08 Temmuz 2011 Cuma Saat 16:19
Anayasa Mahkemesi’nin başvurularını reddetmesi üzerine konuyu AİHM’e taşıyacaklarını belirten Hatip Dicle’nin avukatlarından Fethi Gümüş, ‘Sadece biz değil Dicle’ye oy veren 80 bin seçmen de AİHM’e gidecek’ dedi
» ANAYASA MAHKEMESİ REDDETTİ
YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin avukatları, 85. maddeye dayanarak son karar merci olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi avukatların başvurusunu yetkisizlik gerekçesiyle reddetti. Dicle’nin avukatı Fethi Gümüş, iç hukuk yollarının tükendiğini söyledi.
» GÜMÜŞ: AİHM’E GİDECEĞİZ
Hatip Dicle hakkında verilen kararın bir konsept sonucunda alındığını ifade eden Gümüş, “Hükümetten başlamak üzere diğer bütün kurumlar da bu konuda hemfikirdir. Ortak bir konseptin ürünüdür” dedi. Gümüş, hak gaspı yapıldığı için 80 bin seçmenle AİHM’e başvuracaklarını kaydetti.
Amed seçmeni AİHM yolunda
YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle için son karar mercii Anayasa Mahkemesi de Amed’den 80 bine yakın oyla seçilen Dicle’nin başvurusunu reddetti. Hatip Dicle’nin avukatlarından Fethi Gümüş, İç hukuk yollarını tükettikten sonra davayı uluslararası arenaya taşıyacaklarını belirterek, YSK’nin Hatip Dicle’nin adaylığına önce onay verdiğini ve seçmenlerin de buna güvenerek Dicle’ye oyunu verdiğini söyledi. Gümüş, ancak aynı onayı veren YSK’nin milletvekilliğini iptal ederek bir hukuksuzluğa imza attığını belirtti.
AİHM’e gideceğiz
Anayasa Mahkemesi’nin olumsuz kararının ardından konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyleyen Gümüş, Hatip Dicle hakkında verilen karar, bir konsept sonucunda çıkmış olan bir karardır. Hükümetten başlamak üzere diğer bütün kurumlar bu konuda hemfikirdir. Böyle olunca da farklı bir kurumun bu konseptin dışında bir karar vermesini biz beklemiyorduk. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından konuyu uluslararası arenaya taşıyacağız” diye konuştu.
Seçmen de AİHM yolunda
Dicle’ye oy veren seçmenin YSK’ye başvurduğunu belirten Gümüş, başvuruların h‰l‰ devam ettiğini dile getirdi. Gümüş, “Halk, iradesiyle oynandığı için buna tepkisiz değil ve hakkını arıyor. Halkın iradesiyle seçilen bir kişi hakkında verilecek kararın ancak TBMM’nin vermesi gerekir, başka kurumların değil. Hukuken de mantıken de budur. YSK önce adaylığını onaylıyor ardından seçilince de vekilliği iptal ediyor. Bu halkın iradesiyle oynamadır. Seçmenler de hem iç hukuk hem de uluslararası hukuka başvurmayı düşünüyor. Biz avukatlar olarak halka her türlü hukuki desteği sunacağız” şeklinde konuştu.
Seçmene saygısızlık
Hatip Dicle dışındaki diğer tutuklularında serbest bırakılmaması konusuna da değinen Gümüş, ” Mahkemenin verdiği karar insanları tahrikten başka, sokağa dökmekten başka bir işe yaramamaktadır. 5 milletvekilinin şu ana kadar tahliye edilmemesi hem siyaseten, hem hukuken doğru bir karar değildir. 70 bin 80 bin oy almış kişilerin serbest bırakılmaması demek, ona oy veren kişilerin iradesini zindana atmanız demektir. Seçmenlerin duygularına, düşüncelerine, iradelerine saygısızlıktır” dedi.
AYM de reddetti kriz derinleşiyor
Anayasa Mahkemesi, Dicle’nin avukatlarından Levent Kanat’ın yaptığı “karar iptali” başvurusunu değerlendirdi. Mahkeme heyeti başvuruyu “Anayasa’nın 79. maddesi gereğince yetkisizlikten” reddetti. Kararla ilgili yapılan açıklama şöyle: “1- 12.06.2011 tarihinde yapılan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Diyarbakır ili seçim çevresinden bağımsız milletvekili seçilen ve buna dair mazbatasını alan müvekkil Dicle hakkında YSK’ce alınan 1022 no’lu ve 21.06.2011 tarihli kararda müvekkile verilen milletvekili tutanağının seçilme yeterliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle iptaline dair kararı ile bu karara yapılan itiraz sonrasında verilen 1071 no’lu ve 23.06.2011 tarihli kararların iptaline, 2- Milletvekili aday listelerinin kesinleşmesi sonrasında yapılan seçim sonuçlarına göre hakkında milletvekili tutanağı (mazbata) düzenlenen şahısların milletvekili yeterlilik durumlarına dair karar verme yetkisinin TBMM’de olduğunun tespitine, 3- YSK’nın itiraza konu kararı gereğince İl Seçim Kurulu’nca 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 34. ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine dair kararı doğrultusunda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 6. sıradaki adayı Oya Eronat’a milletvekili tutanağının düzenlenmesine dair kararının iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına, karar verilmesi istemini içeren, 27.6.2011 günlü dilekçesi ve ekleri, konuya ilişkin rapor, ilgili Anayasa ve yasa kuralları incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü başvurunun, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 79. maddesi gereğince yetkisizlikten reddine.”-Özgür Gündem
Taylan Esmer / AMED
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info