28 Mart 2013 Perşembe Saat 08:32
Rapora Roboskiyê hate qebûlkirin – DİHA
Komîsyona Lêkolîna Mafên Mirovana TBMM’ê Rapora Komîsyona Jêrîn a derbarê qetilkirina 34 welatiyên di 28’ê kanuna 2011’an de li Roboskiyê ji aliyê balafirên TSK’ê ve hatin qetilkirin a piştî 15 mehan şuna da hate amadekirin qebûl kir. Endamê Komîsyonê Parlementerê BDP’ê Ertugrul Kurkçu axivî û wiha got: “Em gihiştin encama herî xiraba wijdana gundiyên ji Roboskiyê hatin. Bûyera di 34 caran cezayê muebetê bê xwestin de derbarê kiryaran de tu daxuyanî tunene.”
Komîsyona Lêkolîna Mafên Mirovana TBMM’ê di bin serokatiya Parlementerê AKP’ê yê Sakaryayê Ayhan Sefer Ustun de li hev civiya û Rapora Roboskiya ya ji aliyê Komîsyona Qilebanê ve hate amadekirin nirxand. Ligel eleqeya çapemeniyê gelek wekîlên BDP’ê û endamên komîsyonê tevlî civînê bûn. Di rapora ji 84 rûpelan pêk tê de tu delîlên bûyer bi zanebûn hate kirin tuneye.
‘Belge ji ber biryara veşarî neşandin’
Serokê Komîsyona Jêrîn Parlementerê AKP’ê Îhsan Şener têkildarî raporê de axgahî dan û pêvajoya 34 welatiyan jiyana xwe ji dest da vegot. Şener, diyar kir ku wan ji Serfernadariyaê û MÎT’ê agahî xwestin lê ji ber biryara “veşarî” belge neşandin. Parlementerên BDP’ê Hasîp Kaplan û Adîl Kurt li hemberî raporê bertekên xwe anîn ziman.
Ayhan Sefer Ustun, diyar kir ku di xebatên komîsyonê de rastî tu astengiyan nehatin Wezareta Parastina Neteweyî û Serfernadarî ji wan re bûn alîkar lê piştî Serdozgeriya Komarê ya Amedê debarê dosyayê de “biryara veşariyê heye” girt rewş guherî. Parlementerê CHP’ê Levent Gok, diyar kir ku dema dest bi xebatê kirin di civakê de bendewariyek mezin hebû lê piştî demekê hewildanên bûyerê veşêrin ên hikûmetê pêk hatin û wiha got: “Rapor lekeyekî reş e. Di vê metînê de wijdan, mafên mirovan, edalet û lêborîn tuneye.” Gok, anî ziman ku Serokwezîr Recep Tayyîp Erdogan û Wezîrên Karên Hundir ê berê Îdrîs Naîm Şahîn gotibûn “di nav wan de dibe ku terorîst hebûn” û wiha axivî: “Îdrîs Naîm Şahîn daxwa xwe li raporê da. Parlementerê MHP’ê Atîla Kaya jî wiha got: “Di raporê de ‘Em nekir dewletê kir’ hatiba gotin dê hêj bi bawer ba. Bepirsiyarê vê yekê hikûmet e. 34 welatî di encama nirxandina şaş de jiyana xwe ji dest da.”
“34 caran cezayê muebetê pêvîst e’
Parlementerê BDP’ê Ertuğrul Kurkçu jî wiha got: Em gihiştin encama herî xiraba wijdana gundiyên ji Roboskiyê hatin. Bûyera di 34 caran cezayê muebetê bê xwestin de derbarê kiryaran de tu daxuyanî tunene.” Kurkçu, diyar kir ku komîsyon bi îadekirina raporê dê karekî dîrok bie û wiha axivî: “Dilşikestina gundiyan û êşa ew dikêşin ji aliyê komîsyonê ve tê zanîn. Heke ji wan lêborîn bê xwestin ev yek li ser navê Meclîsê ji bo careke din bi wan re aştiyê bikin dê tevkariyekî mezin pêk bîn e. Lê heke rapor wisa bê qebûlkirin ev dilşikestin dê li her derê Tirkiyeyê belav bike. Bi mîlyonan kesên weke wan hîs dikin baweriyê bi meclîsê naynin.”
‘Özel güvenliğin polisin yetkilerini kullanması hukuki değil’ – DİHA
Son zamanlarda özellikle üniversitelerde artan özel güvenlik saldırılarına dikkat çeken ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Avukat Gülvin Aydın, özel güvenlik birimlerinin polisin tüm yetkilerini kullandığını belirterek, “O yetkiyi kendinde buluyor çünkü ceza yaptırımı yok” dedi. İstanbul Üniversitesi öğrencisi Dilara Aydın ise, ÖGB’lerin üniversitedeki varlık sebebinin üniversite muhalefetini engellemek olduğunu belirtti.
Son günlerde özellikle üniversite öğrencilerine yönelik uyguladıkları şiddetle gündeme gelen özel güvenlik birimlerinin Türkiye’deki sayısı 217 bini bulurken bu rakamın Avusturya, Portekiz, Belçika, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin ordularında bulunan asker sayısını geçtiği belirtiliyor. Son olarak Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde Newroz kutlamaları sırasında bir öğrencinin özel güvenlik görevlisi tarafından bıçakla yaralanması, güvenlik birimlerinin yetkileri ve bu yetkileri kullanma sınırlarını tekrardan akıllara getirdi. Artan özel güvenlik saldırılarına ilişkin Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Avukat Gülvin Aydın, saldırıların dönem dönem arttığına ancak bunun yeni bir durum olmadığına dikkat çekti. Saldırılar sırasında ÖGB’lerin öğrencilerin ellerine kelepçe takarak bıçak, cop ve sopalarla saldırdığını ve bu müdahale biçiminin özel güvenlik birimlerinin yetki ve sınırlarını aştığını belirten Aydın, “Özel güvelik birimleri, yetki ve sınırlarını düzenleyen 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da belirtilmemesine ve yetkileri olmamasına rağmen çantaya el koyuyor, çanta arıyor ve mevcut düzenlemeye göre sınırlarını aşıyor” dedi. Özel güvenlik birimlerinin şirketlere bağlı olarak oluşturulduğunu söyleyen Aydın, “Bu şirketlerin başında komisyon var. Bu komisyon içinde vali, il emniyet müdürleri ve jandarma gibi görevliler bulunuyor ve o izin kapsamında güvenlik şirketleri kuruluyor ve bu şirketleri denetliyor” diye konuştu.
‘ÖGB’lerin hiçbir şekilde zor kullanma yetkisi yok’
Yasalara göre özel güvenlik görevlilerinin her koşulda, zor kullanmayı gerektirecek durumlarda bile kolluğa haber vermesi gerektiğinin altını çizen Aydın, güvenlik görevlilerinin hiçbir şekilde zor kullanma yetkisinin olmadığını söyledi. Aydın, özel güvenlik birimlerinin 4857 sayılı iş yasasına tabi olduğuna dikkat çekerek, “Kısaca işçiler ama görevleri nedeniyle kendisine karşı suç işlendiğinde kamu görevlisi gibi oluyorlar. Hem işçi hem de zaman zaman kamu görevlisi statüsüne giriyorlar. Dolayısıyla bir statü belirsizliği söz konusu” diye konuştu. Özel güvenlik birimlerinin kolluğun yetkilerini kullandığını vurgulayan Aydın, “Polise de bu yetkiler verilmeli mi o da tartışmalı. Polis de yetkisini aşıyor güvenlik görevlisi de. ÖGB eşittir polis. Özel güvenlikler polisin sahip olduğu iş güvencesine sahip değiller, daha az güvenceye sahipler. Ama daha ucuza daha çok baskı uygulama söz konusu. Daha ucuza daha güvencesiz daha çok polis çalıştırmış oluyor” dedi.
Görev ve yetki alanları tam belli değil
Aydın, şunlara vurgu yaptı: “Polisin cop kullanması bile tartışmalıyken özel güvenlik cop ve kelepçe kullanamaz. Kelepçe çok istisnai bir uygulamadır, kolluğun da çok istisnai kullanabileceği bir uygulamadır. Kişinin kendisine ya da bir başkasına zarar verme ya da kaçma durumu varsa kelepçe takarsınız. Ancak bu genel bir uygulama haline gelmiş, özel güvenlik de bunu kullanıyor.” Özel güvenlik birimlerinin görev ve yetkilerinin tam olarak tanımlanmadığı için bu durumla karşılaşıldığını belirten Aydın, “Özel güvenlik bu yetkileri nerden alıyor? O yetkiyi kendinde buluyor çünkü ceza yaptırımı yok. Bu bir sistem meselesi, polis, yargı ve genel sistemin adaletsizliği, bütün bunlar birleşince böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. ÖGB’lerin şiddetine maruz kalanların yasal yollara başvurması gerek” diye konuştu.
‘Okullarda özel güvenlik olmasını istemiyoruz’
Özel güvenlik birimlerinin seçilmiş kişilerden oluştuğunu söyleyen İÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Dilara Aydın ise, ÖGB’lerin öğrencilere karşı tavırlarının rahatsız edici boyutta olduğunu belirterek, “Okulda protesto ve eylem gerçekleştiren öğrencilere karşı polisler gibi terörist gözüyle bakıyorlar. Öğrencilere karşı şiddet kullanıyorlar. Hatta Ankara’da bir öğrencinin bıçaklanmasına kadar giden durumlar artık söz konusu” dedi. “Biz üniversitelerde özel güvenliklerin olmamasını istiyoruz” diyen Aydın şöyle konuştu: “İstanbul Üniversitesi faşist saldırıların çok sık yaşandığı bir üniversite. Özel güvenliklerin sözde öğrenciyi koruduğu söyleniyor ama elinde satırıyla bir faşist okula girip solcu bir öğrenciyi yaralayabiliyor. Özel güvenliklerin görevlilerin esas görevlileri öğrencileri korumak değil üniversite gelişen öğrenci eylemlerini engellemek.” Aydın, “İstanbul Üniversitesi’nde kendisine ülkücü diyen faşistlerin yaptığı eyleme özel güvenliklerden birinin katıldığını görmüştük. Onlarla işbirliği içerisinde oluyorlar. Örneğin okulumuzda x-ray cihazları var bu tip saldırıları engellenmesi için ama belli günlerde x-ray cihazlarının kapatıldığını görüyoruz. O günler faşist saldırıların yaşandığı günler oluyor genelde” şeklinde konuştu.
Mexmûr a li benda çareseriyê – Yeni Özgür Politika
Penaberên li wargeha Mexmûrê ku ji ber şerê 30 sale berdewam dike koçber bûne bi baldêrî pêvajoyê dişopînin û piştgiriyê didin pêvajoya çareseriyê.
Wargeha Mexmûrê cihê penaberên ku weke penaberên Filistînî ku neçar mane li ser axa xwe bi awayê koçber bijîn e. Kampa ku şêniya wê ya niha zêdetirê 10 hezar e, niha jî hema bêje wêneyê şerê 30 salan radixe ber çavan.
Penaberên Kurd ji ber polîtîkayên şer ên dewleta Tirk ên weke şewitandina gundan, neçar man koçber bibin û piştî çend rawestgehan sala 1998’ê li Mexmûrê bi cih bûn. Her çendî NY’yê statuya penabertiyê daye kampê, lê rewşa kampê ji kampên din ên NY’yê cûda ye. Ji ber ew ku ji Bakûrê Kurdistanê neçar man ku koçber parçeya başûr a welatê xwe bibin. Ango evane penaberên li ser axa xwe ne. Her çendî çapemeniya Tirk kampê weke “kampa PKK’ê bi nav bike jî, ji roja ku hate avakirin û vir li rastî gelek zextên dijwar hat. Tûrbeyên ji xîzê yên li têketina wargehê, wan rojan tîne bîra mirov û di wan rojan de Kurdên mexdûrên şer birçî hatin hiştin.
Salên destpêkê kamp ji nalyonan pêk dihat û 5-6 malbat neçar man ku bi hev re di bin van naylonana de bijîn. Bi birçîbûn û xizaniyê re rû bi rû man. Di nava bîranînên kampê de mirinên zarokan ên ji ber pêvedana dûvpişkan û birçîbûnê jî cihek girîng digirin.
Di siya şer de jiyan
Hewaya rojên berê li Mexmûrê nemaye. Jiyan di siya şer de çiqas norma bibe, li vir jî ewqas normal bûye. Li kampê biryar ji aliyê Meclîsa Gel û rêveberiya ku bi hilbijartinê pêk hatiye ve tên girtin. Li gel Meclîsa Gel, Meclîsa Jinan jî xwedî mafê biryarê ye. Zarok ji dibistana seretayî heta amadeyi li wargehê bi zimanê xwe yê zikmakî dersan dixwînin. Mufredat jî ji aliyê mamosteyên dibistanê ve tê diyarkirinç. Her wiha rêjeya xwendina zanîngehê jî li Mexmûrê pir zêde ye.
Li kampê tenê derfeteke kar heye ew jî dikan in. Ji bilî wê piraniya xortên kampê li Hewlêr di sektora avahîdanînan de kar dikin. Di saetên êvarê de li kolanên kampê liv û tevgera şêniyên kampê zêde dibin. Dengê zarokan qet kêm nae. Di saetên sibê de jî jin ji bo girtina ava vexwarinê bi bîdonên di destê xwe ve li ber tankeran kom dibin.
Zad û xurekên sereke li wargehê ji aliyê NY’yê ve dihate dayin. Lê gelê wargehê da zanîn ku ev 6 me in NY alîkarî nedaye wan. Mexmûriyên ku dixebitin, bi xwe pêwîstiyên xwe pêk tînin û piştgiriyê didin malbatên ku kesek wan tune bixebitin.
Navê kampa Mexmûrê, bi biryara Meclîsa Gel bûye Kampa Şehîd Rûstem. Ev jî navê endamê Konseya Rêveber a KCK’ê Rûstem Cûdî yê ku 10’ê cotmeha 2011 de di encama êrîşa hewayî ya artêşa Tirk de jiyana xwe ji dest dabû ye.
Bi salane abîdeya şer li kampê heye. Li Saziya Malbatên Şehîdan bi sedan wêneyên bi sedan kesên di şer de jiyana xwe ji dest dane hene. Ev yek nîşan dide ku ji her malbateke a Mexmûrê hema bêje herî kêm kesek jiyana xwe ji dest daye.
Mexmûr ne kampeke ji rêzê ye. Ji 7 heta 70 salî, hema bêje hemû şêniyên kampê pêşketinên siyasî yên ku dahatûya wan eleqeder dike dişopînin. Di van rojan de jî di rojeva wan de pêvajoya muzakereyan heye. Di nava şêniyên kampê de nebaweriya bi hukûmeta AKP’ê ya ji bo muzakereyan zêde ye. Lê desteka wan a ji bo pêvajoya çareseriyê ya Ocalan pir xurt e.
Serokwezîrê Tirk Erdogan rojên borî gotibû ku dibe kamp were valakirin. Lê gelê Mexmûrê balê dikişîne u dê dahatûya kampê girêdayî biryarên tevgera azadiyê ya Kurdan be.
Alevilerden tam destek – Yeni Özgür Politika
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısına destek veren Alevi kurumları, “Bu sürece herkes tam destek vermeli. Kürt hareketi de Alevi hareketi de sosyalist hareket de demokratik kurumlar da bu süreçte güç birliği yapmalı dedi.
Demokratik Aleviler Birliği (FEDA) ile Avrupa Alevileri Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaptığı tarihi çağrıyı desteklerini açıkladı. Her iki kurum temsilcileri, süreçle ilgili kaygıları olmasına rağmen Kürt siyasal hareketinin bugüne kadarki pratiklerinin bu kaygıyı giderdiğini söyledi. Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti ve Almanya Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği de yazılı bir açıklama ile Kürt Halk Önderi Öcalan’ın çözüm projesine destek verdi.
AABK Genel Başkanı Turgut Öker, Öcalan’ın çağrısı ve KCK’nin ateşkes ilan etmesini “Alevi öğretisi gereği desteklediklerini belirterek “sürece yaklaşımımızı öğretimiz, inancımız belirler. Bizim öğretimiz insan merkezlidir. Öğretimizde insan kutsaldır. Öğretimizde ifade edildiği gibi insan yaşamının korunduğu, insanların ölmeyecek olmasından dolayı silahların susmasını ve barışçıl zeminde siyaseti çok anlamlı buluyoruz, destekliyoruz, selamlıyoruz dedi.
Vicdan sahipleri desteklemeli
“Alevilerin hak mücadelesi ne kadar kutsalsa Kürtlerin de mücadelesinin o kadar kutsal olduğu inancını taşıdıklarını kaydeden Öker, “Aleviler, bin yıldan beri gördüğü zulüm, katliam ve baskıların ortadan kaldırılarak eşit haklara ulaşmayı nasıl haklı ve meşru görüyorsa Kürt halkının da her alanda eşit haklara kavuşması, kimliğini, kültürünü, kendisini özgürce ifade etmesini, Türkiye’de eşit haklara sahip olmasını o kadar olumlu buluyoruz. Bundan dolayı bugün böyle bir sürecin başlaması son derece anlamlı ve destekliyoruz. Sadece biz değil, vicdan sahibi, insan merkezli düşünen ve barışı amaçlayan bütün toplumsal kesimlerin bu süreci aktif desteklemesine inanıyoruz şeklinde konuştu.
Başlayan sürecin 70 milyonu ilgilendirdiğini dile getiren Öker, Alevilere de şu şekilde seslendi: “Bu sürecin sonucu, sadece Kürt hareketi ile devleti ilgilendirmiyor. Biz Aleviler gözlemci olmak yerine bu süreci aktif olarak desteklemeliyiz. Barış ortamının kalıcılaşmasında üstümüze düşen ne varsa yerine getirmeliyiz dedi.
Samimiyetin şartları var
Devletin tek tip insan anlayışı, Türk-İslam Sentezi dayatmasıyla savaşın başladığına dikkat çeken Öker, devletin barış sürecinde samimi olduğunu göstermesi için derhal gerekli adımlar atması gerektiğini belirtti. Öker, “Devlet Kürtleri Türkleştirme, Alevileri de Sünnileştirme, diğer farklıları da eritme politikası gütmeseydi bu savaş olmazdı. Savaş koşullarını ortaya çıkaran devlet özde barışı istiyorsa bu nedenleri ortadan kaldırmalı. Özde bir barışın olabilmesi için devletin anlayışını, yasalarını ve pratiğini değiştirmesi lazım diye konuştu.
Aleviler pratikleri esas almalı
Öker, Amed Newrozu’nda okunan Öcalan’ın mesajından sonra bazı Alevilerde ortaya çıkan kaygıların, bu kaygıların nedenini ve kendi bakış açısını ve duruşunu şu şekilde izah etti: “Türkiye’de Aleviler de Kürtler gibi katliam ve baskıya uğradı. Anadolu’da Aleviler bin yıldır siyasal İslam’ın zulüm ve katliamlarına maruz kaldı. Siyasi İslam Alevilere kan ve gözyaşı döktürdü. Bu anlamda bizim için siyasal İslam, Anadolu’da topraklarında birlik ve huzur sağlamadı. İnsanları barış içerisinde yaşatamadı ne yazık ki… ‘PKK ile AKP siyasal İslamı alarak yeni bir süreç başlattılar’ iddiaları söz konusu. Bu da doğal olarak Alevi toplumunda tedirginlik yarattı. Türkiye’nin geleceği asla siyasal İslam’a göre şekillenemez. Kürt hareketi de kendi geleceğini siyasi İslama göre şekillendiremez. Zaten bugüne kadar yürüttüğü mücadeleye bakarak bunu görebiliyoruz. Kadınlar arasında ciddi bir devrim gerçekleştirdiler. Toplumsal yaşamda ciddi yenilikler gerçekleştirdiler. Yine Kürt mücadelesi içerisinde yer alan insanlar, 30-40 yıl önceki gibi Alevi toplumuna düşmanca tepki içinde değiller. Yine 500 yıldır Osmanlı’nın kendi amaçları uğruna kullandığı bir Şafii potansiyeli yok. Ciddi bir değişim olduğunu görüyorum. Diyarbakır’da cemevinin kurulması ve bugün BDP’nin Parlamento’da Alevi toplumunun sorunlarını dile getirmesi bunun somut örnekleridir. Ben bu anlamda Alevilerin okunan mesajda ‘ne var ne yok’u esas almasından ziyade yaşanan pratikleri örnek alması gerektiğine inanıyorum. Kürt hareketinin pratikleri kaygıları yersiz bırakıyor. Kürt hareketi ilkelerini İslam bazında ifade edecek bir durum söz konusu değildir. Benim bu konuda kaygım yok.
İnsanlar ölmeyecek
Demokratik Aleviler Birliği (FEDA) Başkanı Ali Köylüce de ‘savaşın bitirilmesi ve insanların ölmemesi’ ile ‘Alevilerin kendilerini ifade etme’ sebeplerinden dolayı süreci desteklediklerini söyledi.
“Kürt sorunun silah yerine diyalog yoluyla çözülmesi Alevi felsefesine ve inanışına uygundur diyen Köylüce, “Alevi toplumu bir bütün olarak bu sürecin silahtan düşünsel ve siyasal mücadele yöntemleriyle sürdürülmesinden dolayı memnuniyet içerisinde. Biz FEDA olarak süreci destekliyoruz dedi. Köylüce, Alevi öğretisi gereği olarak savaşı bitirmeye dönük ve mücadeleyi demokratik yöntemlerle sürdürme politikasının karşısında olmalarının mümkün olmadığını dile getirdi.
Öcalan’ın çağrısının Türkiye’yi demokratikleştirmeye yönelik olduğunu anımsatan Köylüce, Türk devletinin ret ve inkar politikasına tabi tutulmuş bütün kesimlerin bu sürece sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’deki bütün etnik ve inanç gruplara dönük bir vizyon ortaya konuldu. Bu sürece herkes tam destek vermeli. Kürt hareketi de Alevi hareketi de sosyalist hareketi de demokratik kurumlar da bu süreçte güç birliği yapmalı. Ortak bir platform olmalı. Siyasal çalışma ortamı yarattıkca kimse hakkında mahrum da kalmayacak. Hiç kimse de kendisinin yok sayıldığı endişesine kapılmayacaktır. Enerjimizi doğru kanalize edebilirsek sonuç alınacak şeklinde konuştu.
Endişemiz yok
Köylüce, bu süreçte Alevileri Kürt hareketinden koparmaya yönelik açıklamalar olduğunu ve bunların art niyet taşıdığını belirterek, şunları söyledi: “Şimdi Alevi toplumu Osmanlı döneminden bu yana gelişmiş politikalardan ve dışlanmışlıklardan dolayı nazik bir hassasiyet sahibi. Bu süreçte ‘acaba biz yine görülmeyecek miyiz? Dışlanacak mıyız?’ algısına sahipler. Alevilerin tarihsel hassasiyetleri var. Ancak Kürt hareketinin bunu gözardı etmeyeceğini ve belli bir kesimin yok sayılmasına razı olmayacağını biliyoruz. Bunu pratikler bize gösteriyor. Bugün Avrupa’da Kürt hareketi ile Aleviler, birçok etnik ve inanç gruplarıyla ortak platformlar oluşturmuş durumdalar. Yine ortak çalışmalarımız var. Türkiye’de siyasal Kürt hareketi Alevilerin taleplerini yüksek sesle dillendiriyor. Bizim endişemiz yoktur. Ancak ‘endişeleri olanlar’ mücadele etmeyenlerdir ve gücünü endişeleri gidermek için kullanmayanlardır. Mücadele etmezsen kimse sana hakkını vermeyecektir. Bugün Türk devleti Kürtlerle bir masada oturuyorsa bu bedeller ödenerek yürütülen bir mücadelenin sonucudur. Aleviler de bunu görmeli, bu iradeyi ortaya koyabilmeli. Aleviler provakasyona gelmemeli ve kimsenin art niyetlerine göre davranmamalı.
Bugün Alevilik konuşulmazdı
Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti ve Almanya Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği yazılı bir açıklama ile Kürt Halk Önderi Öcalan’ın çözüm projesine destek verdi. Her iki kurum Öcalan’ın açıklamasında Alevilerin dışlandığını ileri süren kesimlere de tepki göstererek, “Öcalan ve Hareketi olmasaydı bugün Alevilik konuşulmazdı dedi.
Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda yaptığı açıklamayı “Anadolu ve Mezopotamya halklarının barış, demokrasi ve birlikte yaşama manifestosu olarak nitelendiren kurumlar, Öcalan’ın açıklamasını çarpıtarak Alevilerin dışlandığını ileri süren kesimlere tepki gösterdi. Açıklamada, şöyle denildi: “Öcalan’ı tanıyan, yazdığı kitapları okuyan, konuşmalarını dinleyen herkes, bu açıklamada herhangi bir etnik veya dinsel grubun dışlanmadığını görür… Öcalan, soruna temelden yaklaşıyor, silahlar sussun siyaset konuşsun, diyerek başta Kürt sorunu olmak üzere Kemalist rejim tarafından ötekileştirilen etnik, dilsel ve dinsel grupların sorunlarının çözümü için tartışmanın önünü açıyor. Sünni Türklerle Sünni Kürtlerin anlaşacağı ve Alevilerin dışlanacağını iddia edenler, başta CHP olmak üzere, Kürt düşmanlığına batmış, savaştan nemalanan çevrelerdir.
Aygün gibiler
Öcalan ve PKK hareketinin Alevilerin haklarının savunulmasında önemli rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, Alevilik ve Kürt hareketinin birbirinden ayrı düşünülemeyeceği vurgusu yer aldı. Açıklamada, “Öcalan ve Hareketi olmasaydı bugün Alevilik konuşulmazdı. Kürt hareketinin Alevi öğretisine ne kadar özel önem verdiği bir realite iken, bu çevrelerin amacı suyu bulandırmak ve öküzün altında buzağı aramak amaçlıdır. Alevilik ile Kürt Hareketi birbirinden ayrı ve farklı düşünülemez. Sisteme karşı mazlumların mücadelesi bütünlüklüdür dedi. Ortaya atılan iddiaların yeni süreci baltalamaya dönük olduğu belirtilen açıklamada, “Hüseyin Aygün, ‘Neden Alevi demedin?’ diye aklınca Öcalan’ı eleştiriken, Dersim’in kutsal dağlarını bombalayan sisteme söyleyecek tek sözü olmasa gerek denildi.
BARIŞA GÜVENCE VERİN – Özgür Gündem
PKK Lideri Öcalan’ın milyonların şahitliğindeki mesajının yarattığı olumlu havayı sahiplenen STK ve aydınlar, sürecin ilerlemesi için yasal altyapıya ihtiyaç olduğunu vurguladı
Türkiye Barış Meclisi, TESEV ve STK’ler tüm yurttaşlara destek, hükümete ise sorumluluk çağrısı yaptı. TBM’nin toplantısına katılan aydınlar, ‘Hükümet güven vermeli’ dedi
HERKES BARIŞA OMUZ VERMELİ
TBM öncülüğünde bir araya gelen aydınlar, hükümete “sınır dışına çekilmenin güvenlikli ortamını sağlama çağrısı yaptı. Ortak açıklamayı okuyan TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz, “Acil sorun, silahların susma olasılığının güvenlikli bir şekilde gerçekleşmesi için adım atılmasıdır dedi.
HAKİKAT KOMİSYONLARI ZARURİ
Tahmaz, “Tüm yurttaşları barışa omuz vermeye ve bu sürece katılmaya davet ediyoruz derken, çözüm süreci için hakikatler komisyonu gibi bir dizi komisyonun kurulmasının zaruri olduğunu kaydetti. TESEV de yayınladığı deklarasyonla çözüm sürecini koşulsuz desteklediğini duyurdu.
TBM: Barış için yasal güvence
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası yaşanan gelişmelere ilişkin Türkiye Barış Meclisi (TBM) tarafından “Barışa omuz verelim, sınır dışına çekilmenin güvenlikli ortamı sağlansın başlığıyla basın toplantısı düzenlendi. TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz, barışın somut adımlarla hayat bulacağını belirterek, “Barış ve çözüm süreci, geçmişle yüzleşmek, hakikatlerin araştırılması ve sosyal sorunların giderilmesi gibi bir dizi komisyonun kurulmasını zaruri kılmaktadır dedi.
Yol temizliği lazım
Sedat Yurttaş ise, “Yeterince savaşıldı. Müzakerenin demokratik yasal zeminde yapılacağı bir noktaya gelinecekti. Bu sürecin çözüm için bir şans olduğu kanaatindeyim. Gerek Anayasa gerek TMK gerekse de diğer ceza maddeleri Kürt sorununun çözümü noktasında bir bariyer durumunda. Dolayısıyla Akil İnsanlar Komisyonu ile çözüm için çok önemli çalışmalar yapılabileceği kanaatindeyim. Meclis de yol temizliği denen adımları atmakla sorumludur dedi.
Hükümet sözünde durmalı
Ziya Halis de, “Öcalan’ın silahların sınır dışına çekilmesi yönündeki deklarasyonu çok anlamlı ve önemli bir aşamadır. PKK’den gelen açıklamalar da umut verici. Hükümet beyanlarının sözünde duracaksa o zaman PKK militanlarının silahları bırakıp siyaset alanına geçmesi için ne gerekiyorsa hükümet gerekli adımları atmalıdır diye konuştu.
Kadınlar dahil edilmeli
Maya Arakon ise, “Barış uzun ve zorlu bir süreçtir ve kademeli olarak ilerler. Siyasal uzlaşma aşamasının ve hangi şartlarda ne şekilde silahların bırakılacağının görüşülmesi gerekiyor. Türkiye ilk defa bir barış projesi üretmeye çalışıyor. Barış Anneleri’nin, şehit annelerinin görüşünün alınmadığı ve onların kendini içinde hissetmediği barış, başarıya ulaşmaz. O yüzden mutlaka görüşleri alınmalıdır diye belirtti.
Hukuki zemin gerekli
Eşber Yağmurdereli ise şunları söyledi: “12 Eylül Anayasası’nın savaş anlayışının tamamıyla değiştirilmesiyle barış gelebilir. Demokrasi kültürünü tanımamış toplumda barış kültürünün tanınması noktasında herkesin kendi çapında sürece dahil olması gerekir. Toplumun yeni sürece adapte olması noktasında basının da tahriklerden kaçınarak süreci desteklemesi gerekiyor. Yazar Ümit Aktaş da, “Savaşmak kolay ama barışmak zordur. Helalleşmek için başka yolumuz da yok dedi.
Hükümet güven vermeli
Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise, “Yapılacak şeyler var. Siyasi iktidarın attığı adımları da Kürt siyasi hareketinin attığı adımları da takdirle karşılıyoruz. Ama hükümetin kibir dilini değiştirmesi gerekiyor. Muhalefetin de ürkek siyaset dilini değiştirmesi gerekir. Çekilme ile ilgili çok problemler var. Bir yerde çıkacak bir aksilik eskisinden çok farklı tepkilere yol açabilir. Barış süreci kana bulanabilir. Dolayısıyla bu çekilmeyi garanti altına alacak yasal çerçevenin bir an önce alınması gerekir. Uluslararası gözlemlerin devreye sokulması gerekir. Hükümetin güven verici adımlar atması gerekmektedir dedi.
Herkes için önemli bir süreç
Özcan Alper de, “Bir genç olarak süreç nereye varırsa varsın tek bir gencin ölmemesi uğruna bile bu sürecin yanında olmak gerekiyor. Kürt meselesinin çözümü Türkiye’nin demokratikleşmesi için bir fırsat oluşturmuştur. O yüzden süreç sadece Kürtler açısından değil tüm halklar açısından son derece önemli bir süre diye belirtti.
Öcalan özgür olmalı – Özgür Gündem
Gever’deki STK’ler “Barış sürecinin ivme kazanması için Öcalan özgür kalmalıdır derken, Alevi dernekleri Öcalan’ın çözüm projesine tam destek verdi. Dernekler Alevilerin dışlandığını ileri süren kesimlere de sert tepki gösterdi. Fikri Sağlar ise barış için önemli adım atıldığını belirtti.
Sürecin ivme kazanması için Öcalan özgür olmalı
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı tarihi çağrıyı değerlendiren Gever’deki (Yüksekova) sivil toplum örgütleri sürecin olumlu ilerleyebilmesi ve kalıcı barışın sağlanması için Öcalan’ın özgür olması ve Bölge’deki askeri hareketliliğin sonlandırılmasını istedi. Gever Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, “Uzun bir çatışmalı ortamdan gelip en son 21 Mart 2013 Newroz’unda Sayın Öcalan’ın açıklamalarıyla barışa evirilen sürece sahip çıkılmalıdır. Bu konuda öncelikle hükümetin anayasal bir güvence ortamı yaratması gerekiyor. Bu noktada toplumun bütün kesimlerini doyuracak adımların atılıp anayasal bir bağlaçta buluşturulması, barışın anlamını güçlendirecektir dedi.
Öcalan özgür olmalı
Gever Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabih Kayhan ise, “Çekilme sırasında operasyon ve çatışmaların olmaması için Meclis ve hükümet üzerine düşeni yapmalıdır. Provokasyonlara açık olacak bu sürecin desteklenmesi gerekiyor, bu konuda hükümet de yasal düzenlemeleri bir an önce çıkarmalıdır. Akil insanlar yasal güvence altına alınarak, sivil toplum örgütleri, dernek ve tüm kesimlerle görüşebilmelidir. Sayın Öcalan bu sürecin mimarı konumundadır. Bu nedenle Sayın Öcalan’ın özgürleşmesi hem bizim hem de tüm Kürt’lerin ortak talebidir dedi.
Bölge’deki askeri hareketliliğe de dikkat çeken Kayhan, savaş dönemlerinde dahi bu kadar arama noktalarının olmadığını, yine askeri, hava hareketliliğinin devam ettiğini, Bölge’ye ise sevkiyatların hız kesmeden devam ettiğini söyledi.
Süreç heba edilmemeli
KESK Gever Dönem Sözcüsü Tahir Tekinalp de, “Sayın Öcalan’ın çağrısı tarihi bir fırsatı ortaya çıkarmıştır. Ancak bu tarihi barışı sağlamaya katkı sunmaları gereken muhalefetin durumu şaşırtıcıdır. Biz diyoruz ki artık halklarımız barışı istiyor. Savaş isteyenlerin bu coğrafyada söz alma hakkı kalmamıştır. Savaş çığırtkanlığı yapanlar Misak-i Milli sınırları içerisinde eriyip gidecektir. Sayın Öcalan’ın öne sürdüğü koşulların yaşama geçirilmesi ile barış süreci mutlu sona erecektir. Ancak süreci daha fazla uzatmadan cesur adımlara devam edilmelidir. İmralı defteri kapatılarak, Sayın Öcalan Ankara’ya getirilsin. Özgür bir ortamda özgür bir çalışma ortamı yaratılsın. Bu süreç siyasi ranta çevrilmemelidir. Her atılan adımla gençlerimizin yaşaması demek, annelerin ağlamaması demektir. Yine cezaevlerinde bulunan siyasi tutsaklar bir an önce serbest bırakılarak sürece dahil edilmelidirler şeklinde konuştu.
İkinci Roboski Katliamı! – Özgür Gündem
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, katliamın üstünü örten raporu kabul etti. Roboski katliamında yakınlarını kaybeden Mercan Encü, ‘Asla kabul etmiyoruz’ derken, Türk, ‘Bize yeni bir katliam yaşatıldı’ dedi
KOMİSYON KATLİAMIN ORTAĞI OLDU
Meclis Uludere Alt Komisyonu’nun Roboski Katliamı’nın faillerini akladığı Roboski Raporu, dün Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda kabul edildi. Raporda, 34 Kürdün katledilmesinin “kasıtlı olmadığı ileri sürülerek, failler aklanıyor. Aileler, “vicdansızlık diyerek tepki gösterdi.
OLMAYAN VİCDANI RAHATMIŞ!
Türk savaş uçaklarının, çoğu çocuk 34 kişiyi katlettiği olayı araştıran komisyonun AKP’li Başkanı Ayhan Sefer Üstün “Vicdanım rahat dedi. BDP’li Kürkçü, DTK Eşbaşkanları Türk, Tuğluk ve aileler ise “kendi vicdanlarını oyladı ve vicdan sahibi olmadıklarını gösterdiler dedi.
Önce Roboski ile barışın!
Meclis Uludere Alt Komisyonu’nun, AKP’li üye çoğunluğu ile muhalefetin şerhine rağmen kabul ettiği rapor, dün Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda da kabul edildi. Raporda, Roboski Katliamı’nın “kaza olduğu, “kasıt olmadığı savunuluyor ve failler aklanıyordu. Günlerce açıklamalar yapan ve raporun geri çekilmesini isteyen başta Roboskili aileler ve demokratik kamuoyunun taleplerine rağmen raporun kabul edilmesi büyük tepkiyle karşılandı.
En kötü sonuca ulaştık
Komisyonun AKP’li Başkanı Ayhan Sefer Üstün “Vicdanım rahat derken, raporun görüşüldüğü saatlerde konuşan komisyon üyesi, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Roboski’den gelen köylülerin vicdanında ulaşabileceğimiz en kötü sonuca ulaştık. 34 kere müebbet hapis gerektiren olay hakkında kişiler ile ilgili hiçbir açıklama yok dedi. Kürkçü şöyle konuştu: “Köylülerin kalp kırıklığı, onların çektiği acı komisyon tarafından tanınır, onlardan özür dilenirse, bu durum Meclis adına yeniden barışma sürecine yapılacak en büyük katkı olur. Ancak rapor böyle kabul edilirse, bu kalp kırıklığı dalga dalga Türkiye’nin her yerine yayılır. Onlarla duygudaş olan, adaletin tecellisini isteyen milyonlarca insan ne bize ne de Meclis’e inanır.
Devlet özür dilemeli
Kürkçü, burada Genelkurmay Başkanı’nın birinci muhatap olması gereken kişi olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: “Bence öldürmeye kastedilmiştir ve öldürme olayı gerçekleşmiştir. Harekatın esas sorumlusunun Genelkurmay olduğuna şüphe etmemek için hiçbir neden yok. Bilerek ve isteyerek öldürmek için insanların üzerine ateş edilmiştir. Bunların hesabını verecekler. Hükümet bunları yargı önüne çıkartmalıdır eğer bu sürecin bir parçası değilse. Yapılan iş 34 kere müebbeti gerektiriyor. Onları yargı önüne çıkartmayan Hükümet, onları koruyor demektir. Böyle bir harekatın Başbakan’a duyurulmamış olması ihtimali bana doğru gelmiyor. ‘Evlatlarınızı öldürdük, özür dileriz’ denmesi gerekir.
Komisyonun CHP’li üyeleri de karara tepki gösterdi. Levent Gök, hava harekatını MGK’ye katılan herkesin bildiğini söyleyerek, “İşte olayın aydınlatılmamasının gerekçesi, devletin tüm yetkililerinin karar birliği içerisinde olmasıdır. Siyasi sorumluluk Başbakan’dadır. Olayın karartılmak istendiğinin en büyük delili raporun yazım tarihidir. 5 ay öncesinde rapor yazılmaya başlanabilinirdi ancak bilinçli karartma gayreti gösterilerek 5 ay beklenmiştir dedi.
Bize verdikleri sözü tutmadılar
Raporun kabul edilmesinin ardından ise Kürkçü, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve olayda hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Muhalefetin, tutarsızlıkları çürütme çabalarına rağmen çoğunluktaki AKP’li üyelerin oylarıyla raporun kabul edildiğini belirten Kürkçü, “İktidarın birbirine bağladığı insanlar, vicdanlarının sesini dinleyecek kadar merhametli, halka yakın olmayı başaramadılar dedi. Kürkçü, “Biz bu sonucu kabul etmiyoruz diye konuştu. Acılı ailelerin hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Kürkçü, “Bu karar, içinden geçtiğimiz yeni süreç bakımından sarsıcı sonuçlara gebedir dedi. Ahmet Türk de çok üzgün olduklarını ifade ederek, “İnsan Hakları Komisyonu bize yeni bir katliam yaşattı. Sonuçlarının saklanması, katliam kadar acı verici ve düşündürücü diye konuştu. Aysel Tuğluk ise olayın sorumlularının ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Aileler adına konuşan Mercan Encü, raporu kabul etmediklerini belirtti ve “Bize verdikleri sözü tutmadılar dedi. Ferhat Encü ise “Komisyon üyeleri kendi vicdanlarını oyladı ve vicdan sahibi olmadıklarını gösterdiler ifadelerini kullandı. Roboskili aileler, barış için önce Roboski Katliamı ile yüzleşilmesi ve katliamın aydınlatılması gerektiğini vurguladılar.
Roboski İçin Adalet Girişimi, İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve MAZLUMDER üyeleri, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda görüşülen Roboski Raporu’na ilişkin Meclis Çankaya Kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Sivil toplum örgütleri vicdanlara seslendi ve “Bu raporu çekin, katliamı aydınlatın çağrısı yaptı.
Egîd xeta PKK’ê ya serkeftinê ye – Azadiya Welat
KJB’ê fermandarê gerîla Mahsum Korkmaz (Egîd) û kesên di têkoşîna azadiyê yên di meha adarê de jiyana xwe ji dest dane bibîranîn. KJB’ê balkişand ser peyama Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan û wiha got: “Ev mizgîniya serkeftina têkoşîna 40 salan e.
Koordînasyona Koma Jinên Bilind (KJB) bi boneya hefteya qehremantî û roja şehadeta Fermandar Mahsum Korkmaz (Egîd) peyamek weşand. Di peyamê de fermandar Egîd û kesên di têkoşîna azadiyê yên di meha adarê de jiyana xwe ji dest dan bibîranîn.
KJB’ê diyar kir ku dîroka têkoşîna 40 salî ya PKK’ê bi berxwedanan tijî ye û wiha got: “28’ê Adarê dîroka şehadeta fermandar Egîd e. Ev roj xeleka herî bi hêz a berxwedana gelê kurd e. Ronahiya herî bi hêz a ku riya berxwedanê vekiriye. Fermandarê mezin Egîd pêşengê şoreşa vejînê ye. Bi rêbaza xwe ya stratejîk, taktîkên xwe yên şer û hêza xwe ya afrîner, kesayeta xwe ya pratîk bûye sembola fermandariya PKK’ê. Egîd xeta meşa ber bi serkeftinê ve ye. Em di kesayeta Fermandar Egîd de hemû şehîdên şoreşê bi bîr tînin.
KJB’ê anî zina ku meha adarê meha berxwedan û qehremaniyê ye û wiha bilêv kir: “Di pêşengiya hevala me Arjîn de dîsa şehadeta 14 hevalên me di vê mehê de pêk hatiye. Ev berxwedana jinên azad a di arefeya hefteya qehremaniyê de pêk hat, di dîroka têkoşîn û azadiya jinan de cihê xwe girtiye. Bi vê berxwedanê xelekek nû li zincîra berxwedanê zêde bû. Gelekî ku êdî di dîrokê de tune bûbû, ancax bi berxwedaneke wiha dikarîbû ji nû ve bi hata afirandin. Heta ku vejîn pêk nehatibana dê rizgarî wekî xeyalekê bimana. Gelê kurd berxwedana Mazluman, Kemalan, Xariyan, Egîdan, Bêrîtanan, Zilanan, Arjînan û Sarayan temam kir û rizgarî bi dest xist. Vê berxwedana dîrokî gelê kurd kir xwedî îrade û hişmendî. KJB’ê da zanîn ku gelê kurd li ser van nirxên têkoşîna mezin îro pergala demokratîk û jiyana azad ava dike û wiha berdewam kir: “ Manîfestoya sedsala 21’ê ya Rêber Apo û projeya şaristaniya demokratîk li ser nirxên mezin bilind dibe. Şerê me yê azadiyê di xeta fermandar Egîd de bilind bûye û nirxên mezin hatine bidestxistin. Ev asta nû, asta avakirina pergala demokratîk û jiyana azad e. Banga rêbertiya me ya di Newroza Amedê de mizginiya avakirina pergala demokratîk û jiyana azad bû. Ev mizgînî serkeftina têkoşîna me ya 40 sala ne. Ev serkeftina şehîdên gelê kurd û jinên kurd e.
Di dawiyê de KJB’ê di kesayeta fermandarê mezin Egîd de hemû şehîdên şoreşê bibîr anîn û soza xwe ya ji bo bilindkirina têkoşîna wan da.
TEV-DEM: Êrîşên li Amûdê planên hêzên derve ne – hawarnews
TEV-DEM’ê êrîşên ku di saetên êvarê de li bajarê Amûdê li dijî saziyên tenduristiyê û PYD’ê pêk hatin wekî, “perçeyek planên hêzên derve nirxand û destnîşan kir ku ewê bi hemû hêza xwe ji bo gelên herêmê têbikoşin.
Tevgera Civaka Demokratîk (TEV-DEM) derbarê êrîşên li bajarê Amûdê de daxuyaniyek nivîskî weşand. Di daxuyaniyê de hate destnîşankirin ku bi şoreşa 19’ê Tîrmehê re gelê kurd bajarên xwe azad kirine, desti bi avakirina sîstema xweseriya demokratîk kiriye û ji bo xizmeta gelên herêmê dest bi avakirin saziyên sivîl kiriye. Di daxuyaniyê de hate gotin ku saziyên hatine avakirin li gel hemû bêderfetiyan jî, ji bo gel karekî bêhempa meşandine, lê hêzên ku hebûna kurdê azad qebûl nakin, ji bo têkbirina aramiya herêmê û destkeftiyên gel, ketina nava dek û dolaban.
Di berdewama daxuyaniyê de hate destnîşankirin ku hêzên behsa mijarê destpêkê bi riya çapemeniyê kampanyaya reşkirinê dane destpêkirin û wiha hate gotin: “Piştre jî ji aliyê leşkerî ve jî êrîş kirin. Ev jî têkçûna wan a di warê siyasî de nîşan dide. Em dibînin ku hinek hêz bi rêbazên cuda dixwazin partiyên kurdan li dijî hev derxînin û karê Encunemî Niştimanî Kurd li Suriyê (ENKS) rawestînin. Her wiha xewstin li derveyî Lijneya Pispor a Destey Bilind komên çekdar ava bikin.
Di berdewama daxuyaniyê de hate gotin ku van hêzên hanê herî dawiyê li Amûdê hinek ciwan bi ser avahiyên saziyên sivîl de ajotine û êrîşên li dijî Heyeva Sor a Kurd, Saziya Ceryanê û PYD’ê wekî mînak hatin nîşandan. Di daxuyaniyê de bal hat kişandin ku ev derdorên behsa mijarê li ser navê “meşên aştiyane bi çekan radibin û êrîşî saziyan dikin û ev tişt hatin gotin: “Di encama van êrîşan de 2 endamên asayîşê ku parastina saziyan dikirin birîndar bûn.
Di daxuyaniyê de hate diyarkirin ku ev êrîş ji berê de hatine plankirin û ev tişt hatin gotin: “Berê li Qamişlo destpê kir, piştre li Amûdê dom kir. Ev êrîş plana hêzên li pişt van koman nîşan didin. Armanca wan ewe ku di dema 3’yemîn Konferansa Netewî ya Ciwanên Kurd li Rêmilanê tê lidarxistin de, aramiya herêmê xirab bikin.
Di daxuyaniyê de hate destnîşankirin ku pêkanîna konferansa ciwanan a li Rojavayê Kurdistanê îradeya li herêmê derketiye holê nîşan dide, lê hinek hêz dixwazin vê yekê berevajî nîşan bidin û bêjin, “li vir aramî tuneye .
Di dawiya daxuyaniyê de hate gotin ku TEV-DEM wê li ser riya azadiyê israr bike û bi hemû hêza xwe ji bo xizmeta gelên herêmê kar bike.
Elfo ana: Burada ölmek istemiyorum – JINHA
Elfo ana… 79 yaşında Şırnak’lı bir ana…18 yıl hapis cezası alan bu ana, 8 yıldır içerde. İlerleyen yaşı ve sağlık sorunlarına rağmen, 7 yıl daha içerde kalması bekleniliyor. Tüm bunlara rağmen, hala içerde tutulmasına karşı kamuoyu duyarlılık göstererek başlattığı imza kampanyasını sürdürüyor.
Amed 2013 Newroz’u, tarihi an olmakla beraber, barışı ve kardeşliği içinde barındıran mesajlarla, bir arada yaşamını sürdüren farklı kimliklerin birbirine daha sıkı sarılması gerektiği hissini tekrar uyandırdı… İnsanların bu topraklarda aynı şartlar altında yaşamasından daha doğal ne olabilir ki? İçerde binlerce düşünce mahkumları ve bunun yanı sıra bir çoğunun suç işleme iddiasıyla kalması hatırlanması gereken noktalardan biri… Elfo ana da bu unutulmaması gereken konulardan bir tanesi…
Elfo Ürper… 79 yaşında Şırnak’lı bir ana…18 yıl hapis cezası alan bu ana, 8 yıldır içerde. İlerleyen yaşı ve sağlık sorunlarına rağmen, 7 yıl daha içerde kalması bekleniliyor. Elfo ana, sınırda üzerinde patlayıcı iddiasıyla tutuklu. Elfo ana, örgüte patlayıcı temin etmekle yargılanıyor…
Kimlikte oğlundan 10 yaş küçük görünen Elfo ana, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “Örgüt üyesi olmaktan“ ve “Örgüte silah sağlama iddiasıyla yargılandı. Avukatının kimlik tespiti talebi bu mahkemede daha önce reddedildi.
Elfo ana, kimlikte oğlundan 10 yaş küçük görünüyor ve 7 yıldır cezaevinde kemik erimesi, tansiyon, romatizma, damar tıkanıklığı gibi hastalıklarla boğuşuyor. Elfo ana, şimdi yaptığı kemik testi başvurusunun işleme alınmasını ve gerçek yaşının tespit edilmesini bekliyor. “Örgüt üyesi olmaktan yargılanan bu kadın, içerde başkalarının yardımıyla ihtiyaçlarını gideriyor.
Maddi imkanlardan dolayı senede bir kere annelerini görmeye gelebilen çocuklar, annelerinin bu durumunu kamuoyuna duyurarak cezaevinden çıkması için yardım bekliyor. Elfo ana, “burada ölmek istemiyorum diyor.
Avukatın, Cumhurbaşkanlığı özel affından yararlanması için başvurduğu Adalet Bakanlığı’ndan ret cevabı geldi. Elfo ananın muayenesi sonucu, gerekli bulguların bulunmadığına dair rapor çıktı.
Elfo ana için başlatılan başlatılan imza kampanyası hala sürüyor. “Burada ölmek istemiyorum diyen, Elfo ananın sesine kulak verip imza vermek isteyen her kes aşağıdaki linki tıklayarak işlemlere başlayabilir.
‘Barış, demokrasinin gerçekleşmesi sürecidir’ – Etkin Haber Ajansı
Avukat ve insan hakları savunucusu Eşber Yağmurdereli, demokratikleşme sürecinden geçmeyen Türkiye’de barış sürecinin aynı zamanda demokratikleşme süreci olduğunu belirtti, “Barış, demokrasiyle örtüştüğü için barışın yükünü taşıyacak olanlar aynı zamanda demokratikleşmede de görev alacak olanlardır” dedi.
Avukat ve insan hakları savunucusu Eşber Yağmurdereli, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’taki mesajıyla yeni bir boyut kazanan müzakere sürecine ilişkin olarak ETHA’nın sorularını yanıtladı.
‘BARIŞ HERKESİ İLGİLENDİRİR’
“Savaşın kendine göre kuralları vardır ve bu kurallar son derece yalındır” diyen Yağmurdereli, barışın kurallarının daha karmaşık olduğuna dikkat çekti. Yağmurdereli şöyle konuştu: “Savaş, en kısa tanımıyla savaşanları büyük ölçüde etkiler, toplumu da dalga dalga etkiler ama barış herkesi ilgilendirir, herkesin içinde yer alması gereken bir süreçtir. Bu anlamda barışın koşulları, işleyişi, savaşa göre çok daha grift ve karmaşıktır. Özellikle bizim gibi demokrasiyi tanımamış geçiş toplumlarında, barış süreci aynı zamanda demokratikleşme, demokrasinin gerçekleşmesi sürecidir. Barışın egemen olması demek, demokrasi kültürünün egemen olması demektir. O bakımdan geleceğe dönük olarak çok uzun bir mesafe alınması gereken bir durum olduğu anlaşılıyor.”
Barış sürecinin provokasyonlara da açık bir süreç olduğunun altını çizen Yağmurdereli, “Barışın örgütlenmesi, sürecin tamamlanması sadece barışın bir kültür olarak yerleştirilmesi değil aynı zamanda barış düşmanlarının da bir ölçüde bertaraf edilmesi anlamına geliyor. Özellikle sürecin başlangıcı bakımından son derece önemlidir” dedi.
‘DEVLET KENDİ GÜÇLERİNİ KONTROL ALTINA ALMALI’
Avukat ve insan hakları savunucusu Eşber Yağmurdereli, önümüzdeki yakın gelecekte, silah bırakmanın şartlarının taraflar açısından hazırlanması gerektiğini söyledi, “PKK güçleri açısından güçlerini güvenli bir alana çekmek. Devlet için de kendi güçlerini, sürecin zararsız bir şekilde işleyebilmesi için kontrol altına alması gerçeğidir” diye konuştu.
“Geçmişte ‘Dağlarında silahlı insanların dolaştığı bir ülkede demokrasi olmaz’ deniliyordu” şeklinde konuşan Yağmurdereli, şunları söyledi: “Elbette ki, silahların bu biçimde susmuş olması, aynı zamanda demokratikleşme yolunda adımların atılacağına ilişkin beklentileri ciddi biçimde ortaya koyuyor. Bu beklentilerin gerçekleşme durumu, aynı zamanda demokratikleşme anlamına da geliyor. Silahların susmuş olması sadece silahların susmuş olması anlamına gelmez, bu savaşın bittiği, dolayısıyla da demokratikleşmenin de önünün açıldığı anlamına gelir. En başta dediğim gibi, barış, demokrasiyle örtüştüğü için barışın yükünü taşıyacak olanlar aynı zamanda demokratikleşmede de görev alacak olanlardır. Savaş yanlısı olanların dışındaki bütün toplum kesimlerinin bundan sonra bu ülkede demokrasinin gelişmesine ciddi biçimde katkıda bulunmaları, çabada bulunmaları gerekir, hiç kimse bu süreci dışlayamaz.”
Barış Annesi Konuşuyor: “Heyecanlıyız, Barışı Yakalayacağız! – Bianet
Barış annesi Gülistan Erek ”Nasıl bir duvara sırtını verdiğinde, duvarın yıkılmayacağını biliyorsan, biz de barışa öyle sırtımızı dayamak istiyoruz. Şüpheleniyoruz ama Kürtler eskisi gibi değil anneler de…” diyor.
Diyarbakır’ın Bağlar semtindeki bir apartmanın dördüncü katında, Barış Anneleri’nin bürosunda karşılaştığımız Gülistan Erek önce tereddüt ediyor, “Bizim sözcümüz Mardin’e gitti. İsterseniz onu bekleyin diyor. “Hayır, sizinle de konuşabiliriz deyince, “benim dışarıda, dağda çocuğum yok ama diyor.
Erek, Şırnak’ta Zêvinge köyünden yıllar önce çıkıp ailesiyle birlikte Diyarbakır’a gelen, kısa süre içinde de mücadeleye katılan olağanüstü bir kadın. Barış Anneleri’yle tanışmasını, öncesini ve sonrasını, beklenti ve kaygılarını dinlemek için bu seneki Newroz’da “Tertip Komitesi Üyesi olan Erek’e sözü bırakıyoruz…
Hikayem
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl Mardin’e geldi ve kadınlara dedi ki, barışı siz sağlayabilirsiniz. Anneler olarak biz zaten hep barış için çalışıyoruz. 55 yaşındayım. Benim dışarıda, yani dağda çocuğum yok.
Ama 12 yıldır Barış Anneleri içindeyim. Ondan önce de çalışmalarda yer alıyordum. Mesela dergi dağıtıyordum evlere giderek.
Elimden ne geliyorsa işte, her şeyi yapıyordum. Biz de çok zahmet gördük tabii. Köyümüz yakılmadı ama şimdi boştur. Çünkü çok baskı yapıldı. Köy de boşaltıldı.
Şırnak’ın Zêvinge köyündenim. Botan taraflarındanız yani. Benim yoldaşım, yani eşim, Orman Müdürlüğü’nde memurdu. Bizim ailenin köyden çıkış sebebi, eşimin memur olmasındandı.
Ama diğer akrabalarımız, köylülerimiz baskıdan dolayı çıktılar. Hatta bizim evimizin yerinde şimdi askerî karakol bulunuyor. Önce Siirt’e gittik. Sonra da Amed’e geldik.
“Barış gelmeden korku bitmez
O zaman çocuklarım daha küçücüktü ama daha ortaokul yıllarında olaylarla karşılaştılar. Hizbullah vardı o zaman ve Fatih Lisesi’ne giden çocuklarım çok baskı gördüler. Baskı da demeyeyim de, resmen saldırıya uğradılar.
Oğlum Hizbullahçılar tarafından bıçaklandı. Bir seferinde de polis almış, siz Apocusunuz demiş. Kızıma da yine okulda, Hizbullahçılar, “senin kardeşinin Apocu olduğunu biliyoruz, yüzüne kezzap atacağız demişler.
Oğlum ve kızım böyle tehdit ve saldırılar olunca okulu bitiremeden bırakmak zorunda kaldılar. Sonra da ben bu mücadelenin içine girdim. Vallahi o kadar korku vardı ki, ölüm her an ensemizdeydi. Ama yine de dedik ki, barış gelsin. Barış gelmeden korku bitmez.
Ben tabii önceleri hem HADEP’in [Halkın Demokrasi Partisi] Kadın Komisyonu’nda hem de Barış Anneleri içinde çalışıyordum. Hem belediye, hem genel seçimler için çalışıyordum. Ne olursa koşturuyordum. Dergi-mergi dağıtıyordum, satıyordum. Gazete satıyordum.
Hatta bazen akşamları ev ziyaretlerine giderdik. Gençler genelde çok iyi ve sıcak yaklaşırlardı ama bazen evin reisi erkeği veya kadını derdi ki bana, “sen kadın başına bu adamlarla, bu saatte evleri dolaşmaya utanmıyor musun? “Niye utanayım diyordum. “Çocuklarını evde bırakıp buralarda çalışman ayıptır diyorlardı.
İnsanın halkı için çalışmasının utanılacak bir tarafı mı var? Bu işin kadını, erkeği olmaz. Gerçi mesela Amed de artık değişti.
Mesela biz Anneler olarak çalışma yapıyoruz, kimseden artık öyle laflar duymuyoruz. Fakat sonra arkadaşlar “aynı anda iki yerde olmaz, ya partide çalışacaksın ya da bizde dediler. Ben de o zaman Barış Anneleri’ne tamamen dâhil oldum.
“Çocuklarımız pikniğe gitmedi
Biz barış için, kanımızdaki son damlaya kadar çalışacağız. Barıştan İnşallah hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir anne çocuğunu kendi eliyle dağa göndermez. Her çocuk kendi kararıyla gider.
Kimse çocuğunun ölmesini istemez. Ama sen bir çocuğu doğurursun, yıllarca büyütmek için çalışırsın, okutursun, giydirirsin, seversin. O kadar sevdiğin çocuğun ise büyüyünce zahmet görür, devletten sıkıntı görür, dağa çıkar.
Mesela şöyle anlatayım okuyan çocukların eğitimlerini görmelerine izin vermiyorlardı. Ya gözaltına alınıp işkence görürlerdi, ya tehdit edilirlerdi, hatta öldürürlerdi.
Adalet bu mu? Açık söyleyeyim, biz hâlâ çözüm konusunda kuşku sahibiyiz. Güvenemiyoruz. Ama diyoruz ki, Allah’ın kuvvetiyle olacak. Hem, bizim çocuklar pikniğe gitmediler ki! Yaşadıkları haksızlığa, adaletsizliğe karşı çıktılar dağa.
Eğer bu haksızlık biterse, barış da gelir. Adalet olursa, barış olur. Bizim çocuklarımız hakları için gitmişler, cehaletlerinden değil. Aralarında doktorlar var, öğretmenler var. Hepsi de okur, hepsi de bilinçli. Annelerine, babalarına, kardeşlerine veya kendilerine zulmedilince kalkıp gittiler.
Gerçek bir barış olmadan, başkanları özgür olmadan da bu çocuklar evlerine dönmezler. Biz barıştan yanayız. Ama gerçek, dürüst, doğru bir barış istiyoruz.
Nasıl ki bu duvara sırtını verdiğinde, duvarın yıkılmayacağını biliyorsan, biz de barışa öyle sırtımızı dayamak istiyoruz. Yıkılmasını istemiyoruz barışın.
Binlerce siyasetçimiz, belediye başkanımız, gençlerimiz var hapiste. Ne yaptı bunlar, ne? Silah mı kullandılar, hayır. O zaman bunları özgürleştirmen lazım. Başkanımızı da özgürleştirsinler. Çünkü bizim önceliğimizdir bu. Vatanımızda özgürce yaşayabiliyorsak, bu barıştır.
“Gençler ölümü haketmiyor
Biz istiyoruz ki, asker ve polis anneleriyle de el ele verelim. Birlikte bu barışı isteyelim. Diyelim ki, bizler anneyiz, acımız birdir. Savaş hepimizi ağlatıyor.
Bütün annelerin gözyaşı aynı renktir. Polis annesi de, asker annesi de, gerilla annesi de aynı hisle ağlar. Biz isteriz ki hep beraber barışı isteyelim. Polis ve asker anneleri de çıkıp desin ki, biz de Kürt anneleriyle el ele vererek barış istiyoruz.
Ama kaç defa televizyonda gördüm, oğlunu kaybetmiş bir asker annesi “diğerini de yollayacağım, vatan sağolsun diyor. Bu yanlıştır. Doğrusu, “gençler ölümü haketmiyor demektir.
“Herkes ne istediğini biliyor
Bak ben sana söyleyeyim bizim apartmanımızda, bizimle aynı görüşte olmayan insanlar da var. Onlarla karşılaşınca diyorlar ki, “gözünüz aydın, bu sefer barış olacak .
Diyorum ki, “barış olursa hepimizin gözü aydın olur .
Biz Allahın ve peygamberin gücüyle barıştan asla geri adım atmayacağız. Türkiye büyüklerinin sözlerine çok güvenmiyoruz doğrusu.
Acaba seçim yüzünden filan mı böyle şeyler diyorlar diye şüpheleniyoruz.
Ama Kürtler eskisi gibi değil. Anneler de öyle.
Herkes dünyada ne olup bittiğinin farkında. Herkes ne istediğini çok iyi biliyor.
Çok heyecanlıyız. İnşallah bu sefer barışı yakalayacağız. İnşallah bu seneki Newroz da barışın, kardeşliğin müjdecisi oldu. Hapisteki çocuklarımız, dağdaki çocuklarımız, başkanımız, bütün gençler, bütün insanlar inşallah mutlu olacaklar.
Serokwezîra Berê ya Tirkiyeyê Tansu Çîller û Çend Berpirsên Ewê Demê Dihêne Darizandin – Peyamner
Serokwezîra berê ya Tirkiyeyê Tansu Çîller, serokê Fermandariya Giştîya Tirkiyeyê ya wê demê Dogan Gureş û parlamenterê wê demê Sedat Bucak dê ji ber bûyera kuştina Serokê DEP’a Ruhayê Muhsîn Melîk bihên darizandin.
Serdozgeriya Komarîya Tirkiyeyê li Amedê derbarê kuştina Serokê DEP’a Amedê Muhsîn Melîk ku di salên 1990’î de bi awayeke kiryar nediyar hatibû kuştin de, lêpirsîneke nû vekir. Dozgeriyê biryar da ku ji ber vê kuştinê Serokwezîra Tirkiyeyê ya wê demê Tansu Çîller, Serokê Fermandariya Giştî ya Tirkiyeyê Dogan Gureş û parlamenterê wê demê Sedat Bucak de lêpirsîn bê vekirin û îfadeya wan bê girtin.
Serdozgeriyê ji bo ku dosyaya Muhsîn Melîk nekeve ber bihurandina demê û doz nekeve, dosyaya darizandinê nû kir.
Di dema van hersê rayedarên Tirkiyeyê de li bajarên kurdan 17 hezar kes rastê kuştinên kiryar nediyar hatibûn û gelek ji wan jî hatibûn wendakirin. Hê jî aqûbeta bi hezaran kesî nayê zanîn.
Esed nameyek rêkir ji 5 welatên cîhanê re – Xendan
Serokê Sûrîyê Beşar Esed bang li rêberên 5 welatan kir ku jibo alîkarîya dawîkirina alozîya 2 salî ya li wî welatî, kombûneke aborî li Başûr`ê Afrîqayê encam bidin.
Daxwaza Esed hat, rojekê piştî ku Komkara Erebî bi fermî piştgirî da Itîlafa Nîştimanî ya Sûriyê.
Esed nameyek ji Brazîlya, Rûsya, Hindistan, Çîn û Başûr`ê Afrîqayê re şand ku li ser wê yekê kar bikin, jibo dawîkirina tundûtûjîyê daku serkeftina çareserîya siyasî li Sûrîyê bi ewle bibe. Banka Cîhanî dibêje, ev her pênc welat pêşketina aborîya cîhanî birêve dibin.
Di nameya Esed ya îro Çarşemê de li medyaya dewletê hatiyee belav kirin, Esed got: Pirsgirêk pêdivî bi vîneke navnetewî heye, jibo hemî çavkanîyên terorîzm`ê werin zuha kirin.
Esed di dirêjîya nameya xwe de got: Sûrîye ji alîyê terorîstan ve tê armanckirin û welatên Ereb û Rojava Jî piştgirîya wan dikin.
Her weha Esed rexne li sizayên aborî yên Ewrûpa û Emerîka li ser rejîma wî kir.
Ji alîyekî din ve, rêxistinên bizavkaran ragihandin ku tundûtûjî îro li çend deverên welêt derketîye holê, di nav de Şam û herêma Qunêtra ya li ser sînorên Îsraîl`ê jî hene.
Çavdêrîya Sûrî ya jibo Mafên Mirovan ku bingeha wê li Brîtanya got, serhildayan sê postên artêşê li wê herêmê kontrol kirine.
‘Uludere Raporu, Üst Komisyon’da oy çokluğu ile kabul edildi’ – Dengê Azad
Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda görüşülen ‘Uludere Raporu’ oy çokluğu ile komisyondan geçti. Muhalafet partileri ve Uludereli aileler duruma tepki gösterdi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Şırnak’ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Irak topraklarında 28 Aralık 2011’de düzenlenen hava operasyonu sonucu 34 vatandaşın hayatını kaybettiği olaya ilişkin hazırlanan Uludere Raporu’nu, oyçokluğu ile kabul etti.
Uludere Alt Komisyonu’nun hazırladığı rapor üzerinde konuşan AKP Ankara Milletvekili Ülker Güzel, devletin bilerek, isteyerek hiçbir vatandaşını öldüremeyeceğini belirterek, ”Evet, bu konuda acımız vardır. Ancak bilerek, isteyerek böyle bir öldürme olayı hiçbir zaman olamaz” dedi.
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Heron görüntülerini izleyen herkesin, bu grubun PKK’lı olmadığını anlayabileceğini ifade ederek, ”Çünkü birinci bombadan sonra dağılmadı, kümelendiler. Terörist olsaydı mevzi alırdı. Bunu Genelkurmay yetkilileri anlamadı mı?” diye konuştu.
Halaçoğlu, Uludere’deki olayla ilgili olarak Genelkurmay Başkanı’nın dinlenmesi gerektiğini, çünkü sınır dışı bir operasyonun mutlaka Genelkurmay’ın emriyle gerçekleştirilebileceğini söyledi.
AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, muhalefete, ”Uludere gibi olayların bir daha yaşanmasını istemiyor musunuz- O zaman bu yeni sürece destek verin. Birbirimizle helalleşmeden, affetmeden nasıl samimiyetimizi sağlayacağız. Kardeşlerin birbiriyle vuruşmayacağı yeni bir süreç başlatalım. İnsanların ‘silah bırakmak istiyorum’ dediği bir süreçte, bu sürece destek olmak lazım. Gelin bir daha hiç kimsenin ölmeyeceği yeni bir süreç başlatalım” diye seslendi. Komisyonun mahkeme olmadığını belirten Metiner, raporda eleştirilecek bir taraf olmadığını söyledi.
‘Sakık: Tanrı PKK’lıları koruyor mu?’
BDP’li Sırrı Sakık da, “Bu üç kişinin PKK’lı olduğunu nereden biliyorsunuz? Yani Tanrı PKK’lıları sağ mı kurtardı?” derken BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da, “PKK’lı olsalar bile öldürülmeleri mi gerekiyordu” dedi. CHP’li Gök’ün, “Raporun bir kısmını kesip bir kısmını montajlarsanız sözleri havayı iyice gerginleştirdi AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan, CHP’li Gök’e, “Bu konuyu siyaset malzemesi yaptığınız için yazıklar olsun size, bu insanların acılarını bu kadar siyasete alet ettiğiniz için diye tepki gösterdi.
‘Üstün: İnşallah Kemal Bey okumamıştır’
Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Gök’e, muhalefet şerhini hatırlatarak “Siz bunlara değinmemişsiniz burada. Allah’tan Kemal Bey okumamış bunu. İçeriğinde hiçbir şey yok. Onun için dedim inşallah Kemal Bey okumamıştır diye” sözlerine Gök, “Genel Başkanımız her türlü raporu okur, ona göre konuşur” yanıtı verdi. Levent Gök, yeniden, “Raporun bir kısmını kesip bir kısmını montajlarsanız deyince önceki gerginlik tartışmaya dönüştü. AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan Gök’e, “Bu konuyu siyaset malzemesi yaptığınız için yazıklar olsun size, bu insanların acılarını bu kadar siyasete alet ettiğiniz için” diyerek tepki gösterdi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da, “PKK’lı olsalar bile öldürülmeleri mi gerekiyordu” dedi.
’34 kere müebbet hapis gerektirir
Alt komisyon üyesi, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Roboski’den gelen köylülerin vicdanında ulaşabileceğimiz en kötü sonuca ulaştık. 34 kere müebbet hapis gerektiren olay hakkında kişiler ile ilgili hiçbir açıklama yok’ dedi. Komisyonun raporu iade ederek tarihi bir iş yapabileceğine dikkat çeken Kürkçü, ”Köylülerin kalp kırıklığı, onların çektiği acı komisyon tarafından tanınır, onlardan özür dilenirse, bu durum Meclis adına yeniden barışma sürecine yapılacak en büyük katkı olur. Ancak rapor böyle kabul edilirse, bu kalp kırıklığı dalga dalga Türkiye’nin her yerine yayılır. Onlarla duygudaş olan, adaletin tecellisini isteyen milyonlarca insan ne bize ne de Meclis’e inanır” dedi. Genelkurmay Başkanı’nın birinci muhatap olması gereken kişi olduğunu vurgulayan Kürkçü, “ ‘Milli Savunma Bakanı, Suriye’ye yönelik harekat yetkisinin Başbakan’dan yerel askeri komutanlara devredildiğini açıklamıştı. Acaba Roboski katliamı olduğu zaman vur emri kimdeydi- ‘Başbakan’da mıydı’ diye sormamız ve cevabını bulmamız lazım. Ancak bu sorunun yanıtı yoktur .
AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ, “Muhalefet şerhinde bir teröristin yakalandıktan sonraki ifadesinin bir can simidi gibi sarıldığı şeklinde bir ibare var. Burada Fehman Hüseyin kod adı olması lazım herhalde bu teröristin bu grubun içinde olduğu“ deyince, BDP’li Kürkçü, “O gerçek adı, Doktor Bahoz Erdal” sözüne Dağ, “Ben çok ilgilenmediğim için” derken Kürkcü, “Ben ilgileniyorum” dedi. Malik Ecder Özdemir de, “Siz de bundan sonra ilgileneceksiniz, çünkü
‘Komisyon yeni bir Roboski katliamı yaşattı’
Raporun komisyondan geçmesinden sonra, açıklama yapan Ahmet Türk, “İnsan Hakları Komisyonu yeni bir Roboski katliamı yaşatmıştır bize“ dedi. “Sonuçlarının saklanması katliam kadar acı bir şey diyen Türk, ağlayan annelere dikkat çekerek, “Bu annelerin gözyaşları karşısında kelime bulmakta zorlanıyorum. Bir helalleşmeyi bile beceremeyen bir mantıkla bu ülkede nasıl uzlaşı sağlayacağı konusunda endişelerim büyük dedi. “Roboski katliamı asla ve asla üstü örtülemez. Bunun arkasında olacağız. Parti, siyasetçi ve vicdan sahibi insanlar olarak arkasında olacağız diyen Ahmet Türk, üzüntüsünü “keşke bugün burada olmasaydım diye anlattı.
‘Kürt halkı bir kez daha bombalandı’
DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk da “Bu raporla, Roboski, Kürt halkı bir kez daha bombalandı dedi. Komisyon üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, AKP’lilerin evet oyu vererek merhametle halka yakın olmayı başaramadıklarını söyledi. 34 kez müebbet hapis cezası istenecek bir olayda suçlanacak kimsenin bulunamamasına dikkat çeken Kürkçü, “ yeni bir süreç bakımından bu karar sarsıcı sancılara gebedir dedi.
‘Failler başbakanlığın karanlık koridorlarında kayboldu’
BDP’lilerden sonra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri Sezgin Tanrıkulu ve Levent Gök de bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Uludere olayının hemen ardından, ”Bu olayın failleri Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” dediğini hatırlatan Tanrıkulu, şunları söyledi: ”Bugün kabul edilen bu rapor, bu olayın failleri ve sorumluları Ankara’nın karanlık dehlizlerinde, Başbakanlığın karanlık koridorlarında kaybedildiğinin tescilidir. Ama gün gelir, o karanlık dehlizler onları koruyanları da yutar. AK Parti milletvekillerinin parmaklarıyla bugün Uludere ve toplumun vicdanı ikinci kez bombalandı”
‘Devlet eliyle yapılan katliamın devlet eliyle kapatılmasına şahit olduk’
Gök de ”Bugün Türk demokrasi tarihinin kara günlerinden birini yaşıyoruz. AKP’li üyelerin oylarıyla, devlet eliyle yapılmış bir katliamın yine devlet eliyle kapatılmasına şahit olduk. Biz AKP’li üyelerin vicdanlarının, insani değerlerinin olduğunu düşünüyorduk. Ama iktidarın baskısıyla bütün bu değerlerin ötesinde Uludere olayını kapatmak için hepsi işbirliği yaparak Uludere’yi karanlık dehlizlerin de ötesine gönderdiler” dedi.
‘Raporda özetle şunlar yer alıyor’
Komisyonun kabul ettiği Uludere Raporu, 84 sayfadan oluşuyor. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:
Olayın kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilememiştir.
İHA görüntülerinde yalnızca insan, hayvan ve araç ayrımı yapılabilmekte, sadece İHA görüntülerine dayanarak terörist ya da sivil ayrımı yapmak mümkün değildir.
Grubun terörist grup olup olmadığı hususunu teyit etmek için yeterli zaman olduğu halde bu imkan iyi değerlendirilememiştir.
Askeri yetkililer topçu atışına rağmen grubun dağılmaması, yürüyüşüne devam etmesi, ilk bombalamadan sonra arkadaki grubun dağılmamış olması, gruptaki insan sayısı ile katır sayısının yakın olması gibi verilerin grubun terörist grup olduğu yönündeki kanaatlerini pekiştirdiğini beyan etti.
Sınır hattının muhafazası için sınırın düz kısımlarında kafes tel, dikenli tel, duvar gibi fiziksel engeller yapılmalı, dağlık kısımlarda ise elektronik gözetleme sistemleri oluşturulmalı.
Şırnak’ın 139 kilometrelik sınır hattının 77 kilometresi dağlık araziden oluşuyor. Üs bölgeleri arasındaki 2.7-5.8 kilometre olan aralıklar, kışın 16.7 kilometreye çıkmaktadır. Bu mesafeler söz konusuyken kaçakçılık ve terör faaliyetlerine karşı koymak zor.
Jandarma İçişleri Bakanlığı ve mülki amirlere karşı sorumluluk taşırken, kara kuvvetleri unsurları Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olduğu için karar alma mekanizmasında iki başlılık oluşuyor.
Operasyonla ilgili valilikten olur alma işlemi usulen gerçekleştiriliyor, operasyon başladıktan sonra olur alınıyor.
Obama CIA’yê emaneta wê dike – AvestaKurd
Li Amerîka, di dîroka CIA de, ku di sala 1865 an de hatiye avakirin, cara yekê ye ku jinek wê bibe seroka CIA’yê. Serokê Amerîka Obama ragihandiye ku, ew ê Şefa Personel a Serwîsa Veşartî a Amerîka Julie Pierson bînê serê saziyê.
Obama CIA’yê emaneta wê dike
Julia Pierson dibe Seroka CIA’yê. Serokê Amerîka Barack Obama eşkere kiriye ku, wê Şefa Personel a Serwîsa Veşartî a Amerîka bîne serê rêxistina îstixbaratê a Amerîka CIA’yê.
Ger ku ev pêk bê, di dîroka CIA’yê de cara yekê jineke bibe Seroka saziyê. CIA, di sala 1865 an de ji aliyê serokê efsanewî Abraham Lincoln ve hatiye damezrandin. Heta niha jin nebûne serokê CIA’yê.
Obama pesna Julia Pierson daye û ji bo wê gotiye ku, “Pierson di warê îdarekirina saziyê de jêhatiye û ev 30 sale ku her roj bi rihekî fedakar û bi îstikrar ji her zilam û jina ku di saziyê de dixebite re bûye mînak.”
Li gorî makezagona Amerîka, ne hewceye ku senato bipejirîne. Erka serokê Amerîka a rasterast tayîn kirina serokê servîsa veşartî heye.
Nêzika 3 hezar û 500 sîxurên taybet yên CIA’yê hene. Peywira CIA’yê a herî sereke, parastina serokê Amerîka û malbata wî ye. Dîsa li hemû cîhanê parastina karbidestên Amerîkî jî li ser milê sîxurên CIA’yê ne.
Serokê CIA’yê David Petraeus, ji ber ku têkiliya wî a bi nivîskara ku jiyana wî dinivîsî re eşkere bû, mecbûr mabû ku îstifa bike.
Li Amûdê 3 welatiyên sivîl û 2 karmendên asayîşê birîndar bûn – Rûdaw
Duh di xwepêşandana li bajarê Amûdê ya dijî nebûna elektrîkê de, alozî derket û di encampê de 3 welatiyên sivîl û 2 ji karmendên hêzên asayişê yên girêdayî Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD) birîndar bûn.
Encûmena mehelî ya Encûmena Niştimanî ya Kurd li Sûriyê (ENKS) di daxuyaniyekê de got ku xwepêşandan ji aliyê hejmarek ciwanan ve li dijî nebûna elektrîk û avê hatibû sazkirin.
Li gor agahiyên ku wê encûmenê dane, çend xwepêşanderan berê xwe dane rêya Qamişlo û kevir avêtine avahiya elektîrkê. Li hember de hêzên asayişê gule berdan ji bo ku wan bi zorê ji hev belav bikin û di encamê de jî 5 kes birîndar bûn.
Encûmenê herwiha bikaranîna çekan ji aliyê xwepêşanderan û hêzên asayişê ve şermezar kir û bang li xelkê kir ku aram bin û rê nedin hewlên ku dixwazin fitne navbera gelê kurd xwe bi xwe derkeve û tekez kir ku şerê birakujiyê xeta sor e.
Li hember de, Tevgera Civaka Demokratîk (TEV-DEM) got ku xwepêşanderan êrişê saziyên tenduristiyê û ofîsa Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD) kirin û ev yek wek beşek ji pilanên hêzên derve nirxand.
TEV-DEM di daxuyaniyekê de ragihand ku hinek hêz bi rêbazên cuda dixwazin partiyên kurdan li dijî hev derxînin û karê Encunema Niştimanî ya Kurd rawestînin.
Bi gotina wê rêxistinê xwepêşanderan gule berdan hêzên asayişê û di encam de 2 endamên asayîşê birîndar bûn.
TEV-DEMê diyar kir ku armanca wan kesan ew e ku di dema 3’yemîn Konferansa Netewî ya Ciwanên Kurd de ku niha li bajarê Rêmilanê tê lidarxistin de, aramiya herêmê xirab bikin.
Bajarê Amûdê yekemîn bajarê kurdan bû li Rojavayê Kurdistanê ku tevlî şoreşa Sûriya bû. Hejmara xelkê bajar bêtirî 50 hezar kesî ye û tê de kêmîneyeke xritsyanan jî dijîn
Ew bajar di 20ê tîrmeha sala borî de ji bin kontrola hêzên rejîma Beşar Esed derket û niha piraniya avahiyên hêzên elwekariyê û hikûmetê di bin destê hêzên asayiş û Yekîneyên Parastina Gel yên girêdayî PYDê de ne.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info