İşgalci Türk devleti Özgürlük Hareketini yaza kadar bitirememekle beraber Zap, Avaşin ve Metina’da büyük darbeler almaya devam ediyor. İşbirlikçi KDP’nin her türlü desteğine ve işgal bölgelerinden (Efrin, Serêkaniye, Girêspî) getirttiği çetelere rağmen girdiği bataklıktan çıkamayan işgalci Türk devleti MİT ve Parastin’ın ortak planı çerçevesinde 120 korucuyu Özgürlük Gerillalarına karşı savaştırmak için Zaxo’ya geçirdiği öğrenildi.
Lekolin.org olarak edindiğimiz bilgilere göre MİT’in talimatıyla harekete geçen Parastin, üst düzey komutanlarından Selman Şaban Fendo’yu İbrahim Xelil Sınır Kapısından korucuları geçirmek için görevlendirdi.
Bakur Kürdistan’dan getirilen korucuların Medya Savunma alanlarına geçirilmesi için MİT ile ortaklaşa çalışan Parastin’ın geçirilecek korucuların isim listesini Selman Şaban Fendo’ya verdiği öğrenildi.
Edindiğimiz bilgilere göre 2 Ekim 2024 tarihinde aslen Şırnaklı olan uzman çavuş Serdar Abdullah ve Parastin yetkililerinden Selman ile birlikte 120 korucuyu Özgürlük Gerillalarına karşı savaştırmak için İbrahim Xelil Sınır Kapısından Zaxo’ya geçirdiği öğrenildi.
KDP ve işgalci Türk askerlerinin bulunduğu noktalara yerleştirilen koruculardan 5 kişilik bir grup Zaxo’nun Batufa bölgesinde işgalci Türk devletine ait üsse, 3 korucu Zaxo’nun kuzeyinde yer alan Nezorî köyüne, kalan korucular ise Duhok’un Keşanê, Bankê ve Pirbila köylerine Siwêlê, Rêşa ve Şêdnê köylerine yerleştirildi. Bu korucuların önce Amediye’ye sonra Heftanin bölgelerine geçirilecekleri öğrenildi.
HPG UYARMIŞTI!
HPG Mayıs 2024’te Medya Savunma Alanları’na getirilen ve getirtilmeye çalışan tüm korucuları uyardıklarını belirtmişti. HPG: “Tarihte, kendi halkına karşı bilerek ve isteyerek silah kullanan ve ülkesinin işgalinde rol oynayarak ihanet eden hiç kimse devrim güçleri tarafından hesapsız bırakılmamıştır. Bu şekilde uğursuzca rol oynayacak olan korucuların da bir gün mutlaka yargılanacağı ve hesapsız kalmayacağı bilinmelidir” açıklamasında bulundu.
HPG’nin uyarılarına rağmen kendi halkına karşı düşmanlık yapan, Özgürlük Gerillalarına karşı savaşta ön cepheye sürülen koruculardan 8’i geçtiğimiz aylarda sadece Zap ve Metina bölgesinde cezalandırıldı. Bakur Kürdistan’da TSK ile birlikte operasyonlara katılan onlarca korucu cezalandırılırken özel savaş rejimi, kalp krizi, silah kazası, uçurumdan düştü, yıldırım çarptı vb. şekilde servis etti.
OPERASYONA KATILMAYI RED EDEN KORUCLARA BASKI
HPG’nin uyarılarını dikkate alan ve halkına ihanet etmeyi kabul etmeyen çok sayıda korucu işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarındaki işgal saldırılarına katılmayı ret etti. İşgalci Türk devleti Şırnak, Siirt ve Van’dan Medya Savunma Alanlarında Özgürlük gerillalarıyla savaştırmak için 620 korucunun isim listesini çıkarırken her üç bölgeden 23 korucunun işgal operasyonlarına katılmayı kabul etmediği öğrenildi. Bunun üzerine işgalci Türk devletinin koruculara soruşturma açtığı ve 7’sinin silahlarına el koyduğu bildirildi.
SİLAH BIRAKAN KORUCULAR GÖÇE ZORLANIYOR
Geçtiğimiz Ağustos ayında Siirt’in Berwari (Pervari) ilçesinde 10 korucu, işgalci Türk devletinin Başûr Kürdistan’da devam eden operasyonlarına katılmayı reddederek silah bıraktı. Silah bırakmalarının ardından devlet tarafından tehdit edilen bazı korucular, köylerini terk etti.