KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Michel Rubin Barzani İçin Neden Korkak Dedi?

HABER MERKEZİ- ‘Barzani korkaklığı olmasaydı Êzidî soykırımı olmazdı’ diyen Amerikan Inter-Price Enstitüsü araştırmacısı ve ABD Irak-İran Savunma Bakanlığı eski sözcüsü Michael Rubin, Mesud Barzani ve hanedanlığını ikiyüzlü olarak tanımladı.

26 January 2023
Kategori: Dış Basından, Haberler
307 23
1.8k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Irak Bölgesel Kürdistan Hükümeti’nin Başbakanı Mesrur Barzani’nin, kendisini dini azınlıkların koruyucusu olarak tanımladığını fakat bunun bir hikaye olduğunu aksine Başûrê Kürdistan’da Ezidilerin, Hristiyanların ve diğer azınlıkların özgürce yaşamadığını belirtti.

“Yezidi soykırımının gerçekleşmesine izin veren, hem Mesrur’un hem de baba Mesud’un ikiyüzlülüğüydü” diyen Michel Rubin: “Mesud, Bağdat rakiplerini zayıflatmak için IŞİD’e silah sattı. Kürdistan’da geri tepmeyi asla beklemiyordu. IŞİD’in yükselişi Batı’yı şaşırtmış olabilir ama Yezidileri şaşırtmadı. Masrur, Yezidilerin köylerini güçlendirme veya kendilerini savunmaları için Yezidilere silah sağlama taleplerini reddetti. IŞİD Yezidi köylerini ele geçirdiğinde, Mesrur’un güçleri sadece kaçmakla kalmadı, aynı zamanda İslam Devleti ile savaşmak için bağışlanan silahların çoğunu da başka yöne çevirdi. Barzani korkaklığı olmasaydı Yezidi soykırımı olmazdı. Mesrur bugüne kadar, kaçmaya çalışan aile ve arkadaşlarının itibarını korumak için havaalanı manifestolarını yayınlamayı reddediyor” dedi.

‘BARZANİ ŞENGAL İÇİN TOPLANAN PARALARA EL KOYUYOR’

Barzani ailesinin, Şengal’deki Êzidi köylerini ve Hıristiyan toplulukları yeniden inşa etmek için para topladığını, ancak kendilerini Barzani’nin siyasi hakimiyetine tabi kılmayanların geri dönüşünü engellediğini belirten Rubin, “2018 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Nadia Murad’ın bile Mesrur ve şiddet yanlısı küçük kardeşi Weysi’nin topluma misilleme yapacağı korkusuyla açıkça konuşamıyor” ifadesini kullandı.

Michel Rubin yazısının devamında Barzani ailesinin Êzidilere olduğu gibi Hristiyan topluluklarına da aynı politikayı uyguladığını vurguluyor.

Rubin, Barzani yandaşları, el konulan Hristiyan mülkleri üzerine birçok alışveriş merkezi ve konut projesi inşa ettiğini belirterek, şikayet etmek tutuklanmak anlamına geldiğini altını çizdi. Rubin, pek çok Hristiyan, Barzani’nin kalesi Duhok ve Zakho’da ve çevresinde sonradan el konulan arazilerin tapusunu hâlâ elinde tutuğunu ifade etti.

Ayrıca Mesrur yönetiminin, Hristiyan köylerindeki okulları finanse etmeyi reddederek Süryani çocukları Kürt ve Müslüman okullarına gitmeye zorladığını, Dohuk’taki Akitu ve Nassiban Süryani okullarının kendi topraklarında genişlemesine izin vermediğini yazdı. Son zamanlarda, Süryani aktivistler, Masrur hükümetinin artık yeni işletmeler adına “Süryani” kelimesini yasakladığını söylüyor.

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Paylaş256Paylaş160
Önceki yazı

MİT TC’nin Terör Listesindeki Türkistan İslam Partisi İle Anlaşma Yaptı – ÖZEL DOSYA HABER

Sonraki Haber

PKK Kürdistan’da Bütün Devrimci Sosyalist Demokratik Değerlere Sahip Çıkıyor

Son HABERLER

Araştırmalar

MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

Yayınlayan Ari Tufan
16 July 2026
0
1.6k

Son dönemde İran, İsrail ve...

Daha fazla okuDetails

KCK: 14 Temmuz Direnişçilerinin Özlemlerini Gerçekleştireceğiz!

13 July 2026
1.5k

Özgürlük Hareketi: Tek Taraflı Adımlar Atıldı, İktidar Karşılık Vermedi

10 July 2026
1.5k

MİT ve Parastin’ın Yeni Ajan Ağını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

9 July 2026
2.4k

Öne Çıkan Yazılar

  • MİT ve Parastin’ın Yeni Ajan Ağını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    842 Paylaşım
    Paylaş 337 Paylaş 211
  • MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

    560 Paylaşım
    Paylaş 224 Paylaş 140
  • Demirtaş: Önder Apo’nun İçinde Olmadığı Her Türlü Gelişmeyi Kuşkuyla Karşılarız

    506 Paylaşım
    Paylaş 202 Paylaş 127
  • Emperyalist Komploya İlişkin Bazı Notlar

    12758 Paylaşım
    Paylaş 5103 Paylaş 3190
  • TC Savaş Suçu İşlemeye Devam Ediyor!- ÖZEL DOSYA

    12695 Paylaşım
    Paylaş 5078 Paylaş 3174

19 Temmuz Devrimi: Bir Halkın Hafızası, Kazanımları ve Geleceğe Dair Dersler

Demirtaş: Önder Apo’nun İçinde Olmadığı Her Türlü Gelişmeyi Kuşkuyla Karşılarız

Kalkan: Barışın Kilit Noktası İmralı, Siyasetin Önü Açılmalı

MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

Hazreti İbrahim’in Mirası, Kürtler, Yahudiler ve Ortadoğu’da Demokratik Barış Arayışı

Temmuz Sıcağında Özgürlük

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç