KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Efrin’de MİT Destekli Kürt Taburu Genişletiliyor- ÖZEL HABER

HABER MERKEZİ- HTŞ, Qamişlo'daki Kürt gençleri İdlib'den Efrîn'e doğru kaydırıp "Yerel Güvenlik" güçleri adı altında MİT destekli Kürt Taburunu genişletiyor.

13 August 2025
Kategori: Haberler
277 12
1.6k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Daha önceden Efrîn’de MİT destekli oluşturulan Kürt Taburları “Yerel Güvenlik” güçleri adı altında oluşturulurken bu taburu genişletmek isteyen MİT’in İdlib’de HTŞ saflarına kattığı Qamişlo’lu gençleri de bu tabura dahil ederek genişlettiği öğrenildi.

Lekolin.org olarak edindiğimiz bilgilere göre, Mesut Betal’a bağlı Qamişlo’dan bir grup Kürt genç, İdlib’te HTŞ saflarına katılıp, İdlib’den sonra Efrin’e gönderiliyor. Bu grubun, Efrin’deki “Yerel Güvenlik” güçlerine katılması için fırsat oluşturmayı planlıyor. Böylece ilerleyen süreçte Efrin’deki gençlerin bu yapıya katılımı için zemin hazırlanmış olacak.

HTŞ VE ENKS KOORDİNASYONU

Bu hareketlilik, MİT’in yönlendirmesiyle HTŞ ve ENKS koordinasyonunda yürütülen daha geniş bir planın parçası olmakla birlikte, sürecin başında HTŞ içinde sorumlu konumda bulunan Mesud Betal yer alıyor. Ona, geçmişte DAIŞ ve El-Hamzat gibi gruplarda faaliyet göstermiş olan Ebu Ducane El-Kurdi (Şadi Mişo) ve onun destekçisi Azad Mir’i El-Şabu eşlik ediyordu. Daha önceden Mesud Betal, HTŞ içerisinde sorumlu Kürt kökenli bir isim olarak, Ebu Ducane El-Kurdî ile MİT’in direktifleri doğrultusunda Efrin’de bir Kürt taburu oluşturmak için faaliyetlere başlamıştı. Bu faaliyetlerini MİT’in desteği ile taburu genişletmek amacıyla Kürt gençlerini kullanarak devam ettiriyor.

İKİ BÖLÜMLÜK MİT PLANI

Mesud Betal, Efrin’in köylerinde aile reisleri ve aşiret temsilcileriyle görüşmeler yaparak, özellikle Dîdan aşireti gibi yerel yapıları maddi teşviklerle bu oluşuma dahil etmeye çalışıyor. Mesud Betal, HTŞ içinde sorumlu bir isim olarak bu süreci yönetiyor. Ebu Ducane El-Kurdî ve yardımcısı Azad Mir’i El-Şabu da bu taburun kurulmasında aktif rol oynuyordu. Oluşturulan bu tabur, Efrin’deki mevcut çete gruplarına paralel olarak, MİT’e bağlı ve onun perspektifine uygun şekilde hareket edecek silahlı bir Kürt gücü olarak planlanıyor. Bu hareketlilik, Yerel Güvenlik güçlerinin Kürt kimliğiyle meşrulaştırılması ve ileride daha fazla Kürt gencin bu yapıya katılması için zemin hazırlanması anlamına geliyor.

MİT’in yeni planı iki bölümden oluşuyor: Kürt ailelere genelge gönderilmesi ve zorla yerinden edilen kişilerin Efrin’e dönüşü için geçiş kapılarının açılması.  Görünürdeki gerekçe “göçmenlerin geri dönüşünü sağlamak” olsa da, asıl hedefin muhalif Kürt partilerinin ve güçlerinin Efrin’e girişini engellemek ve bölgedeki demografik yapıyı Türk işgalinin lehine değiştirmek olduğu belirtiliyor.

Kürdistan Srtatejik Araştırmalar Merkezi

Paylaş224Paylaş140
Önceki yazı

Irak’ta Stratejik Hatalar ve Değişen Güç Dengeleri

Sonraki Haber

Sosyal Bilimler Kadın ve Bilimi Olarak Jineoloji

Son HABERLER

Haberler

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Yayınlayan Lêkolîn
3 June 2026
0
1.6k

Suriye'de elektronik ödeme ve para...

Daha fazla okuDetails

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

2 June 2026
1.4k

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

1 June 2026
1.4k

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

29 May 2026
1.6k

Öne Çıkan Yazılar

  • ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

    553 Paylaşım
    Paylaş 221 Paylaş 138
  • Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

    539 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • Sanatçı Mem Ararat Ne Yapmak İstiyor?

    729 Paylaşım
    Paylaş 292 Paylaş 182
  • BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

    540 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • MİT ve Parastin’ın Kirli Planını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    919 Paylaşım
    Paylaş 368 Paylaş 230

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç