• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Makaleler

Maraş Katliamı Unutulmadı, Unutulmayacak

Yayınlayan Cemal Şerik
14 Aralık 2020
Kategori: Makaleler
319 13
A A
Maraş Katliamı Unutulmadı, Unutulmayacak
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Maraş Alevi-Kürt katliamının 42. yılını geride bırakıyoruz. Her yıldönümünde olduğu gibi başta Alevi Kürtler olmak üzere tüm halkımız, sosyalist, devrimci, demokrat ve özgürlükte yanan olanlar yeni bir yıl dönümünde Maraş katliamında yaşamını kaybedenleri saygıyla anarken, soykırımcı TC Devleti’ni ve onun sivil çapulcu çetelerini meydanlara çıkarak lanetleyeceklerdir.

Maraş katliamı 42 yıldır hiçbir şekilde unutulmadı, unutturulmadı. Tüm yaşanmışlığıyla belleklerdeki yerini korurken, yeni nesillerinde akıllarından çıkarmadıkları bir gün olarak hafızalarına kaydedildi. Kendilerinden önceki nesillerin olduğu gibi, onlarında yüreğinde kor bir alev olarak yanmaya devam etti. Maraş katliamının 43. yılına girerken meydanlara çıkarak haykırdıkları slogan ve intikam yeminleri de bu kor alevin nasıl bir yangına dönüştüğünün bir göstergesi oldu.

42 yıl önce Maraş’ta tüm insanlık için utanç kaynağı olan bir katliam yaşadı. Bu katliamda içerisinde hamile kadınların, çocukların ve yaşlılarında olduğu binlerce kişi katledilirken, daha fazlası da kurşunlarla, palalarla, bıçaklarla, kazmalarla, baltalarla yaralandılar. Evler yakıldı, yıkıldı, talan edildi. Ardından da Maraş’ın Alevi Kürtleri yerinden-yurdundan göçe zorlandılar. 1938 Dersim soykırımında yaşadıklarının bir benzerini daha yaşadılar.

Dersim soykırım saldırısında da Alevi Kürtler aynı soykırımcı güçler tarafından imha edilmek istenmişti. Irkçı, faşist, sömürgeci bir zihniyete sahiptiler. Dersim’de geride Alevi Kürt diye bir halk bırakmamaya çalışmışlardı. Ulaşabildiklerini katletmişler, geride kalanları sürgünlere göndermişlerdi. Dersim çocuklarını ‘Türkleştirmek’ için, İngilizlerin Amerika’nın Kızılderililere, İngilizlerin Avustralya Aborjinlerine yaptıklarının bir benzerini uygulamaya koymuşlardı. Katliam sonrasında Maraş Alevi Kürtleri de aynı şekilde beyaz soykırım saldırılarının hedefi haline gelmişti.

Nasıl Dersim 1938’de soykırımcı TC Devleti tarafından bilinçli bir hedef olarak belirlenmişse, 1978 yılının 19 Aralık günü saldırıların başlatıldığı Maraş’ta son derece bilinçli olarak seçilmiş bir hedefti. Aradan geçen 42 yıl içerisinde yaşananlarda bunun bir kanıtı olarak tarihe geçti.

42 yıl önce Maraş Alevi Kürtlüğünün en canlı yaşadığı bir kaynak olma özelliğine sahipti. Alevi Pir’lerinin, Ana’larının ocağıydı/yurduydu. Alevi Kürtlerin yüzü bu ocakta yanan ateşe dönüktü. Soykırımcı TC Devleti, Dersim’de başaramadığı içerisinde ‘dert olarak kalan’ ı Maraş’ta tamamlamak istemişti.

42 yıldır da bunu yapmaktadır. Maraş’ı Alevi’siz Kürtsüz hale getirmek istemektedir. Alevi Kürtlerden boşalan köylere dışardan getirdikleri Kürt olmayan farklı mezheplere sahip olanları yerleştirmişlerdir. En son olarak da bu yerleştirdikleri arasına DAİŞ çetelerini dahil etmişlerdir. Bununla da sınırlı kalmayarak 42 yıl önce Maraş’ta başlatılan bu soykırımcı saldırı, Adıyaman, Malatya, Urfa, Antep vb. gibi Güney-Batı Kürt ilerini içerisine almıştır. Son yıllarda da Rojava Kürdistan’ına taşırılmıştır. Efrinden, Serêkaniye varana kadar geniş bir coğrafyayı içerisine almıştır ve bu soykırımcı imha saldırıları daha da tırmandırılarak hala devam etmektedir.

42 yıl önce soykırımcı TC Devleti öne sürdüğü faşist çeteler eliyle gerçekleştirdiği katliamla bugün yaşanmakta olan savaşın önünü açmıştır. Fakat karşısında ona karşı direnen bir halk gerçeğiyle karşılaşmıştır. Devrimci, demokrat güçler tarihi öneme sahip olan bir direniş sergilemişler, saldırgan faşist sürülerine, çetelerine ciddi darbeler vurmuştur. Sonrası yıllarda da bu direniş devam etmiştir. 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesine karşı ilk silahlanmış güçle buluşan Maraş’ın o engin coğrafyası ve dağları olmuştur.

Maraş’ı terk etmek zorunda bırakılan Alevi Kürtler yaşamak zorunda bırakıldıkları yurt dışında inançlarından, devrimci yurtsever düşüncelerinden vazgeçmedikleri gibi bunlara daha sıkı sarılarak mücadelelerine/yollarına devam etmişlerdir.

PKK’nin Avrupa’daki ilk örgütlü tabanı içerisinde Maraşlı Alevi Kürtler önemli bir rol oynamıştır. Sonrasında da aynı kararlıkla rollerini oynamaya devam etmişlerdir. Yurtdışında olduğu gibi ülke içerisinde, dağlarda özgürlük mücadelesinin gelişmesinde, değerinin maddiyatla ölçülmesinin mümkün olmadığı katılımlarıyla önemli bir rol oynamışlardır. Mustafa Yöndem (Erdal), Şexo Dirlik, Engin Sincer (Erdal), Cennet Dirlik (Nucan Nurhak), Fidan Doğan (Rojbin), İbrahim Çoban(Atakan Mahir) vb. yüzlerce kahraman evladını şehit vermiştir. Maraş katliamının 42.yılı içerisinde de İsmail Nazlıkul(Kasım Engin)’u şehitler kervanına katmıştır.

Maraş katliamının 43. yılına giriyoruz. Başta Maraş Alevi Kürtleri olmak üzere tüm Kürdistan halkı Maraş katliamının 43. Yılına girdiğimiz şu günlerde ne Maraş katliamı şehitlerini nede Maraş katliamının hesabını yükseltilen Kürdistan Özgürlük Mücadelesiyle soran şehitlerini unutmayacaktır. Mutlaka Kürdistanı özgürleştirerek şehitlerinin anılarını ve özlemlerini canlı tutarak geleceğe taşıyacaktır.

Cemal ŞERİK
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Önceki yazı

KDP VE BARZANİ AİLESİNİN HALLERİ

Sonraki Haber

TECAVÜZ KÜLTÜRE DÖNÜŞTÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR-Makale

Benzer Haberler

PKK Kürdistan’da Bütün Devrimci Sosyalist Demokratik Değerlere Sahip Çıkıyor
Makaleler

PKK Kürdistan’da Bütün Devrimci Sosyalist Demokratik Değerlere Sahip Çıkıyor

27 Ocak 2023
Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek
Makaleler

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek

8 Ocak 2023
Yeni Gündem Algılarıyla Yenilgilerin Kamufule Edilmesi
Makaleler

Yeni Gündem Algılarıyla Yenilgilerin Kamufule Edilmesi

4 Ocak 2023
Sonraki Haber
DEVLET ELİYLE KADIN KIYIMI YAŞANIYOR    

TECAVÜZ KÜLTÜRE DÖNÜŞTÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR-Makale

Öne Çıkan Yazılar

  • Özel Savaş Politikalarında Çewlig: Kentin Sosyolojik Yapısı Bozuldu

    Özel Savaş Politikalarında Çewlig: Kentin Sosyolojik Yapısı Bozuldu

    502 Paylaşım
    Paylaş 201 Paylaş 126
  • Önderliğin Bilgi’ye Dair Çözümlemeleri

    546 Paylaşım
    Paylaş 218 Paylaş 137
  • İşgalci TC ve Rejimin Görüşmelerinde Çıkan Senaryolar!- HABER

    517 Paylaşım
    Paylaş 207 Paylaş 129
  • Özel Savaş Politikalarında Êlih: Kentin Tüm Değerleri Hedefte

    553 Paylaşım
    Paylaş 221 Paylaş 138
  • Michel Rubin Barzani İçin Neden Korkak Dedi?

    559 Paylaşım
    Paylaş 224 Paylaş 140

Önerilenler

Özel Savaş Politikalarında Çewlig: Kentin Sosyolojik Yapısı Bozuldu

İşgalci TC ve Rejimin Görüşmelerinde Çıkan Senaryolar!- HABER

Önderliğin Bilgi’ye Dair Çözümlemeleri

Söz Konusu Faşist AKP-MHP İktidarını Korumak İse Gerisi Teferruattır!

Özel Savaş Politikalarında Êlih: Kentin Tüm Değerleri Hedefte

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Araştırmalar
  • Basın Bültenleri
  • Basından Seçmeler
  • Belgeler
  • Dizi Yazı
  • Dış Basından
  • Duyurular
  • Ekoloji
  • Ekonomi
  • Gençlik
  • Haberler
  • Kadın
  • Kim Kimdir?
  • Kronoloji
  • Kürdistan Tarihi ve Dili
  • Makaleler
  • Okuyucudan
  • Özgürlük Perspektifleri
  • Politik Analiz
  • Röportajlar
  • Serbest Yazılar
  • Teknoloji

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç