• Türkçe
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Turkçe
Anasayfa Beşên GOTAR

PKK’nin Kuruluşu Halkların Özgürlüğü ve Sosyalleşmede Başarı Demektir

Yayınlayan Lekolin
1 December 2022
Kategori: GOTAR
258 17
A A
PKK’nin Kuruluşu Halkların Özgürlüğü ve Sosyalleşmede Başarı Demektir
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

Bütün toplumsal değişimler tarihsel ve güncel olarak bir ihtiyaçtan doğar ve yaşam var olduğu sürece bu değişim devam eder. Çünkü yaşam değişim üzerine kuruludur. Kürt halkının içinde bulunduğu ölüme yatırılma durumu göz önüne alındığında, PKK’nin Kürt Halkının varlığı üzerine verdiği destansı direniş büyük bir anlam yüklüdür. Kürt halkının ölüm kalım sorunu PKK’yi var etti ve PKK de Kürt halkını ölüm döşeğinde kaldırıp her bakımdan tedaviden geçirip sağlığına kavuşturarak tekrardan yaşamasını sağladı. Tabi Kürt halkını tekrardan yaşamla, özelliklede özgür yaşamla buluşturması inanılmaz bir kararlılık, irade ve insan üstü bir mücadeleyle başarıldı.

Önderlik, ” iğne ile kuyu kazarcasına bu mücadele büyütüldü. Kürdistan devrimi ateşten gömlek giymekten daha yakıcıdır’’ dedi. Kürt halkının içinde bulunduğu olağanüstü koşullar büyük bir partileşme gerektiriyordu ve nitekim öylede oldu. Yani PKK’de gerçekleşen partileşme öyle dar anlamda sıradan bir partileşmeyi ifade etmiyor, parti üzerinden iktidar kurma gibi bir amacıda yoktu. PKK’de partileşme bir halkın ve halkların kurtuluşu demektir. Bazı sosyalist deneyimlerde görüldüğü üzere, parti-devlet iktidarına gelme ve geleneksel devlet olup toplum üzerinde hegomonya oluşturma PKK’de hedeflenen bir durum değildir.

Reel sosyalizmin içine düştüğü hatalardan dersler çıkarmasını bilmiş, geleneksel katı ulus devletinde halklar için ne kadar tehlikeli ve zararlı olduğu tespitine ulaşmıştır. Halkın özgürlüğünü ve doğrudan demokrasiyi-öz yönetimi hedeflemeyen bir partileşme, halkların yaşamı ve öz yönetimi için tehlikeli görülmüş ve ret edilmiştir. PKK’de gerçekleşen partileşme sadece Kürtlerin ulusal kurtuluşunu ya da uluslaşmasını sağlamayı hedeflememiş, insanlığın içinde bulundu binlerce yıllık devletli ve sınıflı sistemi elekten geçirmiş ve mahkum etmiştir. Ne katı ulusal kurtuluşa ne de dar sınıfsallığa düşme gibi bir durum olmamıştır. Tümüyle halkların doğal demokratik öz yaşamı hedeflenmiş, bu uğurda büyük gelişmeler sağlanmıştır.

Ayrıca, kadın özgürlüğünü hesaba katmayan bir partileşmenin geleneksel devletçi ve iktidarcı sistemi aşamayacağının tesipitini derinliğine yapmış ve kadın özgürlüğü için ciddi çalışmalar yapılmış ve kadınlar hayatın her alanında faal olabilecek şekilde yaşamın merkezine alınmıştır. Kıyıda köşede duran ve erkeğin gölgesinde kalan kadının yaşam içinde etkisiz kalacağını ve özgür olamayacağını ortaya koymuş, kadının bizzat hayatın öznesi olması gerektiğini yaşamsal hale getirmiştir.

27 Kasım 1978, bir parti manifestosu ve dirilişin gerçekleşmesidir. PKK’nin kuruluşu aslında sınıflı ve devletli sistem tarihinin sorgulanmasıdır. PKK’yi bu denli büyüten ve güçlendiren nedir acaba? Büyük yaşam ve yeni insan ideali PKK’yi büyüttü. İnsanlığa yol gösteren bir politik-kültürel güç haline getirdi. PKK bazı masa başı örgütler gibi laf particiliği yapmamıştır. Bizzat hayatın içine girerek halkın kendisi olmayı başarmış ve söz ile özü birleştirmesini bilmiştir. Söz ile öz ile birleşip halkın yaşamını etkileyemezse ve bir yaşam tarzına dönüşmezse bir anlamı olmaz.

PKK sadece nicel büyümeyi partileşme olarak görmemiş, daha çokta nitel sıçrama gerçekleştirmiştir. İçine kapatılan ve korkudan lal olan Kürt halkı PKK ile korku duvarlarını parçalamış, düşmanın midesine bir hançer gibi saplanmıştır. PKK, Kürt halkına moral olmuş, güç vermiş, bilinç kazandırmış ve kendi kendisini yönetecek bir politik güç haline getirmiştir. Bugün Kürt halkı PKK’yi kendi doğal örgütlülüğü ve doğal demokratik özgür yaşamı olarak kabul etmiştir. PKK, Kürt halkının özgür yaşamında kendisini tarih sahnesine çıkarmış, tarihe yeniden şekil veriyor. Halkların özgür tarihi PKK’yle yeniden şekilleniyor.

PKK Ortadoğu’da halkların hareketi olmayı başarmış, global emperyalizmin etkisinde kalan ve onu temsil eden bölge gericiliğine her yönüyle darbe vurmuştur. Emperyalizmin global ölçekte PKK’yi tehlike olarak görmesi aslında PKK’nin ideolojik olarak ne kadar büyük bir güç olduğunu gösteriyor. Yoksa ABD-AB ve daha bazı global güçlerin PKK’yle ve Kürt halkıyla ne gibi bir sorunları varki? Sorun ideolojik ve politiktir. Dünyanın binlerce yıllık sınıflı-devletli tarihinde gizlidir. Devletin varlığını ve sınıfları, emperyalizmin bölge egemenliğini insanlık namına sorgularsan ve buna karşı savaş açarsan seni düşman ilan ederler. PKK’nin bölgede, halkların lehine alternatif bir sistem oluşturma projesi ve çalışmaları emperyalimi ve bölge statükocu güçleri ciddi olarak rahatsız ediyor.

Bu statükocu güçlerin Kürtler içindeki ayağıda kuşkusuz KDP hainleridir. KDP denen çete grubu da artık Kürtler içinde tutunamayacak duruma gelmiştir. Emperyalizm ve inkar rejimi darbe yedikçe KDP hainleride bir erime ve iflas yaşayacaktır. Kürt halkı özgürlüğe yaklaştıkça, halk düşmanı rejimler tarihten silinme noktasına geleceklerdir. Görüldüğü gibi, PKK partileşmesi oldukça kapsamlı ve büyük toplumsal değişimleri gerçekleştiriyor.

PKK’de partileşmek sadece nicel bir örgüt-parti kurmak değildir. Halkları özgürlüğe taşımak, hakların kendi kendisini yönetecek çok yönlü gelişmeyi sağlamak, yeni özgür bir insan ve toplum yaratmak PKK’de partileşmek demektir. Nitel gelişim, politikleşmek, sosyal ve kültürel düzey kazanmak, yaratıcı yetenek kazanmak, en önemlisi de derin insani ölçülere sahip olmak ve toplumsallaşmayı yaşamak özgürlüğün ve yaşamın hakkını vermek PKK’de partileşmenin en temel ilkeleridir.

PKK’de geleneksel ulus devlet sınırlarına, sınıflara, savaşlara, sömürüye karşı büyük bir özgürlük savaşı başlamıştır. PKK’nin 45 kuruluş yılı başta Kürt halkı olmak üzere bütün halklara kutlu olsun.

Kemal SÖBE

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: 27 KasımHALKLARkürt halkıÖnderlikOrtadoğuPKKPKK'nin Kuruluşu
Önceki yazı

AKP-MHP Faşist Manipülatör Trollerin İfşası – Araştırma Dosyası

Sonraki Haber

Şex Meqsud Üzerindeki Ambargo Tutuklama Düzeyine Çıktı – ÖZEL HABER

Benzer Haberler

Ji Baba Îshaq heta Sirri Sureya: Kevneşopiya Berxwedana Semsûrê
GOTAR

Ji Baba Îshaq heta Sirri Sureya: Kevneşopiya Berxwedana Semsûrê

23 May 2026
Qada Şerê Nû ya Rojhilata Navîn: Paşeroja Dijwar a Sûriyeyê
GOTAR

Qada Şerê Nû ya Rojhilata Navîn: Paşeroja Dijwar a Sûriyeyê

21 May 2026
Gelo Hunermend Mem Ararat Dixwaze Çi Bike?
GOTAR

Gelo Hunermend Mem Ararat Dixwaze Çi Bike?

17 May 2026
Sonraki Haber
Şex Meqsud Üzerindeki Ambargo Tutuklama Düzeyine Çıktı – ÖZEL HABER

Şex Meqsud Üzerindeki Ambargo Tutuklama Düzeyine Çıktı - ÖZEL HABER

Nivîsên Ku Derdikevin Pêş

  • Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    524 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 131
  • Hevkariya Rusya-Tirkîye-Çîn: Piştgiriya Drone û Çekan bo Îranê û Hîzbullahê – NÛÇE ANALÎZ

    508 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

    507 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

    502 Paylaşım
    Paylaş 201 Paylaş 126
  • Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünden Skandal Fişlemeler

    747 Paylaşım
    Paylaş 299 Paylaş 187

Li Dijî Zihniyeta Muawiye û Ebû Sufyan a îroyîn Manîfestoya Civaka Demokratîk

Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

Hevpeymaniya Rojhilat: Divê Civaka Navnetewî Li Dijî Darvekirinan Îranê Xwedî Helwest Be

HPG: Em ê Dest Ji Armanca Xwe Ya Azadiya Rêberê Xwe Bernedin

Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

  • DERBAR DE
  • PEYWENDÎ
  • HEMÛ NIVÎS
LÊKOLÎN

© NAVENDA LÊKOLÎNÊN STRATEJÎK A KURDISTANÊ 2025

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist