30 Mart 2013 Cumartesi Saat 13:26
Siyasetmedarên kurd ên ji girtîgehê derketin bi girseyî hatin pêşwazîkirin -DÎHA
Siyasetmedarên kurd ên di nav de Şaredarê Wanê Bekîr Kaya jî heye di doza dihatin darizandin duh tahliyebûn li ber Girtîgeha Tîpa F a Wanê ji aliyê bi hezaran welatiyan ve hatin pêşwazîkirin. Di dema pêşwazîkirinê de Kaya gel silav kir û diyar kir ku biryar derket encama têkoşîna gel e.
Di doz “KCK’ê” ya Wanê de Şaredarê Wanê Bekîr Kaya, Parêzerê Buroya Hiqûqê ya Sedsalê Cüneyt Caniş, Şaredarê Elbakê yê berê Îhsan Guler, Serokê Rêxistina BDP’ê yê Bêgirê Mehmet Şîrîn Yildiz, Serokê Rêxistina BDP’ê yê Elbakê yê berê û Endamê KCD’ê Dervîş Polat, Serokê Rêxistina BDP’ê yê Ebexê Mehmet Adugît, Serokê Rêxistina BDP’ê yê berê yê Erdîşê Velî Avic û Serokê Rêxistina BDP’ê yê navçeya navendî yê Wanê Halîs Çakir tahliyebûn û dema ji Girtîgeha Tîpa F a Wanê derketin bi girseyî hatin pêşwazîkirin. Girseya bi sedan wesayîtan çûn ber girtîgehê bi saetan li benda siyasetmedarên kurd man. Siyasetmedarên kurd saet di 01.30’an de dema ji girtîgehê derketin bi hezaran kesan sloganên “Bijî Serok Apo” û “Şaredar Bekîr” berz kirin. Bi hezaran welatiyan jî li kolanên wanê biryar pîroz kir. Bi hezaran welatiyan li kolanan agir hilkirin û govend girtin. Di serî de Kolana Cumhuriyetê û hemû kolanên din welatî hatin cem hev pîrozbahî li dar xistin. Ligel tedbîrên polîsan ên awarte heta derengî şevê welatî li kolanan man.
Gel silav kir
Konvoya bi tevlîbûna zêdehî hezaran wesayîtan tura bajar avêt. Pişt re hate Kolana Cumhuriyetê. Hevserokê Rêxistina BDP’ê yê Wanê Musa Îtah li vir ji gel re axivî û diyar kir ku rojek berê li heman qadê çalakiya Pencşema Reş li dar xistin û wiha got: “Ji roja hatin girtin hate niha gelê Wanê her tim li kolanan bû. Heke îro ev biryar derketibe saya têkoşîna we ye. Ez ji ber vê têkoşînê we pîroz dikim.” Parêzerê Buroya Hiqûqê yê Asrinê Cuneyt Canîş jî bi kurdî gel silav kir. Canîş, diyar kir ku di encama têkoşîna gel biryar derket.
‘Bersiva girtinê ya herî mezin gel da’
Herî dawî Şaredarê Wanê Bekîr Kaya bi çepik û tîlîliyan gel silav kir û diyar kir kir ew bi îdîaya aştiya civakî xirab dikin hatibûn girtin. Kaya, anî ziman ku li hemberî îdîayê bersiva herî mezin gelê Wanê yê li kolanan helwest nîşan dayî da. Kaya, da zanîn ku bedelê wê çibe bila bibe ew dê têkoşîna xwe berdewam bikin. Kaya, bilêv kir ku hêj bi hezaran hevalên wan girtîne û ji ber vê yekê bi biryara tahliyeyê keyfxweş nîn in.
Piştî axaftinê siyasetmedarên kurd ji qadê veqetiyan û welatiyan jî heta derengî şevê govend girtin.
Roboskili ailelerin Gülyazı Komutanlığı’nda tehdit edildiği iddiası – DİHA
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun kabul ettiği Uludere Alt Komisyonu raporunu protesto eden Roboskili gençlerin ailelerinin Gülyazı Tugay Komutanlığı’na çağrılarak tehdit edildiği ileri sürüldü. Katliamda yaşamını yitiren Serhat Encü’nün ağabeyi Veli Encü, korucu olan 4 ailenin Tugay’a çağrıldığını ve tehdit edildiğini belirterek, Tugay Komutanı’nın Roboskili ailelere karşı art niyetli davrandığını söyledi.
TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 28 Aralık 2011 tarihinde 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Roboski’deki “Perşembe günleri değerlendirmesinin” 65’inci haftasında, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun kabul ettiği Uludere Alt Komisyonu raporu, mezarlıkta protesto edilmişti. Ardından ise gençler akşam saatlerinde tekrar bir araya gelerek köy meydanından Gülyazı Tugayı’na kadar yürüyüş gerçekleştirerek kararı protesto etti. Asker ve kimi korucuların yürüyüşe müdahale etmesiyle arbede yaşandıktan sonra gençler eylemini sonlandırdı.
‘Eylem gerçekleştiren gençlerin aileleri Tugay’da tehdit edildi’ iddiası
Yaşanan olaydan bir gün sonra yürüyüşe katılan 4 gencin ailesinin Tugay’a çağrılarak, çocukların askerlere taş attığı ile eyleme katıldıkları yönünde bir belge imzalatılmak istenildiği belirtildi. Tugay Komutan Yardımcısı’nın ailelere “Birşey olmayacak siz imzalayın. Bir daha çocuğunuzu bu tür şeylere göndermeyin” yönünde tehdit ettiği ileri sürülen görüşmede, koruculara ise “Siz neden müdahale etmediniz. Bundan sonra bu tür şeylere müdahale edeceksiniz” denildiği belirtildi. Buna karşılık korucuların ise, “Bizi halkımızla karşı karşıya getirmeyin. Böyle bir şeyi kabul etmeyiz” şeklinde cevap verdiği ve ailelerin belgeleri imzalamadan Tugay’dan ayrıldığı kaydedildi.
‘Gülyazı Tugay komutanı Roboskili ailelere karşı art niyetli’
Konu ile ilgili DİHA’ya konuşan ve katliamda kardeşi Serhat Encü’yü yitiren Veli Encü, gençlerin Roboski raporunu protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirdiği ve aynı zamanda Gülyazı Tugayı’na ailelerin çağrılıp tehdit edildikleri bilgilerinin doğru olduğunu belirtti. Encü, “Özellikle yürüyüşe katılan gençlerden babası korucu olan 4 aile tugaya çağrılıp tehdit edilmiştir. Gülyazı Tugay Komutanı’nın Roboskili ailelere karşı art niyetli olduğu ortadır. Bizler, bize yönelik olan baskı ve tehditlere karşı demokratik eylem ve etkinliklerimize devam edeceğiz” dedi. Encü, bundan 8 ay önce köye gelen bir yazar ile katliamın gerçekleştiği yere gittiklerini ve sınırı geçmedikleri halde dönüş yolunda askerlerin üzerlerine köpeklerini saldırttığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Yazar köye gelince katliamın yaşandığı yere gitmek istedi. Bunun üzerine köy muhtarı ve Tugay Komutanı’nı aradık. Askerler gittiğimizi gördüğü halde müdahale etmedi. Ancak döndüğümüzde köye yakın bir mesafede üzerimize köpeklerini saldırtıp bizi yere yatırdılar. Ardından ise bana, yazara ve 3 yakınıma 2’şer bin TL idari para cezası verildi. Bu sadece bana yönelik olmadı. Bu şekilde köydeki diğer yurttaşlara böyle cezalar verildi. Bu şekilde bizi sindirmeye çalışıyorlar. Yakınlarımı aldılar benden bir de paramı alacaklar benden.”
Ji KCK’ê daxuyaniya Kizildereyê – ANF
KCK’ê biboneya 41’mîn salvegera qetilkirina Kizildere ku Mahîr Çayan û hevalên wan hatin qetilkirin peyamek weşand. KCK’ê di peyama xwe de ragihand ku, ew dê tekoşîna Mahîran daye destpêkirin li ser bingehê pêşeroja azad û biratiya gelan bi serkeftinê tac bikin.
Peyama KCK’ê ya Kizildereyê wiha ye: “Dewleta Tirk ya Dagirker û Faşîst beriya vê 41 sal li Kizildereyê ji pêşengên şoreşa Tirkiyeyê Mahîr Çayan û hevalên wî qetlkirin. Mahîr Çayan û hevalên wî bêy ku bitirsin ji bo oxira azadî û biratiya gelên Tirk û Kurd mirin girtin berçavê xwe û tekoşîna berxwedanekî pir mezin dan. Mahîr û hevalên wî bûn rêberên gel yên rastîn û ji her demê bêhtir îro rûmeta welatparêzên Tirkiyeyê bime dan jiyan kirin. Ev berxwedana Mahîr Çayanan ku di şoreşa Tirkiyeyê de demekî dîrokiye, tekoşîna wan ya azadiyê ji bo derketina Tevgera me jî bûye çavkaniyek.
Ev tekoşîna Mahîr Çayanan îro di Tekoşîna Azadiya Kurdistanê de hîn zêdetir şênber bûye. Rêber Apo di her firsendê de dibêje, li ser esasê girêdana bi bîranînên wan ve Tekoşîna Azadiya Kurdistanê pêşve birine û tekoşîna xwe jî li ser bingehê bîranînên wan didîn berdewam kirin. Qehremantî û pêşengtiya wan ya rast ya gel îro jî rêya tekoşîna hemû welatparêzên şoreşger ronî dike. Weke ku heya niha çêbûyî, ji niha şûnde jî didin diyarkirin ku, em dê girêdayî di serî de Mahîr Çayan, ruhê berxwedana şoreşgerên Tirkiyeyê yên 1971’an û hemû şehîdên şoreşê ve bin, her wiha li ser bingehê pêşeroja azad û biratiya gelan de dê tekoşîna ku dane destpêkirin bi serkeftinê tac bikin.
‘Faili belli’ cinayette ikinci kez adalet arayışı! – ANF
Kayıtlara ‘faili meçhul’ olarak geçen sokak ortasında infazların, kaçırarak işkence ile öldürmelerin kol gezdiği 90’lı yıllarda Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde Mehmet Zeki Yılmaz bir sabah işlettiği bakkal dükkânından yüzleri maskeli 6-7 kişi tarafından zorla bir dolmuşa bindirilerek kaçırıldı. O dönem 31 yaşında olan Yılmaz’ın cesedi dört gün sonra Yüksekova’ya bağlı Manis (Dilektaşı) Köyü yakınlarında tanınmayacak halde bulundu. Yılmaz’ın eşi Kubar Yılmaz (48), faillerin bulunması ve cezalandırılması talebiyle ikinci kez dava açmaya hazırlanıyor.
Aslen Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nden olan, şuan İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Yılmaz ailesi, 90’lı yıllarda yaşadığı vahşetin hesabını sormaya hazırlanıyor.
Mehmet Zeki Yılmaz, 1994 yılının Şubat ayında polisler tarafından gözaltına alındı. Yılmaz, ertesi gün ‘suç unsuru bulunmadığı’ gerekçesiyle serbest bırakıldı. Ancak gözaltına alındıktan 3 gün sonra görgü tanıklarının anlatımlarına göre, yüzü maskeli 6-7 kişi tarafından zorla bir dolmuşa bindirilerek kaçırıldı. Yılmaz’dan 2 gün boyunca haber alamayan aile, polis merkezi de dâhil olmak üzere çeşitli mercilere başvuruda bulundu. Başvuruları sonuçsuz kalan aile, daha sonra Manis (Dilektaşı) köyü yakınlarında bulunan bir cesedin Mehmet Zeki Yılmaz olduğunu teşhis etti. O dönemin koşullarından kaynaklı korku yaşayan aile, Yılmaz’ın faillerinin bulunması için 2004 yılına kadar davacı olamadı. Aile, daha sonra 2004 yılında Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, faillerin cezalandırılması talebiyle davacı olmak istedi. Savcı talebi ‘eksik evrak’ gerekçesiyle reddetti. Yılmaz ailesi, bu karara karşı bir avukat görevlendirerek, davanın yeniden araştırılmasını istedi. Davanın ‘zamanaşımı’ kapsamında olmadığını öğrenen aile, Mehmet Zeki Yılmaz’ın faillerinin bulunup, cezalandırılması talebiyle yeniden dava açmaya hazırlanıyor.
SAVCI ‘JANDARMADA YOK’ DEDİ, SUBAY CESEDİN YERİNİ SÖYLEDİ
Yaşanan sürece ilişkin ANF’ye konuşan Mehmet Zeki Yılmaz’ın eşi Kubar Yılmaz, eşi kaçırılmadan bir kaç gün önce işlettiği dükkâna polislerin geldiğini belirterek, “Kaçırılmadan bir kaç gün önce dükkânına polislerce baskın yapıldı. Dükkân ve evimizde aramalar yapıldı. Yasadışı bir şey çıkmadı buna rağmen eşim gözaltına alındı. Ertesi gün serbest bırakıldı. Bir kaç gün sonra bakkal dükkânını tekrar açmaya gittiğinde görgü tanıklarının bizlere yıllar sonra anlattıklarına göre yüzleri maskeli 6-7 kişi tarafından zorla bir dolmuşa bindirilerek kaçırılıyor. Mehmet Zeki’den 2gün boyunca haber alamadık. Kaçırılmasının üçüncü gününde bir asker, kaynım Kadir Yılmaz’a kardeşinin Yüksekova Jandarma Taburu’nda olduğunu söyledi. Bunun üzerine dördüncü gün kaynım dönemin Yüksekova Savcısı Emin Erol’a başvurdu. Ancak savcı taburda böyle birisinin olmadığını alaycı bir dille ifade etmiş. Savcılık çıkışında bir subay kaynıma gizlice Manis köyü yakınında bir ceset bulunduğunu cesedin kardeşine ait olabileceğini söylemiş” diye konuştu.
CESEDİ ANCAK PİJAMASI VE ÇORAPLARINDAN TANIYABİLİYOR
Aldıkları haber üzerine cesedin bulunduğu Manis köyüne giden kaynı Kadir Yılmaz’ın kafası ezilmiş parmakları kırılmış ağzı koli bandı ile kapatılmış kardeşine ait cesedi tanınamayacak halde bulduğunu kaydeden Kubar Yılmaz, “Kardeşi eşimi teşhis edemiyor ancak gece yatarken giydiği pijaması ve çoraplarından teşhis edebiliyor. Tanıdıktan sonra da gördüğü vahşete dayanamayıp baygınlık geçiriyor. Yüksekova Devlet Hastanesi morguna getirilen Mehmet Zeki’nin doktorlar işkence ile öldüğünü söyledi. Ancak bu sırada doktorları Savcı Emin Erol azarlayarak, ‘işkence filan yok, bir daha bundan söz etmeyin’ dediğine ben kendim de şahit oldum” dedi.
Olayın üstüne gitmeleri halinde kendilerinin de ‘canının yanacağı’ tehdidinde bulunduklarını ifade eden Kubar Yılmaz, ‘sessiz-sedasız’ gömülmesi karşılığında cenazenin kendilerine teslim edildiğini kaydetti.
KORKTUĞUMUZ İÇİN OLAYIN ÜZERİNE GİDEMEDİK
Eşini kaybettiği dönemde çocuklarının küçük yaşlarda olduğunu, kendisinin bir şey bilmediğini, kayınlarının ise korkutulduklarını bu yüzden olayın üzerine gidemediklerini ifade eden Kubar Yılmaz şöyle devam etti:
“Olaydan kısa süre sonra iki kaynım gözaltına alındılar. İşkence edilerek öldürülen eşim aleyhine örgüt üyesi olduğuna dair ifade vermeye zorlandılar. Bunu kabul etmeyince kayınlarım tutuklandılar. Birisi kırk gün diğeri ise bir yıl tutuklu kaldı. Bırakıldıktan sonra da korktukları için o dönem olayın üzerine gidemediler.”
ZAMANAŞIMI KARARI SAVCININ İHMALİ ÇIKTI
2004 yılına gelindiğinde Yüksekova Cumhuriyet Savcılığına Mehmet Zeki Yılmaz’ın kaçırılarak öldürülmesine ilişkin dava başvurusu yapan aileye, ‘zamanaşımı’ gerekçesiyle davanın reddedildiği bildirildi.
O tarihten sonra 2005 yılında İzmir’e göç eden aile, Yüksekova Savcılığı’nın 2009’da verdiği red kararına karşılık olayı araştırması için avukat görevlendirdi. Olayın zamanaşımı kapsamında olmadığını, Yüksekova Savcısı’nın ‘ihmali’ sonucunda böyle bir karar verilmiş olduğu ortaya çıktı.
Yılmaz ailesi bunun üzerine Mehmet Zeki Yılmaz’ın ölümünden sorumlu olanların bulunarak cezalandırılması talebiyle yeniden dava açmaya hazırlanıyor. Avukat tutan aile, önümüzdeki günlerde failler hakkında dava açacak.
Öte yandan aile, Mehmet Zeki Yılmaz’ın ismini taşıyan bir web sayfası açarak, yakın zamanda başlayacak davaya ‘destek’ amacıyla imza kampanyası başlattı.
Aile, İHD İzmir Şube ve YAK-DER İzmir Şube’ye başvuruda bulunarak, yasal süreçte destek istedi.
Ciwan amade ne – Yeni Özgür Politika
Encamnameya 3’mîn Konferansa Netewî ya Ciwanên Kurd aşkere bû. Ciwanan ji bo çar aliyên Kurdistanê biryarên girîng wergirtin. Hat diyarkirin ku Desteya Bilind a Kurd îradeya siyasî a gelên Rojava ye û pêwîste çar parçeyên Kurdistanê piştgiriyê bidin û rewa bibînin.
3. Konferansa Netewî ya Ciwanên Kurd ku li bajarokê Rimêlan yê Rojavayê Kurdistanê pêk hat bi dawî bû. Di konferansê de derbarê çar perçeyên Kurdistanê û yekîtiya Kurdan de biryarên girîng hatin wergirtin.
3. Konferansa Netewî ya Ciwanên Kurd ku li bajarokê Rimêlan di navbera 26 û 29´ê Adarê de hate lidarxistin bi dawî bû û encamnameya konferansê hate eşkerekirin. Di encamnameya konferansê de hate diyarkirin ku serhildana gelê Kurd ku di 19´ê Tirmehê de li Rojavayê Kurdistanê destpê kir di encama destketiyên kurdan de pêk hatiye. Her weha ciwanan destnîşankirin ku hêzên eskerî yên ne girêdayî Desteya Bilind a Kurd (DBK) rewa nabînin û gotin, “YPG girêdayî DBK ye û hêza rewa ya gelê Kurd e.” Di konferansê de ji bo ciwanên ku koçber bûne jî bang hate kirin ku vegerin Rojava û piştgiriyê bidin xebatên sazkirina xweseriya demokratîk. Ciwanan her weha xwestin ku ji bo bîranîna komkujiya Helepçe û Enfalê, 16´ê Adarê weke ´Roja Qirkirinê ya Navnetewî´ were qebûlkirin.
Ji bo tevahiya Kurdistanê biryar
Di konferansê de li ser gelek mijaran û ji bo çar aliyên Kurdistanê biryar hatin girtin. Hat diyarkirin bo pêkhatina kongreya netewî, parastina destkeftiyên Başûr û Rojavayê Kurdistanê, avakirina sîstema zanîngehan û avakirina hikûmet û parlamentoyê li Rojava têkoşîn bê meşandin û di vê mijarê de li ser partiyên siyasî zext bê kirin. Her wiha li dijî êrîşên Îranê yên li ser ciwanên Kurd û êrîşên li ser jinan jî biryara têkoşînê hate dayîn. Di konferansê de der barê azadiya Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan de jî biryar hatin girtin.
Biryarên konferansê
Di encama guftugoyan de hin ji biryarên ku di konferansê de hatine wergirtin weha ne:
* Divê hemû ciwanên Kurd li ser hêzên siyasî yên Kurdistanê zextan çêbikin da ku kongreya netewî bê lidarxistin.
* Divê destkeftiyên Kurdistana federal û yên Rojavayê Kurdistanê bêne parastin û xwedî lê bê derketin. Hemû hêzên Kurdistanê bêyî ku bikevin nava siyasetên hizbî pêwîst e piştgiriyê bidin Rojavayê Kurdistanê.
* Desteya Pispor a Leşkerî ku YPG jî di nav de cih digire û girêdayî Desteya Bilind a Kurd e, pêwîste çalak bibe.
* Desteya Bilind a Kurd îradeya siyasî a gelên Rojava ye. Pêwîste çar parçeyên Kurdistanê piştgiriyê bidinê û rewa bibînin.
* Pêwîst e bi piştgiriya hemû hêzên Kurdistanê sîstema zanîngehan li Rojavayê Kurdistanê bê avakirin. Ji bo perwerdeya zimanê Kurdî jî bingeha heyî bê xurtkirin.
* Em bang li ciwanên ku ji ber sedemên aborî, ewlekarî û hwd. koçber bûne dikin ku vegerin û di nava şoreşê de cih bigirin.
* Ji bo ku rejîma Baas bê rûxandin em bang li hemû sazî û dezgehên Kurdan dikin ku bi riya ragihandin û aboriyê zextan çêbikin û çalak têbikoşin.
* Daxwaza me ew e ku bi beşdarbûna hemû hêzên siyasî yê Rojavayê Kurdistanê di demeke herî kurt de di bin alekê de hikûmet û parlamento bên avakirin.
* Em wekî ciwanên Kurdistanê hêzên çekdar ên ku di bin sîwana Desteya Pispor a Leşkerî ya Desteya Bilind a Kurd de cih nagirin rewa nabînin. Hewldanên bi vî rengî helwestên dijminane ne û li dijî berjewendiyên gelê Kurd in.
* Em hêzên siyasî yên Kurdan ên ku ax û erdnîgariya Rojavayê Kurdistanê dikin mijara bazarê, şermezar dikin û vê mijarê wekî xala sor ya xwe dibînin.
* Şoreşa 19’ê Tîrmehê ya Rojavayê Kurdistanê nirxekî gelê Kurdistanê ye. Pêwîst e destkeftiyên vê şoreşê ji aliyê hemû ciwanên Kurdistanê ve werin parastin.
* Em wekî ciwanên Kurdistanê bi çi şêwazî dibe bila bibe, ji aliyên hêzên derve ve destwerdana li ser Rojavayê Kurdistanê wekî dagirkirina Kurdistanê dibînin û li hemberî vê têkoşîn dikin.
* Em ji bo azadiya yek ji Rêberan Birêz Abdullah Ocalan û hemû girtiyen zindanan têkoşîn dikin û vê yekê wekî erkekî exlaqî dibînin. Em wekî ciwanên Kurd piştgiriyê didin pêvajoya ku ji aliyê Birêz Abdullah Ocalan ve hatiye destpêkirin.
* Hemû partiyên siyasî pêwîst e ji hêza ciwanan sûd werbigirin û pêwîste ciwan jî di nava partiyan de rola pêşengatiyê bilîzin û bingeha xwe xurt bikin.
* Em wekî ciwanên Kurd, di bin navê ol, mezheb û bîrdoziyên biyanî de arastekirina ciwanan şermezar dikin.
* Em di pêvajoyeke pir hestiyar re derbas dibin, divê ciwanên Kurd di vê pêvajoyê de rola xwe ya pêşeng bilîzin.
* Em li hemberî polîtîkayên rejîma Îslamî ya Îranê hişyarkirina ciwanan weke erkekê dibînin. Li hember kuştin, darvekirin û bêhişkirina ciwanên Rojhilatê Kurdistanê, di warê çandî, siyasî de û ji bo demokratîzekirinê têdikoşin û li ber xwe didin.
* Em wekî ciwanên Kurd ji bo Kurdistaneke demokratîk li hember zîhniyeta pîrsalari (jerontokrasi) û baviksalarî têkoşin dikin.
* Divê ciwanên Kurd ji bo pejirandina destûreke parlamenterî û demokratîk a bi rêya referandûmê li Başûrê Kurdistanê bikevin nava hewldanan.
* Ciwanên Kurd li dijî sîstema modernîteya kapîtalîst û sermayedarî têdikoşin û ji bo pêşxistina çanda Kurdayetî, civakeke exlaqî û polîtîk kar û xebat dikin, her wiha modernîteya demokratîk pêş dixin.
* Pêwîst e bi tu şêweyî şerê navxweyî neyê dûbarekirin, hemû alî şerê birakujiyê şermezar bikin û li hemberî vê yekê rawestin.
* Li hemberî qirkirina jinên ciwan û êrîşên wekî, “recim, darvekirin, fuhuş, berdêl, duzewac, di temenê biçûk de zewicandin û sîxe li Îranê yên li hemberî hemû jinan, wê têkoşîn bê dayîn û ji bo azadiya jinê têkoşîn bê kirin.
* Em wekî ciwanên Kurd komkujiya Parîsê şermezar dikin. Hersê hevalên jin (Sakîne Cansiz, Fîdan Dogan û Leyla Şaylemez) û jinên Kurd ên wekî Leyla Qasim wekî pêşengên jinan dibînin. Dewleta Feransayê heta bûyer bê zelalkirin em wekî berpirsyar dibînin.
* Banga me ji bo hemû hêzên navnetewî ewe ku kîmyabaran û enfal wekî “Roja qirkirinê ya cîhanê were naskirin û 16’ê Adarê jî wekî “Roja jenosida navnetewî bê pejirandin.
* Em wekî ciwanên Kurd ji bo ku navçeyên ji Başurê Kurdistanê hatine veqetandin bi ser Kurdistanê ve bê girêdan û madeya 140’an a Destûra Bingehîn a Iraqê were pratîzekirin, têkoşîn dikin.
* Em ji vê konferansê cudatir, pêkanîna konferanseke din a bi navê sêyemîn konferansa ciwanan bi tu awayî rewa nabînin û hewldanên bi vî rengî şermezar dikin.
* Em her cure êrîşên weke êrîşa li Şengalê ya di 15’ê Tîrmeha sala 2007’an de pêk hatiye û êrîşên li ser kêmnetewên wekî Êzîdî, Elewî û Asûrî şermezar dikin.
* Ger ku di nava salekê konfederasyona ciwanan pêk neyê, em biryar digirin ku 4’emîn Konferansa Netewî ya Ciwanên Kurd li Ranyayê were lidarxistin.
Ayrıntı mı?.. – Yeni Özgür Politika
Türk devletinin yazılı akitlerine bile bağlı kalmadığını dönemsel kabullerini de feraha kavuştuğunda rafa kaldırdığını en çok Kürtler bilir. İki tarafın da referans gösterdiği 1924 öncesinin bütün sözlü ve yazılı metinlerinin üzerinde bir asra yakındır zulümle tepiniliyor.
Yeni iktidarın, meşruiyeti yasal/yazılı bir sözleşmeye bağlamaktan ısrarla kaçınmasının hikmeti nedir? Bu teknik ayrıntı karşısında bile “Öcalan terk etme mesajını çok net verdi. Anlamıyorlarsa Öcalan onlara bir şey daha söyleyecektir. Çekilmede yasal düzenleme yok. Tek ve son karar bu” denilerek kestirip atmanın ve bu gücü, Öcalan üzerinden devşirmeye kalkışmanın, alaturka kurnazlık ve hilenin ilk etapta fırlamasıdır.
Tekrarlar trajedyası
Yakın tarih hafızamızı tekrar yoklayalım.
Dönemin Cmuhurbaşkanı Turgut Özal’ın girişimlerini hayatıyla ödeten Türk devleti, Güreş-Çiller liderliğinde 1925-1939 aralığının bütün mirasını güncelleyip zenginleştirerek kustu. Karadayı-Kıvrıkoğlu, benzer hedefe farklı yöntem ve bileşenlerle gitmeyi denediler. Milli Görüş’ün lideri Necmettin Erbakan’ın ılımlı çözüm arayışları sekteye uğradı. Ecevit’in liderliğini yaptığı koalisyonun kaotik aralığının ardından gelen AKP, devletin 1997’deki konseptini esas alarak zenginleştirdi. PKK, 2005’te yeniden silahlara sarılınca 2006’da Ahmet Türk ve Avrupa ile görüşmeler yeniden başladı. Öcalan’ın 2009’dan itibaren ‘devlet heyeti ile’ tabir ederek sürdürdüğü görüşmeler, 2006 girişiminin sonuçları üzerinden gelişti. 2010’un sonlarında ciddi bir şekilde tıkandı.
Bir paragrafa sığdırdığımız bu tarih aralığında 10 binlerce insan toprağa düştü, binlerce insan kaybedildi, binlerce yerleşim yeri yok edildi, milyonlarca insan göçertildi, hapishaneler taştı…
Öcalan, Ocak 2011’de görüşmelerini anlatırken devletin Kürt sorununa yaklaşımda köklü değişimler yaşandığını söyleyerek, değişime gidenin ontolojik devlet olduğunun altını çiziyordu. “Benim üzerimden sürecin yürütülmesinin daha pratik ve hızlı sonuç alıcı olduğu kanaatindeler” yargısının kamuoyuyla da paylaşılmasını istiyordu. Görüşmelerde pratik öneriler aşamasına gelindiğini aktaran Öcalan, devlet heyetinin pratik önerilerini makul-olumlu bulduğunu, tartışıp döneceklerini söylüyordu. Üstelik devlet heyeti, 156 sayfalık Yol Haritası’nda işlediği ilkesel çerçeveyi de olumlu karşılamıştı.
15 Ağustos 2009 tarihli Yol Haritası’nın üç basamaktan oluşan pratik adımları, tamamen şeffaf ve karşılık yükümlülük öngörüyordu.
06 Temmuz 2011’deki görüşmelerde hem devlete hem de Kürt tarafına sunduğu protokollerin varılan bir mutabakat metni olduğunu açıklıyordu. “Protokoller önümüzdeki süreçte atılacak somut ve pratik adımlara ilişkin devletle mütabakata vardığımız
uzlaşma metinleridir” diyen Öcalan, iki konseyin (Barış Konseyi ile Anayasa Konseyi) oluşturulmasına-kurulmasına ilişkin anlaştıklarını deklare ediyordu. BDP ve Blok milletvekillerinin Meclis’te yemin etmemesinin doğurduğu krizin “mutlaka yazılı bir mutabakat”la çözülmesini salık veriyordu.
Öcalan, yaptığı görüşmeleri ne kadar önemsediğini anlatırken heyete güvenini de ekliyordu: “Burada benim oyalanmaya çalışıldığıma, heyetin ciddiyetsiz yaklaştığına inanmıyorum. Heyetin böyle bir yaklaşımı olmadığı gibi ben de çocuk değilim, kandırılayım.”
Bu kez farklı mı?
Bilindiği gibi bütün bu trafik, 12 Haziran seçimlerinin ardından soğutuldu, durduruldu. “Umarım AKP de bizi yanlış anlamaz” diye şerh düşen Öcalan’ın felaket olarak nitelendirdiği dönem, 12 Haziran seçimlerinin verdiği güven patlamasıyla başladı.
Bedeli iki taraf için de ağır olan sonuçların ardından yeniden görüşmeler başladı.
Arkalarında uzun bir görüşme ve çatışma ikilemi bırakan tarafların her restinin, sapmasının, hilesinin faturasının ağırlığı ortada. Öcalan, daha Kürt tarafının önerilerini almadan bile 2. BDP heyeti ile yaptığı görüşmenin Milliyet’te yayınlanan tutanaklarında “Devlete güvenmeyin” şerhini tekrar ettikten sonra “Çekilmeden çekilmeye fark var. Tek taraflı bir çekilme olmayacak. Çekilme parlamento kararı ile olacak. Başbakanın dediği ‘Çekilsinler onlara karışmayız’ demesiyle olmaz. TBMM onaylayacak, çekilme komisyonla olacak. Ne PKK’nin sandığı, ne AKP’nin sandığı gibi bir çekilme olur. Hakikat komisyonu da kurulacak. Akil adamlar denetiminde olacak. Çekilme o zaman olacak. Köylere geri dönüş olacak. Bunları yapmazlarsa geri çekilme olmaz” diyor.
BDP heyetlerinin görüşme trafiğinden ve kamuoyuna açık bilgilerden anlaşılan Öcalan’ın BDP, KCK ve Avrupa yapılanmasının cevabi mektuplarının yanı sıra Türk devletinin de cevabını dikkate alarak bir programı ortaklaştıracağı yönündeydi. Amed Newrozu’nda açıklanan manifesto, Türk Hükümeti’nin engeline takılmadığına göre herkesin ne yapacağı da bellidir. Ancak ne sıradan Kürt bireyi ne de Kürt hareketinin en tepesinin Türk Hükümeti’nin ne yapacağına dair elinde net ve somut bir belge yok.
Kim ayak sürüyor?
2009’da başlayan görüşmeler 2006’nın devamı, yeni görüşmeler de 2009’un devamıysa mutabakatın ana hatlarında da ciddi değişiklik yok. Belki sıralama, öncelikler, isimlendirmeler gibi toplum psikoloji hesaba katılarak tashih edilen noktalar vardır. Amed Newrozu’nda sunulan metinden anlaşıldığı kadarıyla temel parametreler ve ana omurgadan bir sapma yok. Buna rağmen Türk tarafı, bütün kanatlarıyla kilitlenmiş durumda. MHP ve CHP, iktidarın elini Kürt tarafına karşı güçlendirirken TSK, yasal yükümlülüğünü hatırlatıyor. ‘Türk hassasiyeti’ heyulasına türlü çıkınlarla destek atılıyor. Meclis Başkanı, “Meclis’i karıştırmayın” derken Başbakan, yetkinin kendilerinde olduğunu, tek karar mercii olduğunu söylüyor. Başbakan’ın başdanışmanı, Meclis’in devreye girmesiyle PKK’ye meşruiyet kazandırılmaya çalışılmak istendiğini, buna müsaade etmeyeceklerini çalınca bütün iktidar korosu da eşlik ediyor.
Kanlı tarihin gereği
Kürtler, yasal güvenceler, yazılı sözleşmeler ve açık işleyişler istemekte kanlı tarihlerinin gereği haklılar. Öcalan’ın BDP heyeti ile yaptığı görüşmeleri bile “yok hükmündedir” keskinliğinde reddeden anlayışın, dönüp dolaşıp eski bir oyunu devreye sokmasının kıymeti harbiyesi yok. Daha düne kadar küçümsediği, hakir gördüğü, türlü sıfatlar yakıştırdığı Öcalan’ı yücelterek, geri kalan bütün Kürt aktörleri aşağılayarak varılacak huzurlu bir menzil yok. Türk tarafı, Öcalan’ın Tanrı, bütün Kürtlerin de koşulsuz biat eden kullar olmadığını idrak etmekten yoksun değildir. Klasik bir entegre strateji hilesiyle yol alınmaz. Gönderdiği mektuba taslak deyip “üzerinde cesurca tartışın, öneri ve eleştirilerinizi gönderin ona göre revize edeyim” diyen Öcalan ile Kürtler arasındaki bağın sembolik önemi yadsınıyor. Kürtler, Türk tarafının lanetlediği Öcalan şahsında kendi tarihini, kaderini, çaresizliğini ve çaresini görüyor. Öcalan’ı söylediklerinden bağımsız olarak tarihsel travmasının tersyüz edileceğinin umudu olarak mitleştiriyor. İdam edilen isyan liderlerinin sonuncusunu kurtarmanın ebedi şerefini edinme gayesiyle sahipleniyor. Kürtler, toprağa verdiği onbinlerce evladının aziz hatırasına halel getirmeden bu zorlu koridoru bütünlük ve hasarsız geçmek istiyor. Kürt tarafının bu psikolojiyi yönetmek gibi bir sorumluluğu var, dolayısıyla tek bir yanlış adım atma lüksü yoktur. Kürtlerin araçları değişebilir ama menzilleri bakidir.
SÜRECİN ANAHTARI TEMİNAT – Özgür Gündem
Hükümet yetkililerinin geri çekilme konusunda hukuki güvence vermeye yanaşmaması tepki çekiyor. 1999’daki Barış Grubu’nda yer alan Tunç ve Fırat, ‘Geri çekilme için Meclis devreye girmeli. Bu kadar önemli ve hayati sorun sözle çözülemez. Hukuksal ve siyasal zemin gerekir’ dedi
‘GİZLİCE’ ÇÖZÜM OLMAZ
Hükümet, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla gündeme gelen geri çekilme konusunda teminat ve hukuki güvence yerine sözle yetiniyor. Tarihi bir sorunu “gizlice çözme arayışı na tepki var. 1999’da geri çekilmeye tanık olan Mehmet Şirin Tunç ve Seydi Fırat, teminat vurgusu yaptı.
SÖZ DEĞİL HUKUKSAL ZEMİN
Tunç, “Meclis’te karar alınarak denetim altına alınması gerekir. Meclis tarafından teminat verilmeli vurgusu yaparken, Fırat, 1999’daki geri çekilmenin ağır bir hasar bıraktığını kaydederek, “Bu konu hayati bir konu. Sözlerle çözülecek bir sorun değil. Hukuksal ve siyasal zemin lazım dedi.
Teminat sözle değil yasayla
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile birlikte KCK’nin ateşkes ilan etmesi, yine HPG güçlerinin sınır dışına çekilmesinin şart ve koşullarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. 1999’da geri çekilme sürecine tanık olan ve Barış Grubu’nda yer alarak Türkiye’ye gelen Mehmet Şirin Tunç ve DTK Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat tartışmalara ve olması gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.
‘Teminat verilmeli’
Barış Grubu üyesi Mehmet Şirin Tunç, 1999 geri çekilme süreci ile bugünkü süreç arasında büyük bir fark olduğunu söyledi. Gelinen süreçte atılacak adımların özellikle resmi düzeyde olması gerektiğini dile getiren Tunç, “Sayın Öcalan bu konuda ipuçları vermiştir. Bu süreçte geri çekilecek olan gerillalardan herhangi bir gerillanın burnu bile kanamadan sürecin sonuca ulaşması lazım. Özellikle resmi düzeyde Meclis’te böyle bir karar alınarak denetim altına alınması gerekir. Yine Türkiye’deki bazı mevcut şahsiyetlerin şahitliklerinde geri çekilme olur. Bu da kesinlikle resmi düzeyde olması ve Meclis tarafından bir teminatın verilmesi halinde sağlanabilir dedi. Sürecin başarıya ulaşması için yapılacak çıkış ile tarihsel bir adım atılacağına inandığını ifade eden Tunç, “Şimdiye kadar yaşanan tüm olumsuz gelişmeler bu süreç ile beraber önemli oranda giderilebilir. Sürecin işlemesi için atılacak adımların karşılıklı olması gerekir diye konuştu.
‘99 büyük acılara yol açtı’
1999 yılında PKK’nin geri çekilme sürecine tanıklık eden ve o dönemde Kürt sorunun çözümü için iyi niyet adımı olarak Türkiye’ye gelen, şimdi de DTK Daimi Meclis Üyesi olarak mücadelesini sürdüren Seydi Fırat, 1999 geri çekilme süreci ile şimdiki geri çekilme sürecini karşılaştırmanın doğru olmadığına dikkat çekerek, Fırat, 1999’daki geri çekilmenin PKK’de ağır bir hasar bıraktığını, ciddi travmaların yanında çok büyük acılara da yol açtığını söyledi. Fırat, “1999 sürecinde devlet Kürt hareketinin tasfiyesinde kendi geleceğini görüyordu. O yüzden gerillaya yönelik insan ve insaf sınırlarını aşan bir saldırı gerçekleştirdi. Bu nedenle devlet Kürt sorunun demokratik barışçıl çözümüne yönelik yol haritasını ortaya koymalıdır dedi.
‘Yasal düzenleme olmalıdır’
Geri çekilmenin yasal düzenleme ile olması gerektiğini kaydeden Fırat, “Devletin açıkça samimi, ahlaklı ve demokratik çözümü esas alan bir yaklaşım içerisinde olması gerekiyor. Bu konuda kendisine güvenmeli ve açık bir şekilde yapacaklarını ortaya koymalı. Bu konu öyle kaş ve göz arasında kaçırılması gereken bir konu değil. Bu konu hayati bir konu ve sorunun çözümünün ana başlangıcıdır. Bu konuda Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan bir yaklaşım gösterdi ve yönelimini ortaya koydu. Bunun sağlıklı ve sağlam yürüyebilmesi için devletin de çözümden yana bir adım atması şart. Bu kadar önemli ve büyük bir sorun sözlerle çözülecek bir sorun değil. Bunun için hukuksal ve siyasal zemin lazım şeklinde konuştu.
KCK şu açıklamayı yapmıştı
Geri çekilme sürecine ilişkin önceki gün konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi için gereken hazırlıkları başlattıklarını, ama geri çekilme için devletin atması gereken adımlar olduğunu söyleyerek, “Nasıl bir karar istiyoruz. Hem güvenlik için, güçlerin güvenliği için, hem bir yerde güvence için, hem de sağlıklı bir geri çekilişin olması için Meclis şöyle bir karar alabilir. ‘Kürt sorununun barışçıl çözümü için PKK’nin silahlı güçlerinin sınır dışına çıkması ve bunun için bir komisyonun bu süreci gözetlemesií için karar alabilir demişti.
ÖCALAN’DAN KIZILDERE SELAMI – Özgür Gündem
Öcalan, kapitalist moderniteye karşı özgürlük savaşı veren bütün devrimci önderleri selamladı
PKK Lideri Abdullah Öcalan, 18 Mart’ta kendisi ile görüşen BDP heyetinden İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder aracılığı ile Kızıldere Katliamı’nın yıldönümüne ilişkin mesaj gönderdi. Öcalan mesajında, “Olgunlaştırmaya çalıştığımız Anadolu barışını bu uğurda mücadele ederken hayatını kaybeden başta Mahir’ler ve Deniz’ler olmak üzere bütün devrimcilerin anısına ithaf ediyoruz. Bu duygularla Kızıldere devrimci şehitlerini saygıyla anıyorum dedi.
Katliamın 41. yılı Kızıldere unutulmayacak
Tokat’ın Niksar ilçesinde 30 Mart 1972’de gerçekleştirilen ve THKP/C kurucusu Mahir Çayan ile 9 arkadaşının katledildiği Kızıldere Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti. Katliamın failleri halen gizli tutulurken, Kızıldere’de katledilen Çayan ve arkadaşları bugün çeşitli etkinliklerle anılacak. Katliamda Mahir Çayan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin devlet görevlileri tarafından katledilirken, yaralı olarak ele geçirilen Saffet Alp de tek kurşunla katledildi. Ertuğrul Kürkçü de çıkan çatışmadan yaralanarak sağ kurtulan tek kişi olurken, Kenan Evren yıllar sonra yayınlanan hatıralarında Kızıldere operasyonunun Özel Harp Dairesi tarafından yapıldığını yazdı.
Öcalan: Barışı onlara ithaf ediyoruz
PKK Lideri Abdullah Öcalan, 18 Mart’ta kendisi ile görüşen BDP heyetinden İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder aracılığı ile Kızıldere Katliamı’nın yıldönümüne ilişkin mesaj gönderdi. Öcalan mesajında, “Değerli arkadaşlar, saygıdeğer yoldaşlar Kızıldere’nin üstünden geçen yıllar ne Anadolu coğrafyasında hakça, eşit yaşam sürmek isteyen halk çocuklarının, ne de tüm dünyanın her bir karışı kadar eski olan özgürlük ve eşitlik mücadelesine canını adamış diğer evlatlarının izini silmedi. Buradan geçmişe bakmanın en hazin yanı en devrimci, en güçlü, en arzulu olan yoldaşlarımızın aramızda olmayışıdır. Anadolu coğrafyasında kardeşlik ve barış adına sözünü söylemiş, bambaşka coğrafyalara gidip özgürlük ve eşitlik için, barış içinde onurlu yaşam için savaşanlar, onlarca değil yüzlerce yıllık bir özgürlük arzusunun sesi oldular. Sesleriyle, sözleriyle, yazılarıyla, eylemleriyle ortaya koydukları anlayış kapitalist modernite karşısında hem öncü niteliği taşıdı, hem de oluşturdukları devrimci dil toplumun tüm direnen parçalarında ortak bir duygu haline geldi dedi.
“Hepimiz biliyoruz ki modernitenin üç atlısı, kapitalizm, ulus devlet ve endüstriyalizm, Anadolu ve Mezopotamya tarihinin etnik, mezhepsel ve milli kırımlarının sebebiydi diye belirten Öcalan şunları kaydetti: “Kızıldere’de ölenler, kırımların, açlığın ve eşitsizliğin fikriyatına ve sistemine, kapitalist moderniteye karşı reddedişin öncüsü oldular. Onlar geçmişte de söylediğim üzere halkların bahçesi olan Ortadoğu’yu halkların mezarlığı haline dönüştürmeye çalışanlara verilecek en güzel cevabı canlarını ortaya koyarak verdiler. Ben Ortadoğu’nun tüm halkları için aynı samimiyet ve arzuyla yaşayan, ölen ve ömrü her daim kapitalist modernitenin iktidar ve sömürüsüne karşı durmak için mücadeleyle geçenlerin uğruna mücadele ettiği düşünceye sahip çıkıyor, kapitalizmin kırımcı, kıyımcı, halkların düşmanlığı ve bölgemizin mezarlaştırılması üstüne kurduğu politikalarına inat toplumsal barış ve eşitliği savunuyorum.
Öcalan mesajında devamla şu vurguları yaptı: “Kapitalist modernite, ulus devlet ve onun karanlık geçmişine karşı, Ortadoğu coğrafyasının alnı ak insanlarının Kızıldere’de devrettikleri bayrağı, tekçi ulus devletçiliğin soykırımcı pratiğine ve burjuva mantığına karşı inançla taşıyanları selamlıyorum. Hakim tekçi ulus anlayışı haricindeki ulusların yokluğu üstüne kurgulanan ve Kürdistan ile Anadolu halklarının esirliğini esas alanların devrinin sonuna geliyoruz. Olgunlaştırmaya çalıştığımız bu Anadolu barışını bu uğurda mücadele ederken hayatını kaybeden başta Mahir’ler ve Deniz’ler olmak üzere bütün devrimcilerin anısına ithaf ediyoruz. Halkların düşmanlığı üstüne kurulu bu düzene karşı duran tüm devrim şehitlerini, mezarlarının yeri bile bulunamayan çocuklarının hatırası ile yaşayan tüm insanları, sömürge mekanizmalarına mahkum olmayı reddeden tüm devrimci kadınları selamlıyorum. Bölge halklarının ortak yazgısı olan kıyımcı ve kırımcı kapitalist moderniteye karşı alacağımız zafer ve ardından gelecek kardeşçe yaşam için herkesi bu onurlu barış, halkların kardeşliği, eşitliği ve demokratik özgürlüğü yürüyüşüne davet ediyorum. Bu duygularla Kızıldere devrimci şehitlerini saygıyla anıyorum.
Di Nimêjên Înê de banga Amarayê – Azadiya Welat
Li Milazgir, Wan, Colemêrg, Manîsa, Sêrt, Êlih, Farqîn, Bismil, Amed, Qoser, Nisêbîn, Cizîr, Sîlopî û Hezexê bi hezaran welatiyan nimêjên înê kir. Welatiyên 3 sal in nimêjên înê dikin di nimêjan de bi kurdî weaz dan. Di nimêjan de piştgirî dan pêvajoya Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan daye destpêkirin û banga tevlibûna Amarayê hat kirin
Li Amedê li Sûka Binerde ya Selahattîn Eyyubî ya li Qada Deriyê Çiyê, li Farqînê li Mala Şînê ya Navendê, li Sêrtê li qada bi ser avahiya BDP’ê, li Şirnexê li konê li ber avahiya BDP’ê hat vedan, li Sîlopî li qada vala ya li ber avahiya BDP’ê ya Sîlopiyê, li Cizîrê li Mala Şînê ya Gel a Şaredariyê ya li taxa Cudî, li Hezexê li Parqa Aştiyê, li Êlihê li baxçeyê çayê yê Şaredariyê, li Nisêbînê li baxçeyê Navenda Çandê ya Mîtannî, li Qoserê li Mala Gel a Şeyh Davut Yalçinkaya,li Wanê li înşata Otoparqa Şaredariya Wanê, li Colemêrgê li otoparqa li ber avahiya BDP’ê ya Colemêrgê û li Milazgirê li avahiya BDP’ê bi hezaran welatiyan nimêjên înê kirin.
Di nimêjan de melayan bi kurdî weaz dan. Roj bi roj her ku diçe eleqeya ji bo nimêjên înê jî zêde dibe û li gelek qadan cihê ku welatî lê nimêjê bikin teng ma. Melayan di weazên xwe de diyar kirin ku ew piştgiriyê didin pêvajoya ji aliyê Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan de hat destpêkirin. Meleyan diyar kirin ku divê hemû kes tevli pîrozbahiya 4’ê Nîsanê roja rojûna Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan a li Amarayê pêk tê bibin. Piştî weazan bi hezaran welatiyan nimêja înê kir.
Fermandar Egîd li seranserê rojavayê Kurdistanê hat bibîranîn – Azadiya Welat
Bi boneya “Hefteya Lehengiyê li bajarên Qamişlo, Tirbesipiyê, Amudê, Efrîn û Hesekê yên rojavayê Kurdistanê fermandarê pêşeng ê gerîlayên Kurdistanê Mahsum Korkmaz (Egîd) û gerîlayên di têkoşîna azadiyê de jiyana xwe ji dest dan hatin bibîranîn
AMUDÊ: Merasîma li Amudê li Navenda Çand û Hunerê ya Hurî bi beşdariya bi sedan kesî hat lidarxistin. Endama TEV-DEM Zelal Ciger axivî û diyar kir ku Mahsum Korkmaz (Egîd) û Yekta Herekol ji bo jiyaneke azad canê xwe feda kirine û bi vî rengî bûne rêberên riya azadiyê. Zelal Ciger her wiha li ser jiyana Egîd rawestiya.
Hunermend Elî Mensur jî li ser jiyana Yekta Herekol axivî. Piştî axaftinan li ser jiyana Yekta Herekol sînevîzyonek hat pêşkêşkirin. Piştre jî şanoyek Herekol hat pêşandan.
Merasîm bi lîstika şanoyê ya Koma Şanoyê ya bi navê Yekta, bidawî bû.
CINDÊRIS: Li navçeya Cindêris a Efrînê ji aliyê TEV-DEM’ê ve li avahiya Navenda Çand û Hunerê civînek hat lidarxistin. Di civînê de li ser jiyana Mahsum Korkmaz sînevîzyonek hat pêşandan. Piştre Endamê TEV-DEM Evdilezîz Mîrza li ser jiyana Korkmaz axaftinek kir. Piştî civînê Koma Berçem stranên li ser Korkmaz hatine çêkirin gotin.
HESEKÊ: Li bajarê Hesekê jî 8 gerîlayên ku di dîrokên cuda de jiyana xwe ji dest dane û ji bajarê Hesekê ne hatin bibîranîn. Di merasîma ku li Meydana Şehîdan a Taxa Miftî bi beşdariya gelek kesan hat lidarxistin de her wiha Mahsum Korkmaz (Egîd) jî hat bibîranîn. Di merasîma ku bi rêzgirtinê destpê kir de Endamê Saziya Malbatên Şehîdan Ehmed Sadun axaftinek kir. Sadun, li ser rola Mahsum Korkmaz a di hişyarkirina gelê kurd de rawestiya û hemû gerîlayên jiyana xwe ji dest dane bibîr anîn.
Di merasîmê de li ser navê PYD û Yekîtiya Star jî axaftin hatin kirin û cangoriyên azadiyê hatin bibîranîn.
Di merasîmê de belgeyên sicîlê yên 8 gerîlayên jiyana xwe ji dest dane, li malbatên wan hatin belavkirin. Di dema belavkirina belgeyan de girseyê jî dirûşmeyên azadiyê qêriyan.
TIRBESPIYÊ: Fermandarê efsanewî yê Hêzên Rizgariya Kurdistanê (HRK) Mahsum Korkmaz (Egîd) û şanoger Yekta Herekol yê ji bo şermezarkirina komploya navnetewî ya li dijî Rêberê Gelê Kurd Abdulah Ocalan di 27’ê Adara 2004’an de agir berdabû bedena xwe bi beşdariya sedan kesî hatin bibîranîn.
Civînê bi deqeyeke rêzgirtinê destpê kir. Piştre endamê Saziya Malbatên Şehîdan Ridwan Hec Hesen axivî. Hesen, da zanîn ku ‘’Şehîdan’’ bi xwîna xwe ala azadiyê hildane jor û got: ‘’Berxwedana Egîd wê riya me ronî bike.’’
Endamê Tevgera Civaka Demokratîk (TEV-DEM) Îskender Dêrikî jî axifî. Îskender diyar kir ku meha adarê meheke pîroze û got: ‘’Heval Egîd di sala 1977’an de tevli tevgera azadiyê bû,bi xebatên xwe yên ji bo azadiya Kurdistanê bû fermandarek efsanewî.’’
Her wiha Dêrikî Şanoger Yekta yê ji bo şermezarkirina komploya navnetewî ya li dijî Rêberê Gelê Kurd Abdulah Ocalan di 27’ê Adara 2004’an de agir berda bedena xwe jî bi bîr anî û dazanîn ku Yekta demên dirêj li bajarê Dêrsimê yê bakurê Kurdistanê xebat meşandibû.
QAMIŞLO: Li bajarê Qamişlo jî Saziya Çand û Hunerê li Navenda Mihemed Şêxo, bi munasebeta roja şanoyê û biranîna Şanoger Yekta Herekol ku di 27’ê Adara 2004’an de bi armanca şermezarkirina komploya li dijî Rêberê Gelê Kurd Abdulah Ocalan, li Helebê agir berda bedena xwe şeva şanoyê lidarxist.
Di Şeva şanoyê de sînevîzyon li ser jiyana Şanoger Yekta hat pêşkêşkirin, piştî sînevîzyonê 3 şanoyên komên Botan, Hêvî û Viyan hatin pêşkêşkirin.
Bilançoya komkujiya Şêxmeqsud giran dibe: 10 mirî 60 birîndar – hawarnews
Hejmara kesên di topbaran duh ya li hemberî Taxa Şexmeqsûd de jiyana xwe ji dest dane derket 10’an. Hate hînbûn ku hejmara birîndaran jî 60 e.
Duh di saetên sere sibehê de çekdarên Artêşa Azad êrîşî herêmên di navbera taxên Şêxmeqsûd û Bistan Başa kirin. Piştî ketina komên çekdar di navebera çekdaran û alîgirên rejîma Baasê de pevçûn rû da. Di dema pevçûnê de hêzên rêjîma Bassê Taxa Şêxmeqsûd topbaran kir. Di encama topbaranê de 2 ji wan zarok 5 welatiyan jiyana xwe ji dset dabûn dan û hatibû gotin ku 20 kes jî birîndar bûne. Lê gorî agahiyên dawiyê hejmara welatiyên ku di topbaranê de birîndar bûne 60 e.
Li aliyê din ji welatiyên birîndar kesên bi navê Mihemd Şoşan yê li Taxa Qasî ya Helebê rudinişt, lê ji ber şer koçî Şêxmeqsûd kiribû, Mihemde Emîn (44) ê ji gundê Til Telefe, zarokên bi navê Alai Bekir (4) û Xedîca Welîd (salek û nîv) û Ehmed Habûn (32) ê ji Eyn Cara duh di satên êvarê de jiyana xwe jidest dan.
Bi vî awayî hejmara welatiyên di encama topbaranê de jiyana xwe ji dest dan derket 10’an.
Welatiyên birîndar jî aliyê Yekîneyên Parastina Gel (YPG) ve birin Nexweşxaneya Afirîn a bajarê Efrîn. Li gorî çavkaniyên nexweşxaneyê, rewşa hin birîndaran giran e.
‘Devlet analarımızın gözyaşı olmaktan vazgeçsin’ – Etkin Haber Ajansı
Cumartesi Anneleri, 418. haftasında kayıplarının akıbetini sordu. “Adalet duvarına çarpmak istemiyoruz” diyen kayıp yakınları, acılarının dindirilmesini, kayıpların ve kaybedenlerin bulunmasını istedi.
Galatasaray Meydanı’nda 418. kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen gazeteci Nazım Babaoğlu’nun akıbetini sordu. Kayıp yakınları, “Türkiye devleti annelerimizin gözyaşı olmaktan vazgeçsin” dedi.
Galatasaray Meydanı’nda 418. defa oturma eylemi yapan kayıp yakınları, kayıpların fotoğraflarını taşıdı, karanfiller taşıdı. Cumartesi Meydanı’nda oturma eylemi yapan kayıp yakınlarından ilk olarak, kayıp Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız konuştu. Meclis’te kabul edilen Uludere Raporu’na tepki gösteren Hanife Yıldız, “Sanki orada köylüleri UFO’lar bombalamış da bir tek suçlu bulunamadı” dedi. Yıldız, “Dönüp dolaşıp gene bizleri suçlayacaklar” diye konuştu, ardından oğlunun adıyla kaleme aldığı mektubu okudu.
‘HEP YALAN DUVARIYLA KARŞILAŞTIK’
Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak da, “Adalet karşısında hep yalan duvarıyla karşılaştık. Artık yalanlarla yaşamak istemiyoruz. Madem yeni bir süreç yaşanıyor diyorlar, ilk önce bizlerin acılarını dindirsinler” şeklinde konuştu.
Nazım Babağolu’nun kaybedilmesinden önce yine Urfa’da kaybedilen Hüseyin Taşyayla’nın oğlu Şerif Taşyayla da, “Tüm dünya burada her hafta oturduğumuzu biliyor. Ama Türkiye bilmiyor, hükümet bilmiyor, yetkililer bilmiyor” dedi. Taşyayla, babasının kaybedildiği dönemde ölüm timlerinin bölgede cirit attığını hatırlattı, “Babamın eve geldiği her akşam büyük mutluluk yaşardık. Ama o artık yok. Düşmanlığın böylesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bizler kayıplarımızı, kemiklerimizi istiyoruz” diye konuştu.
‘DEVLET AH’IMIZLA HESAPLAŞMALI’
Nazım Babağolu kaybedildiğinde Urfa’da çalıştığını söyleyen Gündem Gazetesi editörlerinden Bayram Balcı, tanıklığını anlattı. “1990’lı yıllar, Kürdistan’da devlet örgütlerinin sınırsız terör estirdiği yıllardı. Urfa’da devletin ölüm listesinde 22 kişi vardı ve bunlardan sadece 1 kişi sağ kurtulabildi” diyen Balcı, “Nazım, geleceği olan bir gazeteciydi. Araştırıyordu, sorguluyordu. Özellikle Ortadoğu konusu ile yakından ilgiliydi. Kaçırıldığında Sedat Bucak’ın evine götürüldü. Ona sadece, ‘Urfa’da Özgür Gündem gazetesini kimler okuyor?’ diye sordular. Bu kadar gözleri dönmüştü” şeklinde konuştu. Tanıklığını anlatırken gözleri dolan Balcı, “Devlet gerçekten helalleşmek istiyorsa, bizlerin ah’larıyla da hesaplaşmak zorundadır. Türkiye devleti, analarımızın gözyaşı olmaktan vazgeçsin” diye konuştu.
Nazım Babaoğlu’nun annesi Makbule Babaoğlu da, ses kaydıyla kayıp yakınlarına seslendi. Anne Babaoğlu, oğlunun katillerinin bulunmasını, hükümetin elindeki yetkileri kullanmasını istedi, “Artık barış gelsin, biz analar barış istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘BUCAK AŞİRETİNİN EVİNDE KAYBEDİLDİ’
418. oturma eyleminde kayıp yakınları adına basın açıklamasını Semra Çelebi yaptı. “Basın iktidarlara karşı değil, halka karşı sorumludur” diyen Çelebi, “Yakılan köyler, devletin yurttaşlarını öldürmek için kurduğu çeteler, ölüm kuyuları, toplu mezarlar, işkencede ölenler, infaz edilenler, gözaltına alınarak kaybedilenler büyük medya için haber değeri taşımadı. Ana akım medya halka karşı değil, iktidarlara karşı sorumlu davrandı” dedi.
Gerçeği yazan gazetecilerin ise hedef gösterildiğini ifade eden Çelebi, 19 yaşındayken gözaltına alınarak kaybedilen Nazım Babaoğlu’nun da bunlardan biri olduğunu anlattı.
12 Mart 1994 tarihinde Siverek’te bir haber için gittiğinde gözaltına alınan Gündem Gazetesi muhabiri Nazım Babaoğlu’nun dönemin DYP Urfa Milletvekili Sedat Bucak’a bağlı aşiret evine götürülerek kaybedildiğini anlatan Çelebi, o tarihten beri kendisinden haber alınamadığını belirtti. Tüm hukuki girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlatan Çelebi, AKP hükümetleri döneminde de bir ilerleme sağlanamadığını ve engellemelerle karşılaşıldığını, konu ile ilgili yapılan haber ve kitapların soruşturmalara uğradığını aktardı.
“Meclis’teki gazetecilere sesleniyoruz, meslektaşınız Nazım Babaoğlu için ne zaman harekete geçeceksiniz?” diye soran Çelebi, Sedat Bucak, dönemin Urfa valisi ve üç dönemdir AKP Tekirdağ Milletvekilliği yapan Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Mehmet Ağar, Doğan Güreş, Tansun Çiller, Murat Karayalçın, Süleyman Demirel gibi dönemin yetkililerinin suçlu olduğunu söyledi.
Eylem, 419. haftada buluşma sözüyle sona erdi.
“Ji bo gel zindî bimîne Qazî Mihemed xwe feda kir – Xendan
Di salvegera darvekirina pêşewa Qazî Mihemed, Serokê Herêma Kurdistanê di peyamekê de silav li canê hemû pakrewanên rêya azadiyê kir û her weha dibêje: “Pêşewa ji bo ku gelê xwe bi zindî bimîne, canê xwe feda kir.”
Serokê Herêma Kurdistanê Mesûd Barzanî, di malpera xwe ya taybet li ser tora civakî ya Facebookê, di salvegera 66`emîn darvekirina pêşewa Qazî Mihemed de dibêje: “Di salvegera bidarvekirina pêşewa Qazî Mihemed de silav bo canê pak yê Qazî û hemû şehîdên rêya azadiya Kurdistanê re dişînim.”
Barzanî ragihand: “Pêşewa ji bo ku gelê wî bi zindî bimîne canê xwe feda kir.”
Serokê Herêmê di wê peyama xwe de aaje bi wê yekê jî dike û dibêje: “Di vê yadê de em cext li ser rewatiya doza gelê Kurd dikin û peyama me bo gelên navçeyê aştîxwazî û pêkvejiyanê ye, bê goman çareserkirina doza rewa ya Kurd alîkare bo lihevkirin û pêşkeftin û aştiyê li navçeya me de.”
Kürd mahallesine saldırı: 5 ölü, 20 yaralı – Rizgarî Online
Halep’te Kürdlerin yoğun olarak yaşadığı Şexmeqsud Mahallesi ile Bistan Paşa Mahallesinde Özgür Suriye Ordusu ile Baas rejim yanlıları arasında yaşanan çatışma ardından Suriye ordusunun Şexmeqsud Mahallesine top saldırısı düzenledi. Saldırıda 2’si çocuk 5 sivil hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı.ANF´nin aktardığına göre, Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) geçtiği haberde şunlar kaydedildi: “bugün sabah saatlerinde Özgür Suriye Ordusu’na bağlı silahlı gruplar Kürtlerin yoğun yaşadığı Şexmeqsud Mahallesi ile Bistan Paşa Mahallesine saldırı başlattı. Saldırı sonucu Özgür Suriye Ordusu ile Baas rejim yanlıları arasında çatışma çıktı.
Çatışma sırasında Suriye rejim ordusu, çoğu rejim yanlılarının yaşadığı Şexmeqsud Mahallesi’nin doğusu ile Bistan Paşa Mahallesi arasında bulunan Mardili bölgesini topa tuttu.
Top saldırısında 2’si çocuk 5 sivil hayatını kaybederken, 20 kişi de yaralandı.
Yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Afrin’den Ciwan Mehemed (12), Afrin’in Şerawa’ya bağlı Basilhaya köyünden Wisan Mehemed (5), Çoqe köyünden Mehemed Mele Mehemed, Sarincak’tan Mahir Şexo (21) ve Afrin’in Cindiresa’ya bağlı Sanura köyünden Welid Xedur (47).
Saldırıda yaralanan ve isimleri öğrenilenler işe sunlar: Mehemed Silêman Seydo (20), Ehmed Musa (36), Rodî Bekir (16), Emîna Mînacî (50), Bergeh Hecî (24), Mehemed Ehmed Husên (42), Omer Esaf (18), Ehmed Mustefa (26), Siyamed Cuma, Omer Mela Mehemed (43), Omer Şêxo (14) ve soy ismi öğrenilemeyen Rîm (11).
Mahallede yaşanan çatışma devam ediyor.
Boyner: Barış ara durak, asıl hedef demokratik Türkiye – Dengê Azad
Ümit Boyner: Türkiye’nin sadece Kürt meselesinde değil, bütün vatandaşlarının demokrasi sorunu, vatandaş-devlet ilişkisinde sorunu var
Eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, çözüm sürecinden umutlu olduğunu söyleyerek, “Silahların susması bizi önemli bir aşamaya getirdi. Asıl hedef Türkiye’nin demoktasi standardını yükseltmek. Demoktarik hukuk devleti için gerekli reformlara sahip çıkalım” dedi.
Radikal gazetesinden Jale Özgentürk’e konuşan Ümit Boyner çözüm süreci ve ekonomik gelişmeler hakkında açıklamalar yaptı. Özgentürk’ün Boyner söyleşisi şöyle:
Barış için başlangıç
Ümit Boyner, faili meçhullerin en yoğun olduğu 1995’te kurulan Yeni Demokrasi Hareketi döneminden beri Kürt sorununun çözümü için kafa yoran cesur isimlerden biri. Barış sürecini yürütecek ‘âkil insanlar’ listesinde de adı geçiyor.
TÜSİAD Başkanlığı sonrası nefes almadan Boyner Grubu’ndaki işlerine sarılan Boyner’le bir araya geldik. Hem barış sürecini hem de ekonomiyi konuştuk. Boyner, yeni süreç için heyecanlı ancak oldukça da temkinli. “Önemli olan sürdürülebilir barış diyen Boyner, “Silahların susması bizi önemli bir aşamaya getirdi. Bundan sonra Türkiye demokratik standartlarını nasıl yükseltecek? diye soruyor.
Türkiye yeni bir barış sürecine girdi. Yıllar önce bu konuda kimse konuşmazken öneriler getiren biri olarak neler hissediyorsunuz?
30 yılı aşkın süredir devam eden bir sorun Güneydoğu sorunu. 30 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. Bu sefer geçtiğimiz ateşkes dönemlerinden daha da ileri bir barış olasılığı var gibi görünüyor. Ben bundan heyecan duyuyorum tabii ki. Fakat bunu çok önemsemekle beraber, benim için ve Türkiye için en önemli olan, bu barışın sürdürülebilir bir barış olması.
Başarılı olmanın koşulu ne olur?
Silah bırakmak önemli bir başlangıç noktası diye düşünüyorum. Bundan sonra Türkiye için nasıl bir demokratik ortam vaat edilecek, bu barışı sağlarsak neyin kapılarını açacağız? Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için fırsat eşitliği, ifade özgürlüğü, hukuk güvencesi tesis edilebilecek mi? Benim için bu sürecin nasıl ileri gittiği çok önemli. Bu barış söyleminin ve sürecinin başlamış olmasını önemsiyorum ama bir o kadar demokratik hukuk devletinde gerekli olan reformlara da sahip çıkalım diye ümit ediyorum.
Neye öncelik verilmeli?
Demokratikleşme çok uzun bir süreç. Türkiye’nin sadece Kürt meselesinde değil, bütün vatandaşlarının demokrasi sorunu, vatandaş-devlet ilişkisinde sorunu var. Bu nasıl bir Türkiye’nin kapısını açacak, bu kutuplaşmış toplumdan bireyler olarak özgür ve eşit hisseden bir topluma nasıl kavuşabileceğiz, benim için önemli olan o. Ümit ediyorum ki bu barış süreci böyle bir Türkiye’nin başlangıcıdır.
Bu konuda kaygılarınız mı var?
Her şey bitti, çözüldü diye bakmamak şart. Bu işin başlangıcındayız. Türkiye bir demokratikleşme problemi yaşadığı için terör problemini ve Kürt sorununu yaşadı. Şimdi biz buradan önce terörü çözerek başlıyoruz. Toplumun büyük çoğunluğu için de terörün sona erdirilmesi çok önemli. Hepimizin canını, geleceğini, çocuğunu etkileyen bir konu. Bence çok önemli bir eşikteyiz. Çatışma kültüründen uzlaşma ve anlaşma kültürüne toplumun tüm kesimleri olarak geçebilmeliyiz.
Barış sağlanırsa bölgede yatırımlar patlar deniyor. Sizce de öyle mi?
Güneydoğu’ya yatırım yapmayı tabii ki düşünürüz. Zaten Batman’dan Diyarbakır’a bölgede çok yerde mağazalarımız var.
Âkil insanlar arasında adınız geçiyor. Katkı vermeyi düşünür müsünüz?
Âkil adamlar meselesini şimdilik basından takip ediyorum.
İnovasyon kavramının içini doldurmamız şart!
Gelelim ekonomiye… Türk ekonomisinin şu andaki en önemli sorunu ne?
Ekonomide cari açık bir yapısal sorun ve yönetilmesi gereken bir risk olarak önümüzde duracak. Türkiye gibi enerji bağımlılığı olan bir ülkenin, enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülkenin cari açığının olmaması çok zor. Bu dengeyi ve bütçeyi sürekli kontrol etmek zorundayız. Hükümet ve Merkez Bankası özellikle dünyadaki riskli konjonktürü iyi yönettiler diye düşünüyorum. 10 yılda elde ettiğimiz makro ekonomik stabilite, mali disiplin gibi kazanımlarımız önemli.
Türkiye’nin en önemli ticaret partneri Avrupa’da derin bir kriz yaşanıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Avrupa’daki kriz tabii ki hepimizi etkiliyor. Türkiye, özellikle ihracat pazarı olarak başka pazarlara bakmak zorunda. Ama ben her halükârda Avrupa’daki bu küçülmenin bir süre sonra düzeleceğini düşünüyorum. Avrupa pazarı yine de dinamikleri sağlam olan, know-how’ın, teknolojinin, birlikte iş yapma kültürünün, şeffaflığın en gelişmiş olduğu pazar. Bugün bizler için en ideal ortaklıklar yine Avrupalı şirketlerle. Kriz bankacılık sisteminde olduğu için düzelme oldukça bu halkın tüketimine de yansıyacak.
Sadece Türkiye’nin değil dünyanın ekseni kayıyor. Bu büyük dönüşüme Türkiye adapte oldu mu?
Yeni pazarlarla ilgili şu anda belki doğru yerdeyiz ama bu yeni pazarlara çok erken gidip, uzun bir süre yatırımın karşılığını almadan beklemek gibi bir sorun olduğunu düşünüyorum. O açıdan geç kaldık diye bakmayalım. Kaldı ki bu yeni pazarların bir kısmında şeffaflıkla ilgili sorunlar var. Ama biz özellikle Batı’daki finansal krizden sonra bulunduğumuz coğrafyayı alışılagelmiş ‘tehdit’ algısından ‘fırsat’a çevirebildik.
Türkiye son 10 yılda hızlı büyüdü ama bundan sonrası için büyüme sorunu başladı. Orta gelir tuzağı tartışmaları artıyor…
Bizim esasen üzerinde durmamız gereken konu sadece yeni pazarlara girmek değil, sattığımız veya ihraç ettiğimiz malda ve hizmette katma değeri arttırabilmek. Sıradışı ürünlerin ağırlığını arttırabilmek. Biz henüz sıradan ürünler üretiyoruz. Sorun da burada. Bu ekonomik modele geçemeyen ülkeler orta gelir tuzağına takılabiliyor.
Bunu aşmak için neler yapılmalı?
Bu sizin inovasyon ve teknolojide ne kadar atılım yapabileceğinize bağlı. Evet, bu bir devlet politikası gerektiriyor ama esasen çok temel bir yerden, eğitimden başlamak zorundasınız. Eğitimin kalitesinden, niteliğinden, üniversitelerle sanayi ve iş dünyasının birlikteliğinden, araştırma-geliştirmenin ne kadar yer tuttuğundan başlamalısınız.
Eğitim sistemi değişiyor, yeterli değil mi?
Bugün Türkiye’de halen üniversite sistemi tartışılıyor, özerk üniversite anlayışı yok. Üniversiteler araştırma üniversitesi olma noktasına daha yeni yeni evriliyor. Burada çok büyük eksiğimiz var. Bence Türkiye’nin en önemli geliştirmesi gereken açığı bu. Şimdilik ekonomi inşaat, olanın özelleştirilmesi gibi, katma değeri nispeten düşük yatırımlar üzerinde dönüyor. Özellikle büyük yatırımcıların işinin esası Ar-Ge olmalı. Örneğin Türkiye’nin kanser ilacı üretmesi lazım, akıllı çip üretmesi lazım.
Türkiye’nin notu artıyor. Yabancı sermayenin kaygısı yok mu?
Not artışlarını geç de olsa takdir etmek gerekiyor. Gözümüzü bizimle rekabet eden ülkelere dikmemiz şart. Dünyada bir likidite var ama Türkiye’ye gelen daha çok sıcak para.
Boyner’de büyüme devam edecek
Boyner Grubu olarak bulunduğunuz sektörlerde hedefleriniz neler? Stratejileriniz değişiyor mu?
2001 krizi bizi etkiledi, 2002’den itibaren çok hızlı toparlandık. 2004’ten 2007’ye kadar 2.5 misli büyüdü bütün şirketler. 2008 krizinde bir 6 ay düşüş yaşadık, özellikle lüks tüketimde. 2009’dan bu yana ortalama yüzde 25’lik bir büyüme elde etti perakende şirketlerimiz. Kapasitemizin üzerinde bir üretim yapıyoruz, yeni pazar arayışımız çok kuvvetli. 9 milyon tekil müşteri içeren bir portföyümüz var. Şu anda en öncelikli yatırımı ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’ne yapıyoruz. Zira artık müşteri sadece ayaklarıyla, yani mağazalarınıza giderek, malı elinde tutarak değil, seçimlerini parmaklarıyla yapıyor. İnternette beklediğimizden hızlı büyüyoruz. Gayrimenkule daha çok bir fırsat işi gibi baktık, kendi arazimizi öyle değerlendirdik.
Ji ber hevdîtinên Îmraliyê giliyê Erdogan , Demîrtaş û Turk hat kirin – Rûdaw
Derbarê pêvajoya aştiyê ya navbera hikûmeta Tirkiye û PKK’ê de lêpirsîna yekemîn ji aliyê grûbek bi navê ‘Hiqûqnasên Tirk ên Neteweperest’ ve hat kirin.
Di navbera hikûmeta Tirkiyê û rêberê PKKê Abdullah Ocalan de pêvajoyekî aştiyê li Tirkiyê hatiye dest pê kirin. Ocalan di Newroza Amedê de banga agirbestê li PKKê kir û PKK’ê jî 23ê Adarê agirbest ragihand.
Grûbek bi navê ‘Hiqûqnasên Tirk ên Neteweperest’ ku di nava wan de dadwerên xanenîşbûyî û parêzer jî hene, derbarê pêvajoya berdana çekan a gerîlayên PKKê de li Serdozgeriya Komarê ya Enqereyê gilî kirin. Wê grûbê daxwaznameya gilîkirinê pêşkêşî serdozgeriyê kir.
Dadwer Kerîm Yilmaz li pêşiya dadgehê daxuyaniyek da çapemeniyê. Yilmaz diyar kir ku pêvajoya bi navê ‘Pêvajoya Aştiyê’ tê bi nav kirin, yekparçetiya Tirkiye û netewê, di Newroza Amedê de jî deshilatdariya Komara Tirkiyê ji nedîtîve hatiye û destûr daye van çalakiyan.
Yilmaz diyar kir ku wê derbarê parlamenterên BDP’ê yên peyama Ocalan hilgirtine de jî lêpirsînê bidin vekirin.
Kesên di daxwaznameyê de giliyê wan hatine kirin evin Serokwezîrê Tirkiyê Recep Tayîp Erdogan, wezîrê dadê yê Tirkiyê Sadullah Ergîn, wezîrê navxwe Muammer Guler, serfermandarê artêşa Tirkiyê orgeneral Necdet Ozel, Misteşarê MİT’ê Hakan Fîdan, Fermandarê Giştî yê Cendirmeyan orgeneral Bekir Kalyoncu, midûrê giştî yê ewlekariyê Mehmet Kiliçlar, hevserokên KCD’ê Ehmed Turk û Aysel Tugluk, parlamenterên BDP’ê Sirri Sureyya Onder, Ayla Akat Ata, hevserokê BDP’ê Selahedîn Demîrtaş û parlamenter Altan Tan.
Li aliyê din endamên ‘Genc Turk’ ê jî li ser heman mijarê li dozgeriyê gilî kir. Sekreterê giştî yê Genc Turkê Tamer Işitir diyar kir ku divê berpirsyar bên darizandin.
Koreya Bakur şer îlan kir – AvestaKurd
Koreya Bakur li hemberî Koreya Başûr şer îlan kir. Li nîvgrava Koreyê her diçe tansiyon bilind dibe. Dîsa li ser gumana êrîşeke moşekan a li dijî bargehên Amerîka jî disekinin.
Li nîvgrava Koreyê, nakokiya di navbera Koreya Bakur û Koreya Başûr de her diçe kûrtir dibe. Li gorî ajansa nûçeyan a fermî a Koreya Bakur, Koreya Bakur li hemberî Koreya Başûr pozîsyona şer girtiye û hemû têkiliyên bi Koreya Başûr re di çarçoveya pozisyona şer de wê binirxîne.
Rêberê Koreya Bakur Kim Jong-un, doh ferman dabû ku, bila li welêt hemû moşek, li gorî ku wê karibin bargehên Amerîka yên li Okyanusa Pasîfîk û Koreya Başûr xwînin bêne amadekirin.
Pispor radigihînin ku, moşekên ku di destên Koreya Bakur de ne, nikarin li Amerîkayê xwînin lê, Koreya Bakur bi moşekên xwe dikare êrîşa bargehên Amerîka yên li wê herêmê bike. Li Japonya û Koreya Başûr bargehên Amerîka yên leşkerî hene.
Ortadoğu sınırlarını dayatırsanız…’ – Sol
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, dün katıldığı bir televizyon programında çözüm sürecinde resmi görüşme olmasa da her partiden diyalog kurabildikleri herkesle konuştuklarını ifade ederken, ” Kuliste de dışarıda da konuşuyoruz ve mümkünse resmi diyalogların önünü açmaya çalışıyoruz. Gerçekçi davranırsak, MHP ile bu süreçte BDP’nin bir diyalog kurması çok kolay değil. Bazen sessizlik de katkı olabilir ama bence CHP’nin sessizliğin ötesine geçen, açıkça barıştan, çözümden yana tutum alan bir yaklaşımı olması gerekir ” dedi. Ekonomik refah ve siyasal haklar konusunda belli bir düzenin oluşturulabildiği yerlerde sınırların manasız olduğunu savunan Kışanak, ” Ortadoğu için de tek çare budur, sadece Türkiye için değil Ortadoğu’da eğer herkesin birbirinin hak hukukunu gözettiği, birbirine saygılı yaklaştığı, herkesin özgürlüklerini yaşadığı bir yaklaşım olmazsa Ortadoğu’da bir boğazlaşma çıkar. Ortadoğu’da cetvelle çizilmiş sınırlar var, bunu zoraki dayatırsanız bunun içinden çıkılamaz ” dedi. Süreçte toplumsal desteğe duyulan ihtiyacı giderebilecek ve tıkanma olduğunda bazı konularda ön açıcı fikirler ortaya atabilecek komisyonlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Kışanak ” Biz bunların Meclis’te kurulmasını önermiyoruz” dedi.
BDP: Meclisin müdahil olması önemlidir – Yurt
ADALET Bakanı Sadullah Ergin’in îmralı sürecini izlemek üzere Meclis’te bir komisyon kurulabileceğine ilişkin sözlerini değerlendirmeye alan BDP, komisyonun kendi taleplerini karşılayıp karşılamayacağını analiz ediyor. BDP’den ilk değerlendirmeyi Hakkari Milletvekili ADİL KURT YURT’a yaptı ve ” Bizim için önemli olan Meclis’in sürece dahil olmasıdır ” dedi. Kuıt, komisyonun sürecin sağlıklı işlemesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Kurt,’işgüzar bir savcının soruşturması’endişesini giderip gidermediği sorusuna ise şu yanıtı verdi: ” Hükümetin ortaya bir özgüven koyması yeterli değildir. Önemli olan Meclis’in sürece dahil olmasıdır. “
Elinde silahla gidene hukuki teminat olmaz’ – Milliyet
Erdoğan, PKK’nın çekilme sürecine ilişkin olarak “Giderken silahını mağaraya bırakacak veya gömecek. Silahlı giderlerse güvenlik güçleri sessiz kalamaz. Yasal güvence olmaz, bu iş provokasyona açık dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK’nın nasıl çekileceğine yönelik tartışmalara ilişkin, “Sınır dışına giderken silahını mağaraya bırakacak veya gömecek, öyle gidecek. Silahlı giderlerse sıkıntı olur. Sırtında silahla geçiyorsa güvenlik kuvvetleri görünce ne yapacak? Sessiz kalamaz, suç işler. Eli silahlı gidene hukuki teminat verilemez. Buna ne yasa ne de anayasa müsade etmez dedi. Abdullah Öcalan ile bir pazarlık yapılmadığını belirten Erdoğan, “12 kanallı tv verdik. Hayata dahil ettik. Oradan kendi takımını izliyor. Türkiye’de ne olup bittiğini görüyor. Benim verebildiğim, verebileceğim budur dedi. Erdoğan CNN Türk ve Kanal D’nin ortak yanında gündemdeki konularla ilgili şunları söyledi:
GEÇMİŞTEKİ YANLIŞLAR OLMAZSA BAŞARILI OLURUZ: (Çözüm sürecinin nasıl gittiğinin sorulması üzerine): Başarılı süreç olarak görüyoruz. Medyanın da olumlu yaklaşımıyla isabetli gittiğine inanıyorum. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa bu işten başarılı şekilde çıkacağız. Halkın ilgisi olumlu. Yüzde 58 kabulle. Anlattıkça bu oranın yükseleceğine inanıyorum.
GENEL AF YOK, PAZARLIK YOK: (‘Örgüt ne istedi, ne elde etmeyi umuyor? Pazarlık var mı?’ sorusu üzerine): Ne milletimin bana verdiği böyle yetki var ne de adalet anlayışımız böyle olabilir. Genel af denilmiştir. Hayır. Bizler devlete ait haklar konusunda af yetkisi kullanabiliriz ama şehitlerimizin veya bir maktülün hakkının affını sağlayamayız.
BAŞKANLIK PAZARLIĞINA ‘HAŞA’ DEDİ: (Muhalefetin ‘al başkanlığı ver özerkliği veya Öcalan’a af değil ama ev hapsi’ eleştirilerinin hatırlatılması üzerine): Ev hapsi falan böyle bir şey asla söz konusu değildir. ‘Al başkanlığı ver şunu’ haşa. Bunu söyleyen bir defa bizi iyi anlamamış.
SİLAHSIZ GEÇİŞ YAPILMALI: (Askerlere bu yönde bir talimat verilip verilmediğinin sorulması üzerine): Bunlar kalkıp, hukuk devletinin içindeyiz her şeyden önce. Hukuk devletinin içinde hukuk devletinde, yolgeçen hanına çevirmek diye bir şey tabii ki olmaz. Bunlar, o geliş gidiş yollarını gayet iyi bilirler. Bırak, silahsız olarak geçişini yap.
YASAL GÜVENCE VERİLMEZ: (Onlar ‘yasal güvence istiyoruz’ diyorlar denmesi üzerine): Verilmez. Silahı bırakıp öyle çekilsinler. Öyle olmak durumda. Gidecek olan silahını nereye bırakırsa bıraksın, gömerse gömsün o bizi ilgilendirmiyor, bırakıp gider. Çünkü, aksi takdirde provokasyona bu iş çok açıktır. Yasal zemin denildiği zaman, hazırlanacak yasal zeminler anayasa hükümlerine aykırı olamaz. Biz, şimdi anayasaya aykırı bir yasal zemin nasıl oluşturabiliriz. Bu işin muhatabı hükümettir.
YENİ OSLO SÜRECİNE MÜSAADE ETMEM: (Oslo sürecinin htırlatılması üzerine): Yeniden bir Oslo sürecine müsaade etmem. Niye? Demek ki gurbette böyle şeyler yapıldığında orada farklı bazı böcekler devreye girebiliyor, o böcekler devreye girdikten sonra bazı yerlere servisler yapılabiliyor.
SİLAHSIZA ATEŞ EDİLMEZ: Burada eğer gerçekten ülkemizin sınırlarını geçeceklerse silahı bırakma suretiyle bu mümkün ve silahı bıraktıktan sonra da zaten bizim güvenlik güçlerimizin eli silahsız insana silah sıkması diye bir şey söz konusu değildir, böyle bir şey yapmaz. Eli silahsız olanların hepsine de terörist diyemezsiniz. (Sayı ne kadar? sorusuna). Bin 500- 2 bin gibi.
BDP’LİLER İPE UN SERİYOR: (Öcalan ile doğrudan temas istenmesi ile ilgili olarak) Kim kuracak teması? BDP’liler kurmadılar mı? 3 kez gittiler. Bunlara söylendi. Bunların yaptığı ipe un sermektir. (Takvim var mı? Bakanlardan açıklayanlar oldu denmesi üzerine) böyle yapmışlarsa hata etmişler. Bu sürecin takvimi olmaz. Temennim 2013 yılında bu işi biterelim. Süreci biz götürmüyoruz ki takvim belirleyelim.
ÖCALAN’A VEREBİLECEĞİMİZ BU KADAR: (Öcalan yurtdışındakilere silah bırakın dedi mi sorusu üzerine): İmralı dışındakilerin hepsine yaptı. (Öcalan hidayete mi erdi? denilmesi üzerine) Kimse kimsenin hidayetinin kapalı olduğunu söyleyemez. Radyo verilecekti. 11.5 metrekarelik odası var. 40 metrekarelik avlusu var. Niye radyo, tv verelim dedik. 12 kanallı verdik. Hayata dahil ettik. Oradan hem kendi takımını (Galatasaray’ı kast ediyor) izliyor hem Türkiye’de ne olup bittiğini görüyor. Jimnastik noktasında 3 gündü. Her gün 1 saat verilsin, yapsın dedik.
Arkadaşları ile görüşme gün aşırı 1 saat yapsın. Yaşam koşullarını değiştirmek çok farklı. Benim verebildiğim, verebileceğim budur. Yetkim yok. O mahkûm orada. Masanın bir ucunda o, bir ucunda Başbakan ifadesi çok çirkin bir ifade.
PİSİ PİSİNE: Biz, boşuna şehit veriyoruz eyvallah ama onlar da pisi pisine gidiyor. Kürt kardeşimin içinde kaybedenler olmuşsa bunların yüzünden olmuştur. (Ne zaman biter? sorusuna) Silah bırakmadan bu iş olmaz. Ülkemde şu silah bırakma işlemi gerçekleşince Türkiye sıçrayacaktır.
7 BÖLGEDE 7’ŞER AKİL: (Akil insanların oluşturulmasının sorulması üzerine) Süreç devam ediyor. Bir iki gün içinde bir noktaya geleceğiz. Sürpriz isimler olabilir. Sizlerden de olabilir. Kabul ederlerse. 7 bölgede 7’şer kişiden oluşan akil insanlar kadrosu olacak. Bunlar belirleyici olmayacak.
YENİ ANAYASA İÇİN B-C PLANLARI UYGULANACAK: (Yeni anayasada 1 Nisan son süre mi? sorusu üzerine): Mart sonuna geldik, iş bitiyor. Artık başımızın çaresine bakacağız. B, C planlarımızı uygulamaya koyacağız. Muhalefetle otururuz. İkisi de olmuyorsa C planı devreye girer. BDP ile anayasa değişikliği yapamayız. Referandumla anayasa yolu açabiliriz.
‘Gazze’ye güçlü gitmek istiyorum’
(İsrail sorusu üzerine): Özür safhası aşılmış oldu. Kayıtlarda var. İkinci safha tazminat safhası. Bir heyet ayın 12’sinde Türkiye’ye gelecek. Bülent beyin (Arınç) başkanlığında bir ekip oluşturduk. Bu ekip çalışmasını yapıyor, görüşmeleri yapacaklar. Bu heyet ailelerle görüşmeleri yapacak. Üçüncü safha da Filistin’e ambargonun kaldırılması. Şu anda kapılardan iki tanesi daha açıldı. Filistin’e oradan gıda, ilaç girmeye başladı. Olumlu adımlar bunlar. Benim de Gazze’ye ziyaret planım var. Tarih netleşmedi. Sıkıntıya vesile olmadan yapalım istiyoruz. Şu görüşmeler yapılsın. Elimiz güçlü gidelim istiyoruz.
‘Dedeciğim demesi bambaşka’
(Torunları özlüyor musunuz?) İstanbul’a gidişimi daha çok torunlar sağlıyor. Görmek için özellikle gidiyoruz. İki büyük torunum ilkokula başladılar. İkisi de oğlan. Ufak kız 3 yaşında falan. Üçü de insana farklı bir canlılık getiriyor, güç katıyor. Eşim de ufak kızım da sadece onları görmek için İstanbul’a gidelim diyorlar. Torun evlattan daha fazla seviliyor. Dedeciğim demesi, sonuna onu koyduğunda, bambaşka. En az üç çocuk derken boşuna söylemiyorum. (CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’a yönelik) Sen de öyle azda kalma. Daha çok alınacak mesafe var.
Osmanlı’daki hoşgörüyü yakalayabilmiş değiliz
OSMANLI’DA KÜRDİSTAN VARDI: (‘2023’te olursam eyalet sistemini önerirdim dediniz mi?’ sorusuna)
Olsaydım önerirdim dedim, olursam demedim. Bunlar tarih bilmiyorlar. Bu, ‘cumhuriyete savaş açmaktır’ dersen, önce bir dünyaya bakalım. Güçlü ülkelere bakarsanız eyalet korkusu endişesi yoktur. Tam aksine kalkınmayı ve siyasi rekabeti getirir. Güçlenme alametidir. Güçlü Osmanlı’da Lazistan, Kürdistan eyaleti var. Niye, çünkü güçlü. Rahatlıkla vermiş bunları. MHP’ye endişe ile bakıyorum, CHP’yi farklı düşünürüm de. MHP bir yandan Osmanlıyız diyecek, diğer yandan bunu görmezden gelecek. MHP, niye karşı çıkıyor? Acaba farklı bir etnik unsur kazanır mı? E güçlen gir, kazan. Etnik mücadele veriyorsan, o zaman hiçbir yerde girme. Ama bizim böyle bir endişemiz yok. Eyaletlerde de böyle bir endişeye gerek yok. Güçlü bir Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalı.
TİNERCİ NESİL Mİ YETİŞSİN: (Afyon’daki içki yasağı sorusuna) Afyon’daki konuyu bütün içeriği ile bilmiyorum. Değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ama Kadıköy’de CHP Belediyesi belli saatlerden sonra alkollü içki satışlarını yasaklama kararı almış. Yanlıştır demiyorum, bana göre doğrudur. Medyada hiçbir şey bu konuda konuşulmadı. Bunu Ak Partili belediye yapsa, kıyamet kopardı. Biz şöyle tanımlanıyoruz ‘Tayyip Erdoğan alkol almaz, ailesi karşıdır, Ak Parti’nin yöneticilerinin büyük kısmının alkolle işi gücü yok’. Bazıları anlamamakta direniyorlar. Anayasa’ nın 58. maddesinde özellikle ‘devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzer kötü alışkanlıklardan korur’ diyor. Amir hüküm. Biz bunu devlet olarak yaptığımızda buna ters yaklaşılıyor. Biz anayasanın amir hükmünü yerine getiriyoruz. Getiremediğimiz için de mahcubum milletime karşı. Bu uygulamaları fütursuzca, sınırsızca yapanlar var her yerde, okulların yanına kadar geldiler. Alkolik bir nesil mi, tinerci bir nesil mi yetiştireceğiz, ilimle başbaşa, kitabı elinde tutan bir nesil, geleceğe farklı bir ufukla bakan bir nesil mi yetiştireceğiz. Alkolik gençlik istemiyoruz, anayasanın amir hükmü, yaptığımız iş bu.
HEM ALİM, HEM ARİF: (Diyanet İşleri Başkanı’nın sözleri sorusuna): İzmir ile ilgili hakikaten Diyanet İşleri Başkanımıza karşı yapılan büyük bir haksızlık. ‘İrfan sahibi bir ilim adamını buraya müftü olarak atıyoruz’ diyor. Buradan hemen ‘İzmir irfan sahibi değil’ çıkartılıyor. Burada atadığı müftünün tanımını yapıyor. İrfan sahibi ne demekti? Alim olursunuz ama arif olamazsınız. ‘Hem alim, hem arif bir insan atıyorum’ diyor. Buradan kalkıp bir şeyler çıkartma gayreti çok yanlış. Nitelik ortaya koyuyor ve İzmir halkı mutluluk duyacaktır. Böyle bir insanı hem alim hem arif olan bir insanı tanımlıyor. Teşekkür etmemiz gerekirken bazı gazeteler İzmir halkına hakarettir falan. Zaten bunu diyen CHP’dir. Artık bunları kimse yutmuyor.
Hükümetten çekilme sürecinde komisyon sürprizi – Radikal
Adalet Bakanı Ergin: “PKK’nın çekilme süreci ile ilgili Meclis’te ayrı bir araştırma komisyonu olabilir mi? Bu değerlendirilebilir.” dedi.
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, silahlı güçlerin Türkiye dışına çıkmasının ‘Meclis kararıyla’ olması gerektiğini dile getirmesinin ardından hükümet sürpriz bir adım attı. PKK’lıların yurtdışına çıkışları ile ilgili yasal düzenleme söz konusu olmadığını ifade eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Buna ilişkin ‘âkil adamlar ya da âkil insanlar, ekip olarak bir çalışma yapması süreci kolaylaştırır’ kanaati vardır. Bu konuşulmuştur, onun ötesinde Meclis’te ayrı bir araştırma komisyonu, çalışma komisyonu olabilir mi? Bu değerlendirilebilir, buna ilişkin tespit yapılabilir dedi.
Meclis Adalet Komisyonu’nda 4. Yargı Paketi’nin görüşmeleri sırasında konuşan Ergin, çözüm süreci ile ilgili bilgi verdi. 88 yıldır soruna ilişkin teşhisler yapıldığını ve tedaviler önerildiğini ancak teşhis ve tedavi uygulandığında hastalığın daha müzmin hale geldiğinin altını çizen Ergin, “Ya teşhiste yanlışlık var ya da uyguladığınız tedavide yanlışlık var diye konuştu.
Görüşmelerle ilgili kamuoyundan bir şey gizlenmediğini, PKK’nın eylemlerini sonlandırması ve Türkiye dışına çıkmasının konuşulduğunun altını çizen Ergin, ikinci aşamada Türkiye’nin AİHM kararları doğrultusunda atması gereken adımlar olduğunu, üçüncü aşamanın ise silahların bırakılması, normalleşme ve ebediyen silahların gün yüzüne çıkmaması aşaması olduğunu belirtti. CHP ’nin bu konuyla ilgili çok sayıda raporu olduğunu hatırlatan Ergin, “AK Parti bu büyük milleti kandırmaya çalışmıyor, buna gücü de yetmez. Milletimiz kandırılması mümkün bir çocuk falan değil dedi.
‘Yasal düzenleme yok’
Eleştirilere yanıt veren Ergin, 4. Yargı Paketi’nin çözüm sürecinin gereği olarak getirildiği düşüncesinin yanlış olduğunu vurguladı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘İmralı’daki görüşmelerin içeriğinin yasa ile desteklenmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını’ da değerlendiren Ergin, görüşmelerin içeriğinin mektup olarak BDP’ye ve muhataplara gönderildiğini hatırlattı. Ergin, şunları söyledi : “Birincisi, eylemsizlik ve silahlı örgüt mensuplarının Türkiye’nin dışına çıkartılması iki, Türkiye demokrasinin tahkimidir. Ama burada hem mevzuattan kaynaklı hem uygulamadan kaynaklı sorunlar vardır. AİHM sözleşmesi, onların kararları, içerik budur. Üç, normalleşme süreci, yasa ile desteklenmesi gereken aşama üçüncü aşamadır. İlk iki aşama sağlıkla geçilirse, üçüncü aşamada normalleşme sürecinde, silahların gömüldüğü, silahlı unsurların kalmadığı, terör ve çatışma ortamının tamamen bittiği ortamda, normalleşmeyle beraber yurtdışına Türkiye’den çıkmış, Mahmur Kampı’nda, başka bölgelerdeki vatandaşlarımızın ülkeye adapte edilmesine yönelik çalışmaları kastetmektedir. Buna ilişkin süreç elbette yasa ile desteklenmek zaruretindedir. Silahlı terör örgütü üyelerinin, yurtdışına çıkışları ile ilgili yasal düzenleme söz konusu değildir. Bakan Ergin, İmralı’ya gidecek 4. heyet ile ilgili sorulara ise “Şu anda görünen bir şey yok cevabını verdi.
Paket komisyondan geçti
4. Yargı Paketi olarak bilinen ‘İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. CHP ve BDP’lilerin cezaevindeki milletvekillerinin tahliyesini sağlayacağını belirtilen TMK’nın tamamen kaldırılması önergesi ise AKP ve MHP ’nin oyları ile reddedildi.
Norveç heyeti BDP Milletvekili Ayna ile görüştü – Haberx
Norveç Kızıl Parti Oslo Temsilcisi Erling Folkvord başkanlığındaki bir heyet, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile görüştü.
Irak’ın kuzeyine yaptıkları ziyaretin ardından Diyarbakır’a gelen heyetin başındaki Folkvord, Büyükşehir Belediyesi Konukevi’ndeki görüşmede, Kandil’den geldiğini daha önce de bir kez gittiğini söyledi.
Folkvord, şöyle konuştu:
”Nevruz kutlamalarına orada katıldım. Oradan gördüğüm kadarıyla Öcalan’ın açıklamasının Kürt halkının durumunun düzelmesine yönelik bir katkı sunacağını ve hükümetin de adımlar atacağını yönelik beklentilerim var. Norveç’e döndüğümüzde burada gördüklerimizi elbette aktaracağız. Bu mesajın neler getireceğini, neler sağlayacağını biz de değerlendireceğiz ve Kürt sorununa ne katkılar yapabilir değerlendirmesinde bulunacağız. Bu sayede bizim içinde yer aldığımız sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de bir katkısı olacağını ümit ediyorum, bu yönde çalışmak istiyorum.”
BDP Milletvekili Emine Ayna ise süreç konusunda kaygılı olduğunu belirtti, ”Herkes Öcalan’ın yaptığı çağrının sadece ‘silahlar sussun’ bölümüyle ilgileniyor. O cümlenin devamında ‘fikirler konuşsun’ diyordu, fikirlerin nasıl konuşulacağını kimse tartışmıyor” diyen Ayna, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Silahlar sustu ancak Terörle Mücadele Yasası olduğu gibi ortada duruyor ve fikirler konuşamıyor. Şu anda İmralı ile görüşen milletvekillerimiz suç işliyor, mektupları Kandil’e götürmekle yine bir suç daha işleniyor, nevruzda biz suç işledik. Diyelim ki geri çekilme oldu, devlet Terörle Mücadele Yasası’nı kaldırmadı. Hemen arkasından hepimizi tutuklayabilir, BDP’yi kapatabilir. Bence bugünden sonra yapmamız gereken şey Terörle Mücadele Yasası’nı bir an önce meclise getirip kaldırılmasını sağlamaktır. Ulusal ve uluslararası demokrasi güçleri bu noktadan sonra çözüme katkı sağlamak istiyorlarsa hükümeti adım atmaya zorlamalıdırlar. Bu nedenle gelişlerini anlamlı buluyoruz.”
Konuşmaların ardından Folkvord’a Diyarbakır’da nevruzda okunan mesajın İngilizce çevirisi verildi.
Yargıtay’dan Tuncel’in cezasına onama istemi – Milliyet
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin BDP Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında, “terör örgütü üyesi olmak suçundan verdiği 8 yıl 9 ay hapis cezasının onanmasını istedi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 18 Eylül 2012’deki son duruşmasında, sanık Sebahat Tuncel, “PKK silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 8 yıl 9 ay hapisle çarptırılmıştı. Tuncel, hakkında belli haklardan yoksun bırakma ve yurtdışına çıkış yasağı da getirmişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Başsavcılığın tebliğnamesinde, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının onanması istendi. Ceza Yargıtay tarafından onanır, TBMM de vekil seçilmeden önce açılan davada çıkan kararı Genel Kurul’da okutursa, Tuncel’in vekilliği düşebilecek. Ancak TBMM daha önce vekil seçilmeden önce açılan davada cezaya mahkum edilen BDP’li Kemal Aktaş hakkındaki kararın okunmasını dönem sonuna bırakmıştı. Böylece, Aktaş’ın vekilliğinin düşmesi engellenmişti.
Van’daki KCK davasında 8 tahliye – Radikal
Van’da düzenlenen KCK operasyonlarının ardından haklarında örgüt üyeliği suçundan dava açılan, aralarında Van Belediye Başkanı BDP’li Bekir Kaya’nın da bulunduğu 8 tutuklu sanık için adli kontrol altında tahliyelerine karar verildi. Kararın ardından Van Valisi Münir Karaloğlu twitter hesabından ‘Başkana geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum’ yazdı
VAN – Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 294 gündür tutuklu bulunan BDP ‘li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl eski Başkanı Cüneyt Caniş, Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler, Çaldıran BDP ilçe Başkanı Metin Adugit, Muradiye BDP İlçe Başkanı Şirin Yıldız, Başkale BDP İlçe Başkanı Derviş Polat, Erciş BDP ilçe Başkanı Veli Avcı ve BDP İl Saymanı Halis Çakır’ın tahliye kararı büyük sevinç yarattı. Van 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşma, sabah saat 10.00 başladı. Yaklaşık 11 saat süren duruşmaya 70 avukat müdahil oldu. Müdahil avukatların yaptıkları savunmaların ardından mahkeme heyeti, ara verdi. 30 dakikalık ara sonrası Cumhuriyet Savcısı Recep Bakırcı, esas hakkındaki 15 sayfalık mütalasını açıkladı.
EYLEMSİZLİK DİKKATE ALINDI
Savcı Bakırcı, mütalasında sanıklara örgüt üyeliğinden mahkumiyet istedi. Savcı Bakırcı, mütalaasında ayrıca “Sanıklar tutuklunma aşamasında, PKK terör örgütünün şiddet eylemleri ve sokak olaylarında destek verdiği, toplumsal barışı bozan olayları düzenleme eylemlerine devam ettikleri görülmüştür. Ancak terör örgütünün şiddet eylemlerine son verip, durdurması başsacılığımızca dikkate alınmıştır. Bundan sonra sanıkların toplum huzurunu bozacak, sokak olaylarına destek verecekleri ortam kalmadığı için tutuklama sebebi de ortadan kalkmıştır. Bundan dolayı sanıkların tahliyesi yönünde karar vermesini talep ediyorum” dedi.
MİLLETVEKİLİ GÜR KÜRTÇE TERCÜMAN OLDU
Mahkeme heyeti son olarak savcılık mütaalası ile ilgili sanıklara söz hakkı verdi. Ancak sanıklar, Kürtçe savunma yapacaklarını belirterek avukatları aracılığı ile tercüman talep etti. Mahkeme heyeti bunun üzerine, salonda bulunanlardan gönüllü tercümanlık yapmak isteyenin olup olmadığını sordu. Bu isteğe BDP Van Milletvekili Nazmi Gür olumlu cevap vererek gönüllü tercüman olabileceğini söyledi. Gür’ün bu isteği mahkeme heyeti tarafından da kabul edildi. Gür, sanıkların Kürtçe ifadelerini Türkçe olarak mahkeme heyetine aktardı. Sanıklar mütaalaya karşı savunma için de ek süre talep etti. Mahkeme heyetinin milletvekili Gür’e ‘Tercümanlık ücereti talep ediyor musunuz’ sorusuna da Gür, espirili bir şekilde “Tahliyeden sonra ben Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’dan ücreti tahsil ederim” diye karşılık verdi.
15 dakikalık aranın ardından, mevcut delillerin toplandığını, sanıkların tutukluluk sürelerinin göz önünde bulundurularak adli kontrol altında tahliyelerine, karar verip, sanıklara yurt dışına çıkış yasağına getirdi. Duruşmayı 22 Nisan 2013’e erteledi. Mahkemenin bu kararı salonda da sevince neden oldu. Salonda bulunan yaklaşık 100 kişi, kararı alkışlayarak destekledi.
HAVAİ FİŞEKLİ KUTLAMA
Tutuklu 8 sanık, tahliyelerinin ardından işlemlerinin tamamlanması için geniş güvenlik önlemleri altında Van F Tipi Cezaevine götürülürken, karar Van’da da büyük sevinç yarattı. Adliye çevresinde bulunan 300 kişi kararı halaylarla kutlarken, Van kent merkezinde toplanan yüzlerce kişi hava fişeklerle kutlama yaptı. Vatandaşlar uzun araç konvoylarıyla sevinçlerini gösterdi.
VAN VALİSİ KARALOĞLU’NDAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI
Tutuklu olan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın tahliye kararını Van Valisi Münir Karaloğlu sosyal paylaşım sitesi olan twitter hesabından değerlendirdi. Vali Karaloğlu twitter’deki hesabından ‘Van Belediye Başkanı Sayın Bekir Kaya ve arkadaşları tahliye oldu. Başkana geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum’ diye yazdı. Vali Karaloğlu’nun geçmiş olsun dilekleri takipçileri tarafından da desteklendi.
Türkçe yaşıyorsun! Kürtçe olmaz – Akşam
Avrupa’nın göbeğinde ‘anadil’ çıkmazı… İki ay öncesine kadar KCK davalarını kilitleyen anadilde savunma talebi, bu defa da AB siyasi kriterlerine adını veren Kopenhag’daki Roj TV davasında kriz yarattı
Türkiye, Avrupa Birliği’nin yıllardır eleştiri konusu yaptığı “anadilde savunma hakkını iki ay önce tanıdı. Artık herkes, mahkemelerde savunmalarını ücretini kendi ödedikleri tercüman aracılığıyla da olsa anadilinde yapabiliyor. Türkiye’de son bulan “anadilde savunma yasağı, AB’nin siyasi kriterleriyle ünlü kenti Kopenhag’da patlak verdi.
Köşesi Türkçe
DANİMARKA Yüksek Mahkemesi, Roj TV davasının 20 Şubat’taki son duruşmasında savunmasını anadilinde yapmak isteyen Vahdettin Tayfur’un duruşmada Kürtçe konuşmasına izin vermedi. Avrupa’nın göbeğinde yaşanan kriz, duruşmaya ilişkin tutanağın Türkçe’ye çevrilerek davayı takip eden kamu kurumlarına gönderilmesiyle ortaya çıktı.
TEMYİZ başvurusu üzerine Danimarka Yüksek Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanan Roj TV davasındaki kriz şöyle gelişti: Belçika’daki Roj TV’nin “Amed Dicle kod adlı Genel Yayın Yönetmeni Vahdettin Tayfur, son duruşmada savunmasını Kürtçe yapmak için hakimden izin istedi. Ancak davanın savcısı, Tayfur’un ANF’deki köşe yazılarını Kürtçe değil Türkçe yazdığını anımsattı. Vahdettin Tayfur’un kendi tercümanıyla anadilinde değil Türkçe konuştuğunu belirten savcı, Kürtçe savunma isteminin reddini talep etti.
Türkiye’de miyiz
BUNUN üzerine Roj TV yayın yönetmeni Tayfur, savcıya “Türkiye’de miyiz ki Türkçe konuşmaya zorlanıyorum diyerek tepki gösterdi. Ancak hakim, savcının talebini haklı buldu ve Tayfur’un Kürtçe savunma talebini reddetti. Tayfur, savunmasını tercüman aracılığıyla Türkçe yapmak zorunda kaldı.
400 bin euro ceza almıştı
DANİMARKA, Kopenhag’dan yayın yapan Roj TV hakkında Türkiye’nin başvurusu üzerine 2004 yılında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonrası, Roj TV hakkında “terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle kapatma davası açılmıştı. Kopenhag Şehir Mahkemesi’nde görülen dava, geçen yılın ocak ayında karara bağlanmıştı. Roj TV’nin yayınlarının durdurulmasına gerek olmadığına hükmeden mahkeme, “PKK tarafından finanse edildiği ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle yayıncı kuruluş olan Roj TV’yi 2.6 milyon Danimarka Kronu (400 bin Euro) para cezasına çarptırmıştı. Vahdettin Tayfur, Kopenhag Şehir Mahkemesi’ndeki ilk davada da tanık sıfatıyla ifade vermişti. Dava, yayıncı kuruluşun temyiz başvurusu üzerine Danimarka Yüksek Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı.
‘Sembolik’ Kürtçe eğitim
DİYARBAKIR merkez Sur Belediyesi, bir binada oluşturduğu sınıflarda sembolik olarak Kürtçe ders vermeye başladı. Mehmet Geren Eğitim Destek Evi’nde 150 öğrenciye Kürtçe dil kursunun yanı sıra yine Kürtçe Matematik, Tarih, Felsefe ve Fen alanlarında da ders verilmeye başlandı.
KENDİSİ de gençlere felsefe dersi veren Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, “Yasalara aykırı da olsa anadilde eğitim hakkımızı bugün kullanıyoruz. Bu demokratik ve siyasi mücadelenin gerektirdiği bir yöntemdir dedi.
Anlamıyorsanız tercüman tutun
VAN KCK davasında 13 sanık 3. kez hakim karşına çıktı. 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar Kürtçe konuşarak savunma yapmayacaklarını belirttiler. Sanıklardan eski BDP il Başkanı Cüneyt Caniş, hakimin “Tercüman talep ediyor musunuz? sorusuna “Eğer istiyorsanız ve bizi anlamıyorsanız kendinize tercüman tutun yanıtı verdi.
Çözüm süreci’ne suç duyurusu – Radikal
Kendilerini ‘Türk Milliyetçisi Hukukçular’ olarak adlandıran bir grup emekli hâkim ve avukat ile ‘Genç Türk’ üyeleri, ‘çözüm süreci’ne ilişkin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ankara Adliyesi’ne gelen eski hâkimler Kerim Yılmaz ve Osman Kaçmaz ile bazı avukatlar, suç duyurusu dilekçesini başsavcılığa verdi. Kerim Yılmaz, yaptığı açıklamada ‘barış süreci’ olarak adlandırılan süreçte, devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumakla mükellef yürütme organının, Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında Türkiye Cumhuriyeti’nin hâkimiyetini yok etme görüntüsü veren eylemlere müsaade ettiğini savundu. Yılmaz, süreçle ilgili, yürütme kurulu üyeleri, kamu görevlileri ve ilgililer ile PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajlarını taşıyan BDP’li milletvekilleri hakkında şikâyette bulunduklarını ifade etti. Başsavcılığa verilen dilekçede, şikâyet edilenlerin isimleri şöyle: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, BDP’li milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve Altan Tan.
Çözüm süreci olmazsa 2023 Türkiye’si ancak hayal olur – Star
‘Yerli Davos’ olarak nitelenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’ başladı. İş dünyasının büyük ilgi gösterdiği zirvede konuşan Ali Babacan, çözüm sürecine dikkat çekerek, 2023 hedeflerini yakalamanın özgürlük ve demokrasiye bağlı olduğunu söyledi.
BURSA Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliğiyle ikincisi düzenlenen ve Türkiye’nin ‘Yerli Davos’u olarak nitelenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’ dün başladı. Yerli ve yabancı 50’nin üzerinde konuşmacının katıldığı zirveye ilgi büyük oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı zirvenin gündemindeki konuları ise açılım süreci, AB-ABD serbest ticaret anlaşması ve S& P’nin not artırımı oluşturdu. Zirvede konuşan Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı çözüm sürecinin tarihi öneme sahip olduğunu belirterek “Türkiye vatandaşı olan herkes evrensel standartlarla haklarını yaşasın istiyoruz. Özgürlükler noktasında dünyanın en ileri uygulamalarına kavuşsun istiyoruz. Hukukun üstünlüğü her anlamda üstün olsun istiyoruz. Tabii ki bunlarla beraber birinci sınıf bir demokrasi ve demokraside kalitenin en iyiye ulaşması. Bunları bugün sağlayamazsak 2023 Türkiye’si ancak bir hayal olacak dedi.
Bu rejim er geç gidecek
Babacan, Türkiye’nin geleceğe yönelik vizyonuyla, hükümeti, iş dünyası ve sivil toplumuyla el ele vererek, son 10 yılda gerçekten büyük başarılar elde ettiğini söyledi. Son 3 yılda bile Türkiye’nin hem hızlı büyüyen hem istihdam üreten hem de borcunu milli gelire oranla düşüren bir ülke olduğunu belirten Babacan, “Sadece 3 yılda istihdamımız 4 milyon 700 bin arttı. Aynı dönemde ABD’deki istihdam kaybı 5 milyon, AB’deki ise 6 milyon oldu dedi.
Babacan son siyasi gelişmeler ile ilgili olarak da “Ümit ediyoruz ki, bundan sonraki dönemde İsrail, sorunların değil çözümlerin parçası ülke olsun. Aynı dik duruşumuz Suriye için de geçerli olacak. Bu rejim er ya da geç gidecek dedi. Babacan Balkanlar’dan Körfez’e, Körfez’den Cezayir’e Fas’a kadar olan coğrafyada sınırlar ve hudutların anlamını yitirmeye başlayacağını da söyledi.
SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ
Çocukluğunda depodan şirkete mal taşıdığını ve ilerleyen yıllarda şirketin muhasebesini tuttuğunu anlatan Ali Babacan, Türkiye perspektifinden bakıldığında ‘marka bir sözdür, iyi marka tutulmuş bir sözdür’ lafını hatırlatarak “Türkiye dünyada yükselen bir marka oldu ise burada Türkiye’nin tuttuğu sözlerin rolü çok büyüktür. Son 10 yılda Türkiye’nin ortaya koyduğu reformlar, AB sürecinde ortaya koyduğu performans, yapacağız dediğimizi yapmamız, söz verip tutmamız Türkiye’yi çok farklı bir noktaya getirdi.
İnsan cebinden para koymalı
Hükümet, iş dünyası ve sivil toplumu ‘altın üçgen’ olarak tanımlayan Babacan şunları söyledi: “Ama sivil toplum ayağını biraz daha güçlendirmemiz gerekiyor. Derdi olan insanların daha çok bir araya gelip şevkle çalışması gerekiyor. Farklı farklı kuruluşlarımız var ama bakıyorsunuz, garantili gelir kaynağı var, kanunla kurulmuş, vergi gibi geliri var ve belli kesimleri temsil ediyor. Doğrudur ama asıl önemlisi, herkesin kendi emeğinden bir şeyler kattığı ve bu benimdir dediği olmalıdır. Bunların Türkiye’de çok daha etkin olması gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar biraz cebinden para koyacak, kendisinin olduğunu hissedecek ki çalışma şevki olsun. İnşallah o altın üçgeni, sivil toplum ayağını da güçlendirdiğimizde Türkiye farklı bir geleceği doğru ilerleyecektir.
Moody’s notu 3 ay içinde artırır
S& P’nin not artırmasının ardından gözler Moody’s’e çevrildi. Bankacılar bu kurumun 3 ay içinde Türkiye’nin notunu artırabileceği görüşünde. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “İkinci yatırım yapılabilir ülke olma notunu yaz aylarında, çok ihtiyatlı olmamı isterseniz bu sene içerisinde, alacağız ve bu çok şeyi değiştirecektir dedi. Türkiye ekonomisini uzun yıllardır yakından takip eden Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash ise, S& P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırmasının ardından, Moody’s’in önümüzdeki 2-3 ay içerisinde Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaracağı tahmininde bulundu.
Türkiye’ye karşı cephe oluşturmuyoruz’ – Milliyet
Rum Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis, Milliyet’in de aralarında olduğu yabancı basın mensuplarına Kıbrıs’ta son yaşananlarla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.
Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın İsrail’le temaslarının devam ettiğini belirterek, “Yunanistan’ın da içinde bulunduğu İsrail’le ilişkilerinin, Türkiye’ye karşı bir cephe oluşturma hedefi taşımadığını söyledi.
‘Temcit pilavı gibi ısıtıyor’
Kasulidis, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Kıbrıs konusundaki son açıklamaları hakkında “Türk tarafı temcit pilavı gibi aynı şeyleri ısıtıp ortaya attıyor dedi. Davutoğlu, “BM misyonu hızlandırılmalı ve taraflar bir an önce kapsamlı çözüm için bir araya gelmeli. Bu doğal kaynaklar da yeni birleşik Kıbrıs ’ın olmalı gibi öneriler ortaya atmıştı.
Afganistan’dan Çekilme Yaklaşırken Kabil Hükümetiyle Gerginlik Artıyor – Amerikanın Sesi
WASHINGTON — Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Amerikalı askeri yetkililer arasındaki gerginlik, NATO ve Amerikan kuvvetleri gelecek yıl çekilmeye hazırlanırken güvenlik sorumluluğunun düzenli biçimde Afgan güçlerine devrini tehdit ediyor. Amerikan birliklerinin rolü ve yerleşim yerleri konusunda çıkan anlaşmazlıklar tartışma ve karşılıklı güvensizlik yaratıyor.
Bir süre önce Vardak ilinden başkent Kabil’e protesto yürüyüşü yapan yüzlerce gösterici “Amerika’ya Ölüm diye bağırarak Amerikan birliklerinin çekilmesini istedi.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de kent halkına işkence yaptıkları yolundaki iddialar üzerine Amerikan komandolarının Vardak’tan çekilmesini emretti.
Vardak Başkanı Halilullah İbrahimhalil: “Vardak’taki Amerikan komandolarını protesto için burada toplandık çünkü bu askerler evlere giriyor ve masum insanlara işkence ediyor.
Amerikalı askeri yetkililer suçlamaları reddederken komandolar Vardak’ta kalmaya devam etti. Vardak ili Kabil’e çok yakın ve burada güvenliğin sağlanması isyancıların başkente sızmasını önlemede hayati önem taşıyor. Geçen hafta Amerikan askerlerinin aşamalı biçimde çekileceğine ilişkin bir anlaşmaya varıldığı açıklandı.
Bu arada bir başka tartışma ise Devlet Başkanı Karzai’nin Amerika’yı Taleban ile işbirliği yapmakla suçlaması üzerine patlak verdi.
“Taleban, Amerikalılar ve yabancılar arasında Avrupa ve Körfez ülkelerinde günlük görüşmeler yapılıyor.
Suçlamalar Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel’in son Afganistan ziyaretini güçleştirdi. Hagel, Karzai ile yapacağı ortak basın toplantısını son anda iptal etmek zorunda kaldı.
“Afgan Devlet Başkanı’na Amerika’nın görüşmeler için Taleban ile tek yanlı temas kurduğu haberlerinin doğru olmadığını söyledim.
Amerika ile Taleban arasında bir Afgan barış süreci başlatmak için girişilen görüşmeler bir yıl önce durdurulmuştu.
Geçtiğimiz günlerde Afganistan’a giden uzmanlar bu tür görüşmelerden somut bir uzlaşma çıkacağına pek fazla inanç beslenmediğini söylüyor.
Stratejik ve Uluslararası Araştırma Merkezi’nden Anthony Cordesman da bunlardan biri.
“Barış görüşmelerinin boşa çıkmasından ve sadece savaşı başka yollardan devam ettirmesinden büyük kaygı duyuluyor.
Ülke çapında halen 350 bin Afgan askeri var ama bunların ülkeyi gerçekten koruyabilecekleri konusunda kuşkular devam ediyor. Seçimlerin gelecek yıl yapılması kararlaştırıldı ancak güvenlik ve saydamlık konusunda kaygılar sürüyor.
Anthony Cordesman bu konuda şöyle diyor: “Çok derin bir gerginlik yaşanacağı şimdiden belli. Konuştuğumuz herkes kaygı duyduğunu, kötü şeyler olmasından korktuğunu söylüyor.
Halen Afganistan’da yaklaşık 66 bin Amerikan askeri var. Gelecek yıl başlarında bu sayının yarı yarıya azalması bekleniyor. 2014 sonunda askerlerin çoğunun çekilmesinden sonra kalacak artçı kuvvetin sayısı konusunda nihai karar henüz verilmedi.
Arap Birliği’nin Kararı Ne Anlama Geliyor? – BBC
WASHINGTON — Suriyeli muhalifler Çarşamba günü Katar’ın başkanti Doha’da ilk büyükelçiliklerini de açtı.
Muhalefet lideri Muaz El Hatip ve Katar Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı büyükelçiliğin önündeki törende kordon kesti. Törene, Arap ve Batı ülkelerinden büyükelçiler de katıldı.
Hatip, Arap Birliği Örgütü’nde Suriye’den boşalan koltuğu dolduracak delegasyona da başkanlık yaptı. Arap ülkelerinden liderler, diplomatlar ve delegeler Katar Emiri Şeyh Hamit bin Halife El Tani’nin toplantıda koltuğu muhaliflere teslim etmesini alkışladı.
Birkaç Arap Birliği üyesinin itirazına rağmen Katar, muhaliflerin tanınması konusunda ısrar etti.
Oklohama Üniversitesi’nden Suriye uzmanı Joshua Landis, Doha’daki gelişmelerin Batı için önemli bir başarı olduğunu söyledi. Landis bu gelişmelerin Beşar Esat’ın durumunu zorlaştırdığını belirtti. Çünkü meşrulaşan muhalefet artık silah bulma konusunda da rahatlayacak. Zaten Körfez ülkelerinin muhaliflere silah sağladığını söyleyen Landis, bundan sonra konuyla ilgili yasal tartışmaların da sona ereceğini savundu.
Arap Birliği Örgütü’nde Suriye’nin koltuğu 2011’de Esat’ın ülkedeki siyasi ayaklanmaları şiddet kullanarak bastırması nedeniyle ülkenin üyeliğinin askıya alınmasından beri boştu. Ülkedeki savaş 70 bin kişinin ölümüne ve milyonların evlerinden olmasına neden oldu. Arap Birliği’nin çoğu üyesi Esat’ı istifaya çağırdı.
Hatip geçtiğimiz günlerde Suriye Ulusal Koalisyonu başkanlığından istifa etti ancak El Thani’nin davet ettiği heyete başkanlık yaptı.
Suriyeli muhalefet grupları arasında ciddi bölünmeler var ancak daha büyük koalisyonların ortaya çıktığı gözlemleniyor.
Landis 1000’den fazla milis arasında Darwinci bir süreç görüldüğünü ve bölünmeler arasından daha büyük koalisyonların ortaya çıktığını söylüyor. Uzman bir tarafta Selefiler’in, bir tarafta onlardan daha da radikal, El Kaide bağlantılı El Nusra’nın ve ABD’nin oluşmasına ön ayak olduğu Özgür Suriye Ordusu Başkomutanlığı (ÖSO) olduğunu belirtiyor. ÖSO’nun sivil muhalefetle bağlantısı var ve Arap Birliği Örgütü bu muhalefet koalisyonunu resmen tanıdı.
Hırvatistan üzerinden silah yardımı alan muhalefetin güçlendiği görülüyor. Şubat ayında New York Times gazetesi, Suudi Arabistan’ın bu ülke üzerinden muhaliflere silah yolladığını yazmıştı. Bu silah sevkiyatını acil kılan hem Batı ülkelerinin hem de Körfez ülkelerinin Suriye’de cihat yanlısı grupların ellerindeki silahların diğer gruplarınkinden daha üstün olduğu korkusuydu. Bir diğer deyişle birçok ülke Suriye muhalefetinin bu aşırı grupların egemenliğine geçmesinden kaygı duyuyordu.
New York Times Pazartesi günkü haberinde CIA’e bağlı danışmanların Türkiye ve Arap ülkelerine Suriyeli muhaliflerin eline daha ağır silahlar geçmesi konusunda yardım ettiğini belirtti. Bugüne kadar Washington’dan yapılan açıklamalarda hükümetin buna karşı çıktığı söyleniyordu.
Landis cihat yanlısı milislerle daha ılımlı güçler arasındaki çatışmaların öngörülen gelecekte devam edeceğini ve bunun Batı müdahalesini daha da zor kıldığını söylüyor.
Suriye muhalefetinin Arap Birliği Örgütü tarafından tanınması ise Rusya ve İran tarafından eleştirildi. Suriye devlet haber ajansı örgütün Körfez ülkeleri ve Batı’nın çıkarları adına değerlerini ayaklar altına alarak Suriye Ulusal Koalisyonu’nu tanıdığını belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada kararın “yasadışı ve kabul edilemez şeklinde değerlendirildiği, çünkü Suriye hükümetinin hala Birleşmiş Milletler üyesi olduğu belirtildi. Esat’ın hükümette kalmasını sağlamak amacıyla ülkeye danışman, para ve silah gönderen İran da kızgınlığını belirtti ve Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan “sözde geçici hükümet diye bahsetti.
Ancak American Üniversitesi’nden uzman Robert Pastor, Doha’daki kararın muhaliflere meşruluk sağladığını söylüyor ve kararın Esat’ın dışlanmışlığını güçlendirdiğini belirtiyor. Pastor, Arap Birliği’yle bağlantılı neredeyse bütün Arap ülkelerinin Esat’ın görevden ayrılmasını istemesinin çok önemli bir adım olduğunu söylüyor.
Muaz El Hatip Çarşamba günkü açıklamasında uluslararası güçlerin Patriot savunma füze sistemlerinin Esat’ın hava gücüne karşı kullanılmasını reddetmelerinin Esat’a “istediğini yap mesajı verdiğini söyledi.
NATO Salı günü Suriye’ye askeri müdahale niyeti olmadığını açıklamıştı.
Esat ise Çarşamba günü BRICS üyesi ülkelerin liderlerinden 2 yıldır süren çatışmaların bitirilmesi konusunda yardım istedi.
Beşar Esat, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderlerine gönderdiği mektupta bu ülkelere “şiddetin hemen durdurulması ve ülkede “siyasi çözüm için destek çağrısında bulundu.
Rusya: Kuzey Kore krizi kontrolden çıkabilir – BBC
Kuzey Kore yönetiminin füze bataryalarını ‘saldırıya hazır’ hale getirmesinin ardından Rusya, yarımadadaki gerginliğin kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti resmi haber ajansı KCNA’nın bildirdiğine göre, ABD’nin hayalet bombardıman uçaklarını yarımada üzerinde uçurması üzerine, Devlet Başkanı Kim Jong-un’un emriyle, füze bataryaları Amerikan hedeflerine saldırı için ‘hazır’ duruma getirildi. Haberde, ABD’nin Kore Yarımadası’nda bir nükleer savaşın fitilini ateşlemeyi göze aldığı öne sürüldü.
Generallerle gece yarısı bir toplantı yapan Kim Jong-un’un, “Amerikan emperyalistleriyle hesaplaşma zamanının geldiğini” belirterek şu ifadeleri kullandığı aktarıldı: “Dev stratejik güçlerle pervasız bir tahrikte bulunurlarsa, Kore Halk Ordusu ABD ana karasına, Guam ve Hawai’nin de aralarında bulunduğu Büyük Okyanus’taki ve Güney Kore’deki askeri üslerine acımasızca saldıracaktır.”
ABD: Yaptıkları tehlikeli
Pyonyang yönetimi, 12 Şubat’taki nükleer silah denemesinin ardından yürürlüğe konulan tıklayın yeni BM ambargolarına ve ABD’nin Güney Kore’yle yaptığı askeri tatbikatlara tepki gösteriyor.
Kuzey Kore yönetimi son bir kaç haftada ABD’ye “önleyici nükleer saldırı” ve Japonya’daki tıklayın ABD üslerine saldırma tehdidinde bulundu.
Kuzey Kore’nin ABD anakarasını vuracak teknolojiye sahip olduğu sanılmıyor. Ancak ellerindeki orta menzilli füzeler ABD’nin bölgedeki askeri üslerini vurabilecek kapasitede.
Güney Kore’yle yapılan ortak askeri tatbikatlar kapsamında Kore Yarımadası üzerinde iki B-2 bombardıman uçağını uçuran ABD ise “her türlü gelişmeye hazır olduğunu” açıkladı.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, “Kuzey Koreliler yaptıklarının çok tehlikeli olduğunu anlamalılar. Kuzey’in tahriklerini çok ciddiye aldığımızı ve yanıt vereceğimizi açıkça göstermeliyiz” dedi.
Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü ise kuzey komşularının kısa, orta ve uzun menzilli füze sistemlerinin istihbarat birimleri tarafından yakından izlendiğini kaydetti.
Rusya’dan çifte uyarı
Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki ve en büyük ticaret ortağı Çin, taraflara sükunet çağrısında bulundu.
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Durum kontrolden çıkabilir ve kısır döngü sarmalına kayabilir” diye konuştu.
Pyongyang yönetiminin adımlarını “kabul edilemez” diye nitelendiren Lavrov, diğer yandan da, “Kuzey Kore’yle ilgili atılacak tek taraflı adımların, askeri hareketliliği artıracağı” uyarısında bulundu.
Lavrov, ABD uçaklarının uçuşuna gönderme yaparak, “askeri gövde gösterisiyle jeopolitik amaçlara ulaşmaya çalışmamak gerektiğini” vurguladı.
Uçaklarını Güney Kore üzerinde uçuran ABD, bu hareketlerinin “caydırıcı gücünü pekiştirme” amacı taşıdığını açıkladı.
ABD blöfü görecek mi?
Kuzey Kore eskiden beri, ABD ve Güney Kore’ye tehditler savuruyor. Ancak bu tehditkâr söylemin son haftalarda yoğunlaştığına dikkat çekiliyor.
BBC’nin Uzak Doğu editörlerinden Charles Scanlon, dünyanın en dinamik ekonomik bölgesinde kaos va savaş çıkarma tehdididin, Kuzey Kore’nin kendi zayıflığını örtmek ve diplomatik tavizler koparmak için strateji haline getirdiğine dikkat çekiyor.
“Ama” diye ekleyen Scanlon, “ABD, Kuzey Kore’nin blöfünü görebilir” diyor.
Scanlon’a göre, Kuzey Kore’nin genç liderinin generalleri ve halkını babasının ve dedesinin yaptığı gibi ABD’den ve bölge ülkelerinden tavizler koparabileceğini gösterme hevesi de gerginliği tırmandıran etkenlerden
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info