn edilmiştir. Neredeyse Roboskililerin orada bulunması suçmuş başka da suçlu yokmuş gibi sunuluyor. Bu raporun kabul edilir bir tarafı yoktur dedi. Demirtaş, milletvekillerine seslenerek “Suça ortak olmayın dedi.
Roboski Katliamı’nın geçiştirilecek bir olay olmadığının altını çizen Demirtaş, “Bu komisyon umuyorum ki vicdanının sesini dinleyecektir. Oylamaya katılacak milletvekilleri böylesi tarihi bir vebal altındadır. Çok ciddiyetinde değiller belki, ama tarih onları da yazacaktır. Parlamento’nun böyle bir katliamı örtbas etmesini tarih yazacaktır. Bu halk bunu unutmayacaktır. Eğer bu komisyon gelişmekte olan sürece de katkı sunmak istiyorsa gerçeğin açığa çıkması için daha ahlaki davranmalıdır. Roboski’de çıkacak sonuç bizler açısından hükümetin de bu sürece nasıl yaklaştığını gösterecektir dedi.
‘Komisyona bir kadın koymak, süreçle dalga geçmektir’ – JINHA
‘Akil İnsanlar Komisyonu’ için isimlerin belirlenmesi noktasında uygulanan tarzın yanlış olduğuna vurgu yapanlardan gazeteci yazar Esra Çiftçi, “Komisyona bir kadın koymak, süreçle dalga geçmektir derken, HDK Milletvekili Sebahat Tuncel ise, “Ne kadınların ne de sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri alınmadı. Kadının olmadığı bir sürecin başarılı olması imkansız ifadelerine yer verdi.
Günlerdir gündemde olan ve her kesimden tepkiye yol açan “Akil Adamlar(!) Komisyonu için çağrılar yapılıyor. İlk tepkiyi adındaki “Adam ile alan komisyon, 25-30 kişilik bir komisyon ve 7’şer kişiden oluşan alt komisyonlar şeklinde oluşacak. Komisyon için açıklanan isimler de, adından pek farklı değil. Adamlar Komisyonu! Fakat kurulması önerilen komisyon adam değil, insan komisyonu idi ve hala da öyle. Kadınların da bugüne kadar barış sürecine aktif katılarak bir özne olma mücadelesinin sonucunda sadece bir kadının -Jülide Kural- komisyonda yer alması, kadın mücadelesini boşa çıkarır niteliktedir. Ayrıca açıklanan isimler ve komisyon için sivil toplum kuruluşları gibi mekanizmalara başvurulmaması ayrı ve önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. Gazeteci Esra Çiftçi ve Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel “Akil İnsanlar Komisyonu ndaki eksiklikler üzerine konuştu.
‘Kadın barışçıdır, öznedir, anaçtır…’
‘Akil Adamlar Komisyonu’na ilişkin konuşan gazeteci-yazar Esra Çiftçi, ‘akil adamlar’ kelimesinin baştan sakıncalı ve sakat bir ifade olduğunu ‘akil insanlar’ kavramının daha doğru olduğunu belirtti. ‘Akil İnsanlar Komisyonu’nda tek bir kadının olmasına dikkat çeken Esra, “Bu toplumun yarısından fazlası neredeyse kadınlardan oluşuyor ve kadınların çoğunluk olduğu bu toplumda kadınların olmadığı bir inisiyatifin çok da sağlıklı olacağını düşünmüyorum dedi.
Kadınların komisyonda ‘vitrin(!)’ gibi değil, özne olarak yer alması gerektiğini belirten gazeteci-yazar Esra Çiftçi, “Diyoruz ya kadın doğası gereği barışçıdır, öznedir, anaçtır, yapıcıdır… Erkekler savaşırken biz kadınlara sormadı ama barışırken biz kadınlara danışmak ve sormak durumundadır dedi. Basına yansıyan kişilerden oluşan komisyonun bir bütünlük oluşturmadığına işaret eden Esra, kurulacak olan sivil inisiyatiflerde kadınların erkeklerle sayısal ve düşünsel anlamda eşit olmasını savunduğunu söyledi. “Bir tek kadının olacağı bir inisiyatifte elbette ki ne bir kadın temsiliyeti olur ne de bir barış temsiliyeti olur şeklinde konuşan Esra, bu komisyonda da söz sahibi olarak erkeklerin var olacağını dile getirdi.
Kadınların barış girişimlerinin her zaman amacına ulaştığına vurgu yapan Esra, İsrail’de Pismau Diyeyani kadınların öncülüğünde ‘Barış Hemen Şimdi’ adıyla kurulan sivil inisiyatiflerle barış sürecinin geliştiğini hatırlattı. Esra, yakın zamanda da Arjantin’de Maya Anneleri’nin böyle bir sürece öncülük ettiğini ifade etti. Bölge’de de Barış Anneleri, kadın kurumları, inisiyatifleri, kadın aydın ve sanatçıların olduğunu belirten Esra, oluşturulacak komisyonlarda yer alacak kişilerin 30-35 yıllık bu süreçte tahlillerinde, yaklaşımlarında, duygularında vicdanlarıyla hareket etmiş insanların olması gerektiğine dikkat çekti. “Salt, popüler isimlerden oluşan bir komisyonun olması, meseleyi sulandıran bir durumdu diyen Esra, “Komisyon konusu hepimizi ilgilendiren ve barış için çok önemli bir meseledir. Komisyona bir kadın koymak, süreçle dalga geçmektir ifadelerine yer verdi.
‘Uluslararası alandaki kadınların da olduğu bir platform oluşturulabilir’
Esra Çiftçi, içinde Kürt ve Türk kadınların da bulunduğu uluslararası alandaki kadınlardan oluşan bir platform oluşturulabileceğini dile getirerek, oluşturulacak inisiyatifin arış sürecine katılması gerektiğini kaydetti. Kadınların, kendilerinin olmadığı bir sürece itiraz etmeleri gerektiğini vurgulayan Esra, barış sürecine dahil olmak için beklemeye vakit olmadığını söyledi.
21 Mart 2013’de Amed Newrozu’nda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın verdiği mesajın başta Kürtler ve Türkleri olmak üzere bütün dünyayı ilgilendiren bir mesaj olduğunu da dile getiren Esra, kadınların bir an önce bir inisiyatif oluşturarak sürece müdavim olması gerektiğine vurgu yaptı.
‘Barışı haykıran kadınlardı’
Yaşanan Kürt Sorununun çözüm tartışmalarının uzun süredir devam etiğini ifade eden HDK İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kadınların, barış için hep sokaklarda ortak etkinlikler yaparak barışı haykırdığına dikkat çekerek, savaş mağduriyetini kadınların yaşadığını ve barış ve çözüm sürecinde kadınların özne olması gerektiğini dile getirdi. Komisyonun adının komisyonu oluşturan zihniyetin bir yansıması olarak değerlendiren Sebahat, Barış İçin Kadın Girişiminin de kadınların, müzakere, çözüm ve barış sürecinde aktif rol almaları için mücadele yürüttüğünü ve yürüteceğini ifade etti. “Çözüm sürecinde özne olmak, Kürt kadın mücadelesi için önemli sözlerine yer veren Sebahat Tuncel, kadınların mutlaka oluşturulacak komisyonlarda yer alması gerektiğine işaret etti.
‘Görüş ve öneriler alınmadan komisyon oluşturuldu’
‘Akil İnsanlar Komisyonu’nda sadece bir kadın olduğuna vurgu yapan Sebahat, açıklamasına şöyle devam etti:
“İmralı’ya giden iki heyette de kadın var. Bu, çözümün diğer muhatabı olan Sayın Abdullah Öcalan’ın da kadınların sürece dahil olmasını önemsediğini açıklıyor. Buna karşın ‘Akil İnsanlar Komisyonu’nda ise bir kadın var. Bu komisyon oluşturulurken ne kadınların ne de sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri alınmadı. Bu nedenle eksiktir. Kadınların olmadığı süreç başarılı olamaz. Birkaç alt komisyon oluşturulacak. Her komisyonda kadınlar yer almalı. Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve Türkiye’deki Kadın Hareketlerinden kadınlar, bu komisyonlarda yer almalı.
Barış İçin Kadın Girişimi’nin, kadınları bu sürece dahil etmeye yönelik çalışmaları var. Ayrıca DÖKH’ün de önerileri olacak. Kalıcı barış için herkes görev almalı. Özellikle de kadınlar…
Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. Demokratik siyasetin güçlendirilmesi, kapitalist modernitenin karşısında demokratik modernitenin inşasında kadınlar mutlaka mücadele vermeli.
Karayilan: Em alîgirê çareseriyê ne – Azadiya Welat
Serokê Konseya Rêveber a KCK’ê Murat Karayilan ku berê gelek caran bi çapemeniya cîhan û tirk re hat cem hev di 25’ê adarê de bi rojnamgerên başûrê Kurdistanê re hat cem hev. Daxuyaniya li qadên Parastina Medya pêk hat, li gel kanalên wekê Kurdsat, NRT, Kurdistan Tv, KNN, GK’ê gelek nûnerên ajans û rojnameyan tevli bûn. Serokê Konseya Rêveber a KCK’ê Murat Karayilan û endamên Konseya Rêveber a KCK’ê Ronahî Serhat û Xebat Hewlêrî tevli bûn
Serokê Konseya Rêveber a KCK’ê Murat Karayilan di xwarina nîvro de bi rojnamegeran re hat cem hev. Piştî xwarinê derbasî civînê bûn. Karayilan di axaftin xwe de diyar kir ku, ew ligel çareseriyê û di rewşa ku pirsgirêk bê çareserî bimîne jî ew ji bo şer amade ne.
Dema civîn berdewam dikir, balefirên şer yên Tirk li ser qadên Parastina Medya difiriyan û vê rê li ber bertekan vekir. Karayilan pirsên rojnamegeran bersivand û wiha got: “Îro em bi hemû hêzên xwe yên Bakur re axivîne û hemûyan gotin dê girêdayê biryara agirbestê bin. Em niha hatina balefirên tirk balkêş dibînin. Karayilan di civîna ku du saetan de bersiva pirsên wek Azadiya Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan, vekişîna gerîlan, daxuyaniyên DYA, YE, û pirsên derbarê Îran, Sûriye û başûrê Kurdistanê de bersivand. Karayilan derbarê pirsa vekişîna gerîla û azadiya Ocalan de wiha got: “Ev pêvajoyeke 3 pêngave. Armanca me ya esas ewe ku Ocalan azad bibe.
Karayilan wiha axivî: “Em xwedî wê hêzêne ku dikarin şer bikîn, lê me tercîhên xwe ligel aştiyê bikar anî. Ji bo vê pêvajoyê gelek dostên xwe yên Başûrî re şêwirîne û got fikarên wan jî hebûn lê piştgiriya xwe dan vê pêvajoyê. Her wiha Karayilan destnîşan kir ku Telabanî ji sala 93’an heta niha rola navbeynkariyê dilîze û daxwaza me ewe ku di demeke kurd re bihêje tenduristiya xwe. Karayilan pirsa nêzîkatiya Îranê ya li dijî pêvajoyê jî wiha vegot Ev pêvajoya wê sûdê bide hemû herêmê, sûda wê ji bo Îranê jî heye û hêviya me ewe ku piştgiriyê bidin vê pêvajoyê.
Endamê Konseya Rêveber a KCK’ê Ronahî Serhat jî firîna balefirên Tirk yên li qadên Parastina Medya nirxand û wiha got: “Ev helwest ji çareseriyê re xizmetê nake, hewldana provokasyonê ye. Em operasyonên artêşa tirk dişopînin û li dijî êrîşên mafê mîsîlemeyê ya gerîlayan hene. Serhat got, gerîla dê girêdayî biryara agirbestê bin û got, ew ji aliyê pêşberî xwe jî vê dixwazin.
Maxmûr’dan çözüme destek – Etkin Haber Ajansı
30 yılı aşkın bir süredir devam eden savaş nedeniyle kendi ülkelerinde mülteci olan Maxmûrlular, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başlattığı çözüm sürecinin yanında. Maxmûrlu Kürtler, sürecin kalıcı barışa ulaşması için hükümetin adım atmasını bekliyor.
Maxmûr kampı, tıpkı Filistinliler gibi kendi ülkelerinde mülteci olarak yaşamak zorunda bırakılan savaş mağdurlarının mekanı. Bugün 10 bini aşan nüfusuyla kamp, hala 30 yıllık savaşın fotoğrafını sunuyor.
Türk devletinin Kürt coğrafyasında köy yakma başta olmak üzere uyguladığı savaş politikalarının sonucunda göç yollarına düşen Kürtler, uğradıkları birkaç durağın ardından 1998 yılında Maxmur Kampı’na yerleşti.
KENDİ VATANLARINDA MÜLTECİ OLMAK
BM’nin “mülteci kampı” statüsündeki bu kampta kalanlar aslında diğer BM kamplarından farklı. Onlar, dört parçalı Kürdistan coğrafyasının kuzeydeki parçasından güney parçasına göç etmek zorunda bırakılmışlardı. Başka bir ifadeyle, kendi vatanlarında mülteci edilmişlerdi.
Türk egemen medyası tarafından her fırsatta, “PKK kampı” olarak lanse edilen kamp, kurulduğu günden bu yana defalarca KDP’li peşmergelerin saldırısına maruz kaldı. Kampın girişindeki kontrol noktasının yakınında bulunan kum çuvalları o günleri hatırlatırken, savaş mağduru Kürtler açlık ve yoksulluğa da mahkum edildi.
Kampın ilk yıllarında bulabildikleri naylonlardan yaptıkları çadırlarda 5-6 aile birlikte yaşamak zorunda kaldı. Yoksulluğa açlık ve susuzluk eşlik etti. O ilk yıllara ait anılarda, akrep sokmalarına ve açlığa bağlı çocuk ölümleri büyük bir yer tutuyor.
SAVAŞIN GÖLGESİNDE ‘NORMAL’ HAYAT
Maxmûr’da ilk günlerin havası yok elbette. Hayat, savaşın gölgesinde ne kadar normal olabilirse o kadar “normal”leşmiş gözüküyor.
Kampta, kararlar, seçimle oluşturulan Halk Meclisi ve yürütmesi tarafından alınıyor. Halk Meclisi’nin yanı sıra Kadın Meclisi de söz sahibi. Çocuklar anaokulundan liseye kadar tüm eğitimlerini kamptaki okullarda anadillerinde yapıyorlar. Müfredatlar ise okullardaki öğretmenler tarafından belirleniyor. Maxmûr kampından üniversiteye gitme oranı ise oldukça yüksek.
Kamp içerisindeki tek iş olanağı, dükkanlar. Onun dışında genç erkeklerin büyük bir kısmı, Hewler’de son yıllarda gelişen inşaat sektöründe çalışıyor.
Akşam saatlerinde sokaklardaki insan hareketliği herhangi bir yoksul mahallesinin görüntüsünü sunuyor. Çocukların sesleri eksik olmuyor. Sabah saatlerinde ise kadınların, ellerinde bidonlarla içme suyu dağıtan tankerin önünde oluşturduğu kuyruk yoksulluğun bir başka görüntüsü oluyor.
BM GIDA YARDIMINI KESTİ
Kamptaki insanların temel gıda ihtiyacı BM tarafından karşılanıyordu. Ancak, Maxmûrlular, 6 aydır kampta gıda yardımının yapılmadığını anlatıyor. Çalışan Maxmûrlular gıda ihtiyacını kendisi karşılıyor, sağlayamayacak durumda olan aileler için ise dayanışma devreye giriyor.
ŞEHİT RÜSTEM KAMPI
Maxmûr Kampı’nın ismi, 10 Ekim 2011 tarihinde TSK’nın düzenlediği hava saldırısında öldürülen KCK Yürütme Konseyi üyesi Rüstem Cudi’nin anısına Halk Meclisi’nin kararıyla Şehit Rüstem Kampı olarak değiştirildi.
Yıllar sonra da kamp savaşın abıdesi olarak yükseliyor. Kampta bulunan Şehitler Evi’nde savaşta yaşamını yitiren yüzlerce kişinin fotoğrafı bulunuyor. Fotoğraflar, Maxmûr’daki her ailenin en az bir ferdini savaşta kaybettiğini özetliyor.
ÖCALAN’IN ÇÖZÜM PLANINA DESTEK TAM
Maxmûr, herhangi bir mülteci kampı değil. 7’den 70’e herkes kendi geleceklerini ilgilendiren siyasi gelişmeleri yakından takip ediyor. Bugünlerde gündemlerinde müzakere süreci var. Müzakere sürecine ilişkin değerlendirmenin başında AKP Hükümeti’ne duyulan güvensizlik geliyor. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm planına duydukları güven ise sonsuz.
Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kampın boşaltılabileceği konusunu gündeme getirmişti. Ancak Maxmûrlular, kampın geleceği ile ilgili kararda Kürt özgürlük hareketinin karalarının belirleyici olacağına dikkat çekiyor.
Karayilan: Pêvajo ji 3 qonaxan pêk tê – Xendan
Serokê Konseya Rêveber a KCK’ê Murad Karayilan di 25/3, de bi rojnamevanên li Başûrê Kurdistanê re ragihand ku, ew ligel çareseriyê , ji bo şer jî amade ne.
Karayilan got: Ji bo ev pêvajo bi serkeftî birêve biçe divê komisyonekî çavdêriyê di nava parlemana Tirkiyê de bête avakirin. Her weha lijneyekî berferehtir ku em dibêjin Rûsipî yan kesê aqilmend ku ji 30 kesayetiyan bi jin û mêr bê avakirin û çavdêriya vê pêvajoyê bikin.
Karayilan derbarê pirsa vekişîna gerîla û azadiya Ocalan de wiha got “Ev pêvajoyek ji 3 qonaxan pêk tê û got: “1- Agirbest û başvekişandin. 2- Di destura nû ya Tirkiyê de naskirina Kurdan ku bikarin bi çanda û zimanê xwe û xwe bi xwe birêve bibine. 3- PKK`ê bibe partiye legal ku bikare li Tirkiyê bi aşkirayî siyasetê bike û ya herî serekî jî azadiya rêbertiya me Serok Apo`ye.
Serokê Konseya Rêveber a KCK’ê, pirsa derbarê nêzîkahiya Êranê ya li hemberî pêvajoyê de jî wiha bersivandin û got: “Ev pêvajo wê sûdê bide hemû herêmê, sûda wê ji bo Êranê jî heye û hêviya me ew e ku piştgiriyê bidin vê pêvajoyê.
Karayilan, bal kişand ku armanca wan ne destkariya sînorê Tirkiyê belkû ew konfedrasyona rojhilata navîn esas digrin û got: Serok Apo di peyama xwe de bal kişandiye ku li şûna şer û nakokî divê gelê Ereb û Fars û Kurd, Aşûrî, Ermenî heta Yahudî bihevre bijîn û nehêlin destên derve bikevin nava wan.
Hate zanîn ku di dema kongireya rojnamevanî de li binarê çiyayên Qendîlê balafirên şer yên Tirkiyê li ser navçeyê digeriyan.
Nêçîrvan Barzanî ji Erdogan re: Herêma Kurdistanê bi Hemû Awayekê Piştgîrîya Prosesa Aştîyê Dike – Peyamner
Serokwezîrê herêma Kurdistanê Nêçîrvan Barzanî di çarçoweya serdana xwe de bo Tirkiyeyê li gel serokwezîrê ewî welatî Receb Teyib Erdogan dîdar kir. Serokwezîr Barzanî di evê dîdarê de piştgîrîya Kurdistanê bo prosesa aştîyê û çareserîya aştîyane ya pirsa Kurd ragihand û di hember de jî Teyib Erdogan serokweîzrê Tirkiyeyê supasîya herêma Kurdistanê kir û rolê herêma Kurdistanê di prosesê de bi giring wesif kir.
Êvarîya duh roja duşembe 25/03/2013 demjimêr 19:00 li gor dema Enqereyê, Nêçîrvan Barzanî serokwezîrê herêma Kurdistanê li Eneqereyê ji alîyê serokwezîrê Tirkiyeyê Receb Teyib Erdogan ve hate pêşwazîkirin.
Di kombûnekê de ku cihgirê serokwezîrê Kurdistanê Îmad Ehmed jî tê de amade bû, Nêçîrvan Barzanî û Receb Teyib Erdogan li ser rewşa niha ya nawçeyê, Iraqê û pêşhatên dawî yên ser qada siyasîya Iraqê û peywendîyên navbera Hewlêr û Bexdadê guftûgo kirin. Herwiha di evê dîdarê de Barzanî û Erdogan basa çawayîya zêdetir geşkirina peywendîyên aborî û bazirganîyên navbera Tirkiye û Iraqê bi giştî û Tirkiye û Kurdistanê bi taybetî kirin û her di evê çarşoweyê jî de her du alîyan amadeyî ji bo destpêkirina vekirina derwazeyeke dn a sînorî di navbera herêma Kurdistanê û Tirkiyeyê de nîşan dan û tekez kirin, ku ji her du alîyan ve rêkarên pêywîst bo evê mebestê bihên encamdan.
Herwiha pirsa Kurd li Tirkiyeyê û ev prosesa ku ji bo çareserkirina aştîyane ya pirsa Kurd li Tirkiyeyê dest pêbûye, mijareke din a guftûgoyên kombûna serokwezîrê herêma Kurdistanê û serokwezîrê Tirkiyeyê bû. Di evê bareyê de Nêçîrvan Barzanî tekezî kir, ku herêma Kurdistanê bi destpêkirina prosesa aştîyê gelek xoşhale û bi hemû şêweyekê piştgîrîya çareserkirina aştîyane ya pirsa Kurd dike û ji bo evê çendê jî bo hemû core hevkarîyekê amade ye. Barzanî herwisa hêvî jî xwast, ku proses bigihîje encameke dilxwaz û dawî bi şer û tundûtîjî bihêt û hemû alîyek jî bi cidî kar bo aştîyê û çareserîya aştîyane bikin û ew derfeta ku bo aştîyê û çareserîyê çê bûye, bi kar bihînin.
Ji alîyê xwe ve jî serokwezîrê Tirkiyeyê Receb Teyib Erdogan supasîya helwêsta herêma Kurdistanê ji bo piştgîrîya prosesa aştîyê û hewlên gihîjtina bi encameke baş û çareserî û bi dest hatina aştî û aramîyê li Tirkiyeyê kir û rola hevkarî û piştgîrîya hikûmeta herêma Kurdistanê jî di evê proseê de bi giring û erênî da zanîn.
Barzanî û Erdogan di dirêjîya kombûnê de basa rewşa Surîyê û bûyer û pêşhatên li ewî welatî kirin û her du alîyan nîgeranîya xwe li hember berdewamîya azloîya rewşa Surîyê û bi taybetî jî berdewamîya êşên mirovî û zêdebûna rojane ya rêjeya penaberan nîşan dan û tekezî li ser pêywîsîtya vedîtina rêke çareyekê bo dawî anîna bi şer û pevçûnan û rêgirtin ji ewan êş û derdên mirovîyên gelên Surîyê kirin.
Barzanî: Em piştgiriyê didin nameya Birêz Ocalan – AVESTA KURD
Serokwezîrê Herêma Federal a Kurdistanê Neçîrvan Barzanî Navenda Giştî ya BDP’ê ziyaret kir û diyar kir ku, ew gavên aştiyê yên li Tirkiyeyê bi keyfxweşî pêşwazî dikin û wiha got: “Em piştgiriyê didin nameya Birêz Ocalan.”
Barzanî: Em piştgiriyê didin nameya Birêz Ocalan
Heyata ji Serokwezîrê Herêma Federal a Kurdistanê Neçîrvan Barzanî, Alîkarê Serokwezîrê Herêma Federal ê Kurdistanê Îmad Ehmed, Nûnerê PDK’ê yê berê yê Tirkiyeyê û Wezîrê Perwerdeya Kurdistanê Sefîn Dizayî, Nûnerê YNK’ê yê Enqereyê Behroz Galalî û Fuat Huseyîn pêk hat, Navenda Giştî ya BDP’ê ziyaret kirin.
Barzanî û heyeta pê re di bin tedbîrên ewlehiyê de hatin Navenda Giştî ya BDP’ê. Heyet ji aliyê Hevserokên BDP’ê Selahattîn Demîrtaş û Gultan Kişanak, Hevserokên KCD’ê Ahmet Turk û Aysel Tugluk, Parlementerê BDP’ê Sirri Sakik û Parlementera serbixwe Leyla Zana ve hatin pêşwazîkirin. Hevdîtina ji çapemeniyê re girtî pêk hat, nêzî 30 deqîqeyan berdewam kir. Piştî hevdîtinê Demîtaş û Barzanî daxuyanî dan çapameniyê.
Barzanî bi riya tercuman axivî û diyar kir ku, ziyareta wan a BDP’ê di çarçoveya pîrozbahiya Newrozê de bû û piştgiriyê didin pêvajoya aştiyê ya dest pê kiriye. Barzanî anî ziman ku, gavên ji bo aştiyê li Tirkiyeyê hatin avêtin wan keyfxweş dikin û wiha got: “Em piştgiriyê didin nameya Birêz Ocalan. Helwesta Erdogan a ji bo aştiyê ji girîng e. Hêviya min ew e ku ji bo gelên Tirkiyeyê bibe hêvî.”
Hevserokê Giştî yê BDP’ê Selahattîn Demîrtaş jî diyar kir ku, ew jî Newroza gelê Başûrê Kurdistanê pîroz dikin û ji ber ku Barzanî piştgiriyê dide aştiyê spasiyên we anîn ziman. Piştî axaftinan Barzanî û heyet ji Navenda Giştî ya BDP’ê veqetiyan.
Süreci ‘Akil kadınlar’ yürütsün – Hürriyet
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Akil Kadınlar Komisyonu olarak önerdiği çözüm sürecini yürütecek heyetin Meclis kararıyla güvenceye alınmasında ısrarlı olduklarını belirterek, “Geri çekilenin de karakolda olanların da güvenceye ihtiyacı olacaktır. Bu Sayın Başbakan’ın ifade ettiği gibi psikolojik hareket değildir dedi.
Demirtaş partisinin grup toplantısında şunları söyledi: “30 yıllık bir isyanın bitişini konuşuyoruz. Şimdi parlamento ‘Çaktırmadan bu işi çözün, ben sırtımı döneyim, sınır dışına çıkın, ben görmezden geleyim’ diyebilir mi? Olamaz. Gece gündüz eften püften bir sürü konuyu tartışan parlamento bununla ilgili yasaları çıkarmaktan imtina mı edecek? Bu kadar basit yaklaşım olmaz. Başka ülkelerde de parlamentolar özel yasalarla özel komisyonlar kurmuşlar. Adı ‘barış komisyonu’ olmuş, ‘hakikatleri araştırma komisyonu’ olmuş, ‘silahsızlanma komisyonu’ olmuş. Parlamento tarihsel rolünü oynamalı.
OSLO’DA GÖRDÜK
Sadece geri çekilenlerle ilgili değil, bütün bu süreci yönetenlerle ilgili de yasal güvenceye ihtiyaç vardır. Hangi yasal dayanağa göre bunu yapıyoruz? Şimdiye kadar hiçbir savcı harekete geçmedi, ama geçmeyeceğinin de garantisi yok. Yakın zamanda Oslo görüşmeleri sebebiyle MİT Müsteşarı ve yardımcısının başına gelenleri biliyoruz. ‘Çaktırmadan yürütün bu işleri’ demek yanılgılı bir yaklaşım olur. ‘Akil Adamlar’ kavramı doğru değil. Barış meselesi sadece erkeklerin işiymiş gibi, bu tanımı kabul etmeyiz. Bu konuda cesursanız Akil Kadınlar Komisyonu diyelim, ‘İçine bazı adamlar da katılabilir’ diyelim. Ağırlıklı olarak kadınlar olsun. Çünkü bugüne kadar dünyadaki bütün savaşları erkekler çıkardılar.
BDP’de ‘savcı’ endişesi! – Vatan
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, geri çekilme ve barış sürecinin yürütülmesi için yasa güvencesinin şart olduğunu tekrarladı. Abdullah Öcalan’ın Nevruz mesajındaki “İslam bayrağı” vurgusunun eleştirilmesine, “Türklerle Kürtler Cihangir’de mi karşılaştı sanıyorlar?” diye karşılık yanıt veren Demirtaş, Bursa’daki mitingte “Vur de vuralım” sözlerine “Onun da zamanı gelecek” diye karşılık veren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de, “Devlet, ‘bahçeli’ olsun ama o bahçede rengarenk çiçekler olsun, kan, gözyaşı olmasın” dedi. Demirtaş, Akil Adamlar Komisyonu’nun adının Akil Kadınlar Komisyonu olmasını da önerdi.
Demirtaş partisinin grup toplantısında şöyle konuştu: SAVCILAR HAREKETE GEÇERSE: Şimdiye kadar hiçbir savcı harekete geçmedi ama geçmeyeceğinin garantisi yok. Meclis’in ’Çaktırmadan yürütün bu işleri, biz de bunları görmezden geleceğiz’ demesi yanılgıdır. Diyelim ki çekilme başladı ve hükümet yasa çıkarmadı. Şırnak’ta çekilen PKK grubuna operasyon yapılsa, çatışmada askerler, PKK’lılar ölse, operasyon yapan askere ne diyeceksiniz? ’Suç işledin’ mi diyecekseniz? Askeri birlik ’bize karşı saldırı hazırlığı içindeydiler’ derse ne diyeceksiniz? Bu kadar provokasyona açık ortamda geri çekilenin de karakoldakinin de güvenceye ihtiyacı olacaktır. Bu işe gönül verecek vicdanlı aydınların da güvenceye ihtiyacı olacaktır.
YASAL GÜVENCE: Parlamento, bu ülkede yaşanan en büyük soruna karşı duyarsız mı kalacak? Gece gündüz aciliyeti olmayan bir sürü yasa çıkaran parlamento, bu tarihi sorun konuşmaktan ve bununla ilgili yasal tedbirleri çıkarmaktan imtina mı edecek? Parlamentonun, hükümetin, muhalefetin üzerine düşenler vardır. Herkes rolünü doğru oynamalıdır. Başka ülkelerde parlamentolar özel yasalarla özel komisyonlar kurmuştur. Bizim parlamentomuz böylesine tarihi helalleşme ve barış sürecine sırtını dönerek ya da tartışmaları başka yöne çekerek tarihsel rolünü oynayamaz. Birlikte bu sürecin altına elimizi, gövdemizi koyduk diyorsak, ana muhalefet, iktidar dahil herkesin bu konuda akılcı, mantıklı düşünmesi gerekir. Sadece geri çekilenlerle ilgili değil, bu süreci yönetenlerle ilgili de yasal güvenceye ihtiyaç vardır. Hangi hukuka dayanarak bütün bu çalışmaları yapıyoruz, bunların açıklığa kavuşturulması lazım.
HELALLEŞME ÖRNEĞİ OLSUN: TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Alt Komisyon’un Roboski Raporu’nun yarın görüşecek. Rapor AKP propagandası yapıyor. Neredeyse köylülerin o saatte orada bulunmaları suçmuş, başka suçlu yokmuş gibi hava yaratmışlar. Komisyon üyelerinin kullanacağı oy, ya bu suça ortak olacağını ya da bu suçun bir parçası olmaktan kurtulacağını gösterecektir. İsrail’in özür dilemesi önemli. Başka devletlerden bunu isterken kendi vatandaşımızdan nasıl esirgeyebiliriz? Devlet adına özür neden çok görülür? ‘Oylarız, evet deriz, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolur’ diye düşünmesinler. Buradan bir helalleşme örneği çıkarabiliriz.
ÖCALAN’IN ÇAĞRISI MANİFESTO: İşi magazinleştirmeye çalışmak ve Nevruz’da verilen mesajların üzerini örtmeye çalışmak haksızlıktır. Binlerce yıldır kaderimizmiş gibi bize dayatılan yok etme, savaşma anlayışına karşı bir manifestoydu. Orada bedava buzdolabı, makarna dağıtılmıyordu. 2 milyon insan verilecek mesajı dinlemek ve arkasında olduğunu belirtmek için gelmişti. Öcalan’ın çağrısı, önümüzdeki ay, yıl ya da seçimler için değil yüzyıllar için yapılmış bir çağrıdır.
DEVLET, BAHÇELİ OLSUN : Devlet nasıl olacak diye soruyorlarmış. Devlet, ‘bahçeli’ olsun, ama bu bahçede rengarenk çiçekler olsun, kan, gözyaşı olmasın. Isparta’nın gülü de Hakkari’nin lalesi, sümbülü de olsun. Biz öfkeyle, kinle, tahrikle konuşmayacağız. Çünkü değişim ve dönüşümü halk istiyor.
ÖCALAN TEESSÜFÜ: Sırf Öcalan doğruyu söyledi diye karşı çıkanlara teessüfle bakıyoruz. ’İki kere iki dört eder’ dese herhalde çarpım tablosunu bile değiştirecekler.
AKİL KADINLAR KOMİSYONU: Akil İnsanlar Komisyonu ile ilgili bizim sunduğumuz bir isim listesi yoktur. Mutlaka olacaktır ama şu anda yok. Kamuoyunda tartışılan isimlerin her biri saygın, değerlidir ama komisyon, bütün toplumun, örgütsel olarak halkın vicdanını temsil edenlerden oluşmalı. Akil adamlar kavramı doğru değil. ’Akil Kadınlar Komisyonu’ diyelim ve içine bazı adamlar da katılabilir diyelim. Madem bu barış süreci, en çok bu savaşta ağlayan, yüreği parçalanan anaların, kadınların duyguları için önemlidir, madem anaların gözyaşını dindireceğiz diye yola çıkıyoruz, Akil Kadınlar Komisyonu diyelim, ne değişir?
TAVİZ DEĞİL: ’Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ aracılığıyla geçmişle yüzleşilmesi taviz olmaz. Bu, travmayı atlatabilmenin yoludur. Madem barış olacak, geçmişle yüzleşmekten korkmamamız gerekir.
“CİHANGİR” DOKUNDURMASI
Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın Nevruz mesajındaki “Türkler ve Kürtler İslam bayrağı altında 1000 yıl birlikte yaşadı ifadelerine dönük eleştirilere ilişkin “1000 yıl önce o topraklarda Kürtler ve Türkler karşılaştıklarında, halkları bir arada tutan şey İslamiyet’ti. Buna atıfta bulunmak niye rahatsız ediyor. Bazı çevreler bu gerçeği ilk kez duymuş gibi feveran ediyor. Soruyorum, bunlar Türklerle Kürtler’in ilk kez Cihangir’de mi karşılaştığın düşünüyorlar? dedi.
Çözüm sürecini destekliyoruz – Milliyet
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, dün BDP Genel Merkezi’ni ziyaret etti
Barzani, yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘çözüm sürecini’ desteklediklerini ifade ederek, “Türkiye’nin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından sergilenen tavır da takdire şayandır dedi. Barzani, “Bu süreç için yapabileceğimiz bir şey varsa bu sürecin başarıyla sonuçlanması için mümkün olan her şeyi önermeye hazırız. Başta da destekliyorduk, desteğimizi sürdüreceğiz diye konuştu. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise Bundan sonraki aşamalarda da sürecin sağlıklı yürümesi, Türklerin ve Kürtlerin bütün bölge genelinde kardeşlik atmosferinde bir arada yaşayabilmesiiçin sunacakları çok daha fazla katkının olduğunu da biliyoruz dedi.
BDP’nin ‘Yasal güvence’ isteğine cevap – Hürriyet
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak’ın, İmralı’da yürütülen görüşmelerle ilgili bir savcının çıkıp dava açabileceği, bu nedenle yasal güvence gerektiğine ilişkin görüşüne Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yanıt verdi, “Türkiye’nin bu sorununun çözülmesine odaklandığı bir yerde tam bir çılgınlık olur dedi.
Yazıcı, özetle şunları söyledi:
DÜŞMANLA GÖRÜŞÜLÜR
“Dünyanın her tarafında istihbarat teşkilatları ülkenin çıkarları doğrultusunda terörist unsurlarla, hatta bazen yeri geldiğinde tamamen düşmanlık içinde bulunan başka devletlerin elemanları, ajanlarıyla da görüşmeler yapar. Bunun hukuku böyledir. Hiç kimse de bunu hukuksuz olarak nitelendiremez. Oslo ile ilgili örnek veriliyor. Orada da yanlış bir uygulama yapıldığı kanaatindeyim. Siz ülkenin çıkarlarını gözeterek bir terörist, yasadışı unsuru sonlandırmayı hedeflemişseniz, ki göreviniz bu, ülkenin çıkarını korumak, nasıl koruyacaksınız, ya o unsuru bertaraf edeceksiniz ya da eylemsizlik durumuna getireceksiniz. Bunu yaparken bir yerden bir yere mesaj götürüyorsanız, sizin onun içeriğini kabullendiğiniz anlamında bir yorumun mantıksal hiçbir tarafı olamaz. Yeri geldiği zaman kuryelik de yaparsınız.
‘Bir savcı çıkıp dava açabilir’
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, önceki gün Oslo görüşmelerinde MİT Müsteşarı ve MİT görevlilerine açılan soruşturma ve kendileri hakkında hazırlanan fezlekeleri hatırlatarak, İmralı’da yürütülen görüşmelere de bir savcının çıkıp dava açabileceğini söyledi.
Detayı için tıklayınız
TAM ÇILGINLIK OLUR
Suç tanımlanırken manevi unsurunun olması gerekir. Öyle bir niyet yok ki, yani onlara müzayir olmak gibi. Yani suç unsurları da tamamlanmaz o bakımdan. Ne demek bir çılgın savcı çıkacak da… Çıksa böyle bir çılgınlığın esamesi olabilir mi yani? Bütün milletin topyekün Türkiye’nin bu sorununun çözülmesine odaklandığı bir yerde tam bir çılgınlık olur, öyle bir şey olmaz.
MÜNECCİM Mİ ADAMLAR
Ben başından beri BDP’lilerin taşın altına ellerini daha fazla sokmaları, yetkin pozisyon üstlenmeleri gerektiğini söyledim. ‘Öcalan ile mi konuşsunlar’ diye sorduklarında da ‘nereyle konuşurlarsa konuşsunlar, bu işin çözümüne katkı vermeleri lazım’ dedim. Konuşmadan görüşmeden nasıl katkı verecekler, müneccim mi bu adamlar?
GÜVENCE HUKUKTUR
Yasal güvence de hukuktur. Çünkü insanların mal ve can güvenliğinin, yaşam hakkının korunması herşeyin önündedir. Hukuk yaşam hakkını önceler. Kanın akmamasını sağlamayı, yaşam hakkını korumayı hedefliyorsan onun önüne geçen başka bir hukuk olabilir mi? Hukukun amacı ne, düzen kurmak. Bunun için de yaşam hakkını koruyacaksınız. Koruyacaksınız ki diğer özgürlüklerin anlamı olsun. Yaşam hakkını koruyamıyorsanız inanç, düşünce, seyahat, teşebbüs özgürlüğünün bir anlamı olabilir mi, onlardan söz edilebilir mi? O zaman öncelikle devletin de, hukukun da görevi, amacı yaşam hakkının korunmasını, güvenliğin sağlanmasını temin etmektir.
Akiller havuzu’nda kimler var? – Radikal
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözünü ettiği ‘havuz’da yer alan akil insanların isimlerine ulaşıldığı iddia edildi.
Radikal.com.tr – Sabah gazetesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “havuz oluşturduk” dediği “akil adamlar” listesine ulaştığını açıkladı. Habere göre “Hakem heyeti” olarak değerlendirilen liste 35 isimden oluşuyor. Havuz oluşturma çalışmaları ve değerlendirmelere devam edilirken, akil insanların söz konusu 35 isim arasından seçilebileceği belirtiliyor. Yedi kadının dikkat çektiği listede, “her kesimin kendisini bulacağı bir sıralama yapıldığı” belirtiliyor.
İsimler şöyle:
– Bağımsız Milletvekili Leyla Zana
– Eski CHP’li Eşref Erdem
– AKP’li Dengir Mir Mehmet Fırat
– Bölge halkının yakından tanıdığı siyasetçi Haşim Haşimi
– Bir dönem Ülkü Ocakları yöneticiliği de yapan, işadamı Mahir Damatlar
– 18 yıl önce PKK’nın alıkoyduğu 8 askeri Kuzey Irak’a giderek alan Refah Partisi eski Van Milletvekili Fethullah Erbaş
– DEP eski Milletvekili Sedat Yurttaş
– CHP eski Milletvekili Ziya Halis
– Gazeteci Mehmet Barlas
– Yazar Yaşar Kemal
– Gazeteci Hasan Cemal
– Yazar Ali Bayramoğlu
– Gazeteci Avni Özgürel
– Gazeteci Etyen Mahçupyan
– Yazar Hilal Kaplan
– Yazar Hüseyin Gülerce,
– Yazar Mustafa Karaalioğlu,
– Yazar Ömer Laçiner,
– Yazar Oya Baydar
– Diyanet İşleri eski Başkanı Ali Bardakoğlu
– İlahiyatçı Hayrettin Karaman
– Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin
– Sanatçı Sezen Aksu
– Sanatçı Lale Mansur
– BDP’den Tunceli milletvekili adayı olan sanatçı Ferhat Tunç
– İşadamı Zeynel Abidin Erdem
– Diyarbakır Sanayi Ticaret Odası eski Başkanı Mehmet Kaya
Sosyalistler ‘süreç’ için ne diyor? – Radikal
EMEP Genel Başkanı Gürkan, ESP Genel Başkanı Yüksekdağ, ÖDP Eş Genel Başkanı Taş, SDP Genel Başkanı Turan, DSİP Genel Başkanı Tarkan ve TKP çözüm sürecini değerlendirdi. Soldan sağa: Rıdvan Turan, Selma Gürkan, Figen Yüksekdağ ve Alper Taş
Süreçten umutlular mı? Müzakere süreci nedir? Adalet ve Kalkınma Partisi ‘ne güven, güvensizlik… Başkanlıkla müzakere süreci ilişkisi… Kaygılar… Sola süreçte düşen görevler… Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) bu soruları yanıtladı.
DSİP: Geri dönüş imkansız
DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan hükümete güven konusunda tereddütleri öne çıkararak süreci desteklememe tutumunu yanlış buluyor.
“Barış süreci bu tartışmadan bağımsız bir süreçtir. Tarafların gelinen noktadan geriye dönüşleri imkânsız. Kürt özgürlük hareketine, Türk halkına güvenmek gerekir.
“AKP’nin hegemonik bir düzen için bu süreci başlattığına dair söylem solun önüne atılmış bir yemdir. Sürece AKP dâhil olduğu için ‘olmaz’ diyenler, savaşın devamını isteyenlerdir.
“Kürt hareketinin kaygıları son derece yerindedir. Ben bu güvencelerin sağlanabileceğine inanıyorum. Başkanlık deyince tüyleri diken diken olanları anlamıyorum. Her başkanlık sistemi illa otoriter olacak diye bir kural yok. Eğer böyle bir şey gelirse, ona göre tutum alırız.
EMEP: Kürt halkının iradesi desteklenmeli
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan tereddütleri ön plana çıkarıp sürece seyirci kalmanın, hükümetin halkın yararına olmayan muhtemel planlarını görmezden gelmekle eşanlamlı görüyor.
“Ocak ayında başlattığımız ‘İçeride ve dışarıda savaş politikalarına karşı barışı savunma’ kampanyasında iki nokta var Suriye’ye yönelik olası bir savaş planına karşı çıkıp halkların kardeşliğini tesis etmek ve Kürt halkına karşı savaşçı politikaların son bulması için sürece müdahale etmek.
“İşçi, üniversite ve mahalle toplantılarıyla, Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda bir tartışma platformu açtık ve bu platforma tüm kesimlerin katılması için çaba sarfettik. Çözüm konusunda hiç bu kadar ileri tartışmalar yürütülmemişti. Kürt halkının ortaya koyduğu irade desteklenmelidir.
ESP: Dinamik bir süreç
ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ müzakere sürecine başlanmasını solun da Kürt halk hareketinin taleplerinin karşılık bulması bakımından olumlu buluyor, sosyalist hareketlerin sürecin birer öznesi haline gelmesi gerektiğini düşünüyor.
“Bütün tarafların, AKP’nin de, Kürt özgürlük hareketinin de belli kaygıları var. Dolayısıyla bu sürece ilişkin soru işaretlerinin sadece sola atfedilmesi hakkaniyetli olmaz.
“Bu dinamik bir süreçtir ve soru işaretlerinin, eleştirilerin, kaygıların olması da bunun doğasında var.
ÖDP: Müzakere bir mücadele sürecidir
ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş sosyalistlerin gelinen aşamayı doğal olarak olumlu bulduklarını söylüyor, sürece desteğin önüne geçmemesi için kaygılarını gündemleştirmeyeceklerinin altını çiziyor.
“Barışın içinin doldurulmasını elzem. Türkiye’nin Batı’sında, toplumsal muhalefet zemininde aktif çabalarımız olacak. Kürtlerin eşitlik talebinin Türkiye’yi bölmeyeceğini bulunduğumuz her yerde anlatacağız.
“Süreci hem sosyalist hareketin hem de Kürt hareketinin bir kazanımı olarak görüyoruz. Çünkü barış aynı zamanda uğrunda mücadele edilerek kazanılır. Bu sürece ve barışa tereddütsüz evet diyoruz.
“Müzakere, bir mücadele sürecidir. Ama bu sürecin başkanlık sistemiyle bir diktatörlüğe dönüşmesine de hayır diyoruz.
“Kürt hareketinin ortaya koyduğu Kürt-Türklerin stratejik birliği ve bu birlik üzerinden bölgesel bir güç olma hedefi üzerinden bölgesel bir emperyal güç olunması fikrinin de dikkatle altını çiziyoruz.
“Muhafazakârlığın derinleşmesine değil, gerçek bir laik zemine kavuşulması konusunda hassasiyetimiz var.
SDP: Öcalan’ın mektubunun arkasındayız
SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, “Öcalan’ın Newroz’da açıklanan mektubu nun parti olarak arkasında olduklarını söylüyor, ancak AKP ile sosyalistlerin “çözüm den kastının farklılığına dikkat çekiyor.
“Biz daha demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye için çözüme evet diyoruz. AKP ise Ortadoğu ve Bölge’de hegemonik bir güç olma amacıyla evet diyorlar. O yüzden de AKP’yi, bu çözümü kendi hegemonyaları için bir fırsat olarak görmemeleri için uyarıyoruz.
“AKP’nin barış süreciyle birlikte başkanlık sistemini de gündeme getirmesini aynı çerçevede değerlendirmemek gerekiyor. AKP bu süreçte Başkanlık sistemini hayata geçirmek için çeşitli planlar yapıyor olabilir ama bunun “gerçek politikanın önüne geçmesine izin verilmemeli.
“Hiçbir şey mevcut sürecin karşısında durmamızı gerektirmez. Barışın tartışılıyor olması, AKP sayesinde değil, tam tersine, AKP’nin artık başka bir seçeneğinin kalmadığıyla ilgilidir. Bu da muazzam bir bedeller silsilesiyle buraya gelmiştir.
“Kürt sorununun çözümü, sosyalistlere yeni kazanımlar sağlayacağı gibi yeni mücadele alanları da açacak.
“Süreci destekliyoruz ama AKP’nin süreci tıkayacak muhtemel politikalarının da karşısında olacağız. Hükümet üzerinde demokratik baskıyı artırıp süreci hızlandırmak durumundayız. Sosyalistlerin görevi budur.
“Sol bu sürece karşı değil. AKP karşıtı ve sol görünümlü ulusalcı çevrelerin tutumunun sosyalistlerin pozisyonu olarak lanse edilmesi büyük haksızlık. “
TKP: AKP hiçbir sorunu çözemez
Türkiye Komünist Partisi sürece mesafeli duruyor. TKP deklarasyonunda süreçle ilgili “AKP dün nasıl ‘darbelere son’ yalanıyla kendi diktatörlüğünü sağlamlaştırdıysa, bugün de ‘Kürt sorununda çözüm’ yalanıyla uğursuz iktidarına yeni dayanaklar arama peşindedir deniyor. “AKP hiçbir sorunu çözemez, kendisi başlı başına bir sorundur. Kürt sorununda çözüm yalanıyla gerici, piyasacı ve Amerikancı bir zihniyete onay verilmemelidir.
Çiller ve Güreş’e de faili meçhul sorgusu – Sabah
Şanlıurfa’da 1994’te DEP İl Başkanı Muhsin Melik’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, Tansu Çiller, Doğan Güreş ve Sedat Bucak da ‘şüpheli’ oldu
Faili meçhul cinayetlerle ilgili yürütülen soruşturmalardan biri, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’e kadar uzandı. Demokrasi Partisi (DEP) Şanlıurfa İl Başkanı Muhsin Melik’in ölüm emrini verdikleri öne sürülen Çiller ve Güreş hakkında, “şüpheli” sıfatıyla soruşturma başlatıldı. Kapatılan DEP’in Şanlıurfa İl Başkanı Muhsin Melik ve şoförü Mehmet Ayyıldız’ın 2 Haziran 1994 günü Şanlıurfa’da evinden işyerine doğru giderken silahlı saldırıyla öldürülmelerine ilişkin soruşturma dosyası, 19 yıl aradan sonra yeniden açıldı. Diyarbakır Başsavcılığı, toplanan deliller, olay yeri krokisi, otopsi raporu, dinlenen tanık ifadelerini yeniden mercek altına aldı.
İFADELERİ ALINACAK
Melik’in ailesinin başvuruları ile tanık ifadelerini inceleyen Başsavcılık, ölüm emrini, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş’in verdiği yönündeki iddialar nedeniyle her ikisini de ‘şüpheli’ olarak kayıtlara geçirdi. Zaman aşımının dolmasına bir yıl kala raftan indirilen dosya kapsamında başta Tansu Çiller, Doğan Güreş ve Sedat Bucak olmak üzere bazı kamu görevlilerinin süpheli olarak ifadelerini alacak.
BUCAK TEHDİT ETMİŞTİ
O dönem soruşturma dosyasına ifadeleri giren tanıklardan biri de kapatılan HADEP’in Adana İl Başkanı E.K. idi. Dönemin il başkanı E.K. dosyadaki eski ifadesinde, Bucak aşireti lideri Sedat Bucak’ın kendilerini tehdit ettiğini, Şanlıurfa bölgesinde DEP’in hiçbir faaliyetine izin vermeyecekleri yönünde baskı kurduğunu söylemişti. E.K. “Sedat Bucak, Siverek, Hilvan, Viranşehir bölgelerinde DEP’in tüm faaliyetlerinin engellenmesi yönünde kendisine görev verildiğini bize bildirdi. Bucak, kendisinin aşiretiyle birlikte DEP’in üyelerine yönelik bir yönelimleri olmayacağını, doğrudan başkan ve yöneticilerin hedef alınacağı biçiminde bizi tehdit edip istifa etmemizi istedi. Bu olaydan kısa süre sonra da Muhsin Melik öldürüldü” diye konuşmuştu. E.K.’nin yeniden ifadesine başvurulacağı öğrenilirken, kimlikleri, can güvenlikleri nedeniyle saklı tutulan 4 tanığın daha ifadesine başvurulacak. Söz konusu soruşturmayla ilgili Çiller’e yakın kaynaklar ise henüz soruşturmayla ilgili eski Başbakan’a ulaşan bir tebligat ya da bilgi olmadığını belirttiler.
SHP’DEN DEP’E…
Şanlıurfa doğumlu Muhsin Melik, 1970’te Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Odası ile İnsan Hakları Derneği Şubesi’nin kuruluşunda görev aldı. SHP’den İl Genel Meclis üyesi seçildi. 1991 seçimlerinde SHP-DEP ittifakıyla milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. DEP milletvekilleri tutuklanınca, SHP’den istifa etti, HEP’in kurucuları arasında yer aldı. 1994’te yerel seçimlerde belediye başkan adayı oldu. HADEP’in kurucu üye ve Parti Meclisi üyesi oldu.
Operasyonlar bitiyor mu? – Vatan
Ankara kulislerinde, hükümete verilen yetki çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerine sınır ötesi operasyon yapma olanağı tanıyan tezkere konuşuluyor. PKK’nın sınır dışına çıkması ve silah bırakması durumunda, süresi 17 Ekim 2013’te sona erecek olan, ‘’Sınır ötesi operasyon yetkisi’’ tezkeresinin de yeniden değerlendirileceği belirtiliyor.
Hükümet, TBMM kararı ile, 17 Ekim 2007’den itibaren, ‘PKK terör örgütü mensuplarına yönelik, Irak’ın kuzey bölgesine sınır ötesi operasyon ve müdahale’’ yetkisi almıştı. Bu yetki, her yıl yeniden TBMM’ye getirildi ve süresi birer yıl uzatıldı. Meclis, son olarak da tezkerenin süresini 17 Ekim 2013’e kadar uzattı.
‘SÜRECE BAĞLI’
Yürütülen süreçte, PKK’nın silahlı unsurlarının sınır dışına çıkması ve örgütün tamamen silah bırakması durumunda, hükümetin de sınır ötesi operasyon tezkeresini yeniden değerlendirebileceği belirtiliyor. Beklenen gelişmeler yaşanır ve süreç kesintiye uğramazsa önce Milli Güvenlik Kurulunda, daha sonra da Bakanlar Kurulunda bu tezkere yeniden değerlendirilecek ve 17 Ekim 2013’den itibaren TBMM’den yeniden ve bir yıllık uzatma talep edilip edilmeyeceği de netleşecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri, TBMM tarafından verilen yetki çerçevesinde 2007’den bu yana, Kuzey Irak’ta sıcak takip yapabiliyor ve Kandil dahil PKK kamplarına havadan operasyon düzenliyor. TSK bu yetkiyi, ‘’ Hava harekâtı, hava keşif uçuşu, topçu ateşi ve kara harekâtı’’ biçiminde uyguladı. Son olarak 11 Ekim 2012 günü TBMM’de kabul edilen Başbakan Erdoğan imzalı tezkerede şöyle denilmişti:
‘Irak’ın kuzey bölgesinde yuvalanmış bulunan PKK terör unsurlarından kaynaklanan ve Türk halkının huzur ve güvenliğiyle ülkesinin millî birliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yöneltilmiş terörist saldırılar ve açık tehdit devam etmektedir. Dost ve kardeş Irak’ın toprak bütünlüğünün, millî birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, PKK teröristlerinin Irak’ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve ülkemize yönelik terörist saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla askerî faaliyetlerini başarıyla yürütmekte, siyasi ve diplomatik girişimlerini ve uyarılarını sürdürmektedir.
Türkiye’ye yönelik olarak devam eden terörist saldırılara ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe belirlenecek şekilde, TSK unsurlarının, Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla, sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere, Irak’ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için, TBMM’nin 17 Ekim 2007 tarihli ve 903 sayılı kararıyla Hükümete verilen ve son olarak 5 Ekim 2011 tarih ve 1005 sayılı karar ile bir yıl uzatılan izin süresinin, 17 Ekim 2012’den itibaren bir yıl daha uzatılmasını Anayasanın 92’inci maddesi uyarınca arz ederim.’’
’BARIŞ TEZKERESİ’
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, 11 Ekim 2012 günü tezkerenin son uzatma görüşmeleri sırasında TBMM’de bir konuşma yaparak, ‘’Nihai hedefimiz, bu tür tezkerelere bir daha ihtiyaç olmadan, sürdürülebilir bir güvenlik ortamının tesisidir. Ülkesine, milletine, ailesine ihanet edenlerin, abad olmadığını tarihe bakanlar görecektir. Kuzey Irak’ta, Kandil dağında bir terör ocağı kurulmuşsa ve oradan gelen birileri, benim vatandaşımın canını, güvenliğini, malını hiçe sayıyorsa, ülkede terör ve kargaşa ortamı oluşturmak istiyorsa, bu tezkere de olacaktır. Bu, bir savaş değil, barışı temin etme tezkeresidir’’ demişti.
Diyarbakır’da suç örgütüne operasyon: 32 gözaltı – Radikal
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, Diyarbakır’da daha önce düzenlenen çıkar amaçlı suç örgütlerine yönelik operasyonun devamı niteliğindeki bugün harekete geçti.
Operasyon kapsamında, daha önce belirlenen adreslere polis ekipleri tarafından eş zamanlı baskınlar düzenlenerek aranan 32 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonun siyasi veya bir örgüt bağlantılı değil, suç örgütlerine yönelik olduğu belirtilirken gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.
Operasyonla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Emniyet Müdürü Recep Güven, operasyonun ‘çözüm süreci’ ile alakalı olarak BDP ’lilere yönelik yapıldığı iddialarının gerçek olmadığını, gözaltına alınan 32 kişiden sadece birinin siyasi kimliği olduğunu ve onun da adli operasyon kapsamında gözaltına alındığını belirtti.
“BAŞKA BİR OPERASYONUN DEVAMI”
Vali Toprak, operasyonun haksız ekonomik çıkar sağlamak, silahlı suç örgütü kurmak, cebir- şiddet kullanmak, uyuşturucu ticareti yapmak ve genel güvenliği tehlikeye atmak gibi suçları kapsayan C.Ö. liderliğindeki çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik olduğunu söyledi.
Adli suçları kapsayan operasyonun geçmişte gerçekleştirilen ve 26 kişinin yakalanıp tutuklandığı operasyonun devamı olduğunu belirten Toprak, bir buçuk yıllık bir takip sonucunda bugün yapılan baskınlarda 602 kilogram uyuşturucu, 4 silah, kurusıkı tabancalarla bunlara ait şarjörler, tapu ve gaz bombalarının ele geçirildiğini söyledi.
Muhalifler Türkiye’deki Patriot’ları istiyor – Radikal
El Hatib, Suriye’nin koltuğuna oturduğu Arap Birliği Zirvesi’nde Esad’a karşı Türkiye’deki Patriot füzelerini istedi. NATO, talebi anında reddetti.Suriye nin Arap Birliği ndeki koltuğuna oturan Hatib e George Sabra ve Suheyr Atassi eşlik etti. Davutoğlu da El Hatib ile baş başa görüştü (altta).
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) başkanlığını bırakma kararına rağmen Doha’daki Arap Birliği toplantısına katılan Muaz el Hatib, Türkiye ’ye konuşlandırılan Patriot füzeleriyle Suriye’nin kuzeyinde tampon bölge oluşturulması çağrısı yaptı. Üyeliği askıya alınan Suriye’nin koltuğunun SMDK tarafından işgal edildiği ilk zirvede muhalifler adına konuşan Hatib, Patriot’la korunma talebini ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ilettiğini belirterek “Kerry’den Patriot füzelerinin koruma alanının Suriye’nin kuzeyini kapsayacak şekilde genişletilmesini istedim ve bu konu üzerinde çalışma sözü verdi dedi. ABD’yi daha büyük rol oynamaya davet eden Hatib “Halkın korunması için NATO’dan hâlâ bir karar bekliyoruz diye ekledi. Suriye yönetiminin destekçilerine “Rusya, Hizbullah ve dış güçlerin rejime verdiği destek nedeniyle Suriye’de yıkım yaşanıyor diye çatan Hatib, Arap ülkelerindeki siyasi tutukluların serbest bırakılmasını da istedi. Hatib Suriye’deki ‘yabancı mücahitleri’ de “Onlar halkın savunulmasına yardımcı oluyor diyerek savunurken Batılıların endişelerine atfen şunu söyledi: “Sizi rahatsız eden, sakallı olmaları mı, yabancı oldukları gerçeği mi? Neden İranlı ve Rus danışmanlar ve Hizbullah hakkında bir şey demiyorsunuz?
Zirveye ev sahipliği yapan Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el Sani, BM Güvenlik Konseyi’ni Suriye’deki zulmü durdurmaya çağırırken Suriye’nin yeniden imarı için uluslararası bir kongre düzenlenmesini, Doğu Kudüs’teki Filistinlilere de 1 milyar dolarlık fon oluşturulmasını önerdi. Zirvede konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da “Suriye geçici hükümetinin BM’de yer alması için çaba harcamalıyız dedi.
Brüksel’de bir NATO yetkilisi ise Patriot’ların kullanılması çağrısına “NATO’nun Suriye’ye askeri olarak müdahale niyeti yok yanıtını verdi.
Şam: Bu bir hırsızlık
Suriye’nin koltuğunun SMDK’ya verilmesine Şam’ın tepkisi sert oldu. Tişrin gazetesi “Yazıklar olsun, Arap kardeşler. Bu hırsızlık hukuki, siyasi ve ahlaki açıdan suçtur diye çıkışırken Tavra gazetesi “Arap Birliği Suriye’nin çalınan koltuğunu haydutlara verdi ifadelerini kullandı.
‘Kimyasal silahlar ÖSO’nun kontrolünde!’
Suriye, Halep’te muhalifleri sorumlu tuttuğu kimyasal silah saldırısıyla ilgili numuneleri incelenmesi için BM’ye teslim ederken kimyasal silahla ilgili ilginç bir iddia Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) geldi. ÖSO’nun Dera’daki lideri Albay Ahmed el Naime, ÖSO’nun ‘kimyasal silahların yanlış ellere geçmesini önlemeleri’ için muhalif askerlerin ordudan ayrılmasını istemediğini öne sürdü. El Arabiye’ye konuşan Naime “Orduyu terk edenlerin sayısı düştü. Çünkü askerlere orduda kalmalarını ve kimyasal silahların yanlış ellere düşmesini engellemek için bize yardım etmelerini istedik. Şam’da ÖSO’ya çalışan 5-6 tugay var dedi. İdlib’deki ÖSO komutanı Ebu Mustafa ise Maaret el Numan’da bir kargo uçağını vurduklarını öne sürdü: “ÖSO, uçağa uçaksavar mermisi attı. Mermi tam isabet etti, uçağa ne olduğu meçhul.
ABD’ye karşı ortak kalkan – Radikal
Çin ’in yeni lideri Şi Cinping ilk resmi gezisini gerçekleştirdiği Rusya ’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’le enerjide ‘çığır açacak’ anlaşmalar imzalarken görüşmelerin yeni detayları ortaya çıktı. Rusya’nın Sesi Radyosu’na göre liderler, Amerikan kalkanına karşı ortak füze savunma sistemi kurulması konusunda işbirliğinin derinleştirilmesine karar verdi. Çin ve Rusya, ABD ’nin 2 hafta önce füze savunma sistemini genişleteceğini açıklamasına tepki göstermişti. ABD, Güney Kore ile ortak tatbikatlar düzenlemesine öfkelenen Kuzey Kore’nin, ‘önleyici nükleer saldırı düzenleme’ tehdidini ‘fırsata çevirip’ Alaska’ya yeni 14 füze konuşlandırılacağını ve Japonya’da da ikinci radar üssü kurulacağını açıklamıştı. Kuzey Kore ise dün ‘füze birliklerine ABD’nin Hawai, Guam ve anakarasındaki üslerini vurmak için savaşa hazır pozisyona geçme’ talimatı verdi. Rusya ile Çin arasındaki yeni silah anlaşmasına göre Pekin, Moskova’dan Sukhoi Su-35 savaş uçaklarından 24 adet ve Amur 1650 tipi denizaltından 4 tane alacak.
Soykırım yargılanıyor – Milliyet
Guatemala’da Maya yerlilerine soykırım yaptığı gerekçesiyle mahkemeye çıkarılan diktatör Efrain Rios Montt için emekli askerler ve onların akrabaları tarafından kampanya başlatıldı. Montt’un insanlık suçu ile yargılandığı Anayasa Mahkemesi’nde görülen davayı soykırım mağdurlarının yakınları takip etti.
BRICS Ülkeleri’ne Afrika Zirvesi’nde “Yeni Emperyalizm Suçlaması – Amerikanın Sesi
Kuruluşunun beşinci yılını dolduran BRICS bloku bu yıl Güney Afrika’nın Durban kentindeki toplantısında, üye ülkelerin Afrika’yla ekonomik ilişkileri nedeniyle eleştiriliyor
Reuters ajansının verdiği bir haberde, Durban kent merkezindeki bir kiliseye asılı pankartta “BRICS, Afrika’yı parselleme, yazıyor. Slogan 19. Yüzyıl’a bir gönderme. Berlin Konferansı’nda büyük sömürgeci güçlerin Afrika’yı aralarında paylaşmalarını tarihçiler, dönemin vahşi kapitalizminin zirve noktası olarak tanımlıyor.
Afrika’nın sömürgeci ülke yönetimlerinden kurtulmalarından yıllar sonra sıranın BRICS üyeleri Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’ya geldiği düşünülüyor. Bu devletler, “Kalkınma için Ortaklık, Entegrasyon ve Sanayileşme sloganını kullansa da asıl amaçları mercek altına alınmış durumda.
Başta Çin olmak üzere BRICS ülkeleri bugün Afrika’nın en büyük ticaret ortaklarını ve en büyük yatırımcılarını oluşturuyor. Ticaret hacminin 2015 yılında 500 milyar doları geçmesi bekleniyor. Bu rakamın yüzde 60’ını Çin’in gerçekleştireceği tahmin ediliyor.
‘Alt-Emperyalist güçler’
Dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve küresel ekonominin yüzde 20’sini oluşturan bloğun liderleri amaçlarını “küresel güneyin küresel güneyle ortaklığı olarak göstermeye çalışsa da KwaZulu Natal Üniversitesi sivil toplum merkezinden Profesör Patrick Bond, Afrika ülkelerinin aldıkları yatırımlara ve yardımlara dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Bond kardeşlik söylemlerinin ötesine bakıldığında, 19. Yüzyıl’dan çok farklı olmayan düzensiz bir emperyalist rekabetin gözlemlenebileceğini ve BRICS üyelerinin Afrika kaynaklarını sömürürken, sanayileşmeye ve iş yaratımına yeterince katkıda bulunmadığını söylüyor.
Bond ayrıca, 21 Mart’ta allAfrica.com sitesinde kaleme aldığı yazısında BRICS ülkelerinin “alt-emperyalist güçler olup olmadığını sorguluyor. Bond, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın liderliğini yaptığı Afrika Ulusal Kongresi üyeleriyle konuşurken, partisinden “disiplinli bir sol güç, olarak bahsetmesine, ama Davos’ta konuşurken Güney Afrika’nın yatırıma açık olduğunu söylemesine dikkat çekiyor. Bond’a göre BRICS üyeleri küresel sistemin “yerel şerifleri gibi çalışıyor.
Bu kaygı Afrika halkları tarafından da paylaşılmaya başlandı. Gine, Nijerya, Zambiya ve Mozambik, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika şirketleriyle milyarlarca dolarlık petrol, madencilik ve altyapı anlaşmaları imzaladı.
Bu projelerin bazıları hammadde üretimine yoğunlaştıkları, şeffaf olmadıkları, oldukları ülkelerde yeterince istihdam yaratmadıkları ve dolayısıyla kalkınmaya destek vermedikleri eleştirileriyle karşı karşıya geldiler. Geçmişte Batılı şirketler de bu tarz eleştirilere hedef oluyordu. Bu yüzden yoksullukla mücadele eden eylemciler de BRICS şirketlerinin Batılı şirketlerden farklı olmadıklarını söylüyor.
Afrika’nın yeni emperyalizme karşı karşıya olduğunu söyleyen Nijerya Merkez Bankası Başkanı Lamido Sanusi Çin’i Afrika’nın sanayisini daha da kötü hale getirmek ve az gelişmişliği artırmakla suçladı. Sanusi 11 Mart’ta Financial Times’a yazdığı makalede Çin’in Afrika’dan temel ürünler aldığını ve karşılığında sanayi ürünleri sattığını ve bunun sömürgecilik tanımının özü olduğunu söyledi.
BRICS temsilcileri ise bu iddialara şiddetle karşı çıkıyor. Çin’in Afrika özel temsilcisi Zhong Jianhua Çin’in Batılı güçlerden farklı olduğunu çünkü kendilerinin de geçmişte sömürgecilerin baskısına uğradıklarını söylüyor. Zhong’a göre bu ortak geçmiş Çin için bir avantaj. Çinli firmaların kendi işçilerini kullandığı eleştirisine karşı Zhong Çinli şirketlerin Afrikalı işçileri eğitmesi gerektiğini söylüyor.
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Catherine Grant-Makokera BRICS ülkelerinin Batı’yla aynı olmadığını söylüyor. Makokera kıtadaki bu yeni oyuncuların altyapı yatırımlarında daha istekli olduğunu ve finansman sağlama ya da yardımlar konusunda farklı olduklarını söylüyor. Ancak Makokera yardımlara yaklaşıma bakıldığında hız avantajı olmasına rağmen, BRICS ülkelerinin işçi hakları ve çevre standartları konusunda daha gevşek olduğunu söylüyor.
Buna bir örnek Brezilya madencilik devi Vale. Kar amacı gütmeyen İsviçreli Kamu Gözü grubu şirketi çevre ve insan haklarına en duyarsız şirket olarak belirledi. Mozambik’te kömür çıkaran şirket ülkede şiddetli gösterilere sahne oldu. Halk, zorla evinden atılanlara yardım edilmesini ve bölge insanının yatırımlardan pay sahibi olmasını istiyor. Şirketin Afrika operasyonlarının başında bulunan Ricardo Saad ise suçlamaları reddediyor ve sözleşmelerle ve hükümetlerle anlaşarak yapılan yatırımların, sömürgecilikle karşılaştıramayacağını söylüyor.
Grant- Makokera BRICS üyelerinin kalkınmakta olan ülkelere farklı fırsatlar sunduğunu düşünüyor ve şimdilik en azından oyuncuların çeşitlenmesinin bile avantajlı olduğunu düşünüyor.
Kalkınmış ekonomilerdeki durgunluk sürerken gelişmekte olan BRICS ülkelerinin Afrika’daki etkinlikleri artmaya devam ediyor. Kaynak arayan Komünist Parti yönetimindeki Çin’in ise küreselleşmedeki rolü arttıkça emperyalizm suçlamaları artacağa benziyor. Bu orta gelirli ülkelerin, az gelişmiş ülkelerde bırakacağı etki yıllarca tartışılmaya devam edebilir.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info