28 Temmuz 2013 Pazar Saat 08:41
Geşedanên Rojava- NÛÇE ANALÎZ – DÎHA
Rojava li aliyekî “şoreşa” bi hêza xwe ya xweser pêk anî diparêzer û li aliyê din ji bo “şoreşê” bi parêzer berxwe dide. Êrîşên komên çete yên li dijî Rojava her roj berdewam dikin û berxwedana Rojava li hemberî van êrîşan berdewam dike. Bi van geşedanan Rojava di navenda siyaseta Tirkiye, Rojhilata Navîn û Cîhanê de cih digire.
Piştî li Serêkaniya binxetê çeteyên Eniya El Nusra ya girêdayî El Qaîdeyê di 16’ê tîrmehê de êrîşî wesayîta dewriyeyê ya Yekîneyên Parastina Jinan (YPJ) kirin di navbera YPG’ê û çeteyan de pevçûnan dest pê kirin û komên çete darbeyên gelek giran xwerin. Piştî komên din ên çeteyan piştgirî da çeteyên şer din pevçûn dijwar bûn û bi rojane pevçûn berdewam dikin. Piştî YPG’ê bersiva êrîşa di 16’ê tîrmehê de pêk hat da pevçûnan dest pê kir hêzên YPG’ê depoyên ayîd Ofîsa Hilberînên Çandîniyê (TMO) yên di destê çeteyên Eniya El Nusra de bi dest xistin û ala xwe lê daliqandin. Hêzên YPG’ê bi pevçûnan hemû qereqolên sînor bi dest xistin û komên çeteyan ji herêmê derxistin.
Welatiyên li naçveya Serêkaniyê ya Rihayê ji bûn hedefa çeteyan. Zarokê bi navê Mehmet Ertugrul (17) ê ku li ber mala xwe dilîst bi guleya ji dilê wî ket birîndar bû û li Nexweşxaneya Lêkolîn û Perwerdehiyê ya Mehmet Akîf Înan jiyana xwe ji dest da û li Serêkaniyê hate definkirin. Dîsa zarokê bi navê Mehmet Gunduz (15) jî bi guleyên çetayan bi giranî birîndar bû û li Nexweşxaneya Zanîngeha Hacettepeyê dihate demankirin û di 25’ê tîrmehê de jiyana xwe ji dest da.
Piştî çeteyan TSK’ê bi çekên giran li hemberî Serêkaniyê dest bi gulebaranê kirin. Di sîteya înternetê ya fermî ya Fermandariyê de hate diyarkirin ku bi armanca parastina rewa li hemberî Serêkaniyê gule hatin berdan. Hêzên YPG’ê ligel êrîşên TSK’ê Qereqola Esfer Neccar a di destê endamên El Nusra de bi dest xist. Bi vê yekê piranîna Serêkaniyê ket destê YPG’iyan.
Têkiliyê qirêj derketin holê
Piştî Serêkaniyê ket destê YPG’ê û navendên Dewlet Îslamî ya Iraq û El Nusra hatin destserkirin di lêgerînên li navendan hatin kirin de belgeyên gelek sosret hatin dîtin. Belgeyên di navenda hatin dîtin de polîtîkayên li hemberî Rojava yên qirêj derketin holê. Di nav van belgeyan de ya herî balkêş pasaporta ayîdî kesekî welatiyaê DYA’yê bû. Ligel DYA’yê El Nusra ya girêdî El Qaîdeyê “terorîst” îlan kir jî ji endamên wan re pasaport dayîn nîşaneya têkiliyên sosret e. Ligel pasaportên DYA’yê pasaportên Misir, Tunus û Bahreynê jî hatin dîtin.
Bêtehemuliya Tirkiyeyê ya li hemberî Rojava
Hamleya YPG’ê ya di salvegera “Şoreşa Rojava” de li Tirkiyeyê bû sedema panîkê. Hamleya YPG’ê di medya û siyaseta Tirkiyeyê de bi şîrove û manşetên “PKK bû cîranê Tirkiyeyê” cih girt. Têkildarî geşedanên Rojava de bêtehmuliya AKP’ê ji Şêwirmendê Serokwezîr Yalçin Akdogan hat. Akdogan di nivîsa ji rojnameyê re nivîs zimanekî bi gef bi karanî û got, “PYD bi agir dilîze” Wezîrê Karên Derve Ahmet Davutoglu jî nêzîkahiyekî weke ya Akdogan nîşan da. Serokwezîr Erdogan jî têkildarî geşedanên Rojava de got, “Tirkiye çav li bûyerên wisa nagire.”
Nerihatiya Rusya ya li Rojava
Di siyaseta Tirkiyeyê de ev yek pêk dihatin. Li aliyê din piştî komên çete li Serêkaniyê têkçûn li Til Ebyad û Serêkaniyê êrîş li kurdên sivîl kirin. Wezareta Karên Derve yê Rusyayê li hemberî êrîşên li dijî kurdên sivîl bertek nîşan da û wiha got: “Em komkujî û binpêkirinên li dijî nifusa kurdan a di nava aramiyê de dijîn pêk tên şermezar dikin.”
Hêzên navneteweyî yên li ser Rojava hesabên cuda dikin û hewildanên wan didomin kurdan jî ji bo yekîtiya xwe gavekî gelek girîng avêtin. Ji bo “Kongreya Neteweyî ya Kurd” hemû derdorên kurdan li Herêma Federal a Kurdistanê hatin cem hev ji bo “Kongreya Neteweyî” biryara komîteyek bê avakirin girtin.
B Muslîm re têkilî
Tirkiye û Wezîrê Karên Derve Ahmet Davutoglu li aliyekî têkildarî Rojava de daxuyanî didan çapemeniyê li aliyê din jî ji bo bi Rojava re bikevin têkiliyê gavekî girîng avêt. Hevserokê PYD’ê Salîh Muslîm, li ser vexwandina Davutoglu hate Tirkiyeyê û bi rayedarên MÎT û Wezareta Karên Derve hevdîtinekî gelek girîng pêk anî. Di hevdîtinê de ewelehiya sînor û geşedanên Rojava hatin nîqaşkirin. Hevserokê PYD’ê Muslîm diyar kir ku hevdîtinên wanê dê bidomin.
Piştî komên çete li Serêkaniyê têkçûn bi tanq û hewanan êrîş li Serêkaniyê kirin û 2 kes birîndar kirin. Dîsa li Çelaxa, Tibespiyê, Dêrîk û Til Ebyadê pevçûn zêde bûn. Ligel vê yekê guleya hewanê ya ji aliyê çeteyan ve hate avêtin li navçeya Serêkaniyê ya Rihayê li nava zeviyekê teqiya û welatiyê bi avê Şukru Kahraman jiyana xwe ji dest da û 2 zarok ji bi giranî birîndar kirin. Çapemeniya Tirk jî nûçeyên OSO û çeteyên El Nusra di pevçûnên li Serêkaniyê de îdîakirin ku “Deriyê sînor bi dest xistin û hêzên PYD’ê ji herêmê hatin derxistin” weşandin. Ev îdîa ji aliyê çavkaniyên YPG’ê ve hatin derewandin.- (Ömer Çelik)
Buldan: Öcalan ‘Sonucu ne olursa olsun başarmak zorundayız’ dedi – DİHA
BDP Iğdır İl Örgütü’nün çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren PKK ve HPG’lilerin ailelerine verilen iftar yemeğinde konuşan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmeye değinerek, “Sayın Öcalan bu süreci onurlu bir barışla sonlandırmak için elinden gelen her türlü desteği vermeye hazırdır. Bizlere ‘sonucu ne olursa olsun bu sürece girdik, başarmak zorundayız’ dedi” diye kaydetti.
BDP Iğdır İl Örgütü tarafından çeşitli yer ve zamanlarda yaşamını yitiren PKK ve HPG’lilerin ailelerine il binası önündeki açık alanda iftar yemeği verdi. Yemeğe çok sayıda yurttaşın yanı sıra BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın yanı sıra BDP PM üyeleri, il ve ilçe belediye başkanları ile parti yöneticileri katıldı. İftar yemeğinden önce konuşan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Türkiye’de ki çözüm süreci ile Rojava’da ki çözüm sürecinin birbirinden bağımsız olmadığına dikkat çekerek, “Rojava’da ki çözüm Türkiye’de yaşanan çözümü birebir etkileyecektir. Şuan Türkiye’deki çözüm süreci de Rojava’da ki çözüm sürecini etkileyecektir. Çünkü hiçbiri birbirinden bağımsız değildir. Arada sınırlar olabilir. Ama Kürt halkı bulunduğu her coğrafyada barışın, özgürlüğün ve eşitliğin mücadelesini veriyor ve vermeye devam edecektir” dedi.
‘Sayın Öcalan bu süreci başarıya ulaştırmaya kararlıdır’
Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmeye de değinerek, “21 Temmuz’da yaptığımız son görüşmede Sayın Öcalan ‘gittiğiniz her yerde yaptığınız toplantılarda halkımıza sürece vermiş olduğu desteklerden dolayı şükranlarımızı iletin’ dedi. Ve ben her birinizin çok büyük acılar yaşadığınız bilerek kaybettiğiniz değerlere sahip çıkmanızı ve bu değerlerin anısına sahip çıkarak bu sürece hepimizin destek vermesi gerektiğini de ifade etmek istiyorum. Sayın Öcalan bu süreci onurlu bir barışla sonlandırmak için elinden gelen her türlü desteği vermeye karalıdır ve hazırdır. Sayın Öcalan tek kişilik hücrede kalmasına rağmen süreçten özellikle umutlu olduğunu ifade ediyor. Ama bunu ifade ederken de koşullarının düzeltilmesi için gerekenlerin yapılmasını da belirtiyor. Sayın Öcalan ‘sonucu ne olursa olsun bu sürece girdik ve başarmak durumundayız’ dedi. Ama bu mücadelenin tek kişiyle olmayacağını halkın topyekun mücadele etmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Öcalan’ın bu isteğinin de başımızın gözümüzün üzerinde yeri vardır” dedi.
‘Hükümet üç maymunu oynamaya devam ediyor’
Buldan, hükümetin somut adım atması gerekliliğini vurgulayarak, “Hükümet adım at adı altında başlatmış olduğumuz kampanyayla Kürdistan’ın her yerinde Kürt halkı meydanlarda ve alanlarda bunları dile getiriyor. Ama hükümet halen üç maymunu oynamaya devam ediyor. Barışın bu coğrafyaya gelebilmesi için çok fazla zamanımız yok. Meclis açılmadan bu somut adımların atılması gerektiğini, bu hazırlıkların mutlaka tamamlanması gerektiğini ve meclis açılınca da vermiş olduğumuz demokratikleşme paketinin acilen yapılmasını istiyoruz. Süreç için her yerde görüşmelerimiz oluyor. Görüşmelerden sonra ortaya çıkan tek şey hükümetin samimi olmadığı görülüyor. Şayet hükümet samimi ise bir adım atsa, hasta tutukluların serbest olması gündeme gelirse, biz de çıkar deriz ki ‘hükümet samimiyetini ortaya koydu bir adım attı’ deriz. Ama gelinen süreçte hiçbir adım görmüyoruz. Biz hükümeti uyarıyoruz Bu süreci heba etmeyiniz. Bu süreci heba etmek isteyen kim varsa bu sürecin altında kalacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından iftar yemeği yenildi. İftar yemeğinden sonra Halfeli beldesine geçilerek, yurttaşlarla geç saatlere kadar sohbetler edildi.
Îran Kurdan dixe nava tirs û fikaran – ANF
Tevgerên gel ên li Rojhilata Navîn, rejîma Îranê ditirsînin. Rejîm ji ber tengavî û xizaniya ambargoya navnetewî, ji serhildana girseyan bi taybetî jî ji serhildana Kurdan a Îranê bihejîne, bi tirs e. Ev tirs bû sedem ku Îran li dijî Kurdan arteşeke mezin a kontra ava bike. Rewşa Îranê, Kurdan dixe nava tirs û fikaran.
Serokkomarê nû yê Îranê Hasan Rûhanî beriya çend rojan got, “Li Îranê gelên etknîkî tineye, çandên biçûk hene”, rayedarên Îranî dan xuyakirin ku wê li Kurdistanê artêşeke Pastaran a ji Kurdan pêk tê ava bikin, navên Kurdî yên li kargehan hatin rakirin û qedexekirin. Ev hemû pêkanîn Kurdan dixin nava tirs û fikaran.
Rûhanî beriya hilbijartinê çû Kurdistanê û soz da ku ewê mafên demokratîk ên hindikahiyan zêde bike, ji bo Kurdên li derve efûyê derxîne da ku karibin vegerin welatê xwe û di kabîneya xwe de cih bide Kurdan. Hin çavkaniyan îdîa dikirin ku Rûhanî bi Kurdan re protokolek mor kiriye. Ji ber van sozan Rûhanî li Kurdistanê ji sedî 75 ê dengan bi dest xist. Lê belê wer xuyaye lîderê nû yê Îranê heman piştî hilbijartinan ev sozên xwe ji bîr kiriye. Ev vegera ji sozên xwe, îhtimalên bêbaweriyê yên çapemeniya navnetewî îdîa dike, piştrast dike.
Mîna ku Kîros bûye nîşaneya hemû nivîsên li ser Ahamemîş û Persiye, Persiyin di glek bûyerên di dîrokê de xwedî kevneşopiyeke dîrokî ya lîderan dikin îkon. Ji be vê yekê helwesta şexsî ya lîderên Îranê girîng e.
Siyasetmedarên Kurd ên ji Rojhilatê Kurdistanê radigihînin ku ev pêkanînên Îranê gefê li Kurdan dixwun û êdî nema tê qebûlkirin ku Tehran gelekî ewçend mezin înkar bike.
JI BO KURDISTANÊ ARTÊŞEKE NÛ
Li bajarê Sine, fermandarê Tabûra Beytulmuqedes a ser bi Mûxafizên Şoreşê Serdar Recebî da xuyakirin ku ewê ji leşkerên Kurd ên li nava artêşa Pastaran, ji bo Rojhilatê Kurdistanê bi navê Rezim (yan jî li gorî hin çavkaniyan “Pastaran Kurd”) yekîneyeke leşkerî ya taybet ava bike. Rayedarê leşkerî dibêje, armancên van yekîneyan, wê pêkanîna asayîşa li Rojhilatê Kurdistanê be.
Pastaran ku weke Mûxafizên Şoreşê yên Îranê tên zanîn, artêşeke fermî nîne. Rêxistineke kontra ya nîv fermî ya weke Basîç bi rejîmê ve girêdayî ye. Navê vê, di hilberîna dizî ya nukleerî de, di gelek kuştinên dizî û vekirî yên li Îranê de hat bihîstin. DYE û Ewropayê der heqê fermandarên vê artêşê de biryara lêgerînê derxistiye û hemû hesabên navnetewî yên wan cemidandine.
PJAK’ê beriya niha daxuyaniyek dabû û hişyarî dabû ku Îran hêza leşkerî vediguhezîne sînor û xeteriya operasyonê heye.
Siyasetmedarên Rojhilatê Kurdistanê diyar dikin ku îdîayên dibêjin hemû partiyên siyasî yên li vî parçeyî dest ji têkoşîna xwe ya çekdarî berdane û li Rojhilatê Kurdistanê Kurd asayîşê xera dikin, ne rast in.
Hêza leşkerî ya Îranê ji xwe di rewşa heyî de zextê dike. Mînak bi tenê di nava meha Adarê de 30 aktîvîstên Kurd hatin binçavkirin û girtin. Ji bo Keivan Şeikhi, Kamran Osmani, Shahab Ahmadi kampanyayên navnetewî hatin organîzekirin. Îdamên rejîm dikin jî wicdanê mirovan tengezar dike.
Çavdêrên Serbixwe dibêjin, li gel vê rewşê jî li Kurdistanê ji ber pirsgirêkên mezin ên aboriyê wê beşdariya li Mûxafizên Şoreşê çê bibin.
Îran bi fikar e ku eger Kurd dest bi xwepêşandanan bike wê, nerazîbûnên li herêmên din ên welêt jî dengê xwe bilind bike û ev yekê veguhereke serhildaneke giştî. Rejîm ji bo pêşî li vê bigire, dixwaze rêxistineke kontra ya noker ava bike.
Lê pirsgirêka Kurdistanê ti carî ji bo Îranê bi tenê nebû pirsgirêkeke rojane. Çavkaniyên Babilê dinivîsînin ku beriya mîladê di beşa duyemîn a salên 500 de, koleyekî Medan Kîros ê Arşanî, dema yekîneyên Medya têk dibe, qralê wan Astyages dîl digire. Dûre paytext Ekbatana û qesra qraliyetê bi dest dixe û xezîneyê talan dike. Avabûya Persiya xwe dispêre vê bûyerê û qedera împaratoriyên Ahamenîşî û Pehleviyan heta împaratoriya Îranê, bi kontrolkirina Zagrosên navîn ve girêdayî ye. Piştî ku Zagros bi dest xist, Babîlê nekarî li ber xwe bide. Ji ber vê yekê Tehranê bi her rê û rêbazê hewl daye Kurdan tine bike û ev yek weke şertê jêneveger ê hebûna xwe dîtiye. Ev ne pirsgirêkek exlaqî ya jeopolîtîk e. Ji ber vê yekê ye, dagirkeriya leşkerî ji bo Tehranê yek ji navgînên jêneveger ê deshilatdariyê ye.
HEWLDANÊN QEDEXEKIRINA KURDÎ
Lê belê dîsa jî Îranê heta niha ti carî serî li înkarkirineke ewçend dijwar a mîna roja îro nedaye. Mînak rejîmê herî dawî navên Kurdî yên li kargehên li Urmiyê qedexe kir. Serokê Civaka Bazirganî û Kar a Bajarê Ûrmiyê daxuayniyek da û diyar kir ku bi fermannameyeke wezaretiyê re divê navên kargehên li bajêr bi Farsî werin guhertin.
Ev biryara rayedaran bi tenê bi dikan û kargehan re sînorkirî nîne. Di dema hilbijartinê de kesên navên wan ne Farsî û Erebî bûn, destûr ji wan re nehat dayîn ku dengê xwe bikar bînin.
Ev pêkanîn nû ye. Par, mudurê perwerde û civakî yê li bajarên Kirmanşah û Sinê, ji bo li dibistanan pêşî li axaftina bi Kurdî bigire, bi awayekî dizî fermannameyek weşandibû û ev fermanname ketibû destê çapemeniya Kurd.
Serokê Giştî yê PJAK’ê Abdul Rahman Hecî Ehmedî da xuyakirin ku ne mumkune Îran Azerî, Tirkmen, Ereb û Belûc ên dewletên wan ji aliyê Neteweyên Yekbûyî ve hatin qebûlkirin û Kurdan înkar bike. Hecî Ehmedî der heqê mijarê de got, “Îran welatekî mezin e. Welatekî xwedî dewlemendiyeke mezin a etnîkî û çandî ye. Gelekî koka xwe ya dîrokî heye û zêdeyî 5 milyon e, nabe bê qedexekirin. 7 milyon mirovên li bakurê vî welatî dijîn, serbixwe ne.
Li Azerbaycanê heft milyon Azerî hene û vana bi çand, ziman û nêrînên xwe yên dîrokî dijîn. Lê tuyê rabe 25 milyon Azeriyên li Îranê ziman, çand û nasnameya wê înkar bike û nîvê wê li ser navê Îslamê asîmîle bike û bike Faris.
Tirkmen, ku ji xwe welatekî wan heye, li nava Neteweyên Yekbûyî xwedî nûneriyan e. Tuyê çawa karibe bi milyonan Tirkmenên li ser sînorê Turkmenîstanê dijîn înkar bike û di bin navê ummeta Îslamê de asîmîle bike. 400 milyon Ereb hebe û 23 dewletên wan hene.
Gelê Kurd di encama xebat û têkoşîneke mezin de li Başûrê Kurdistanê statuyeke fermî ay federal bi dest xistiye. Gelê Belûç xwedî çand, dîrok û zimanê xwe ye. Gelek partiyên siyasî û tevger hene, ku mafên xwe yên çandî dixwazin. Ev yek di sedsala 20’an de armanca herî girîng a dewletên netew bûn. Em di sedsala 21’an de dijîn, hemû gel dixwazin bi çand û nasnameya xwe bijîn.
HEVKARÎ DIVÊ XWE BISPÊRE MERCÊN WEKHEVIYÊ
Daxwaza gelan a jiyana bi çanda xwe li ser axa xwe, gelekî xwezayî û rewa ye. Gelek gel an jî dewlet dikarin biryarê bidin di nava heman dewletê de bi hev re bijîn. Hîndîstan, Îngilîstan, Kanada, Belçîka, Rûsya mînakan vê ye. Mirovahî hîn bêtir ber bi vî alî ve diçe. Gel û netew di çarçoveya berjewendiyên siyasî û aborî yên hevbeş de, nêzî hev dibin. Mînak, yekbûna Ewropayê ji bilî hin rewşên taybet, ber bi rewşek baş ve diçe.
Eger Serokkomarê nû yê Îranê Dr. Hesen Rohanî dixwaze yekitiya Îranê biparêze, divê ji bo avakirina navgînên nû bikeve nava hewldanan.
Gelên li Îranê xwedî taybetmendiyên netewî, xweseriyên mezin ên ziman, çand û dîrokê ne. Çawa dibe ku ev hemû di ummetekê, di yek netewê de bibin yek.
Hecî Ehmedî der barê tevgerên leşkerî de diyar kir ku agirbesta dualî dewam dike û eger êrîş li dijî wan were kirin ewê xwe biparêzin. Hecî Ehmedî got, “Ev demeke Îran hêzên leşkerî vediguhestîne sînor, amadekariyan dike, û pergala cerdevaniyê di heman demê de diafirîne. Ev yek jî nîşan dide ku li hemberî gelê Kurd ê li Rojhilatê Kurdistanê di nava amadekariya şer de ye. Her çend di navbera hêzên PJAK û Îranê de agirbest hebe jî…Li hemberî wan hewldanan, amadekarî û hewldanên me jî hene. Amadekariyên me baş in.
Ne tenê KCK, em jî dixwazin agirbest dewam bike. PJAK wê nebe aliyê şer daye destpêkirin. Ji ber ku em şer, weke rêya yekane ya çareseriyê nabînin. Lê mafê me yê parastina rewa, mafê me yê rewa ye.”
Li Îranê derfetên partiyên siyasî, rêxistinên civakî yên sivîl nîne ji bo siyasetê bikin. Divê pîvanên rejîm û rêveberiyê werin afirandin ku di hilbijartinan de karibin bibin namzet. Ji bo Kurdên hatine hilbijartin jî, ne mumkune ku li derveyî polîtîkayên “lîderê mezin” û mûxafizên şoreşê, tiştekî din bikin.
REJÎM PIRSGIRÊKÊ DIAFIRÎNE Û DIJÎ
Di vê mijarê de Serokê Partiya Demokrat Brahîm Zeweyî daxuyanî da Rûdawê û diyar kir ku Îran bi afirandina pirsgirêkan re hewl dide deshilatdariya xwe dewam bike û gotinên xwe weha dewam dike: “Di şûna ku pirsgirêkan bi rêbazên çandî, siyasî û aborî çareser bike, dixwaze bi zora çekê bieciqîne.
Parlamenterê berê yê Sinne Celal Celalîzade beriya hilbijartinan yek ji siyasetmedarê herêmî bû ku piştgirî dida Rûhanî. Li gorî Celalîzade Rûhanî hin soz dan. Ew jî vê dibêje: “Ji ber ku hînê Rûhanî nû hatiye hilbijartin, der heqê pirsgirêka Kurd de planeke wî tineye. Lê belê daxwazên eşkere yên Kurdan hene û Serokkomar jî li gorî destûra bingehîn a Îranê xwedî erk in ku karibe sererastkirinan pêk bîne. Eger bixwaze, wê karibe hin mafên Kurdan bidê. Bi taybetî, dema li Kurdistanê bû di vê mijarê de hin soz dan.”
Li gorî Berpisyarê beşa Kurdî ya pirtûkxaneya Oslo’yê Kosar Fettahî, divê Rûhanî li ser gotin û sozên xwe bisekine. Fettahî got, “Farsî naxwazin qebûl bikin ku Kurd xwedî têgihiştineke netewî ne. Hasan Rûhanî nikare reformên girîng bike, ji ber ku reformên cidî dikare rejîmê têk bibe.”
Çelikkan: Hakikat komisyonları resmi olarak kurulmalı – ANF
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan, hakikat komisyonlarının gerçek işlevini, resmi ve bağımsız olarak kuruldukları zaman yerine getirdiklerini belirtti. “Hakikat komisyonlarında sivil toplum örgütlerinin ve mağdurların temsilcilerinin olması, yürütmeden tamamen bağımsız işlev görmesi, öncelikle kendi gündemini ve hedefini, sonra da bunu belirli süre içerisinde sonuçlandırmak üzere nasıl çalışacağını belirlemesi önemli” diye konuştu.
TBMM Çözüm Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan’ı dinledi. ANF’nin komisyon ve hakikat komisyonları üzerine sorularını yanıtlayan Çelikkan, demokrasi ve barışın tesis edilebilmesi için sorunun siyasi temsilcileri ile temsil ettikleri yapıların doğrudan muhatap alınması ve masanın bir tarafında onların da bulunmasının gereklilik olduğunu belirtti. Türkiye’de henüz böyle bir süreç yaşanmadığına işaret eden Çelikkan, “Ancak hala umutsuz olduğumu söyleyemem. Umutluyum” dedi.
Hakikat komisyonlarının, ya başkanlık ya Meclis ya da yürütme kararıyla yasalara dayanarak kurulduğunu söyleyen Çelikkan, hakikat komisyonlarında sivil toplum örgütleri ile mağdurlarının temsilcilerinin bulunmasının önemli olduğunu kaydetti.
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan’ın ANF’nin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
TBMM’de oluşturulan Çözüm Komisyonu, geçtiğimiz günlerde sizi dinledi. Çözüm Komisyonu, Kürt sorununun çözümü konusunda nerede duruyor?
Özel koşulları, belki subjektif nedenlerle çok şeffaf olmayan bir barış süreci yaşıyoruz. TBMM’de resmi olarak oluşturulan Çözüm Komisyonu’nun yanı sıra sanırım resmi olmayan çok sayıda yapı var. Akil İnsanlar Heyetleri, raporlarını tamamladı. Bunların dışında uzun süredir PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeleri, ayrıca verilen izinlerle BDP liderlerinin İmralı’ya giderek yaptığı görüşmeleri Kandil’e aktarmaları var. Dolayısıyla bir sürü görüşme ve yapı bir arada yürüyor. Aslında dünyadaki çatışma sonrası çözüm süreçlerinde bu tür işleyişler görmemiz mümkün. Ama hedefimiz demokrasi ve barış süreciyse, siyasi temsilcilerin ve temsil ettikleri yapıların doğrudan muhatap alınması ve masanın bir tarafında onların olması bir gerekliliktir. Henüz böyle bir süreç yaşamıyoruz. Ancak hala umutsuz olduğumu söyleyemem. Umutluyum. Biraz dolaylı gelişiyor. Açık değil. Dolayısıyla burada netliğe kavuşturulması gereken bir alan olduğu ortada.
Bu netlik nasıl sağlanacak?
Birincisi alınan siyasi kararların aşama aşama çeşitli aktörlerle toplum tarafından da bilinmesi lazım. İkincisi dünyadaki örneklerde bu süreçlerin silahsızlanma, sivil hayata dönüş ve sivil yaşama katılma diye adlandırılan aşamaları olurken, burada süreç hakkında ne tür programların olduğu, ne tür çalışmaların yapıldığı, ne tür aşamaların kaydedildiği henüz bilinmiyor. Bu tür bir hazırlık olup olmadığı da bilinmiyor. Ama bu tür hazırlıkların yapılmadığı toplumlarda, çatışma sonrasında kalıcı barışın olduğundan söz etmek mümkün değil.
“Geçiş dönemi adaleti” diye bir kavram onun Türkiye ve Kürt sorunu düşünüldüğünde mekanizması ne olması gerekiyor?
“Geçiş dönemi adaleti”, diktatörlükler sonrası demokrasilere geçişlerde ve çatışma sonrası barış ve demokrasiye geçiş süreçlerinde -hatırladığım kadarıyla dünyanın 42 ya da 43 ülkesinde- uygulanan bir yöntemler bütünü. En ünlü sürecini Güney Afrika’da ırkçı rejimden, siyahların temsiliyetinin olduğu demokrasiye geçiş sürecinde yaptı. Ancak o günden bugüne Şili’den Arjantin’e, Endonezya’dan İrlanda’ya çok çeşitli yerlerde uygulandı.
İLK AŞAMA YARGILAMA
Bunun aşamaları neler?
Birincisi -belki de en önemlisi- yargılamadır. Türkiye için konuşursak, ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların yargı önüne çıkartılması. Türkiye’de ne yazık ki, özellikle 12 Eylül’den bu yana değişen iktidarlara rağmen suç işleyen kamu görevlilerinin cezasızlık zırhıyla korunması ve hatta ödüllendirilmesi gibi uygulama var. Bu da demokrasinin olmazsa olmazının ihlali. Suç işleyen kim olursa olsun yargılanması lazım. Sadece adalet ve demokrasi için değil, mağdurların vicdanlarının bir ölçüde tatmin edilebilmesi içinde gerekli. Yani barış süreci için de geçerli.
İkincisi bu tür suçlar Türkiye’de de olduğu gibi dünyada da çok geniş kurumsal işbirliklerle işleniyor. Güvenlik güçleri öldürüyor, kaybediyor ya da ağır işkenceler uyguluyor. Mahkemeler ve savcılıklar soruşturmaları ya reddediyor ya da sürüncemede bırakıyor. Cesur savcıların çıktığı noktalarda Memuriyet Kanunu devreye giriyor ve soruşturma izni verilmiyor. Hafıza Merkezi olarak yaptığımız bir çalışmada 227 kayıp dosyasını inceledik. Bu dosyaların yüzde 70’i 20 yıllık ve zaman aşımına yaklaşıyor. Sadece 2 dosyada mahkumiyet kararı verilmiş. Üniversiteler bu sorunun temeli konusunda araştırma yapmak istemiyor. Yapmak isteyen elemanlarını ya işten çıkartıyor ya da tehdit ediyor. Medya gerçekleri yansıtmıyor. Mekanizma işbirlikler silsilesi içerisinde işliyor, Toplumun bütünü gerçekten ne olduğunu anlayamıyor ve bilemiyor.
Üçüncüsü hafızalaştırma. Mağduriyetlerin tekrarlanmaması, tarihe kayıt düşülmesi için müzeler, anıtlar, geçici eğitim merkezleri gibi yerlerin oluşturulması.
Dördüncüsü sadece maddi olmayan tazminatlar. Devletin suçlu olduğunu kabul etmesi, özür dilemesi ve sonunda tazmin edilmesi.
Beşincisi hem demokrasiye geçerek, barışı kalıcı kılabilmek açısından, hem de bu yaşananların bir daha tekrarlanmaması için ciddi yapısal reformların yapılması.
HAKİKAT KOMİSYONLARI BAĞIMSIZ İŞLEV GÖRMELİ
Türkiye’de TBMM’de oluşturulan resmi Çözüm Komisyonu’nun dışında Ankara’da toplanan Barış ve Demokrasi Konferansı’nda Hakikat Komisyonu kurulması kararı alındı. Ayrıca Barış İçin Kadın Girişimi de benzer bir komisyon oluşturdu. Dünyada Hakikat Komisyonları açısından nasıl örnekler var?
Dünyada çok az sayıda siviller ya da sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulmuş hakikat komisyonu örnekleri var. Ancak gerçek işlevini, ya başkanlık ya Meclis ya da yürütme kararıyla yasalara dayanarak oluşturulmuş bağımsız hakikat komisyonları olarak buluyor. Bu hakikat komisyonlarında sivil toplum örgütlerinin ve mağdurların temsilcilerinin olması, yürütmeden tamamen bağımsız işlev görmesi, öncelikle kendi gündemini ve hedefini, sonra da bunu belirli süre içerisinde sonuçlandırmak üzere nasıl çalışacağını belirlemesi önemli. Ayrıca devlet tarafından karşılanan ciddi bir bütçesinin olması gerek. 50 ile 450 kişi arasında çalışanı olan hakikat komisyonlarından bahsediyorum. Özellikle 20 yıl öncesinin ihlalleri üzerinde araştırma yapmak oldukça kapsamlı ve zor bir konu.
KAYBEDİLENLERLE İLGİLİ 252 KİŞİYİ ANCAK DOĞRULAYABİLDİK
Son bir buçuk yıldır, Türkiye’de kaybedilenlerle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bu yaptığımız bir buçuk yıllık çalışmanın sonunda çok büyük bir hız ve başarıyla 252 kişiyi ancak doğrulayabildik. Halbuki toplam rakamın bin 300 ile bin 500 kişi arasında olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu konu kolay bir iş değil. Ciddi kadrolarla ciddi bütçelerle yapılması gereken bir iş. Özetle, geçiş dönemi adaleti kapsamında belirtilen hakikat komisyonlarının resmi kararlarla kurulan komisyonlar olduğunu söyleyebilirim.
İktidar hakikatle yüzleşmeye hazır mı?
Olsa iyi olur. Ortada bir “helalleşme” lafıdır gidiyor. Son 30 yıl öncesinin muhafazakar iktidarları geçmişte işlenmiş suçları kaşımanın toplumu daha fazla böldüğü ve rahatsız ettiği gerekçesiyle bu helalleşmeyi gündeme getirdiler çoğu zaman. “Bakmayalım, dokunmayalım, unutalım”. Kendileri unutma niyetinde olabilir ama bu işin mağdurları -hem Türk kesiminde hem ağırlıkla Kürt kesimindeki mağdurları- unutmuyor. Dolayısıyla unutalım yaklaşımı terk edildi. Niye terk edildi? Çünkü kalıcı bir barış sağlamak ve barış içerisinde bir toplumda yaşamak istiyorsanız, bu ihlalleri, sorumluları ile birlikte kabul edeceksiniz ve ortaya çıkartacaksınız. İnsanların çoğunluğunun üzerinde mutabık kaldığı hakikatler etrafında yepyeni bir toplum oluşturacaksınız. Yoksa savaş yalanlarıyla beslenmiş toplumlarda kalıcı barıştan bahsetmek mümkün değil.
SAVAŞ HAKİKATİN SESİNİ ÖRTÜYOR
Siz uzun süre gazeteci olarak da savaşı, savaşın sonuçlarını yazdınız. Sizin bu savaşta gördüğünüz hakikat ne?
Savaş ve silahlı çatışma, demokratik sesleri, hakikatin sesini örtüyor. Sonuç olarak bir mücadele ve yenişmeden bahsettiğimiz vakit çok çeşitli teknikler gündeme geliyor. Hatırlayacaksınız, “Cizre’yi PKK işgal etti” denilen olayın, tamamen güvenlik güçleri tarafından yapılmış bir olay olduğunu yeni yeni anlıyoruz. Verilen insan kayıplarının ne kadar doğru olduğu konusunda bir bilgimiz yok. Çünkü savaş propagandasının bir aracı haline geliyor.
Örneğin eski Yugoslavya’da sivil toplum örgütleri, savaş sırasında kayıpları isim isim yer yer tespit etti. Her iki tarafın daha önce söylediğinden farklı bir rakam, farklı bir hakikat ortaya çıktı. Yanılmıyorsam 122 bin kişi. Bu rakamlar mağdurlar açısından az gelmiş. Failler açısından -Sırplar- 20-30 binlerde tutmak istedikleri rakam 112 bin olduğu için fazla gelmiş. Bu tür belgeleme çalışmaları hakikatin ortaya çıkmasında çok önemli ve mutlaka yapılması gereken çalışmalar. Bizde yıllardır mücadeleyi sürdüren hak örgütlerinin ellerinde bazı dokümanlar var. Ancak, bırakın isim isim kim olduklarını, ne faili meçhul ne yargısız infazlar ne de kaybedilenlerde kesin rakamları bile bilmiyoruz. Bu savaşta kaç kişinin öldüğünü, kaç kişinin yaralandığını, bunların kaçının asker ve militan, kaçının sivil olduğunu bilmiyoruz. Eğer bir programdan bahsetmek istersek, bu belgelere ihtiyacımız var. Bu, hakikat komisyonunun yapabileceği bir iş. Barış ve demokrasi hepimizin müşterek paylaştığı hakikatler üzerine kurulabilir. Dolayısıyla barışa gerçekten inanıyorsak, bu hakikatlerin araştırılması ve devletin bu güne kadar işlediği suçların kabul edilmesi gerekir. Eğer sivillere karşı işlenmiş suçlar varsa bu durum örgüt için de geçerli olur.
Tebaxa yekîtiyê – Yeni Özgür Politika
Ji bo plansaziya Kongreya Neteweyî ya Hewlêrê ku di meha Tebaxê de tê lidarxistin xebat berdewam dikin. Komîteya Amadekar ji bo meşandina kar û barê kongreyê civiya.
Ji bo pêkanîna Kongreya Netewî ya navbera Kurdan, di civîna amedekariya kongreyê dey ali Hewlêrê pêk hat de komîteyek hat avakirin û bi tevlibûna serokê herêmê Mesut Barzanî re li merciya wî civiyan. Her wiha hate zelalkirin ku kongre dê di meha Tebaxê de pêk were.
Komîteya amadekar ya Kongreya Netewî ku di civîna li Hewlêrê pêk hat de hat avakirin bi lez û bez xebatên xwe dimeşîne.
Kongreya Netewî ya bi salane di roja Kurdan de ye, piştî pêşniya 4 konferansên ku Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan pêşniyar kiribû, cara yekemîn bi awayekî şênber hat zelalkirin. Piştî konferansên li Enqere, Amed û Brukselê pêk hatin, kongreya tê plankirin li Hewlêrê pêk were di alî dîrokan Kurdan de tiştekî yekemîn îfade dike. Civîna amadekar bi xwe djî bi tevlibûneke berfireh ya ji çar parçeyên Kurdistanê pêk hat. Di nava 40 partî û rêxistinên tevli civînê bûn de bi taybetî PKK, KDP, YNK û BDP hebûn.
Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan jî peyamek şandibû civîna amadekar a Kongreyê. Ocalan di peyama xwe de bibîrxistibû bi Îdrîs Barzanî ku bavê serokwezîrê herêmê Neçîrvan Barzanî û birayê serokê herêm Mesut Barzanîn re dest bi vî karî kirine. Ocalan diyar dike ku bi Îdrîs Barzanîn re protokoloke ji 11 xalan pêk tê îmze kirine û ji Mesut Barzanî, Neçîrvan Barzanî, Noşîrwan Mistefa, Zahmetkeşan, Tevgerên Îslamî yên Başûrî, PÇDK, PJAK, PYD û BDP’ê re slavên xwe şandibû. Her wiha Ocalan bang li hemû kesî kiribû ku berpirsyariya xwe bîne cih û bi ruhê yekitiya netewî re peywira xwe bînin cih.
Komîteya Amadekar civiya
Komîteya Amadekar ya di civîna amadekar de hat avakirin ji 21 kesî pêk tê. Komîteyê civîna xwe ya yekemîn pêk anîn û her wiha ji bo kongre di mehekê de pêk were plansaziya xebatan hat kirin.
Civîna yekemîn di 26’ê tîrmehê roja înê bi tevli serokê herêmî Mesut Barzanî li cihê wî pêk hat. Li gorî agahiyên ji komîteyê hatine girtin, ji Bakur, Başûr, Rojhilat û Rojava nûner tevlibûne.
Wê dîroka kongreyê diyar bikin
Komîteyê wiha got: “Di vê civîna yekemîn de hemû kesên tevli bûne girîngiya kongreyê anîn ziman. Ligel vê komîte dê vê berpirsyariya xwe ya dîrokî bi ruh û hişmendiyeke mezin bîne cih.
Di daxuyaniyê de wiha hat gotin: “Di komîteyê de 4 jê jin bi giştî 21 kes ne li ser navê partî û rêxistinan wek nûnerên gelê Kurd cih digirin. Her wiha dê endamên komîteyê bi ruhê ekîbeke netewî tevbigerin û ji bilî mijar û rojevên di civîna amadekar de derketine holê dê li ser hêmayan ranewestin. Komîteyê ji bo ku biryara ku di mehekê de kongre pêk bê ya ku di civîna 22’ê Tîrmehê de biryara wê hatibû girtin, plansaziya xwe kir. Komîte dê di bin berpirsyariya xwe de xebatan bimeşîne.
Li gorî agahiyên ku ANF’ê bidestxistine teqez bûye ku kongre di navîna meha Tebaxê de pêk were. Tê payîn ku sibê komîte sibê bicive û dîroka kongreyê diyar bike.
Kongre Ağustos’ta – Yeni Özgür Politika
Kürt Ulusal Kongresi Ağustos ayı içinde gerçekleştirilecek. Kürtlerin birliğinin tarihi önemde olduğunu söyleyen Sabri Ok, “Ortak bir irade, perspektif ve strateji Kürtlerin özgürlüğünü kazanması anlamına geliyor dedi.
KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, bir ay içinde yapılması kararlaştırılan Kürt Ulusal Kongresi’nin başarıyla gerçekleşeceğine inandığını söyledi. Ok, “Şu saatten sonra hangi şahsiyet ya da örgüt kendisini Kürt halkının çıkarları üzerinde görür ve basit şeylere tenezzül ederse büyük bir yanlış içerisine girmiş olur” dedi.
22 Temmuz günü Selahaddin kentinde yapılan “Kürt Ulusal Kongresi” hazırlık toplantısına katılan KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, Kürtleri bir araya getiren tarihi toplantıyı değerlendirdi.
Yaptığınız Kürt Ulusal Kongresi hazırlık toplantısında Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler bir araya geldi. Bu toplantı ve ardından yapılması planlanan Kürt ulusal kongresi Kürt halkı açısından ne ifade ediyor?
Bu toplantı tarihi bir toplantıydı, heyecan verici ve olumluydu. Tarihselliği şuradan geliyor. Kürt halkının coğrafyasıyla, demografisiyle, hatta sömürgecilerin Kürt bireyini ve toplumunu beyninde ve yüreğinde parçalama gayretine baktığımızda bütün bunlara karşı bir duruş ortaya çıkıyor. O da nedir? Kürt halkının tarihteki bu iyi olmayan, bu sömürgeciler ve egemenler tarafından Kürt halkına sunulan ve kabul ettirilen bu parçalanmışlığa, bu dağılmışlığa, bu iç ve dış çelişkilere son verip ortak bir irade, ortak bir perspektif, ortak bir stratejiyle tarihin ve imkanların el verdiği kadarıyla Kürt halkının kendi özgürlüğünü kazanması anlamına geliyor. Bu açıdan çok değerlidir. İnanıyorum ki, bu tüm Kürtlerin de bir rüyasıydı. Toplantıda da çok kısa dile getirdim. Dünyanın her tarafında birlikler var. En çok parçalanmış halklardan biri olan Kürt halkının bu gününe kadar bir birlik oluşturmaması kendi başına bir sorundur. Kürt halkı da ilk sefer kez birlik oluşturuyor ve bir araya geliyor. Her ilk her zaman önemlidir ve her zaman heyecan vericidir. Bu açıdan bu toplantı da hem çok tarihi hem de büyük bir heyecan yaratmıştır. Halkımızın bundan büyük bir mutluluk duyduğuna inanıyorum.
Toplantının bölge halkları ve güçleri açısından nasıl bir etki yapacağını tahmin ediyorsunuz? Bir tehdit gibi algılanabilme ihtimalini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dış etkileri ve boyutları açısından iki açıdan ele almak lazım. Birincisi, Ortadoğu halkları ve insanlık açısından Kürtler arası ulusal birlik nasıl bir anlam taşıyor. İkincisi devletler açısından ne anlam taşıyor. Halklarında bundan büyük bir mutluluk duyduğuna inanıyorum. Çünkü Kürt halkının özgürlüğü ve birliği Ortadoğu halklarının çıkarlarının tersine değildir. Aksine onlarında arzuladığı diğer halklarla beraber yaşama istemine, demokratik ve özgürlük taleplerine büyük destek ve katkısı olacaktır. Ulusal birliğin Ortadoğu halkları açısından daha olumlu karşılanacağını düşünüyorum. Olumsuz bir etki yapmasının hiçbir tarihsel, toplumsal sebebi yoktur.
Öte yandan devletlerin durumu var. Ortadoğu devletlerini biliyorsunuz. 20. yüzyıldan kalma özellikle ulus devletçi, demokrasiye çok fazla açık olmayan devletlerdir. Belki biraz tedirgin olabilirler. Fakat bunun da çok anlamsız olduğunu düşüyorum. Çünkü Kürt halkının mücadelesi o devletleri de daha çok demokrasiye duyarlı hale getirir. Daha çok çağın gelişmeleriyle bütünleşmesine vesile olması gibi bir rolü olacaktır. Şuna da inanıyoruz ki, yani Kürt halkının geleceğiyle bölge halklarının geleceği birbirinden çok ayrı ve uzak değildir. Ortadoğu halklarda demokrasi bilinci ve özgürlük mücadelesi geliştikçe Kürt halkı kendisini daha fazla güvence de hissedecektir. Kürt halkı başka halkların mücadelesine her zaman birbirine destek veren, saygı ile yaklaşan bir tutum sergilemiştir. Bölge halklarının da Kürt halkının bu gerçeğini görerek bundan heyecan duyacağına inanıyorum.
Toplantı Türkiye’de barış görüşmelerinin başladığı, Rojava’da çatışmaların ve Kürtlerin özgürlük taleplerinin yükseldiği bir döneme denk geldi. Bu tarih veya dönemin tercih edilmesinin özel bir nedeni var mı?
Tarihsel, toplumsal önemi olan her olayın koşullarının çok iyi hazırlanması gerekir. Hem iç hem dış koşulları. Çünkü böyle olmasaydı, evvelki gün gerçekleşen toplantı aslında bundan yirmi yıl önce gerçekleşmesi gerekirdi. Ama olmadı. Tüm arayışlara ve duyarlılıklara rağmen olmadı. Sadece kendi hareketimiz açısından örnek vermek gerekirse Reber Apo’nun tüm arayışları Kürt halkının birliğini yaratmaya dönüktü. Bu konuda birçok perspektif oluşturdu. Birçok öneri geliştirdi. Birçok tartışma yürüttü, ama gerçekleşmedi. Birçok girişim oldu, fakat yarım kaldı. Bizim dışımızda da zaman zaman ulusal birliği gündeme getirenler oldu. Bütün bunlar Kürt halkında ve hareketlerinde bir olgunluk ve bilinç yarattı. Bir tecrübe oluştu. Herkes gördük ki, şu saatten sonra dar parça milliyetçiliğiyle, ya da örgüt ve parti çıkarlarını ulusal çıkarların üstünde tutmakla ne kendisi büyüyebilir, ne de Kürt halkının özlemlerine istemlerine cevap olabilir.
Tabi ki, bölgedeki gelişmeler de Kürt halkını ve Kürdistan’ı çok yakından etkiliyor. Kürt örgütleri baktılar mevcut gelişmeler karşısında tek başlarına tarihe cevap olamadılar. Bütün bu zorluklar hepsi üst üste binince aslında evvelki günkü toplantı çok olumlu bir zemin oluşturdu. Geç oldu, belki biraz uzun tartışmaların sonucunda oldu. Ama geçte olsa anlamlıydı. Tarihiydi. İlkti ve çok önemliydi.
Kürt Ulusal Kongresi toplanacak ama bir de KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) var. Sözü edilen kongre toplandığında KNK ne olacak?
Bu da bir sorun. Çünkü KNK’nin 14 yıllık bir tarihi var. Küçümsenmeyecek bir emeği var. Önemli bir çalışması oldu. Bunları yok saymak, oluşan bu iradeyi yok saymak doğru değil, mümkün de değil. Bu durumda tabi ki KNK’nin de tartışılması gerekir. Bence KNK’yi onure eden bir yaklaşım gereklidir. Her halde ortak bir irade içinde birleşmeleri daha doğru olacaktır.
Kürt konferansının yapılması beklenirken Kürt kongresi kararı çıktı neden kongresi oldu? Bu toplantıya kadar da bir Kürt konferansının yapılacağı bekleniyordu. Ama toplantıda konferans değil de kongre kararı alındı. Neden konferans değil de kongre? Bu karar nasıl değişti?
Konferans da şüphesiz bir platformdur, bir bileşimdir. Bir anlamı ve değeri vardır. Tabi kongre, ismi kadar daha ağır, daha önemli gözüken, daha rol sahibi işlev sahibi bir platform ve bir örgütlenme oluyor. Bu her halde bir kararlılık düzeyine işaret ediyor. Yani Kürtler, mevcut partiler, konferans değil de, kalıcı, tüm halkı kucaklayıcı ve kendisini sürekli örgütleyebilen, sürece cevap olabilen bir perspektifle bir oluşuma ihtiyacı duydu. Buna en iyi cevap veren de her halde kongre olabilir. Genelde böyle öneriler gelişince, bizde şahsen hareket olarak uygun gördük. Daha kararlılık ifadesi oluyor, daha bir rol biçme oluyor, daha ulusal bilinçle daha kararlı atılmak oluyor. Bizce de yerindedir. Çünkü önemli olan kongrenin kendisini iyi örgütlemesi, süreklilik kazandırması, Kürt halkının çıkarlarını savunan bir irade bir örgütlenme düzeyini yakalamasıdır. Bu açıdan bence isimi iyi olmuştur.
Öcalan dört konferansın yapılmasını önermişti. Ama bu toplantı konferanstan çıkıp kongreye dönüştü. Mevcut haliyle de Öcalan’ın dile getirdiği konferans özelliğini yerine getiriyor mu?
Şüphesiz Önderliğin önerdiği konferansın yerine geçmiş oluyor. Çünkü öteden beri konferans diye tabir edildi. Fakat son günlerde bu tartışmalar yürütülürken, kongre ismi gündeme geldi. Ve doğrusu da bu çalışmalar Önderliğin önerisiyle beraber hızlandı. Önderlik dört konferans gündeme getirdi. Biz hareket olarak bunu bir görev ve talimat olarak algıladık. Ve bunun yoğun çalışması içerisine girdik. Birçok örgütle ikili görüşmeler yaptık. Güney’deki Kürt örgütler başta olmak üzere, diğer parçalardaki birçok Kürt örgütüyle görüştük. Zaten Kuzey’de parçaya özgün bir konferans yapıldı.
Biz çalışmaları böyle hızlandırınca, şöyle bir gerçekle karşı karşıya kaldık. Yani belli başlı bazı örgütler ve hareketler gerçekten inanarak bu sürece katılmazlarsa çalışma bir kez daha yarım kalabilir. Bu da Kürtlerde bir kez daha bir kırılma, bir moral bozukluğu ve bir kanıksamayı beraber getirebilir. Bu anlamda da biz örgütlere biraz daha samimi gittik. Şunu söyledik “Siz de gerçekten inanıyorsanız, bir Kürt konferansı veya kongresi sürecini başlatalım. Ama sadece siyaseten, propaganda amaçlı veya daha dar bir ufukla eskisi gibi bir şeyler söyleyip de yerinde kalacaksa bu işe hiç girişmeyelim.” Yürüttüğümüz tartışmaların sonucunda edindiğimiz izlenim Herkes, tüm partiler, görüştüğümüz bütün şahsiyetler “kongre elzemdir ve acildir” dediler. Görüşmelerde böyle bir moral görünce, bu sefer daha pratik yol almak için en iyi yöntem ne olabilir diye yoğunlaştık. Şu gerçek ile bu sefer karşılaştık bir kongreyi örgütlemek için belki de yüz kadar örgüt var parçalarda. Hepsi ile aynı düzeyde bir tartışmakla işin içinden çıkılamaz. Daha ön açıcı ve somut adımlar atmak için biz belli başlı bazı örgütlerle bu projeyi gündemleştirme kararı aldık. Mesele YNK, KDP, Goran, Yekgurti ile görüştük. Kuzey’de ve diğer parçalarda da görüşmeler yaptık. Dedik somut adım atalım, en azından toplantının tarihini belirleyelim. Şimdi yüz örgütün toplanıp toplantı tarihinin belirlenmesi için yüz gün geçer. Ama daha pratik olması için belli başlı örgütlerle toplandık ve toplantıyı koordine edilebilecek bir çalışma nasıl yürütülebilir diye düşündük. Sonuçta PKK, KDP ve YNK bu çalışmayı toplantıya kadar sürdürdü. Olumlu da oldu ve gerçekleşti. İşte bu kongrenin gerçekleşmesinin yarısı demektir. Mümkündür bazı örgütler şunu düşünebilir “Neden hepimiz beraber bunu yapmadık?” Bir anlamda hak veriyoruz. Ama yöntem olarak öyle olsaydı belki de biz yıl altı ay daha uzayabilecekti. Daha pratik ve gerçekleşecek bir adım atmak için bu yöntem doğruydu. Sanıyorum sonuçları ortaya çıkınca herkesi de memnun eder.
Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek. Kongrenin kalıcılaşması için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Tabi ki dünyadaki örneklerden esinlenmek lazım. Mesela Afrika Kongresi var. Filistinlilerin benzer örgütlenmeleri var. Başka örnekler var. Ama biz kendi özgünlüğümüzden de hareketle. Toplantıda 21 kişilik hazırlık komitesi oluşturma kararı aldık. Yani örgütlendirilecek. Parçalar ve yurtdışına göre sayı belirlendi. Küçük bazı tartışmalar var, bunlarında aşılacağına inanıyorum. İşte yarın öbür gün bu hazırlık komitesinin toplanması gerekiyor. Hazırlık komitesi adı üzerinde kongrenin hazırlık çalışmalarını yürütecek. Yani kongre hangi tarihte toplanacak, kongre kaç delegasyonla toplanacak, hangi parçaya ne kadar delegasyon düşecek, kongrenin gündemi ne olacak, hatta kongrede muhtemel karar tasarıları ne olabilir bütün bunları kararlaştıracak ve ön hazırlıklarını yapacak.
Bu temelde kongre gerçekleşirse muhtemelen bazı tartışmalar kongrede geliştirilebilir. Mesela bize göre kongrenin iradesini temsil eden, sürekliliğini sağlayan bir örgütlenme gereklidir. Bu meclis mi olur, kongre mi olur, komite mi, koordinasyon mu olur. Ama bir şey olmalı. Ondan sonra bence bazı komisyonlar olmalı. Siyasi komisyonu, diplomasi komisyonu, yerel yönetimler komitesi, parçalar arasındaki diyaloğun geliştirilmesi ve sorunların zamanında çözülmesi için bir komite, bir ekip veya bir komisyon olabilir. Yani kongrenin bu anlamda kendisini örgütlemesi gerekir. Bunlar sanıyorum kongrede tartışılarak daha netlik kazanabilir. Tabi ki kongrenin bir de hukuku olmalıdır. Sizin söylediğiniz sözleşme gibi. Bu tüzük mü olur, bir sözleşme mi olur. Bunu da netleştirmek gerekir. Şimdiden bir şey söylememiz yerinde olmayabilir. Ama doğru ve gerekli olan kongrenin bir hukuku olmalı. Kongre ne zaman ve nerede toplanır, kaç kişiyle toplanır, hangi kararları alabilir, kongrenin bu açıdan da bir perspektifi olmalı.
Bu arada 21 kişiden oluşan bir hazırlık komitesi oluşturuluyor. Bu komite ne tür çalışmalar yürütecek?
Hazırlık komitesinin görevi kongreyi örgütlemek, tarihini belirlemek, kongrenin hazırlıklarını yapmak, delegasyonu belirlemek, ilgili delegasyonu kongre yerine çağırmaktır ve kongre gündemine belirli bir çerçeve oluşturmaktır. Özetle tüm çalışması kongre zamanına kadardır. Kongrenin gerçekleştiği gün hazırlık komitesinin de bir işleve kalmaz. Ondan sonra kongrenin kendisini örgütlemesi gerekir.
Yaptığınız toplantıda ideolojik farklılıkları bulunan ve yıllarca birbiriyle çatışmış örgütleri aynı masanın etrafında toplandıklarını gördünüz. Bu tabloyu sizde nasıl bir his uyandırdı?
Kongre toplantı yerine geldiğimde tanıdığım ve tanımadığım çok sayıda örgüt temsilcisi ve kişi vardı. Kadınlar vardı, gençler vardı. Ama en önemlisi sizinde belirttiğiniz gibi tarihte birbiriyle çatışmalı olan kişiler, şahsiyetler vardı. KDP, PKK ve YNK vardı. Bunlar geçmişte biriyle ayrı ayrı zamanlarda çatışmış güçlerdi. Bütün o bileşimin ve kongrenin anlamını görünce hissedince, insan müthiş duygulanıyor, seviniyor. Yani tarihsel yeni bir sürecin başladığını görüyor.
Bu toplantıda gördüklerinizden ve dinlediklerinizden sonra “tamam bu kongre olacak, Kürt ulusal birlikteliği yakalanacak?” diyebiliyor musunuz? Bu konuda umutlu musunuz?
Umutlu, umutsuz demeyelim, ama şöyle diyelim Biraz önce de belirttiğim gibi bu toplantı çok uzun yıllar, çok acılar, çok tartışmalar ve çok değişim dönüşümler sonucunda gerçekleşti. Tüm bunları görmezden gelip yok sayamayız. Tarihin bize emri, halkın bizden beklentisi, halkın bize gösterdiği yol, bu çalışmanın başarıyla sürdürülmesidir. Ben buna inanıyorum tabi ki. Şu saatten sonra hangi şahsiyet ya da örgüt ve parti kendisini Kürt halkının çıkarları üzerinde görür, öne alırsa, ya da halkın bu büyük beklentisine ters düşen daha sorumsuz ve basit şeylere tenezzül ederse kaybeder ve büyük bir yanlış içerisine girmiş olur. Önemli olan herkesin bunun bilincine varmış olmasıdır. Bunun farkında olması, sanıyorum daha farklı ve ilkeli yol almasının önemli bir nedeni olacak. Bu açıdan ben umutluyum tabi ki. Kongrenin başarıyla da gerçekleşeceğine inanıyorum.
Kongre Ağustos’ta toplanacak
26 Temmuz’da Selahaddin kentinde Kürt Ulusal Kongresi hazırlık toplantısında oluşturulan komite çalışmalarına hız verdi. Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi’nin birinci toplantısı, Selahaddin kentinde yapıldı.
Hazırlık Komitesi yaptığı açıklamada, “Yapılan bu ilk toplantıda, bir kez daha tüm katılımcılar kongrenin önemini dile getirdi bununla birlikte ulusal birlik ruhu ve bilinciyle tarihi sorumluluğunu layıkiyla yerine getireceğini ifade etti” diye belirtti. Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Dördü kadın olmak üzere 21 kişilik komite üyelerinin parti veya örgütleri adına değil Kürt halkını temsil etme anlayışını bir ilke olarak benimsedi. Yanı sıra komite üyelerinin ulusal bir ekip ruhuyla hareket ederek, 22 Temmuz’da geniş katılımlı toplantıda ortaya konulan ve konsensüs sağlanan konular dışında gündemi olmayacağı hususlar üzerinde durmayacağını bir kez daha vurguladı. 22 Temmuz tarihinde gerçekleşen geniş katılımlı toplantıda tartışıldığı gibi kongre bir ayda toplanmasını sağlayacak şekilde hazırlık komitesi çalışmalarını tamamlamayı planladı. Kürt Ulusal Kongresi’ne kadar hazırlık komitesi kongrenin altyapı çalışmalarını üstlendiği sorumluluk çerçevesinde yürütecek.”
Alınan bilgilere göre, kongrenin Ağustos ayı ortalarında yapılması kesinleşti. Hazırlık Komitesi’nin bugün toplanarak, kongre tarihini belirlemesi bekleniyor.
DİYALOG SÜRECEK – Özgür Gündem
Resmi davet ile Türkiye’ye gelen PYD Eşbaşkanı Muslim yaptıkları görüşmelere ilişkin konuştu. Muslim, Rojava’da geçici sivil yönetim ve sınır güvenliği gibi konularda ortaklaştıklarını ve görüşmelerin devam edeceğini açıkladı
TÜRKİYE’NİN TAVRI DEĞİŞİYOR
Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun davetiyle Türkiye’ye gelen PYD Eşbaşkanı Salim Muslim görüşmelerden hem Türkiye hem de Kürtler adına önemli ve olumlu sonuçların ortaya çıktığını söyleyerek “PYD’ye karşı tavır değişti açıklamasını yaptı.
ÇÖZÜME KADAR GEÇİCİ YÖNETİM
Muslim, Rojava’da geçici yönetim konusunun tartışıldığını, bu konuda yetkililerin “Bu sizin hakkınızdır dediğini aktararak Suriye’de siyasi çözüme kadar, içinde tüm halkların yer alabileceği geçici bir yönetim fikrinin esas olduğunu vurguladı.
MUSLİM: ORTAK ÇÖZÜMLER İÇİN DİYALOG ŞART
Rojava’da son günlerde yaşanan gelişmelerden sonra Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun davetiyle 25 Temmuz’da Türkiye’ye gelen PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Dışişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmenin içeriği, tartışma konuları ve ortaya çıkan sonuçları DİHA’ya açıkladı. Muslim, önemli bir görüşme yaptıklarını kaydederek önümüzdeki dönemde de görüşmelerin devamı yönünde karar aldıklarını ve toplantıdan hem Türkiye hem de Kürtler adına önemli ve olumlu sonuçların ortaya çıktığını söyledi. Daha önce devlet yetkilileri ile dolaylı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bu ziyaret ile birlikte ilk defa Türkiye devlet yetkilileri ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Muslim görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri ile gerçekleştirdiğini ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşmediğini belirtti.
Sınır güvenliği ve yardımlar
Toplantıda gündemde olan ana tartışma başlıklarını açıklayan Muslim, özellikle Rojava’da geçici sivil yönetimin oluşturulması ve sınır güvenliğinin temel tartışma konuları olduğunu söyleyerek “Biliyorsunuz Türkiye, Suriye ile 900 kilometreden fazla sınır boyuna sahip. Bu sınırın üzerinde iki tarafta da Kürtler var. Muhakkak bir diyaloğun olması gerekiyor. diye konuştu.
Rojava’nın sınır güvenliğiyle Türkiye’nin güvenlik durumunun birbiriyle bağlantılı olduğu değerlendirmesini yapan Muslim, insani yardımlar için sınır kapılarının açılması konusunda da olumlu sonuçların ortaya çıktığı bilgisini verdi. Görüşmeleri sırasında El Nusra Cephesi çetecilerinin attığı top mermisinin Serêkanî’ye (Ceylanpınar) düşmesi haberinin de geldiğini belirten Muslim, “El Nusra’nın toplarıdır. Bunun bir çözümünün bulunması gerekir. Artık her iki tarafta sınır güvenliği için elinden ne geliyorsa yapabilir dedi. Muslim, sınırda bazı kapıların tam açılabileceği ve yardımda bulunulabileceği konularının da gündeme geldiğini açıkladı.
Türkiye’nin PYD tavrı
Görüşmelerden çıkan sonucun Türkiye’nin sınırda Kürtlerin varlığından rahatsız olmadığı sonucunun çıktığını söyleyerek görüşmelerde PYD’ye karşı Türkiye’nin geçmişte oluşan tavrının değiştiğini gördüğünü de vurgulayan Muslim, “Benim burada olmam en büyük değişikliktir dedi. Görüşmelerin halkın yararına olacağını belirten Muslim son olarak da “Halkımıza selamlarımızı söylüyoruz. İleriye baksınlar, güzel günler ilerdedir dedi.
Geçici yönetim konusu
Muslim, Rojava’da geçici bir yönetim oluşturulması ve bölgesel seçimlere gitme gündeminin devlet yetkilileriyle tartışıldığını ve bu konuda yetkililerin “Bu sizin hakkınızdır dediği bilgisini vererek şöyle konuştu: “Bazıları ‘işte bölünüyor, özerk yönetim ilan edilecek’ diye bir söylem oluşturdu. Rojava’da halkın kendi bölgelerinde denetimi ele geçirmesinin üzerinden bir yıl geçti. Bu tecrübeden anladık ki artık bir yürütmenin olması gerekiyor. Bir düzenin oluşması gerekiyor. Bunun için biz bir düşünce ortaya attık. Bütün oluşumların, herkesin yer alabileceği Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların içinde yer alabileceği siyasi bir çözüm buluncaya kadar bir geçici bir yönetim kurulması fikriydi. Bizim Rojava’da temelli bir çözüm oluncaya kadar kendimizi yönetmek gibi bir düşüncemiz var. Bunu anlattık görüşmelerimizde diye konuştu.
Gaziyên Kurdistanê civîna xwe ya pêvajoya navber pêk anî – Azadiya Welat
Civîna pêvajoya navber a Yekitiya Gaziyên Kurdistanê ku navenda wê li çiyayên Kurdistanê ye di navbera 22-24’ê tîrmehê de pêk anî. Civîn li qadên gerîla bi tevlibûna 57 gaziyên ji beşên Kurdistanê, Ewropa û Rûsyayê pêk hat
Civîna pêvajoya navber a Yekitiya Gaziyên Kurdistanê ku navenda wê li çiyayên Kurdistanê ye di navbera 22-24’ê tîrmehê de pêk anî. Civîn li qadên gerîla bi tevlibûna 57 gaziyên ji beşên Kurdistanê, Ewropa û Rûsyayê pêk hat.
Endamê Konseya Giştî ya Serokatiya KCK’ê Mustafa Karasu, Endama Konseya Rêveber a KCK’ê Bêrîtan Dêrsim û Endamê Dîwana Serokatiya Kongra Gel Mahsum Bagok tevli civîna gaziyan bûn. Endamê Konseya Giştî ya Serokatiya KCK’ê Mustafa Karasu axaftina vekirinê ya civînê kir, pêşî derbarê rewşa siyasî de axivî. Karasu destpêkê li ser rewşa gazîbûn û têkoşîna wê divê gazî çawa bimeşînin rawestiya. Karasu ji dîrokê mînakan da û anî ziman ku di nav têkoşîna PKK’ê de milîtantî heta jiyan dewam bike didome tu caran bi dawî nabe. Karasu wiha got: “PKK bi pîvan û jiyana kadroyan tê naskirin. Divê herî zêde gazî xwedî li pîvan û nirxên partîbûnê derkevin. Rêber Apo got, ‘Divê herî zêde kadroyên gazî xwedî li partiyê derkevin.’ Pêwîst e herî zêde gazî xwedî li xeta Rêbertiyê derkevin. Her wiha divê gazî li dijî têgihiştinên şaş û xiraker jî di nav têkoşînê de bin.
Karasu anî ziman ku kesê bûye gazî ji bo hin nirxan bûye gazî, lewma jî divê ev gazî pêşî xwedî li van nirxên ku xwe ji bo wan feda kirine derkevin. Mustafa Karasu xwest ku gazî di her şert û mercî de xwedî li xeta partiyê ya îdeolojîk derkevin roja xwe ya pêşengiyê dewam bikin. Karasu anî ziman ku di nav civakê de mirov hatine bêkêrkirin, lê berovajiyê vê di nav partiyê de mirovê dibe milîtan dema dibe gazî jî bi her awayî diafirîne û têkoşîna xwe dewam dike.
Karasu gotina berxwedêrê zîndana Amedê Mehmed Xeyrî Durmuş ya li ser gora min ‘deyndarê gelê xwe ye’ binivîsînin mînak da. Piştî axaftina Mustafa Karasu civîn bi xwendina raporên qadan yên der barê rewş û xebatan ên gaziyan de dewam kir.
Paşî xwendina raporan, gaziyên Kurdistanê rewş û asta xwebatên xwe û pirsgirêkên ku gazî bi wan re rû birû dibin nirxandin. Piştî nirxandina xebatan hilbijartin pêk hat û 9 kes ji bo koordînasyona tevahiya gaziyan hatin hilbijartin. Axaftina dawiyê jî Endamê Dîwana Serokatiya Kongra Gel Mahsum Bagok kir. Piştî axaftina Bagok civîn bi berzkirina dirûşmeyên “Bê Serok jiyan nabe, şehîd namirin bijî kurd û Kurdistan bi dawî bû.
YPG’ê bersiv da komên çekdar: Gelek kuştî û birîndar hene – ANHA
Hate ragihandin ku komên Dewleta Îslamî ya Iraq û Biladî Şam/Cephet El-Nusra piştî ku bi topan êrîşî Serêkaniyê kirin, xwestin ber bi bajêr ve pêş bikevin. Li ser vê yekê hêzên YPG’ê bersiv da û pevçûn derket. Hate gotin ku komên çekdar gelek windahî dane û paşve çûne.
Komên çekdar ên Dewleta Îslamî ya Iraq û Bilad El-Şam/Cephet El-Nusra, ji gundê Tel Xelef ê 4 kîlometre dûrî Serêkaniya Binxetê ye, di saetên êvarê de dîsa bi topên hawanê êrîşî bajêr kirin. Di encama topên ku piraniya wan li Deriyê Sînor ê di navbera herdu Serêkaniyan de û derdora wê ketine de 4 kes birîndar bûn.
Serxetê jî bû hedef
Li aliyê din hate hînbûn ku topên komên çekdar li Serêkaniya Serxetê jî ketine. Li gorî nûçeya DÎHA’yê ji cihê ku komên çekdar lê ne ve, guleyên doçka, çekên giran û topan ketine Serêkaniya Serxetê. Hate gotin ku gelek gule li Mala Mamosteyan a Ceylanpinarê ku rojnamevan jî tê de bûn ketine û rojnamevanan xwe spartiya pişt avahiyê. Her wiha hate gotin ku gelek gule li Mêvanxaneya Midûriyeta Perwerdeya Netewî û Taxa Aydinlik jî ketine.
Hate ragihandin artêşa tirk jî bi topan bersiv daye gulebaranê.
YPG’ê bersiv da
Hate ragihandin ku piştî topbaranê komên çekdar xwestin ber bi Serêkaniyê ve pêş bikevin, lê hêzên YPG’ê bersiv da û pevçûnên dijwar derketin. Hate gotin ku di pevçûnan ku nêzî saetekê dom kir de, êrîşkaran gelek kuştî û birîndar dane û paşde reviyana aliyê Tel Xelef. Der barê encamên pevçûnan de agahiyên zelal nehatin bidestxistin.
Li herêmê alozî didome.
DÖKH: Mısır Halkının acılarını paylaşıyoruz – JINHA
Tunus Ulusal Kurucu Meclis üyesi ve sol muhalefet milletvekili Muhammed Brahmi’ye düzenlenen suikasttı kınayan DÖKH, Tunus halkına başsağlığı dileklerinde bulundu.
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Tunus Ulusal Kurucu Meclis üyesi ve sol muhalefet milletvekili Muhammed Brahmi’nin düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaparak, saldırıyı kınadı. Açıklamada, Kuzey Afrika ve Ortadoğu halklarının, kadınlarının görkemli direnişi ile gerçekleştirmiş olduğu devrimlerin başlangıç yeri olan Tunus’un karşı devrimci güçlerin haince saldırılarına maruz kaldığı ifade edildi. Şükrü Belayid’e siyasi suikast ile başlayan bu sürecin, sol muhalefet milletvekili Muhammed Brahmi’nin katledilmesi ile devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Tunus halkına başsağlığı dileklerinde bulunuldu.
DÖKH, Tunus halkının karşı devrimci güçlere karşı yürütmekte olduğu demokratik devrim sürecinin yanında olduğunun da altını çizdi. Yine, Tunus halkının hükümete karşı yürütmekte olduğu direnişinin halkların ve kadınların onurlu geleceğini temsil ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Radikal dincilik ve siyasi İslam çizgisi ile Ortadoğu, Kuzey Afrika devrimlerinin egemen güçler tarafından çalınmaya ve toplumun yeniden kapitalist tekelci güçlerin iktidar altına alınmasını amaçlayan Tunus siyasi cinayetleri ve Mısır darbesi amaçlarına ulaşamayacaktır. Kürt Özgürlük mücadelesine dönük Paris’te gerçekleştirilen ve Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez yoldaşlarımızın katledilmesi ile sonuçlanan suikast göstermektedir ki emperyalist güçler aynı merkezden halklara dönük saldırıları planlamaktadır. Uluslararası hegomonik ve bölgesel gerici güçlerin devrim hareketleri karşısındaki ittifakını parçalayacak yegâne şey halkların ve tüm ezilenlerin ortak mücadele ve birlikteliği olacaktır” denildi.
Kadınların ve halkların ortak mücadele başarısının katliamları yargılayacak güç olacağına değinilen açıklamanın devamında, “Demokratik Özgür Kadın Hareketi ve Ortadoğu Kadın Konferansı bileşenleri olan kadın hareketleri 1.Ortadoğu kadın konferansı kararlarından biri olan mücadele birliği kararını yakın zamanda hayata geçirecek ve Ortadoğu kadın mücadelesini yükseltecek örgütlenme planlaması ile egemenlerin yönelimlerine cevap olacaktır” ifadelerine yer verildi.
YDG-H İzmir’de yürüyüş düzenledi – ROJACIWAN
YDG-H üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna dikkat çekmek için İzmir’de yürüyüş düzenledi.
İzmir’de Eskiçamlık Mahallesi’nde Yurtsever Demokratik Gençlik-Hareketi (YDG-H) üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna dikkat çekmek için yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, Öcalan ve PKK’nin öncü kadrolarının posterleri taşınarak, “Biji Serok Apo , “PKK halktır halk burada , “Selam selam İmralı’ya bin selam sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından gençler dağılarak eyleme son verdi.
Aleviler, ’38’den sonra ilk kez Ağdat’ta – Etkin Haber Ajansı
Munzur Festivali için gelen Dersimliler, ’38 katliamından sonra “Memnu Mıntıka” (Yasak Bölge) olarak ilan edilen, devlet tarafından girişlere yasak getirilen direnişin lideri Seyit Rıza’nın köyüne gitti.
Dersim direnişinin liderlerinden Seyid Rıza, ’38 katliamından sonra girişlere yasaklandığı için “Memnu Mıntıka (Yasak Bölge)” olarak adlandırılan doğduğu köy olan Ağdat’ta anıldı.
Anmaya Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sanatçılar Erdoğan Emir, Ayfer Düzdaş ile çok sayıda kişi katıldı.
Tunceli Belediyesi önünde toplanan kitle, araçlarla konvoy oluşturarak Ağdat’ta gitti. Araçlar, Ovacık yolu üzerinde bulunan arama noktasında askerler tarafından durdurularak, kimlik kontrolü yapıldı.
Kitleyi, Seyit Rıza’nın torunları Zeliha ve Rüstem Polat karşıladı.
Anma, saygı duruşu ile başladı. Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, anmaya katılanlara teşekkür etti.
Seyit Rıza’nın torunu Zeliha Polat, Kürt halkının tarihinin Ağdat topraklarından başladığını belirterek, “Geçmişimizin bu topraklardan silinmesine izin vermeyelim” dedi.
Polat, Dersimlilerin, Alevilerin Seyit Rıza’nın mücadelesine sahip çıktığını, ancak bunun daha büyütülmesi gerektiğini kaydetti, özellikle gençlere büyük bir görev düştüğünü söyledi.
Seyit Rıza’nın diğer torunu Rüstem Polat da, yasaklı bölge ilan edilmesinden sonra ilk kez Ağdat’a gelindiğini söyledi, katılanlara, tarihine sahip çıkanlara teşekkür etti.
Sultanbaba Çevre Köyleri Sosyal Kültürel Yardımlaşma Derneği Başkanı Emirali Yıldız, Dersim’in geçmişten bu yana sistemin baskı,saldırı ve katliamlarına maruz kaldığını söyledi. Yıldız, en büyük acının 38 köyden oluşan “Yasak Mıntıka” olarak adlandırılan bölgede yaşandığını kaydetti.
Bölgede bulunan 15 köy ve mezranın tamamen yıkıldığını, yakıldığını, doğanın tahrip edildiğini hatırlatan Yıldız, insanların zorla göç ettirildiğini söyledi.
“Sistemin bize dayattığı yok ediliş politikalarına karşı örgütlenip, gücümüzü birleştirip yeniden atalarımızın topraklarında yaşamı yaratmalıyız” diyen Yıldız, Dersimlilerin artık mülteci ve sürgün yaşamdan kurtulması gerektiğini söyledi.
Dersimlileri, topraklarına geri dönmeye çağıran Yıldız, “Gücümüzü birleştirerek yeniden burada yaşamı kurabiliriz” dedi. Yıldız, duyarlı tüm kesimleri, örgütleri geri dönüşün sağlanması için çaba göstermeye çağırdı.
Araştırmacı yazar Hüseyin Ayyıldız ve İbrahim Karakaya, ’38 Dersim katliamı ve direnişinin tarihini anlattı.
Anmanın ardından yemek yenildi.
“Rojava’da Artık Bir Yönetimin Olması Gerekiyordu – Bianet
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Rojava’da temelli bir çözüme kadar kendi kendilerini yöneteceklerini, toplumun ihtiyaçları bakımından bir yürütmenin zorunlu olduğunu belirtti.
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Rojava’da temelli bir çözüm gerçekleşene kadar “kendimizi yönetmek gibi bir düşüncemiz var dedi.
Yeni Suriye yönetimi için geçmişte Türk devletinin Kürt Yüksek Konseyi’ni kabul etmediğini ancak bundan sonra görüşmeler olumlu giderse “bir çeşit koordinasyon veya katılma nın gerçekleşebileceğini söyledi.
ANF’nin aktardığı habere göre, Müslim Türkiye’deki iki günlük temaslarının ardından görüşmelerin olumlu geçtiğini ve devam edeceğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine Türkiye’ye gelen Müslim ilk defa Türkiye’de devlet yetkilileriyle yüzyüze görüştüklerini de belirtti.
Suriye sınırının iki yanında da Kürtler’in olduğunu hatırlatarak, bu nedenle bir diyalogun olması gerektiğini vurguladı. Yanlış anlaşmaların olmaması için görüşme gerekiyor.”
Müslim Rojava’da geçici bir yönetimin oluşmasının da tartışıldığını belirtti.
“Son dönemde biliyorsunuz iki konu çok önemliydi. Birincisi sivil yerel yönetimler geçici yönetimler diye bir durum vardı ve tartışılıyor Rojava’da. Bizim için bu önemliydi. Baktık bazıları bunu çok abarttı.
“Gerçekten öyle değildi. Yani şu bakımdan bazıları ‘İşte bölünüyor, özerk yönetim ilan edilecek’ diye bir söylem oluşturdu. Halbuki böyle bir durum yok.
“Rojava’da halkın kendi bölgelerinde denetimi ele geçirmesinin üzerinden bir yıl geçti. Bu tecrübeden anladık ki artık bir yürütmenin olması gerekiyor.
“Geçici olarak da olsa bir yürütmenin olması gerekiyor. Bir düzenin oluşması gerekiyor hem gıda bakımından hem ihtiyaçlar bakımından yani toplumun her yönlü ihtiyaçları bakımından bunun olması gerekiyordu.
“Bunun için biz bir düşünce ortaya attık. Bütün oluşumların, herkesin yer alabileceği, Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların içinde yer alabileceği siyasi bir çözüm buluncaya kadar bir geçici bir yönetim kurulması fikriydi. Bunu anlattık görüşmelerimizde.
Karşılıklı yardım
Müslim Türkiye’de yetkililerin “bu sizin hakkınızdır dediğini belirterek Türkiye’nin insani yardım sözü verdiğini anlattı.
“Türkiye halkımıza her bakımdan yardım edecek. Yani insani yardımda bulunacak. Bu da iyi oldu. Zaten bizim oradaki sınır güvenliği Türkiye’nin de güvenliği oluyor.”
Müslüm’ün değindiği konular arasında Kürt Yüksek Konseyi de vardı. Müslüm Kürt Yüksek Konseyi’nin geçen dönem Kürtler’in çeşitli yerlerde yer almasını istemediğini, ancak şimdi yeni yönetim olduğunu ve tekrar görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.
“Bir çeşit koordinasyon veya katılma meselesi söz konusu olabilir. Bunların hepsini tartıştık ve gerçekten de çok iyi oldu gelişimiz.
“Bizim Ankara’ya ve İstanbul’a geliş gidişlerimiz olabilir.
“Toplar sınırı geçip bu tarafa düşüyor. El Nusra’nın toplarıdır. Halka atılan toplar sınırın bu yakasına da geçiyor. Bunun bir çözümünün bulunması gerekir.
“Toplantıdayken Ceylanpınar’da düşen topun haberi de geldi. Artık her iki taraf da sınır güvenliği için elinden ne geliyorsa yapabilir.”
Li Îranê 1000 girtiyên siyasî heye û 120 ê wan Kurdin – Rojeva Kurd
Li gor nûçeyeke NNSROJ Ehmedê Emuyî, li nameyek ji bo Serok Komarê nû yê Îranê nivîsandiye û têde hejmara girtiyên siyasiyên Îranê xistiye rû û daxwaz ji Serok Komar kiriye ji bo azadiya wan girtiyan têbikoşe.
Li gor nûçeyeke NNSROJ Ehmedê Emuyî, li nameyek ji bo Serok Komarê nû yê Îranê nivîsandiye û têde hejmara girtiyên siyasiyên Îranê xistiye rû û daxwaz ji Serok Komar kiriye ji bo azadiya wan girtiyan têbikoşe.
Behmen Ehmedê Emuyî rojnamevanê girtiyê Îranî ku li naveroka nameya xwe de behsa girtiyan dike dide zanîn ku ew hejmara girtiyan ku ew behs dike kesên ji bilî di destê Îtla’at û navendên emniyetiyane û ew kesên ku li benda hukma dadgehê dikine.
Nameya Emuyî de girtiyên siyasî 9 grûpên cûda de beş kiriye:
Beşa yekemê gîrtiyan Selefî û Kurdên Endamê El Qa’îde: Hejmara wan nêzîkî 200 kese. 120 kesê ji wan li benda 4 ê girtîxaneya Recayî ya bajarê Kerec hatine bend kirin. 22 kes ji wan hukma îdamê wergirtine.
Beşa dûyem girtiyên Behayî ne ku ew jî 110 kesin û li girtîxaneya çend bajarên wekî Simnan û Recayî hatine zîndan kirin.
Beşa sêyem endam û alîgirên partiyên siyasiyên Kurdistanê ne ew nêzîkî 120 kesan pêkhatiye ji endamên Partiya Demokrat, Komele, Pejak û PKK ne. Hejmarek ji wan girtiyan 20 heta sîh sale li girtîxanê dane, 14 kes ji wan hukma îdamê wergirtine û hukma heşt kesan jî zîndaniya heta hetayiye. Girtiyên siyasiyên Kurd li girtîxaneyên Kurdistanê bigre heta Bender Ebas û Zencan û Tehran û Xuzistan û girtîxaneyên dinê Azerbaycana Îranê hatine belavkirin.
Beşên din jî ji çendîn girtiyên cûr bi cûrên hizrî û siyasî pêkhatine
YPG ‘aktif savunmaya’ geçti – Rizgarî Online
YPG Genel Komutanlığı El Kaide ile yaşanan şiddetli çatışmaların son iki günlük bilançosunu açıklayarak, saldırılara karşı aktif savunma durumuna geçtiklerini duyurdu.ANF´nin haberi: YPG, Til Ebyad, Serêkaniye ve Çelaxa alanlarında El Kaide’ye bağlı silahlı gruplarla girilen çatışmaların son iki günlük bilançosunu açıkladı. Buna göre 3 YPG savaşçısı hayatını kaybetti, 77 çete üyesi öldürüldü, çok sayıda çeteci yaralandı ve 2 çete üyesi esir alındı. Açıklamada El-Nusra Cephesi çetelerinin saldırılarının Kobanê, Tirbespiye, Rimelan, Koçerat, Çelaxa ve Derike’de yoğunlaştırdığı belirtilirken, bu çeteci grupların Kürt bölgelerini ele geçirmeye çalıştıkları ifade edildi. Ancak YPG güçlerinin saldırılara cevap vererek, El Kaide bağlantılı grupları püskürttüğü kaydedildi. YPG Komutanlığı, bu duyurunun yapıldığı sıralarda da çatışmaların devam ettiğini bildirdi.
KENDAL KÖYÜNDE 50 ÇETE ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ
Açıklamada çetelerin YPG güçleri karşısında büyük kayıplar verdiği bildirilerek şöyle denildi: Cephet El Nusra’ya bağlı silahlı grupların Til Ebyad’a bağlı Kendal köyüne yönelik saldırıları YPG tarafından püskürtülerek 50 çete üyesi öldürülmüş 2 çete üyesi esir alınmıştır. Bu çatışmalarda iki uçak savar ve onları taşıyan araçlar ile çeteleri taşıyan bir araç imha edilmiş, 2 uçak savar aracı, farklı biçimlerde kullanılan 8 araç ve çok sayıda kaleşnikov ile suikast silahı karnas ele geçirilmiştir.
GİRKE LEGE ALANINDA 25 ÖLÜ
Girkê Legê, Çalaxa, Remelan ve Irak sınırı yakınındaki Til Koçer’de yaşanan çatışmalar hakkında da bilgi veren YPG Genel Komutanlığı silahlı grupların Perşembe akşam saatlerinde Rimelan yakınlarındaki Cinebiye ve Yusufiye köyleri yakınında uluslararası karayoluna çıkmaya çalışırken YPG güçlerinin direnişiyle karşılaştığını belirtti. Burada çıkan çatışmaların sabaha kadar devam ettiği belirtilirken, çete grupların arkalarında 15 ölü bırakarak geri çekilmek zorunda kaldığı vurgulandı.
Yine açıklamaya göre, silahlı gruplar aynı gece uluslararası karayolu üzerindeki Til Elo’ya yakın Tehune bölgesinden Kürtlerin yaşadığı yerleşim yerlerine geçmeye çalışırken YPG güçlerinin direnişiyle karşılaştı. YPG, burada yaşanan şiddetli çatışmalarda 10 çete mensubunun öldürüldüğünü bildirdi.
Serêkaneyê’deki çatışmalara ilişkinde bilgi veren komutanlık, 25 Temmuz Perşembe günü Esfer, Necar bölgesinde yaşanan çatışmalarda 2 çete üyesinin öldürüldüğü duyurdu.
YPG KARŞISINDAKİ YENİLGİLERİNİN İNTİKAMINI SİVİLLERDEN ALIYORLAR
Açıklama da başta El Nusra Cephesi olmak üzere çeteci grupların bölgedeki uygulamalarına dikkat çekilerek şöyle denildi: “Bu çatışma ve saldırılardan bir kez daha anlaşılmıştır ki El Nusra Cephesi’nin insan hakları ve savaş hukuku ile bir alakaları yoktur. Sivil yurttaşlarımıza saldırıyor, evlerini talan ediyorlar. Böylece Kürtleri yerinden ederek bölgeyi sivillerden temizlemek istiyorlar. Uygulamaları yenilgilerine işaret ediyor. Askeri güçlerimiz karşısında büyük darbe yiyince intikamını sivillerden almaya kalkışıyorlar.
YPG Genel Komutanlığı, güçlerinin bundan böyle saldırılara yönelik eylemlerini artırarak öz savunma durumundan aktif savunma durumuna geçtiğini duyurdu. Genel Komutanlık, Batı Kürdistan’ı her yönüyle savunduklarını belirterek, Batı Kürdistan’ın “bu hassas süreçte öz savunmasını öz yönetime dönüştürmekte olduğunu kaydetti. YPG, “Bu yüzden uluslararası güçlerin ve onların yerli çetelerinin saldırılarına uğruyoruz. Bu yüzden tüm Kürt gençlerini YPG saflarında topraklarını ve ülkelerini savunmaya çağırıyoruz dedi.
Tirbespiyê’de çatışma: 10 El Nusra üyesi öldü
Tirbespiyê kenti yakınlarındaki bir YPG kontrol noktasına saldıran silahlı gruplarla yaşanan çatışmada 2 Kürt kadın savaşçı hayatını kaybederken, 10 saldırganın öldürüldüğü bildirildi.
Alınan bilgilere göre El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi saat 02.30 sıralarında Tirbespiyê’nin 22 km güneyindeki Mazluma Köyü’ndeki Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrol noktasına saldırdı. Çıkan çatışmalar Mazluma, Çêlekê ve Taya köylerine yayıldı.
Çatışmalarda en az 10 El Nusra çetesi üyesi öldürülürken, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) üyesi iki kadın savaşçı hayatını kaybetti. El Nusra’nın saldırıda ağır silahlar kullandığı bildirildi.
Aynı saatlerde El Nusra Cephesi Tirbespiyê’nin 10 km güneyindeki Sancak (Sinceq) bölgesinde bulunan Mihemed Yax Köyü’ndeki YPG kontrol noktasına da saldırdı. Saldırganların burada da kayıplar verdiği bildirilirken, çatışmalar sabah saatlerinde de devam ediyordu.“
PÇDK’ê berendamên xwe bo hilbijartinê aşkere kir – Xendan
Îro di demjimêr 10:00’ê sibehê Partiya Çareseriya Demokratîk ya Kurdistanê (PÇDK) li Hotela Qelaya bajarê Hewlêrê civînek li darxist û di civînê de serok lîste û berdevkê lîsteya xwe ya hilbijartina Parlementoya Herêma Başûrê Kurdistanê aşkera kir.
Lîsteya PÇDK’ê ku ji 38 berendamên parlementeran pêktê, ku hinek ji wan jî bi xwe endamên partiya çareserîne, her wiha jimareyek jî ji kesên serbixwe û demokratîk in. Nûnerên kom û rêxistinên civaka sivîlin. Îro li Hotêla Qela bi rêbazekî demokratiyane serokê lîste û berdevkê wê diyar kirin.
Di vê çarçeveyê de Necîbe Emer hevseroka partiya çareseriya demokratik ya Kurdistanê bû seroka lîstê û Dr.Kamûran Berwarî endamê kongreya Kurdistan û siyasetmedarekî serbixwe ji bo berdevkê lîsteyê hate hilbijartin.
Hêjayî gotinê ye ku, lîsteya Partiya Çareseriya Demokratîka Kurdistanê (PÇDK) dê bi hejmara 113 beşdarî hilbijartina Parlementoya Herêma Başûrê Kurdistanê bibe. PÇDK bi 38 berendaman ku ji wana 24 zilam û 14 jî jinin. Herwiha ji wana 13 ciwanin.
Navê berendamên Partiya Çareseriya Demokratîk a Kurdistanê PÇDK wiha ne:
Necîbe Emer Ehmed Salih- Silêmanî
Kamûran Mihemed Nebî Mistefa- (Dr. Kamûran Berwarî) – Dihok
Fayîq Mihemed Ehmed Mihemed- (Dr. Fayîq Gulpî)– Silêmanî
Kilsûm Hisnî Ebdûlkerîm Heme Emîn – Helebce
Xalid Mistefa Ehmed Mistefa – (Seyîd Xalid) – Ranya
Hisên Salih Hisên Mihemed- (Hisên Cûdî) – Hewlêr
Tara Hisên Mihemed Ezîz – Hewlêr
Mehdî Salih Reşîd Ehmed – Silêmanî
Osman Ezîz Mihemed Emîn ( Osmanî ) Maliye – Ranye
Bêrîvan Mihemed Qadir Hisên – Silêmanî
Diyar Xerîb Mihemed Resûl (Helmet) – Silêmanî
Sehîl Xurşîd Ezîz Ebdûrehman (Şemal) – Kifrî
Perwîn Hisên Mistefa Hisên Mirîm Hacî ( Ejîn)- Hewlêr
Kemal Hisên Heme Reza Wilî ( Kemalê Sor) – Silêmanî
Asûd Îbrahîm M.Emîn (Akar) – Kelar
Destan Meerûf Resûl Ehmed – Silêmanî
Mihemed Hacî Emîn Sofî Ehmed ( Şêx Mihemedî Bestinê)- Jarewe
Şakir Mistefa Mewlûd Ebdulla ( Mam Hejar) – Hewlêr
Zeyneb Şûkir Hemîd Feteh (Zeynep Germiyanî) – Kelar
Kemal Sadiq Qadir Ebdurehman (Kemale Xerey Pênçwên)- Pênçwên
EbdûlWehab Ehmed Mihemed (Wehab Dartaş) – Silêmanî
Şadan Heme Wista Salih Arif – Silêmanî
Elî Heme Salih Elî ( Elî Heme Salih Bawenûrî, babê Şehîd Gabar) – Kelar
Şehla Mihemed Ehmed Mehmûd ( Banû Helebceyî)- Silêmanî
Sinûr Kerîm Mihemed Îsmaîl (Sinûr)- Silêmanî
Wehab Mistefa Mîran Mîr Mila (Bêwar Şêrwanî Mêrgesor) – Hewlêr
Ebobekir Mecîd Meerûf Kerîm (Dr. Bekir)- Silêmanî
Tirîf Îbrahîm Hesen Resûl- Qeladiz
Xalid Eburehîm Mistefa Hacî ( Xalid Hewlêrî) – Hewlêr
Celal Mihemed Reşîd Marûf (Celal Çiwartayî) – Silêmanî
Tara Qadir Heme Biçkûl – Silêmanî
Barzan Mihemed Hemed Xidir (Barzan Dolereqeyî) – Ranya
Mihemed Ebdulla Ewl Mihemed – Silêmanî
Bekir Mihemed Fethûlla Xisrû ( Bêgird Heme Kurdistanî )- Silêmanî
Aram Cebar Hemedemîn Eysî (m.Aram Kanî Zeylî) – Çoman
Rehman Resûl Rehîm Feteh ( Osta Rehman) – Silêmanî
Bexşan Emer Hisên Hesen (Bexşan Omerî Hacî Hisên ) – Silêmanî
Ebdulkerîm Yûsûf Mihemed Ebdurehman (m.Şaram)- Derbendîxan
Askerler Roboskili Ailelerin Yaylasındaki Suya El Koydu – Kurdistan Post.eu
Devlet Roboski’li ailelerinin yakasının bir türlü bırakmıyor. Askerler, kalekollar için Roboskili ailelerin yaylasındaki suya el koydu.
Bugün Bejuh (Gülyazı) şantiye mahallesinde yaşamak zorunda bırakılan Zeviya(Tarlabaşı)köylüleri, yaylalarının üstüne yapılan iki kalekol ile başları dertte. Yaylalarına yapılan kalekol yetmez gibi, kalekolların suları da kendi yaylalarında bulunan tek su kaynağından izin alınmadan yapılmak istenmektedir.
Zeviya köylülerinden Veli Encü, devletin tek su kaynaklarına el koymasına tepki göstererek, “93 yılında zorla köylerimizden çıkarıldık, hala köylerimize dönebilmiş değiliz. Devlet köylerinize dönün diyor, biz anlamadık bu şekilde köyümüze nasıl döneceğiz. Üstümüzde iki kalekol ve bunun için tek su kaynağımıza da bize hiç sormadan el koyuyorlar” dedi. Encü, “Tüm bu mağduriyetlerimiz yetmez gibi, bugün de hayvanlarımızı suladığımız su kaynağı elimizden alındı diye konuştu.
Çözüm sürecine dikkat çekerek, yapılanlara anlam veremediklerini belirten Encü, “Barış sürecinde görüyorsunuz her tarafı kalekollara çevirdiler, hatta geçenlerde kaçakçıları bahane ederek arama noktası oluşturmak istediler fakat biz bunu önledik” dedi.
Bu haksızlığa karşı sessiz kalmayacaklarını söyleyen Encü, “Bununla ilgili iç işleri bakanlığı dahil Gülyazı tugayına ve valiliğe tüm köylülerimizle dilekçe vererek, bu hukuksuzluğun son bulması için her türlü girişimi yapacağız” diye konuştu.
Veli Encü sivil toplum örgütlerini köye davet ederek, kendilerine yapılan haksızlığı duyurmaları çağrısında bulundu.
Li dijî pêşmergeyan êrişa întiharî: 8 pêşmerge hatin kuştin – Rûdaw
Îro danê sibehê xwekujekê xwe bi otomobîlekê bi karwanê asayîş û pêşmergeyan ve teqand. Di encamê de 8 pêşmerge hatin kuştin û 2 jî birîndar bûn.
Di dema vegera hêzên asayîş û pêşmergeyan a ji başûrê bajarokê Duzxurmatû yê girêdayî bajarê Kerkûkê, xwekujekê bi otomobîlek ji corê Nîssan xwe bi karwanê hêzên wezareta pêşmergeyan ên hikûmeta Herêma Kurdistanê ve teqand.
Efserê asayîşa Duzxurmatû Raîd Farûq di vê derbarê de ji Rûdawê re ragihand: “Di encama wê teqînê de 8 pêşmergeyan jiyana xwe ji dest dan û 2 pêşmergeyên din jî birîndar bûne.
Raîd Farûq wiha got: “Teqîn li nêzî pêşangeha firotina otomobîlan rûda û zererek mezin gihandiye wê deverê.
PYD lideri Müslim: Türkiye Rojava’da anlaşmalı özerkliğe yeşil ışık yaktı – T24
PYD Eş Başkanı Müslim,‘Ankara’nın Kürt Yüksek Konseyi’nin muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu ile anlaşması halinde, Türkiye’nin Rojava’da demokratik özerkliği tanıyacağını’ söyledi.
İki gündür Türkiye’de bulunan, Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Türk yetkililerle Rojava gündemiyle yaptığı görüşmelerin ardından demokratik özerklik tartışmalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
T24’e konuşan Salih Müslim, görüşmelerde Suriyeli Kürtlerin özerklik talebinin gündeme geldiğini ve ‘Ankara’nın Kürt Yüksek Konseyi’nin muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu ile anlaşması halinde, Türkiye’nin Rojava’da Kürtlerin ilan edeceği demokratik özerkliği tanıyacağını’ söyledi.
Müslim’ün konuşmalarının satırbaşları:
‘Sınır kapıları insani yardım için açılacak’
“Buraya, Dışişleri Bakanlığı’nın davetiyle geldik. Görüşmelerimiz çok olumlu ve karşılıklı anlayış içerisinde gerçekleşti. Bu görüşmenin her iki taraf için de çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Türk yetkililerin PYD’nin Türkiye’nin düşmanı değil dostu olduğunu anladığı izlenimini edindim. Birçok noktada Türk yetkililerinin kaygıları vardı. Biz bu kaygıların olduğunu biliyorduk. Bu görüşmeyle birlikte, yeni bir sayfanın açıldığını söyleyebiliriz. Türkiye ile güven sorunu yaşamıyoruz. Türkiye, Beşşar Esad rejiminden dolayı Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı, Rojava halkının yaşadığı zorlukları anladığını söyledi. Yetkililer, Türkiye’nin El Nusra’ya destek verdiği iddialarını da yalanladı. Bu noktada, Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) aracılığıyla Rojava halkına yardımda bulunacaklarını söylediler. Güney sınır kapıları, insani yardımlar için açılacak.
‘Ankara özerkliğe yeşil ışık yaktı’
“Ayrıca, biz bölgede daha önce geçici bir yönetim kurulması iradesi olduğunu beyan etmiştik. Türkiye, geçici yönetimi destekleyeceğini söyledi. Bu geçici yönetimin içerisinde toplumun bütün kesimleri yer alacak. Türk yetkililer, Suriye’de kalıcı bir çözüm bulununcaya kadar, bütün Kürt partilerinin, Türkmenlerin, Asurilerin, Arapların birlikte oluşturacağı geçici bir yönetime sıcak bakacaklarını söyledi. Yetkililer, ayrıca, Kürt Yüksek Konseyi, Suriye Ulusal Koalisyonu ile anlaşarak demokratik özerklik ilan ederse, Türkiye’nin bu özerkliği kabul edeceğini belirtiler.
‘İmralı’ya gittiğim iddiası doğru değil’
“Görüşmede PKK ve Öcalan konusu hiç konuşulmadı. Yalnızca, Suriye özelinden bir görüşme gerçekleşti. İmralı’ya gittiğim haberleri Türkiye basınında yer aldı. Böyle bir şey söz konusu değil. Ancak, gelecek sefer ya da başka bir zaman böyle bir teklif olursa, gitmek isterim. PYD’nin burada olması Türkiye ile yeni bir sayfa açıldığının kanıtı. Türkiye ile ilişkilerim izde birçok şey değişti. Türkiye’nin bizi anlamaya başladığını görüyoruz.
ABD’nin kaygılarını giderebiliriz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’nin ” PYD’nin, Suriye’de, bağımsız Kürt bölgesi ilan edeceklerine dair basında yer alan haberlerden çok kaygılıyız. Böyle bir deklarasyon, Araplar ile Kürtler arasındaki tansiyonu artıracak ve aşırılık yanlılarına durumdan istifade etme fırsatı yaratacak olması itibariyle çok provokatif olacaktır” sözlerini de değerlendiren Müslim, “Bunlar ABD’nin kendi görüşleridir. Böyle kaygıları olabilir ancak biz bunu gidermeye hazırız. ABD ile Türkiye eskiden aynı noktadaydı, Türkiye’nin kaygılarını giderdik. ABD davet ederse, Washington’a gidip onlarla da görüşebiliriz. ABD’nin kaygılarını Türkiye de giderebilir. Ya da biz giderek ABD’nin kaygılarını giderebiliriz şeklinde konuştu.
Kışanak: Karakollar içtiğimiz çayı zıkkım ediyor – Radikal
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, çözüm sürecinde bölgeye yeni karakollar yapılmasına tepki gösterdi.
TUNCELİ – BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, çözüm sürecinde karakol yapımlarına tepki göstererek, “Çözüm süreci ve barış deyip bunun imkanlarını yaraaya çalışıyoruz, ama ha bire karakol kuruluyor. Akşam benim kaldığım evde gösteriyorlar. Şu tepe Kalekol, bu tepe Kalekol, şurası Kalekol. Ya böyle bir şey olabilir mi? Evinin balkonunda oturuyorsun, üç taraftan üç tane Kalekol görüyorsun. İçtiğin çay zıkkım olup boğazına düğümleniyor yani. Kim savaş istiyor o zaman?” dedi.
Tunceli’de düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında, 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te iki kadın arkadaşıyla birlikte öldürüldükten sonra Türkiye’ye getirilip 17 Ocak 2013 tarihinde memleketi Tunceli’de toprağa verilen PKK’lı Sakine Cansız anısına “38’den Sakine’lere Kadın Özgürleşmesi” paneli yapıldı. Moderatörlüğünü gazeteci Yazar Esra Çiftçi’nin yaptığı panele konuşmacı olarak BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, katıldı.
“DEVRİM YAPMAK İSTİYORSAK HALKLAŞACAĞIZ”
Abdullah Öcalan’ın 3 Ocak’ta verdiği mesajın kodların çözümünün halklaşmayı işaret ettiğini açıklayan Kışanak, “Sayın Öcalan bu süreci başlatırken 3 Ocak’ta giden ilk heyetimize ve ondan sonra giden heyetlerimize her defasında şunu söyledi. ‘Halk demokratik, sivil bir mücadeleye ve bir inşa sürecine hazır mı? Halk buna hazırsa ben onlara rehberlik edeyim.’ Çok açıktır. Görev ve sorumluluk bizdedir. 4 Nisan vesilesiyle gönderdiği mesajda da bunu çok açık ve net olarak söyledi. ‘Ben halkıma karşı sorumluluğumu büyük ölçüde yerine getirdiğime inanıyorum. Bundan sonra eylem sırası sizde’ dedi. Eylem sırası bundan sonra halkta dedi. Burada çok önemli birkaç tane kod var bunları çözmemiz lazım. Birincisi eylem kelimesinin kendisinde gizlidir. Başka bir kelime kullanabilirdi ama eylem kelimesini tercih ediyor. Bunun anlamı da ‘artık laf yapmayın iş yapın’dır ve halka dayanın halkla birlikte bu işi halkın gücüyle çözün. Devrim yapmak istiyorsak halklaşacağız bu kadar” dedi.
ÖCALAN, KCK İÇİN BESE HOZAT’A BAŞARILAR DİLEDİ
Öcalan’la son görüşmedeki KCK detaylarını açıklayan Kışanak, “Son görüşmede KCK yönetimindeki değişikliklerle ilgili giden heyetimiz aktarımda bulunup bilgilendirme yapıyor ve Sayın Öcalan’ın isim olarak üzerinde durup başarılar dilediği kişi Bese Hozat. Ve şu cümleyi kullanıyor, ‘Ben Hozat kadınlarının sadeliğine ve samimiyetine güveniyorum. Beni mahçup etmeyecekler. Bese Hozat’a başarılar diliyorum’ demiştir. Bu isim şahsında Dersimli kadınları sadeliğine ve samimiyetine duyulan bir güvendir. Biz kadınlar bunu bir iyi niyet dileği ve bir selam olarak da alabiliriz. Bunu mücadeleye daha güçlü katılma konusunda önümüze açılmış fırsat olarak da alabiliriz. Bence biz ikincisini tercih edelim” dedi.
KALEKOLLAR, İÇTİĞİMİZ ÇAYI ZIKKIM EDİYOR
Festival için geldiği Tunceli’de dört bir tarafın karakollarla dolu olduğunu söyleyerek, çekilme sürecindeki karakol yapımlarına tepki gösteren Kışanak şöyle devam etti:
“Savaş Kürt toplumuna devletin tekçi zihniyeti karakteri nedeniyle dayatılmış bir şeydir. Biz toplum olarak bundan kurtulmaya çalışıyoruz ve buna karşı mücadele ediyoruz. İşte bugün demokratik bir çözüm süreci ve barış deyip bunun imkanlarını yaratmaya çalışıyoruz ama ha bire karakol kuruluyor. Akşam benim kaldığım evde gösteriyorlar. Şu tepe Kalekol, bu tepe Kalekol, şurası Kalekol. Ya böyle bir şey olabilir mi? Evinin balkonunda oturuyorsun üç taraftan üç tane Kalekol görüyorsun. İçtiğin çay zıkkım olup boğazına düğümleniyor yani. Kim savaş istiyor o zaman? Kimin savaşı bu? Karşı çıkacaksak neye karşı çıkacağız? Bence doğru yerden sorgulayıp savaşa karşı çıkacaksak bu karakolları buradan kaldıracağız. Dersim halkının bu karakollarla nasıl bir hukuku var? Ne faydası var bu karakolların bu Dersim halkına? Evimin balkonunda oturup bir bardak çayı gönül ferahlığıyla içemiyorsam, kafamı çevirdiğim her tarafta karakol görüyorsam ve o karakollardan bu evlerin gözetlendiğini de hissediyorsam bu nasıl bir şeydir. Bütün bir toplumu böyle bir cendereye mi alacaksın?” dedi.
DERSİM HALKI DEVLETTEN RESMİ ÖZÜR BEKLİYOR
Tunceli’de soykırım yaşandığını iddia ederek Tunceli halkı ve Alevilerin devletten yıllardan bu yana özür beklediğini söyleyen Kışanak, şunları söyledi:
“Devlet adına resmi olarak Dersim halkında özür dilenmesi gerekiyor. Özrün de bir adabı vardır. Özür dilemek her şeyden önce bir mahcubiyet gerektirir. Eğer bugün birileri devlet adına Dersim’de yapılan bu katliamdan dolayı özür dileyecekse önce bunun mahcubiyetini yaşamalı. Yanlış yaptığı kabul edilmeli ve bir daha yanlış yapılmayacağına dair bir güvence, bir garanti ve bir demokratik değişim olmalıdır. Özür ancak böyle kıymetli ve anlamlıdır. Dersim halkı devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden bu resmi, samimi, içten, mahcubiyeti duyulan ve bir daha da o günlere dönülmeyeceğinin garantisi verilen bir özür bekliyor.”
Tunceli Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 1938 yılındaki Dersim olaylarının figürleştirildiği “Dersim 38 Duvarı”nın açılışını Kışanak ile diğer davetliler birlikte gerçekleştirdi.
Mısır’da korkulan oldu: Adeviyye Meydanı’nda katliam – Radikal
Mısır’da güvenlik güçleri darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki göstericilere müdahale etti. Yüzlerce ölü, binlerce yaralı var.
KAHİRE – Mısır’da güvenlik güçleri Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtı göstericilere gerçek mermiler ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahale sonrası hayatını kaybedenlerin sayısının 200’ü bulduğu, yaralı sayısının da 5000’e yaklaştığı belirtiliyor. Adeviyye Meydanı yakınında kurulan sahra hastanesinin yetkilileri, yüzlerce yaralının gerçek mermiyle başından ya da göğsünden vurulduğunu, çok sayıda ağır yaralı olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini belirtti.
Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi’nin (HAP) “Hürriyet ve Adalet Portali” isimli resmi internet sayfası bazı keskin nişancıların Rabiatul Adeviyye Meydanı yakınındaki Ezher Üniversitesi’ne bağlı Davet Fakültesi binasına çıkarak göstericilerin üzerine, hedef gözeterek gerçek mermiyle ateş ettiğini iddia etti. Sitenin haberinde, ayrıca polislerin Rabiatul Adeviyye meydanından Medinetu’n-Nasr Mahallesi’ndeki sigorta hastanesine getirilen onlarca yaralıyı gözaltına aldığı bildirildi.
Çatışmaların Rabiatul Adeviyye Meydanı girişlerindeki barikatlarda yoğunlaştığı, polisin burada gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı öne sürülüyor. Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndaki sahra hastanesinin basın sözcüsü Yusuf Tal’at da “Sabah namazından sonraki üç saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı” dedi.
‘AV TÜFEKLERİYLE KARŞILIK VERDİLER’
Mısır İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, güvenlik güçlerinin, başkent Kahire’nin doğusundaki Rabiatul Adeviyye meydanında gösteri yapan darbe karşıtlarına ateşli silahlarla müdahale etmediğini ileri sürdü. Mısır resmi haber ajansı MENA’ya açıklama yapan yetkili, Rabiatul Adeviyye meydanı yakınında toplanan göstericileri bölgeden uzaklaştırmak isteyen güvenlik güçlerinin, taş ve av tüfekleriyle karşılık verilmesi üzerine göstericilere yalnızca göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahalede bulunduğunu belirtti.
Mısır Sağlık Bakanlığı ise ülkede dün gece ve bu sabah meydana gelen şiddet olaylarında 29 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
‘SALDIRI BALTACILARIN İŞİ OLABİLİR’
Mısır’da liberal ve sol eğilimli partileri bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) lideri Abdulgaffar Şükür de Adeviyye Meydanı’ndaki saldırıları kınadı. Şükür AA muhabirine yaptığı açıklamada “Akan kan hepimizin içini acıtıyor. Yaşanan olayı kınıyoruz. Söz konusu saldırı, Baltacıların Mursi destekçisi eylemcilere saldırması ya da başka bir senaryonun neticesinde gerçekleşmiş olabilir. Henüz bir netlik yok. Olayları yorumlamadan önce resmi açıklamayı beklemeliyiz” diye konuştu.
Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi’nin “terör ve şiddete karşı sokaklara inin” çağrısı ile Adeviyye Meydanı’ndaki ölümler arasında bir ilginin olmadığını söyleyen Şükrü, “Bölge sakinlerini taciz ederek korkutma ve yol kesme gibi eylemlere girişilmediği sürece herkesin barışçıl şekilde gösteri düzenlemek hakkıdır” dedi.
‘AMBULANSLARA İZİN VERİLMİYOR’
Hürriyet ve Adalet Partisi Sözcüsü Cihad el Haddad, polisin, ambulansların meydana girişine izin vermediğini ileri sürdü. Meydandan sık sık kan bağışı anonsları yapılırken, sahra hastanesinde ilk yardım malzemesi sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Görgü tanıkları meydandakilerin güvenlik güçlerine kaldırım taşlarıyla karşılık verdiğini ve zırhlı araçların meydana girmesini engellemek için barikatlar kurduğunu söyledi.
Polisin meydana açılan Nasır City’deki çevre caddelerden de göstericilere müdahale ettiği ve zaman zaman gerçek mermi kullandığı iddia edildi. Meydandaki gösterilere katıldıktan sonra evlerine dönen bazı göstericilere ise Ramses Meydanı ve 6 Ekim Köprüsü’nde saldırı düzenlendi. Saldırılardan dolayı Kahire’nin doğusu ile batısını birbirine bağlayan 6 Ekim Köprüsü trafiğe kapatıldı.
Bu arada İskenderiye Sağlık Müdürü İbrahim er-Rubi, İskenderiye’de darbe yanlıları ile karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda 7 kişinin öldüğünü, en az 270 kişinin yaralandığını kaydetti.
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN KINAMA
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Mısır’da darbe karşıtı protestoculara karşı kullanılan şiddeti kınadığını açıkladı. Hague, “Mısırlı yetkilileri, barışçıl protesto yapma hakkına saygı göstermeye ve şiddet uygulamaya son vermeye çağırıyorum. Mısır’ın erken ve adil seçimlere gidecek, tüm grupların dahil olacağı bir siyasi sürece ihtiyacı vardır” açıklamasını yaptı.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER YARDIM İSTEDİ
Müslüman Kardeşler teşkilatı, Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndaki sahra hastanesindeki yüzlerce ağır yaralı için yardım çağrısında bulundu.
Sahra hastanesi doktorları, “hastaneye getirilen yaralı sayısının bini aştığını, bunlardan en az 300’ünün kurşunla yaralanmış olduğunu ve ölümle pençeleştiğini” söyledi. Hastanenin bu kadar yüksek sayıda yaralıya hizmet verme kapasitesine sahip bulunmadığının altını çizen doktorlar, yüzlerce kişinin canını kurtarmak için herkesten yardım beklediklerini vurguladı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Muhammed el-Biltaci, “Herkesten ve her yerden yardım bekliyoruz. Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı’ndan doğrudan başlarına isabet eden gerçek mermiyle yaralanan yüzlerce kişinin hayatının kurtarılması için harekete geçmesini bekliyoruz” dedi.
DARBE KARŞITLARI KUŞATMA ALTINDA
Öte yandan, Mısır’ın İskenderiye ilindeki el-Kaid İbrahim Camisi’ne sığınan askeri darbe karşıtları, darbe taraftarlarınca kuşatma altına alındı.
Görgü tanıklarının erdiği bilgiye göre, darbe karşıtı göstericiler Kaid İbrahim Camisi yakınından geçerken darbe yanlıları ile aralarından sözlü sataşma yaşandı. İki grup arasında yaşana sataşma çatışmaya dönüşünce Baltacılar adlı suç çetesi camiye sığınan darbe karşıtı göstericileri kuşatma altına aldı. Bu arada İskenderiye’deki el-Emiri Hastanesi Müdürü Usame Ebu es-Suud, darbe taraftarları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının 6’ya yükseldiğini belirtti.
ULUSAL KOALİSYONDAN BİLDİRİ
Mısır’da Ulusal Koalisyonun duyurduğu bildiride “Onların ateşi varsa bizim Aziz ve Cebbar Allahımız var”, “Kan aktığında semavat müdahale eder” ifadeleri kullanıldı. Rabiatul Adeviye Meydanı’nda kurulan darbe karşıtlarına ait platformda darbe karşıtlarına okunan bildiride “İskenderiye’den Asvan’a kadar tüm kentlerde 10 milyonlarca Mısırlı faşist darbeci yönetime karşı olduklarını ortaya koymuştur” denildi.
Mısırlıların gösterileriyle tüm dünyaya askeri darbelere karşı durmaktaki direncini bir kez daha gösterdiği belirtilen bildiride şunlar kaydedildi:
“Bugün sizler darbeye karşı olduğunuzu ve meşruiyetin yanında yer aldığınızı ortaya koydunuz. Mısır ordusu vatanı korumak üzere vardır. Başında bulunan komutanının tarafında olan bir kurum değildir. Artık bu günden sonraki direniş tavizsiz, kesin ve net olacaktır. Şunu herkes çok iyi biliyor ki Rabiatul Adeviye Meydanı yakınlarından buraya ulaşmak isteyenlere yönelik yapılan saldırılarla meydanın dağıtılması hedeflenmektedir. Meydandakiler korkutularak buranın boşaltılması planlanmaktadır. Onların ateşi varsa bizim Aziz ve Cebbar Allahımız var. Unutulmasın ki kan aktığında semavat müdahale eder.” (aa)
Arazi kavgası silahlı çatışmaya döndü: 8 ölü – Sabah
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle iki aile arasında çıkan kavga silahlı çatışmaya dönüştü. Otomatik silahların kullanıldığı kavgada, 6’sı baba oğul ikisi kardeş 8 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. Olay dün akşam Bismil’e bağlı Başköy ve Karatepe köylerinde yaşayan ‘Üstün’ ile ‘Ek’ aileleri arasında meydana geldi.
Akraba da oldukları belirlenen iki aile arasındaki husumetin yaklaşık 3 yıl öncesine dayandığı bildirildi. Aynı zamanda komşu köy olan Başköy ve Karatepe arasında yer alan ve Üstün Ailesi’ne ait olduğu ileri sürülen arazinin kullanımına bağlı 3 yıl önce yaşanan taşlı-sopalı kavgada da yaralananlar olmuştu. Ancak, bölgenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle kavga büyümeden önlenmişti. Üstün Ailesi dün araziyi sürmeye başlayınca iki aile tekrar karşı karşıya geldi. Ek Ailesi üyelerinin itirazı üzerine çıkan kavga iftar saatine doğru silahlı çatışmaya dönüştü. Ek Ailesi, araziyi süren Üstün Ailesi’ni otomatik silahla taradı. Silahlı kavgada, 6’sı baba oğul, diğer ikisi de kardeş 8 kişi hayatını kaybetti.
Hayatını kaybedenlerin İskan Üstün oğlu Ömer Üstün, Mustafa Üstün oğlu Mehmet Üstün, Muzaffer Üstün oğlu Berat Üstün ile kardeş oldukları belirtilen Faruk Üstün ile Fuat Üstün olduğu öğrenilirken yaralanan 9 kişi ise Batman’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Bu arada olayın yaşandığı bölge ile her iki köye çok sayıda jandarma ve zırhlı araç sevk edildi. Köye giriş çıkışlar jandarma kontrolünde gerçekleştirilmeye başlandı.
ABD’den Mısır’daki liderlere çağrı – Bugün
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, El-Baradei, Fehmi ve Ashton ile telefonda görüştüğünü, Mısır’daki katliama ilişkin kaygılarını ilettiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır’da ordunun demokrasi yanlılarının üzerine ateş açmasıyla ilgili, yaşanan “katliam ve şiddete dair derin kaygılarını” dile getirerek, “Bu aşırı kırılgan ortamda, Mısırlı yetkililerin, barışçıl toplanma hakkı ve ifade özgürlüğüne saygı gösterme yönünde ahlaki ve hukuki yükümlülüğü bulunmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır’ın geçici Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradei, geçici İçişleri Bakanı Nebil Fehmi ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile bu sabah telefon görüşmeleri yaptığını kaydetti.
“Kahire ve İskenderiye’de son 24 saat içerisinde çok sayıda Mısırlı göstericinin ölümüne ve 1000’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan katliam ve şiddete dair derin kaygılarını ifade ettiğini” belirten Kerry, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, yaralananlara da acil şifa diledi.
Kerry, bu dönemin Mısır için çok önemli bir an olduğuna işaret ederek, 2 yıl önce bir devrimin başladığını ve daha bunun sonuna gelinmediğini kaydederek, “Bu (devrim), şu anda yaşananlardan sonsuza dek etkilenecek” ifadesini kullandı.
ABD’nin, Mısır’da siyasi tutuklamalara son verilmesi ve kanunlara uygun şekilde siyasi liderlerin serbest bırakılması çağrısını tekrarlayan Kerry, “Bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılması” ve “Mısır’daki siyasi yelpazedeki tüm liderlerin, ülkeyi uçurumdan geri çekmeye yardım etmek için derhal harekete geçmesi” çağrısı yaptı.
ABD Savunma Bakanı Hagel, Sisi ile görüştü
Öte yandan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in, Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile telefonda görüşerek, “Mısır’daki güvenlik durumu ve son şiddet olaylarından duyduğu derin kaygılarını” dile getirdiği ve “bu zorlu dönemde itidal gösterilmesi çağrısında bulunduğu” bildirildi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little, yazılı açıklamasında, “Bakan Hagel bugün öğleden sonra, Mısır’daki güvenlik durumu ve son şiddet olaylarına dair derin kaygımızı dile getirmek ve bu zorlu dönemde itidal gösterilmesi çağrısı yapmak için Mısır Savunma Bakanı Sisi ile telefon görüşmesi yaptı” ifadesini kullandı.
Little, “ABD’nin, Mısır’daki mevcut dönüşüme kapsayıcılığın damga vurması, Mısırlı yetkililerin siyasi tutuklama ve gözaltılardan kaçınması ve daha fazla kan dökülmesinin ve can kayıplarının önlenmesi yönünde adımlar atması gerektiğine inandığını” kaydetti. AA
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info