• Turkish
  • العربية
  • Mal
  • Nûçe
  • Tişt
  • Lêkolîn
  • Analîza Siyasî
  • Rastiyên MIT
  • Hemû beş
    • Anketler
    • Anons
    • Röportaj
    • ji edîtorê
    • Herêmparêzî
    • Abor
    • Jin
    • Ciwanan
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Dîrok û Zimanê Kurdistanê
    • Kî ye?
    • Daxuyaniyên Çapemeniyê
    • Hilbijartinên Çapemeniyê
    • Kronolojî
    • Belge
    • Series Text
    • Ji xwendevan
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Mesajên Belaş
    • Teknolocî
    • Rastiyên MIT
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Mal
  • Nûçe
  • Tişt
  • Lêkolîn
  • Analîza Siyasî
  • Rastiyên MIT
  • Hemû beş
    • Anketler
    • Anons
    • Röportaj
    • ji edîtorê
    • Herêmparêzî
    • Abor
    • Jin
    • Ciwanan
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Dîrok û Zimanê Kurdistanê
    • Kî ye?
    • Daxuyaniyên Çapemeniyê
    • Hilbijartinên Çapemeniyê
    • Kronolojî
    • Belge
    • Series Text
    • Ji xwendevan
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Mesajên Belaş
    • Teknolocî
    • Rastiyên MIT
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Beşên Teknolocî

Su Hakkında Bilemediklerimiz

Yayınlayan Lekolin
15 Mart 2020
Kategori: Teknolocî
253 11
A A
Su Hakkında Bilemediklerimiz
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

06 Eylül 2010 Pazartesi Saat 07:05

Su her yerde- dünya yüzeyinde yaklaşık 1,386 milyon kilometre küp su bulunuyor.

Su her yerde- dünya yüzeyinde yaklaşık 1,386 milyon kilometre küp su bulunuyor. Ancak, şişe sular katıldığında bile, bunun yalnızca yüzde 1 kadarının temiz ve ulaşılabilir nitelikte olduğu belirtiliyor. Discovery’de yer alan dikkat çeken haberde su hakkında ilginç bazı bilgiler verildi:

– “Temiz kavramı göreceli bir kavram olabilir. 2009 yılından önce ABD’de şişe suların E.koli’den arındırılması zorunluluğu yoktu.

– Suda E.koli olması o kadar da kötü bir durum değil. 1999’da A.B.D’deki Doğal Kaynakları Koruma Konseyi belli bir marka kaynak suyunun bir sanayi bölgesinde zararlı atıkların döküldüğü bir atık alanından geldiğini ortaya koydu.

– Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki yeni Su Geri Kazanım Sistemi uzay adamlarının ter ve idrarlarının yüzde 93’ünü yeniden içme suyuna dönüştürebiliyor.

– Güney Kürdistan’daki Kürt köylerinde suyun mikroplardan arındırılması için NASA sisteminin taşınabilir bir biçiminden yararlanılıyor.

– Buz, bol miktarda boş alan içeren, tetrahedral yapıda bir moleküller bileşimidir. Bu yüzden suda yüzer.

– Buz eridikten sonra bile bu tetrahedronların bir bölümü hemen her zaman 100 molekül genişliğinde minik buz küpleri olarak kalır. Öyle ki, sıcaklığı ne olursa olsun, her bardak su buzludur.

– Bir kapta hidrojen ile oksijeni karıştırmak ve bir kıvılcımla ateşlemek suretiyle kendi suyunuzu üretebilirsiniz. Ne yazık ki, Hindenburg faciasına yol açan formül budur.

– Bilim insanlarının hidrojen ve oksijenden enerji üretmeye yarayan daha az patlayıcı bir yöntemleri var. Hidrojen moleküllerinden elektronları çıkartıp, buna çok sayıda elektronlara sahip oksijen molekülleri eklemeniz yeterli. Böylelikle bir elektrik akımı elde etmiş olursunuz.

– İşini bilen bahçıvanlar bitkilerin gündüz sulanmaması gerektiğini bilirler. Yaprakların üzerine ilişen damlacıklar minik birer büyüteç işlevi görerek, güneş ışığını çekerler ve bitkilerin yanmasına neden olurlar.

– Derinizin üzerindeki tüyler de su damlacıklarını tutarlar. Tüylü bir bacak güneşte tüysüz bacaktan çok daha hızlı yanar.

– Kısır döngü Stratosferdeki su atmosferdeki ısınmaya katkıda bulunur. Bu da tropikal siklonların şiddetini arttırarak stratosfere daha fazla suyun dolmasına neden olur.

– Son on yılda ısınma hızının daha düşük olması stratosferdeki su düzeyinin %10 oranında azalmasından kaynaklanıyor olabilir. Nedeni: Bilinmiyor.

– Doktorların birçoğu hastalarına günde sekiz bardak su içmelerini önerseler de, bu öneriyi destekleyen bilimsel bir kanıt yok.

– Bu yanlış bilgilendirme, 1945 yılında, Amerikalıların besinlerden aldıkları her bir kalori başına yaklaşık 1 mililitre su tükettikleri yönünde bir raporun yayımlanmış olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çünkü, sözü edilen miktar günde 8-10 fincan suya denk düşüyor. Ne var ki, aynı raporda sözü edilen miktarda suyun büyük bir bölümünün besinlerden geldiği de ekleniyor. İnsanlar muhtemelen bu minik ayrıntıyı gözden kaçırıyorlar.

– Bedenin gereksindiğinden daha fazla su içmek “su zehirlenmesine yol açabilir. Bu da beyin ve akciğerde ölümcül ödemlere neden olabilir. Kimi amatör maratoncularun bu yüzden yaşamlarını yitirdikleri biliniyor.

– Oregon Eyalet Üniversitesi araştırmacıları okyanusun dibinde geniş su havzaları olduğunu ortaya koydu. Öyle ki, okyanusların altındaki suyun miktarı okyanuslardaki sudan çok daha fazla olabilir.

– Su olmasaydı, okyanus kabuğu dünya kabuğunun içine çökemez, levha tektoniği gibi bir durumdan söz edilemezdi. Bu durumda gezegenimiz de bir olasılıkla Venüs gezegeni gibi sıcak ve durağan olurdu.

– Sulaklık ölçeğinin öteki ucunda, kızıl bir cüce yıldızın çevresinde dönen GJ 1214b gezegeni hemen hemen tümden su olabilir.
– Elde edilen son bulgular 4,5 milyar yıl önce güneş sistemi oluşurken kuyrukluyıldızların sıvı çekirdekleri olduğuna işaret ediyor. Gerçekten öyle ise, yaşam bir kuyrukluyıldızda başlamış olabilir.-ANF

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

DEMOKRATİK TOPLUMUN ÖRGÜSÜ: KOMÜN VE MECLİSLER (5.BÖLÜM)

Sonraki Haber

Google TV Geliyor

Benzer Haberler

KÜRT HACKER GRUPLARI 15 AĞUSTOS’U ERKEN GETİRDİ!
Teknolocî

KÜRT HACKER GRUPLARI 15 AĞUSTOS’U ERKEN GETİRDİ!

15 Mart 2020
YAŞAMA ELVERİŞLİ 2 GEZEGEN KEŞFEDİLDİ
Teknolocî

YAŞAMA ELVERİŞLİ 2 GEZEGEN KEŞFEDİLDİ

15 Mart 2020
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA DAİR BİLİNMEYENLER YAKINDA SİTEMİZDE!
Teknolocî

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA DAİR BİLİNMEYENLER YAKINDA SİTEMİZDE!

15 Mart 2020
Sonraki Haber
Google TV Geliyor

Google TV Geliyor

Öne Çıkan Yazılar

  • Di Sêgoşeya Bexda-Hewlêr û Maxmûrê De Çi Diqewime?

    Di Sêgoşeya Bexda-Hewlêr û Maxmûrê De Çi Diqewime?

    518 Paylaşım
    Paylaş 207 Paylaş 130
  • Pevçûnên Îsraîl-Îran û Perspektîfa Çareseriya Demokratîk – DOSYA TAYBET

    498 Paylaşım
    Paylaş 199 Paylaş 125
  • Heleb Bi Tevahî Dikeve Bin Kontrola MÎT’ê – NÛÇE TAYBET

    496 Paylaşım
    Paylaş 198 Paylaş 124
  • Mudaxeleyek Têgehî Di Rastiya Kurdan De: Rastiya Judenrat û Wêdetirê Mêtîngeriyê-2

    508 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Ceyş El Îslam Bê Mertal Mane – NÛÇE TAYBET

    492 Paylaşım
    Paylaş 197 Paylaş 123

Önerilenler

Ceyş El Îslam Bê Mertal Mane – NÛÇE TAYBET

Heya Rastiya Rêbertî Neyê Fêmkirin Azadiya Kurd Nayê Nîqaşkirin

Heleb Bi Tevahî Dikeve Bin Kontrola MÎT’ê – NÛÇE TAYBET

Pevçûnên Îsraîl-Îran û Perspektîfa Çareseriya Demokratîk – DOSYA TAYBET

Dewleta Tirk Bi Çekên Kîmyewî Bersivê Dide Biryara Agirbestê! – NÛÇE ANALÎZ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist