31 Ağustos 2012 Cuma Saat 08:41
Li Bedlîsê goreke din a komî derket holê – Dîha
Li Bedlîsê goreke din a komî ya tê gotin ayîdî 24 PKK’iyan e hate dîtin. Li gorî gotinên şahidan, di sala 1996’an de di pevçûnekê de 24 endamên PKK’ê jiyana xwe ji dest dan û bi komî hatin veşartin.
Li Bedlîsê heta niha gelek cihên tê gotin gorên komî lê hene hatin diyarkirin û goreke din a komî ya tê gotin ayîdî 24 PKK’iyan e hate dîtin. Gora komî ya li Çiyayê Xaçereş ê li çoltarê gundê Xaçînan a bajaroka Kavakbaşi ya navçeya Motkiyê ya Bedlîsê hate dîtin, tê gotin di sala 1996’an de di pevçûnekê de 24 endamanên PKK’ê jiyana xwe ji dest dan û pişt re jî bi komî hatin veşartin. Şahidên bûyerê yên bi hinceta ewlehiya navên xwe aşkera kirin têkildarî bûyerê de agahî dan Şaxa ÎHD’ê ya Bedlîsê û pişt re cihê gora komî hate tesbîtkirin. Li gorî agahiyên şahidan daye nûnerê ÎHD’ê yê Bedlîs Hasan Ceylan, di pevçûna li Çiyayê Xeçereş a navçeya Motkiyê ya Bedlîsê de 9 jê jin 24 endamên PKK’ê di sala 1996’an de di encama ketina kemînê de jiyana xwe ji dest dan û bi gomî hatin veşartin. Ceylan, diyar kir ku cenazeyê 24 PKK’iyan li herêmê di 3 calên cuda de hatin veşartin.
Hestî li ser axê ne û li ser cilan şopa gule û xwînê heye
Nûnerê ÎHD’ê yê Bedlîsê Hasan Ceylan, anî ziman ku li gorî gotinên şahidan çûn herêmê û li herêmê hestiyên mirovan li ser axê hebûn û rastî cilên PKK li coltaran li xwe diken hatin. Ceylan, da zanîn ku piştî li herêmê hestiyên mirovan û cilên bi xwîn û şopa guleyan li ser heyî ditîn û pişt re hînî wahşetê bûn. Ceylan, bilêv kir ku cenazeyên ayîdî 24 PKK’iyan di calên biçûk de bi komî hatine veşartin. Ceylan, destnîşan kir ku ji ber cenaze bi awayekî baş nehatine veşartin hestiyên mirovan ji aliyê sewalan ve li qadê hatin belavkirin.
Arîf Dogan wê demê li Bedlîsê bû
Ceylan, diyar kir ku pevçûna behsa wê tê kirin, wê demê Arîf Dogan Fermandarê Tabura Motkiyê bû. Ceylan, anî ziman ku li herêmê gelek gorên komî hene û li hemberî gora komî ya li Çiyayê Xaçereşê ji mirovahiya xwe fedî kir. Ceylan, da zanîn ku ji hestî û cenazeyan tol nayê hilgirtin lê divê Tirkiye bi rastiya gorên komî re rû bi rû bê.
Têkildarî kesên di gora komî de agahî hene
Ceylan, destnîşan kir ku têkildarî 24 PKK’iyên di gora komî de hatin veşartin agahî bi raya giştî re bên parvekirin û ev yekê dê fêde bide. Ceylan, bilêv kir ku fermandarê koma 24 PKK’iyan Hasan (Kemal) ê ji navçeya Silopî ya Şirnexê bû û ji ailyê gelê herêmê ve tê nasîn.
Ceylan, da zanîn ku ji bo gora komî bê parastin û pişt re bê vekirin dê li dozgeriyê serlêdana sûc bikin.
Piştî êrîşa HPG’iyan a qereqolê gundî bûn hedefa leşkeran! – Dîha
Duh di saetê êvarê de li gundê Heşet ê navçeya Berwarî ya Sêrtê, zarokê bi navê Ferhat Çagla (10) di encama gulebarankirina leşkeran de birîndar bûbû û rewşa girane û talûkeya jiyanê ji ser xwe neavêtiye. Xizmê Çagla Abdullkerîm Çagla, bertekên nîşanî bûyerê da û wiha got: “Li wir operasyon û pevçûn tunebû. Nava rojê gulebaran kirin. Êdî ev yek ji bo qereqolê tişekî asayî ye.”
Duh di saetê êvarê de li gundê Heşet ê navçeya Berwarî ya Sêrtê, zarokê bi navê Ferhat Çagla (10) di encama gulebarankirina leşkeran de birîndar bûbû û rewşa wî ya giran berdewam dike. Gulebarankirin ji aliyê leşkerên Qereqola Heşetê ve hate kirin. Dema ku Ferhat bi malbata xwe re diçû bêriyê di encama gulebaranê de ji tenişta xwe ya çepê bi giranî birîndar bû. Piştî li Nexweşxaneya Dewletê ya Şaxê sewqî Nexweşxaneya Lêkolîn û Perwerdehiyê ya Zanîngeha Yuzuncu Yila Wanê hate kirin. Çagla, îro serê sibê ji emeliyatê derxistine û li beşa Cerahiya Giştî ya zarokan tê dermankirin. Pismamê Çagla, Abdulkerîm Çagla ji ajansa me DÎHA’yê re axivî bûyerê vegot.
‘Fermandar înkar kir lê…’
Çagla, diyar kir ku li heremê operasyon û pevçûn tunebûn û li nava rojê li gorî keyfa xwe gulebaran kirin. Çagla, anî ziman ku ewil fermandarê Qereqola bûyerê înkar kir lê paşê got komandoyan kir. Çagla, bûyerê wek zilmkariyê bi nav kir û wiha axivî: “Êrîşên Qereqolê hatine merhaleya kevneşopiyê. Her roj guleyan li gund, zevî û gundiyan dikin. Ev zilme li me tê kirin. Kes ji bo me nabe alîkar.
‘Gulebarandin bi zanebûn kirin’
Çagla, da zanîn ku li gund gelek tîmên taybet û leşker hene û ewlehiya wan nemaye. Çagla, got ku ew ji ber êrîşan nikarin dengê xwe bikin û ew di ketin û derketina gund de her tim tengezariyê dikişînin û wiha got: “Guleyan li sewalên me dikin. Çerandina pezê me tê astengkirin. Karê ku Erdogan dike ne kare. Leşker, tang û topên dewletê din jî heye lê êrîşî welatiyên xwe û gelê xwe nakin.” Çagla, destnîşan kir ku berpirsyarê van bûyeran Serokwezîr Erdogan û fermandarê Qereqolê ye û wiha pê de çû: “Ferman wan kes da. Herî dawî me Roboskiyê dît.” Çagla, anî ziman ku leşker her tim êrîşî wan dikin û wiha domand: “Em li gund dijîn û jiyanek me gundewarî heye. Em sewlakariyê dikin û mecburî şivanê me pezê xwe dibin diçêrînin. Li gel ku leşker dizanin em in jî dîsa gulebarandinê dikin. Bi zanebûn êrîşî kurapê min kirin û bi zanebûn êrîşî gundiyan jî dikin. Dema duh êrîş kirin em li qadek vala bûn.
Piştî êrîşa HPG’ê gef û êrîş zêde bûn!
Çagla, bi bîr xist ku par ji aliyê HPG’iyan ve êrîşî qereqolê hatiye kirin û piştî wê bûyerê her tim êrîş li ser gundiyan zêde bûne û wiha vegot: “Di salek dawî de em êrîşên pir zor dijîn. Ev bûyer jî da xuyakirin û dewama wê ye. Ji ber van bûyeran gelek welatiyê gund koçî metropol û Mêrsînê kirin. Em dixwazin li ser xaka xwe bijîn. Çagla, da zanîn ku dê ew giliyê suç bikin.
Devlet Şemdinli’de top atışlarıyla halk üzerinde psikolojik savaş yürütüyor! – Diha
Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde 23 Temmuz’da başlayan çatışmalar nedeniyle, tabur, karakol ve güvenlik noktalarına çekilen askeri birlikler tarafından her akşam havadan ve karadan yapılan bombalamalardan dolayı yüzlerce hektarlık orman alanı kül oldu. “Güvenlik gerekçesiyle bölgede inceleme yapma izni verilmediğini belirten Şemdinli Orman İşletme Şefi Eşref Erbaş, “Ama bölgede göz kararıyla 300 ile 500 arası hektar ormanlık alanın yandığını biliyoruz dedi. İlçe sakinleri ise, rastgele yapılan top ve obüs atışlarıyla devletin halk üzerinde psikolojik hakimiyeti sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Şemdinli (Şemzînan) İlçesi’nde 23 Temmuz’da yol kontrolleri ile başlayan ve ilçe ile Derecik (Rûbarok) Beldesi’ne bağlı askeri tabur ve karakollara yapılan saldırılarla devam eden HPG’nin bölge hakimiyetinin sürdüğü belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, askerlerin söz konusu bölgeye gitmekte zorlandığını ve akşam saatlerinden başlayarak gece geç saatlere kadar top ve obüslerle rastgele bombardıman yaptığı bildirildi. Havadan savaş uçakları ve helikopterlerin, karadan ise 34. Hudut Jandarma Tugayı Komutanlığı, 3. Dağ Taktik Komando Taburu, Tekeli (Garê) 1. İç Güvenlik Piyade Taburu’nda bulunan Topçu Birlikleri, Derecik (Rûbarok) Beldesi’nde bulunan Ortaklar (Bêsosin) ve Aktütün (Bêzelê) bölgesinde bulunan Beyyurdu (Bêdevê) Karakolu ve üst bölgesinde olan Ergültepe (Kenîşkê) askeri birlikleri tarafından yapılan rastgele bombardıman, yoğun top, obüs ve havan atışları bölgede yüzlerce hektarlık orman alanın kül olmasına neden oldu. Diğer yandan ilçe merkezinde askeri birlikler tarafından yapılan rastgele atışlar mahallede yaşayan yurttaşların tepkisine neden oluyor.
‘300 ile 500 arası hektar ormanlık alanın kül olduğunu biliyoruz’
Yapılan yoğun top, obüs ve havan atışlarından dolayı Şemdinli İlçesi’ne 1 kilometre uzaklıkta olan Goman Dağı’ndan Derecik (Rûbarok) Beldesi’ne yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan Samanlı (Mawan) Köyü’ne kadar ormanlık alanlarda yangın çıktığı öğrenildi. Çıkan yangınlara herhangi bir müdahalede bulunulmazken, kendi imkanlarıyla söndürmeye çalışan çevre köylerde yaşayan yurttaşların askerler tarafından engellendiği bildirildi. Konu ile ilgili görüştüğümüz Şemdinli Orman İşletme Şefi Eşref Erbaş, çatışmaların aralıksız devam etmesi nedeniyle bölgede incelemelerde bulunamadıklarını söyledi. Şemdinli bölgesinin tümünde 87 bin hektar ormanlık alanın olduğunu belirten Erbaş, “Sadece 2 ay içerisinde göz kararıyla 300 ile 500 hektar ormanlık alanın kül olduğunu biliyoruz dedi. Bunun daha fazla olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu aktaran Erbaş, “Çünkü bu sayıyı göz kararıyla veriyoruz. Bombalamalar devam ettiği halde, incelemelerde bulunmak için girişimde bulunduk ama bölgeye giremedik. Onun için bölgede yangınların daha fazla olma ihtimali çok yüksek ve orman yangınları şuan bile devam etmektedir dedi.
‘Devlet burada halkın üzerinde psikolojik savaş yürütüyor!’
Askeri birlikler tarafından yapılan bombalamalardan dolayı rahatsız olduklarını belirten Şemdinli ilçesi Yeni Mahalle’de yaşayan yurttaşlar, tepki gösterdi. İlçede gece gündüz top atışları yapıldığını belirten Yeni Mahalle’de oturan Ekrem Yılmaz, yapılan top atışlarından dolayı çocukların psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Top sesinden dolayı yatamadıklarını ifade eden Yılmaz, “Şuana kadar ne devlet ne de hükümet yetkilisi gelip ‘niye bu kadar top, havan, obüs atılıyor’ dememiş. Devletin burada yaptığı tek şey psikolojik savaştır. Bunu da burada yaşayan halkın üzerinde yürütüyor. Yapılan bu kadar atışların sebebi budur. Şemdinli’de psikolojik bir savaşın yürütüldüğünü görüyoruz diye konuştu. Devletin insanları korkutmak amacıyla bu kadar bombardıman yaptığının altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: “Bu şu anlama geliyor, kendi kabuğuna çekilen devlet bölge halkının üzerinde bu şekilde hakimiyet kurma çabası içindedir diyebiliriz. Çünkü atılan bombalar bir hedefi gözeterek atmıyor, atıkları yerlerde de yangın çıkıyor ve ormanlar yanıyor. Amaçları halkın psikolojisini bozmaktır.”
‘Onlarda top atışlarını nereye atıklarını bilmiyor’
Bomba seslerinden dolayı çocuklarının korktuğunu ifade eden Seyfettin Yalın, atılan bombaların seslerinin çok yakından gelmesi nedeniyle kimi zaman topların evlerine isabet ettiğini sandıklarını söyledi. “Aylardır her gün her gece aralıksız karşıdaki Goman Dağı ve arkamızdaki tepelere top, obüs ve havan atılıyor. Bombalanan yerlerde yangın çıkıyor, yüreğimiz yanıyor, söndürmemize de izin verilmiyor. Yapılan bombalamalar ormanlık alanların yanması ve halkın psikolojisini bozmak içindir. Yerlerinden çıkmadan korkularından atıyorlar, biz buradayız elimizde silahlarının olduğunu kendilerine yaklaşılmaması için yapıyorlar. Tekeli (Gare) Karakolu’ndan bu tarafa atıyorlar, buradan Nêrkûle bölgesine atıyorlar, kimin nereye atıklarını bilmiyoruz, doğrusu onlar da nereye atıklarını bilmiyorlar” şeklinde konuştu.
‘Bu toprakları bırakıp gitmeyiz’
Bu duruma kamuoyunun sessiz kalmasına tepki gösteren M.G. ise, bu bombalamaların halkın psikolojisini bozup ilçeyi terk etmelerini sağlamak için yapıldığını söyledi. “Bu nereye kadar da devam ederse ilçeyi terk etmeyeceğiz” diyen M.G., “Biz bir şey yapmıyoruz, ilçeden de çıkmayacağız, bakalım nereye kadar devam edecek. Yıllardır bu halk buraya yerleşmiş, bu toprakları bırakıp nereye gideceğiz, hiçbir yere de gitmeyeceğiz. Zaten yapılan atışlar psikolojimizi bozup burayı terk etmemizi istedikleri içindir. Bizde hiçbir yere gitmeyeceğiz. Direneceğiz başka yolu yok diye konuştu.
Nobel Ödüllü Tutu: Öcalan’ın özgürlüğü için çaba harcamalıyız – Diha
Sosyalist Enternasyonal’in 24. Kongresi’ne katılmak için BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak başkanlığında Güney Afrika’ya giden BDP heyeti önemli temaslarda bulundu. Güney Afrika’nın etkin bakanları ve din adamları ile görüşen heyet, Kürt sorununda yaşanan süreci paylaştı. Mandela’nın özgürleşmesinde etkin olan önemli kişilerden Nobel Barış Ödülü sahibi Desmond Tutu, BDP heyeti ile yaptığı görüşmeye Kürtler ve Öcalan’ın özgürlüğü için dua okuyarak başlarken görüşmede ise Öcalan’ın özgürleşmesi için çaba harcanması gerektiğini söyledi.
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nazmi Gür ve BDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru’dan oluşan heyet Sosyalist Enternasyonal’in 24. Kongresi’ne katılmak üzere 26 Ağustos günü Güney Afrika’nın Cape Town kentine gitmişti. Heyet, dün ve bugün Güney Afrika’da bakanlarla, ANC yönetimiyle, STÖ temsilcileriyle ve Nobel Barış ödülü sahibi Desmond Tutu ile görüşmeler gerçekleştirdi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Güney Afrika ziyaretlerini ve temaslarını DİHA’ya değerlendirdi.
‘ANC Kürt sorununda daha aktif olacak’
Kışanak, ilk olarak Güney Afrika parlamentosunu ziyaret ederek, ANC Dış ilişkiler Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Ebrahim Ebrahim ile görüştüklerini belirterek, görüşmenin çok olumlu geçtiğini kendilerinin Kürt sorununda yaşanan süreç ile birlikte Suriye Kürtlerinin durumunu ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri aktardıklarını söyledi. Ebrahim’in ise kendilerine yakında ANC’nin kongresinin olacağını orada Kürt sorunu konusunda tutum oluşturmak için çalışma başlatacaklarını aktardığını belirten Kışanak, “Bize Kürt sorunu konusunda ANC’nin daha aktif olması için çalışma başlatacaklarını söylediler. Görüşmede Kürtlerin özgürlük mücadelesini desteklediklerini ve BDP ile daha iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini aktardılar. Sorunun mutlaka diyalog ve müzakere ile çözülmesi gerektiğinin altını çizdiler” dedi. Kışanak, görüşme sırasında ayrıca Ebrahim’in Suriye’de olası müdahalelere karşı olduklarını halkların kendi kimliklerini ifade edebileceği yönetim şeklini desteklediklerini söylediğini belirtti.
ANC’nin en önemli ismi ile görüşme
BDP heyeti dün akşam saatlerinde ise rejim yıkıldığı günden beri hükümetlerde bakan olarak görev yapan ve ANC’nin en etkin isimlerinden olan Devlet Bakanı ve ANC Merkez Yürütme Kurulu üyesi Trevor A. Manuel ile görüşme gerçekleştirdi. Manuel’in de Kürt sorununda aktif bir politika izlemek istediklerini aktardığını belirten Kışanak, “Bize Kürtlere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu söyledi. Kendilerinin bundan sonra uluslararası ilişkilerinde Kürt sorununu da önce çıkaracaklarının ve barışçıl bir çözüm için çaba harcayacaklarını aktardılar. Genel olarak çok olumlu bir görüşme gerçekleştirdik” diye kaydetti.
‘Öcalan’ın özgürlüğü için çaba harcayacağız’
Kışanak , Manuel’in ardından ise Desmond Tutu’nun yerine gelen Afrika Kiliseler Birliği Başkanı olan Archbishop Thabo Makgoba ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Makgoba’nın kendilerini özel olarak ağırladığını belirten Kışanak, Makgoba’nın Afrika için önemli bir yeri bulunduğunu bütün bölgenin kiliselerinin kendisine bağlı olduğunu söyledi. Kışanak, görüşmeye Makgoba’nın kendisine bağlı kiliselerin başkanları ile birlikte katıldığını belirterek, “Görüşmemizde, özgürlüğün, insani ve ahlaki bir konu olduğunu söyledi. Devletlerin çıkarları olduğunu ancak insanların vicdanlarının sesi ile konuşması gerektiğini belirtti. Kürtlerin özgürlük mücadelesi bizim yaşadıklarımız ile aynıdır dedi. Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması müzakere ve diyalogun başlaması için güçlü bir çaba içinde olacaklarını söylediler. Güney Afrika deneyiminin örnek alınabileceğini belirttiler” dedi.
Tutu, görüşmeye Öcalan için dua ederek başladı
Kışanak başkanlığındaki heyet ayrıca Makgoba’dan önceki Archbishop olan ve Mandela cezaevinde iken direnişi örgütleyen aynı zamanda Mandela’nın özgürleşmesinde etkin olan Nobel Barış Ödülü sahibi Desmond Tutu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kışanak, Tutu’nun görüşmeye başlamadan önce Kürt halkı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması için dua ettiğini söyledi. Tutu’nun duasının ardından görüşmenin yapıldığını aktaran Kışanak, “O da umutlu olmak gerektiğini en zor zamanlarda bile bunun yitirilmemesi gerektiğini söyledi. Daha çok mücadele ile kazanılacağını söyledi. Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması için daha çok çalışma ihtiyacını vurguladı ve kendisinin de bunu yapacağını söyledi. Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması için herkesin daha çok çaba harcaması gerektiğini belirterek, dünya liderlerine de bu yönde çağrı yaptı” dedi. BDP heyeti Güney Afrika ziyareti çerçevesinde Mandela’nın avukatlarının başkanlığında kurulan insan hakları kurumları aracılığı ile Kürt sorununa ilişkin mini bir konferans düzenledi.
Heyet görüşmelerin ardından Sosyalist Enternasyonal çalışmalarına dahil olurken, önümüzdeki günlerde temasların devam etmesi bekleniyor.
‘Divê tecrîd bi dawî bibe’ – Yeni Özgür Politika
Rêxistinên civakî yên sivîl ên Amedê di daxuyaniya têkildarî Roja Aştiya Cîhanê de gotin ku ji bo aştî pêk bê divê tecrîda li ser Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan bi dawî bibe û tevlî pêvajoyê bibe.
Li Amedê amadekariyên mitînga 1’ê îlonê li gel operasyon, pevçûn û qedexeyan berdewam dike. Rêxistinên civakî yên sivîl ên Amedê, diyar kirin ku ew dixwazin roja aştiyê ji gelê Kurd re bibe vesileya aştî, armanî, xelasbûna şer. Saziyan da zanîn ku ji bo riya aştiyê bê vekirin divê tecrîda li ser Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan demildest bê rakirin û tevlî pêvajoyê bê kirin.
‘Divê muzakere dest pê bikin’
Serokê Şaxa ÎHD’ê ya Amedê Racî Bîlîcî, diyar kir ku di pevajoya şereke qirêj berdewam dike dê 1’ê Îlonê pîroz bikin û divê hemû kes tevlî mitîngê bibe. Bîlîcî, anî ziman ku divê çek bêdeng bibin û muzakere dest pê bikin û wiha got: “Heke em hêj di polîtîkayên ewlehiyê de israr bikin, ji paşe rojê dersan negirtin dê heviyên me rastî jî xerab bibin. Em bang li hikûmetê dikin ku demildest tecrîda li Îmraliyê xelas bikin û diyalog û mûzakereyan bidin dest pê kirin. Divê Birêz Ocalan tevlî vê pêvajoyê bê kirin. Heke pêşiya Îmraliyê neyê vekirin, tecrîd neyê rakirin û riya diyalog û muzakereyê neyê vekirin pevçûn nayên rawestandin. Ji ber ku muhatab bi xwe ye.”
‘Hêviya me nema’
Seroka Şaxa SES’ê ya Amedê Hulya Alokmen Uyanik jî diyar kir ku 1’ê Îlonê Roja Aştiyê ya Cîhanê di pêvajoya şer de pêşwazî dikin û erdnîgariya herêmê ewcehî bi aştiyê heye û wiha got: “Di her alî de erdnîgariya herêmê hewcehî bi aştiyê heye. Hêvî dikim ku 1’ê Îlonê dê ji vê yekê re bibe vesîle. Dê mitîng bi vê wateyê pêk bê. Em dê bi hemû hêza xwe tevlî mitînga Amedê bibin. Em hêviya xwe ya dê pêvajo ber bi aştî û muzakereyê ve biçe winda kir.”
‘Ji bo aştiyeke mayînde’
Serokê Baroya Amedê Mehmet Emîn Aktar jî diyar kir ku li herêmê şer berdewam dike û 1’ê Îlonê ji rewşeke diltengî re ma. Aktar, anî ziman ku ew dixwazin di 1’ê Îlonê de çek bêdeng bin, pevçûn bên rawestandin û ji bo aştiyeke mayînde pêvajoya aştiyê dest pê bike û wiha got: “Ji bo aştî li ser vê erdnîgariyê pêk bê divê pirsgirêka Kurd bi aweyeke edîl û demokratîk bê çareserkirin. Heta çareserî pêk neyê behsa aştiyê nayê kirin. Em hevî dikin ku dê rojê pêş de gavên şênber bên avêtin ji bo çareseriyê.”
‘Emê 1’ê Îlonê de li qadan bin’
Serokê Odeya Sarrafan û Zêrîngirên Amedê Mustafa Akkul jî diyar kir ku ew hevî dikin ku 1’ê Îlonê di bibe vesîleya aştiya gelê herêmê. Akkul, anî ziman ku ji bo aştî pêk bê divê hemû kes kedê bide û wiha got: “Di pêvajoya li herêma me operasyonên leşkerî berdewam dikin min weke aştîxwazekî diltirs dike. Em jî dê di 1’ê Îlonê de ji bo ji vê yekê re bêjin raweste dê li qadê bin.”
‘Açılım’ idama dayandı! – Yeni Özgür Politika
Kürt sorununu çözmek iddiasıyla başlayıp dış destek ve güvenlik bürokrasinin parti disiplinine tabi tutulmasının ardından savaşta ısrar eden AKP artık BDP’yi kapatma, milletvekilerini Meclis’ten atma ve idamı tartışıyor.
2009 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “iyi şeyler olacak söyleminin ardından AKP Hükümeti tarafından devreye konulan ve adı önce “Kürt Açılımı ardından “Demokratik Açılım son olarak da “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi olan projesiyle devletin değişmiş gibi görünen söylemi, AKP’li Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un “idam cezası geri gelsin söylemi ve bunu onaylayan sessizliğe dayandı.
Kürt sorununda çatışmalı süreç artarak devam ereken AKP’li milletvekilleri ve bakanların söylemleri de gün geçtikçe sertleşiyor. Hükümetin geldiği nokta ise 2009 yılında başlatılan “Açılım” sürecinin yeniden 90’lara döndügünü gözler önüne sererken akıllara ise 2009 yılından günümüze kadar devam eden arayışları getirdi. Kürt sorununda çatışmalı sürecin derinleştiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart 2009 tarihinde Ankara’dan Tahran’a giderken uçakta gazetecilere Kürt sorunu konusunda “2009 yılında çok güzel şeyler olacak dedi. Gül’ün açıklamasının ardından Türkiye kamuoyunda Kürt sorununda çözüm arayışlarının başlayacağı izlenimi oluştu. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Mart 2009 tarihinde Bağdat’a giderken uçakta Federal Kürdistan Bölgesi’ne ilişkin olarak ilk defa “Kürdistan söylemini kullandı. Gül’ün açıklamalarının ardından 29 Mart 2009’da yerel seçimler yapıldı ve Gül ile AKP Hükümeti’nin söylemleri yeniden eski söyleme döndü.
‘KCK’ operasyonları
Gül’ün söylemleri ile birlikte hükümetin arayışları devam ederken 5 Nisan 2009’da ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye’yi ziyaret etti ve hükümet ilk olarak projesini ABD yönetimi ile paylaştı. Ardından ise AKP’nin “Açılım adı altında başlattığı projenin ilk ayağı olarak “KCK adı altında yapılan operasyonlar devreye sokuldu. 14 Nisan 2009 tarihinde başlayan “Siyasi operasyonlar kapsamında DTP, BDP yöneticileri, belediye başkanları, sendikacılar, öğrenciler, kadınlar, insan hakları savunucuları birer birer gözaltına alınarak tutuklandı. Tutuklananların sayısı 8 bini geçerken mahkemelerde ise Kürtçe savunmaya tahammülsüzlük gün yüzüne çıktı.
‘Açılım’ toplantıları başladı
“KCK adı altında yapılan operasyonlar hız kesmeden devam ederken bir yandan da AKP ve Cumhurbaşkanı Gül’ün “söylemsel çözüm arayışları devam etti. Cumhurbaşkanı Gül, 9 Mayıs 2009 tarihinde Prag’a giderken “Kürt sorununun çözümü için 2009 tarihi fırsattır söylemini kullandı. Gül, 15 Mayıs 2009 tarihinde ise Suriye ziyareti sırasından “Kürt açılımı kurumların işbirliğidir dedi.
Öcalan’dan yol haritası
Abdullah Gül’ün bu açıklamasının ardından “Kürt açılımı koordinatörü olarak görevlendirilen dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Kürt Açılımı adı altında ilk basın toplantısını düzenledi. Atalay ardından ise 1 Ağustos 2009 tarihinde Polis Akademisi’nde bazı köşe yazarlarının da katıldığı, “Kürt Açılımı Çalıştayı nı düzenledi. Atalay, yazarlar, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu gruplarla “Açılım toplantıları düzenledi. Tüm bu süreçler yaşanırken Öcalan, 156 sayfalık “Yol Haritası”nı 15 Ağustos 2009 tarihinde cezaevi idaresine teslim etti. Yol Haritası ancak 1 buçuk yıl sonra kamuoyuna ulaşabildi.
Asker sürecin içine giriyor
Ardından ise 25 Ağustos 2009 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ yaptığı açıklamada, usul ve yöntemlerde özenli olunmasını istedi. Başbuğ’un açıklamasının ardından Beşir Atalay, “Bölünme sendromundan kurtulalım” dedi. Atalay’ın ardından 18 Eylül 2009 tarihinde Başbakan Erdoğan, Hewlêr’de başkonsolosluk açacaklarını duyurdu.
Hükümet havayı sertleştirdi
Öcalan, sürecin önünün açılması için “barış grupları”nın Türkiye’ye gelmesi çağrısında bulundu. Öcalan’ın çağrısı üzerine 19 Ekim 2009 tarihinde Kandil ve Maxmur Mülteci Kampı’ndan 4’ü çocuk 34 kişiden oluşan Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Silopi’deki Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı. Grubun girişini ilk gün olumlu değerlendiren hükümet, daha sonra tavrını bir anda sertleştirdi. Böylece Avrupa Barış Grubu’nun Türkiye’ye girişi gerçekleşmedi. Habur’daki ifade verme biçimini ve grup üyelerinin serbest bırakılmasını “normal” karşılayan hükümet, daha sonra grup üyelerinin tutuklanmasına ve haklarında dava açılmasına ses çıkarmadı.
Erdoğan ABD’ye gitti DTP kapatıldı
Habur sonrasında hükümet söylemini sertleştirirken, hükümetin söylemi toplumsal vakalarda ise DTP’lilere yönelik linç girişimlerine döndü. 7 Aralık 2009 tarihinde Başbakan Recep T. Erdoğan ABD’ye giderek Obama ile görüştü. Erdoğan-Obama görüşmesinden 3 gün sonra 11 Aralık 2009 tarihinde ise Anayasa Mahkemesi, DTP hakkında kapatma kararı vererek, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliği düşürülürken çok sayıda partiliye ise siyaset yasağı getirdi.
24 Aralık’ta Demokratik Toplum Kongresi Başkanı Hatip Dicle, BDP üyesi 10 belediye başkanı ve birçok BDP yöneticisi ile birlikte “KCK adı altında yapılan operasyon kapsamında tutuklandı.
BDP’lilere fezleke baskısı
2010 yılında BDP’ye yönelik baskılar da artarak devam etti. BDP’li milletvekillerinin düşüncelerini ifade etmeleri nedeniyle açılan soruşturmalar sonucu hazırlanan 554 fezlekede 2 bin 333 yıl hapis cezası istendi.
Öcalan-devlet-PKK görüşmeleri
Kürt sorununda bir yandan çözüm arayışları devam ederken bir yandan ise Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit derinleştirilmeye başlandı. 2008-2010 yılları arasında ise görüşmeler 66 kez engellendi.
DTP’nin ardında kurulan BDP’ye yönelik baskılarda hız kesmeden devam ederken “Açılım Koordinatörü Beşir Atalay ise “Açılım, AKP’nin kurulmasıyla başlamıştır” dedi. Ardından ise Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarı görevine getirilmesi ile birlikte Öcalan ile devlet heyeti arasındaki görüşmeler başladı. Süreç içerisinde yaşanan gerilimlerinin ardından ise 31 Mayıs 2010 tarihini işaret eden Öcalan, Kürtlerin yaşadığı durumu bir soykırım olarak nitelendirerek, ikinci uyarısını yaptı: “Bu süreci daha fazla devam ettirmemin ne anlamı, ne faydası, ne de şartları vardır. Bir muhatap bulamadığımdan dolayı da 31 Mayıs’tan sonra çekiliyorum.”
Muhatap bulamadığını ifade eden Öcalan, bunun bir savaş çağrısı olmadığını özel olarak vurgulayarak, sorumluluğun artık KCK’de olacağını kaydetti. Öcalan’ın “çekileceğim” uyarısının iki ay ardından ise 13 Ağustos’tan başlamak üzere 20 Eylül tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla ateşkes ilan edildi. KCK, ilan ettiği ateşkesin kalıcılaşması için ise 4 maddelik “barış planı”nı açıkladı. Öcalan’ın devlet heyetiyle yaptığı görüşmeler devam ederken, 16 Eylül 2010 günü Hakkari’nin Geçitli (Peyanis) Köyü’nde bir minibüsün geçişi esnasında patlama meydana geldi, 9 kişi yaşamını yitirdi. Patlamanın, heyet ile Öcalan arasında yapılan görüşmeye denk gelmesi dikkat çekti. Öcalan, patlama için şu açıklamayı yaptı: “Yapılan bu son patlamayla buradaki görüşmeler dinamitlendi, bombalandı. Bu görüşmeler oldukça verimli geçiyordu, umutluydum.”
Öcalan, üçüncü uyarısında 31 Ekim 2010 tarihine dikkat çekerek, 31 Ekim’de devlet tarafından çatışmasızlık kararına karşılık verilmediği takdirde aradan çekileceğini söyledi. Öcalan, dördüncü uyarısını ise Mart 2011’de yaptı. AKP hükümetinin Öcalan’ın yaptığı uyarılara karşı kayıtsız kaldığı dönemde, devlet heyetiyle görüşmelerini sürdüren Öcalan, heyetin yetkisi hakkında kafasında oluşan soru işaretlerini ortaya koyarak, AKP hükümeti tarafından sorunun çözümüne yönelik pratik adımların atılmaması ve sürece kayıtsız kalınması durumunda süreçten çekileceğini duyurdu.
Öcalan’dan 3 talep
12 Haziran genel seçimlerinin ardından hükümetin sert söylemi ve “KCK adı altında yapılan operasyonlar hız kesmeden devam ederken Abdullah Öcalan yeniden hükümeti uyardı. Öcalan devlete ve Kandil’e şöyle seslendi: “Benim yapacaklarım bitti. Bundan sonra benim rolümü sürdürmem için sağlık, güvenlik ve özgür hareket alanının sağlanması gerekiyor. Artık bunlar olmadan hiçbir şey yapmıyorum. Ben burada pratik önderlik yapamayacağımı, bu şartlarda bunu sürdüremeyeceğimi söylemiştim. Her iki taraf da bana bir şeyler söylüyorlar. Devletin-AKP’nin zaten ne yaptığı ortada. Her iki taraf da beni idare ediyor. Bundan sonra benim rolümü sürdürmem için sağlık, güvenlik ve özgür hareket alanının sağlanması gerekiyor.”
Öcalan’ın dışarıyla bağı kopartıldı
Adeta adım adım gelen “çekiliyorum” açıklamasının ardından işte tüm bu süreçlerden sonra Öcalan’ın avukatları ile yaptığı görüşmeler engellenmeye başlandı ve ağırlaştırılmış tecrit dönemi başladı. Öcalan ile avukatları 27 Temmuz 2011 gününden bu yana çeşitli gerekçeler ile görüştürülmüyor.
‘Açılım’dan imhaya dönüldü
Tecrit ile birlikte çatışmaları artması ve asker kayıplarının yaşanması ile AKP artık “açılım sözünü telaffuz etmezken yeni konseptin vitrini ise İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin oldu. AKP Hükümeti’nin 3 yıllık söylemlerinin doruk noktası ise 90’lı yıllara dönmek oldu. Şemdinli’de HPG’nin sağladığı alan hakimiyeti ve yaşanan çatışmaların ardından AKP’li bakanlar ve milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırılması ve 90’lı yıllarda olduğu gibi BDP’li milletvekillerinin apar toplar tutuklanıp cezaevine gönderilmesini isterken, AKP Kayseri Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise idam cezasının yeniden getirilmesini savunarak AKP’nin “Açılım politikasının geldiği noktayı gözler önüne serdi.
Demîrtaş: Şemzînan û Çelê di Bin Kontrola PKK de Ne – Peyamner
Îro hevserokê Partiya Aştî û Demokrasyê (BDP) Selaheddîn Demîrtaş di hevpeyvînekê de bi rojnameya Taraf a Tirkiyeyî re ragihand ku, deverên Şemzînan û Çelê yên parêzgeha Colemêrgê di bin kontrola gerîllayên PKK`ê de ne. D
Demîrtaş da zanîn, ku di dema niha de 400 kîlomtere zewiyên Şemzînan û Çelê yên ser bi parêzgeha Colemêrgê ve, di bin kontrola gerîllayên PKK`ê de ne.
Demîratş eşkere kir ku, li wan deveran operasyonên bejahiyê nayên encamdan tenê bi rêya firokan ew dever tên bombebarankirin, lê hikûmeta Tirkiye rastiyan li ber çavê raya giştî vedişêre.
Demîrtaş tekez dike, ku ´´bi rêbazên serbazî arîşe nayên çareserkirin, heger wezîrek an deshelatdarên Tirkiye ji axaftinên min bawer nakin, ka bila em bi hev re biçin wan deran da ku bizanîn ew navçe di destê PKK de ne yan jî di destê Turkiyeyê de.´´
Hevserokê BDP herwisa ragihand, ku ´´ ewe bo maweya salekê ye ku Turkiye bi siyaseta tolhildanê şerr dike û di ragihandinan de wiha belav dike ku ew dê bi evan nêzîkan PKK ji nav bibin û piştre arîşeya Kurd çareser dikin, belê ewan nekarî tiştekî encamp bidin.´´
Di dawîya hevpeyvînê de Demîrtşa banga hukûmeta Turkiyeyê dike û ji Turkiyeyê re dibêje: ´´ hûn dest ji ewê siyaseta serbazî ya xwe berdin û amadeyîya xwe bo guftûgoyê rabigihînin, hinge ez dê weke alîyekî aştîxwaz û bi şêweya rêkxistineke sivîl amade bim PKK razî bikim û zemîneyekê (bestênekê) bo diyalogê ava bikim.´´
Demokratik çözüm ve müzakere isteyecekler – Etkin Haber Ajansı
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde İstanbul’dan Van’a, İzmir’den Dersim’e kadar onlarca kentte etkinlikler düzenlenecek. Öne çıkan vurgu ise “Kürt sorununda demokratik çözüm ve müzakere” olacak.
1 Eylül Dünya Barış Günü, Türkiye’de çatışmaların yoğunlaştığı, ırkçı saldırıların arttığı bir ortamda karşılanıyor. Başta İstanbul Kadıköy ve Diyarbakır mitingleri başta olmak üzere tüm etkinliklerde “Kürt sorununda demokratik çözüm ve müzakere” vurgusunun öne çıkması bekleniyor. İstanbul Kadıköy, Diyarbakır, Van ve Adana’daki merkezi mitinglerin yanı sıra, birçok ilde yürüyüşler, şölenler düzenlenecek.
İSTANBUL
1 Eylül Dünya Barış Günü’nün kutlanacağı en önemli merkezlerden biri İstanbul olacak. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DİSK, KİSK, TMMOB’un da içinde bulunduğu kurumların çağrısıyla yarın Kadıköy’de buluşacak. Kitle, saat 13.00’de Haydarpaşa Numune Hastanesi ile Tepe Natilius’un önünden toplanarak, Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyecek.
İHD İstanbul Şubesi ise 1 Eylül akşamı 19.30’da Kürt sorununa çözüm şiarıyla bir yürüyüş düzenleyecek.
DİYARBAKIR
Diyarbakır’da saat 16.00’da yapılacak “Demokratik Çözüm ve Müzakere” mitingine DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yanı sıra, BDP milletvekilleri ile çok sayıda çok sayıda sendika ve siyasi parti temsilcisi katılacak.
VAN
Van’daki 1 Eylül mitingi ise bölge mitingi düzeyinde olacak. Van ve ilçelerinin yanı sıra, Ağrı, Muş, Kars ve Ardahan’dan on binlerce kişinin katılacağı miting, 2011’de Çukurca’da askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren BDP Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan’a ve öldürülen çocuklara adandı. Van Belediye Garajı’nda saat 13.00’te başlayacak mitinge DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da konuşmacı olarak katılıyor.
Dersim’de HDK öncülüğündeki miting Yer altı Çarşısından yürüyüşle başlayacak. Seyit Rıza Parkı’nda saat 11.00’daki mitinge DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Ayla Akat katılacak.
ADANA
Bölge mitinglerinden bir diğeri Adana’da gerçekleşecek. 18 örgütün düzenlediği mitinge İskenderun, Osmaniye, Tarsus ve Mersin’den katılım olacak. “Barıştan, kardeşlikten yana olan herkesin Ortadoğu’da emperyalist müdahaleye, Suriye’yle savaşa karşı olan, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü isteyenler, yaşamak ve yaşatmaktan yana olanlar” çağrısı ile düzenlenecek miting saat 17.00’de Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünden bir yürüyüşle başlayacak. Ardından Uğur Mumcu İstasyon Meydanında miting düzenlenecek. Miting öldürülen çocuklar, özelde de kentte gaz bombası ile öldürülen Mazlum Akay’a adandı.
İZMİR
İzmir’de ise Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Meclisi’nin çağrısıyla barışseverler saat 17.00’de Gündoğdu Meydanı’nda toplanacak. Mitinge Manisa merkez ve ilçelerinden de katılım olacak.
ANKARA
Ankara’da ise emek ve demokrasi güçleri, saat 15.00’de Toros Sokak’tan Sıhhiye Meydanı’na yürüyecek.
MERSİN
Mersin’de HDK, Amfi Tiyatro’da barış şenliği düzenleyerek, “Demokratik çözüm ve müzakere” talebini dile getirecek.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info