06 Şubat 2014 Perşembe Saat 13:46
Muhalefet ve sivil toplum örgütleri tarafından “özgürlük düşmanı” olarak tepki gören internet yasasındaki değişiklikler TBMM’de onaylandı. Bundan böyle internet siteleri mahkeme kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engellenebilecek.
TBMM Genel Kurulu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair ‘Torba Kanun Tasarısı’nın dördüncü bölümü kabul edildi.
Teklifin içinde yer alan özel hayatın gizliliğinin ihlali durumlarında internete erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından önlenmesinin de öngörüldüğü maddeler, gece saatlerindeki birleşimde görüşüldü.
Tasarının kabul edilen maddelerine göre internet ortamında özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek. TİB, yayının engellenmesine karar verirse uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek.
MAHKEME KARARI OLMADAN SİTE KAPATILABİLECEK
Erişim sağlayıcı durdurma kararını en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğinin ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanacak. Bu talep 24 saat içinde sulh ceza hakimine götürülecek. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine erişim engellenecek. Bu acil uygulamada hakim kararı aranmayacak.
İçerik sağlayıcı, TİB’in talep edeceği tüm bilgileri TİB’e verecek ve TİB’in talep ettiği tüm tedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararlar dışında internet sitelerine engelleme öncesi uyar-kaldır mekanizması işletilecek. Erişimin engellenmesine dair kararları birlik uygulayacak. Zorunlu haller dışında TİB ve mahkeme kararları birlik üzerinden uygulanacak. Yurt içinde ve yurt dışında faaliyet yürütenlere internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve sayfadaki e-mail adresleri kullanılarak tebligat yapılacak. E-posta aracılığıyla içeriklerin kaldırılması talep edilebilecek.
Erişim sağlayıcı, erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak.
Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğin merkezi Ankara olacak. Birlik Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında yetkilendirilen tüm internet servis sağlayıcıları ile internet erişim hizmeti veren diğer işletmecilerin katılmasıyla oluşan ve koordinasyonu sağlayan bir kuruluş olacak. Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamayacak.
CPJ VE RSF’DEN TEPKİ
Bu düzenlemelerle Türkiye’nin internet alanında Çin, İran ve Suudi Arabistan’la aynı kulvara girdiği tepkisinde bulunan muhalefet sözcüleri, yeni kurulacak ve yasakları uygulayacak olan Erişim Sağlayıcıları Birliği’ni de “kiralık katil olarak nitelediler. Muhalefetin maddeleri çıkarma ve değişiklik önergeleri AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.
CHP’li Haydar Akar, “İran, Çin ve Malezya’dan sonra interneti yasaklayan 4. ülke olacağız. TİB Başkanı’na,Cumhurbaşkanı’nda olmayan yetki veriliyor. Dert, Tape’lerin öğrenilmesinin önüne geçmek diye tepki gösterirken BDP’li Hasip Kaplan “Türkiye, dünyada en çok sansür uygulayan ülke haline gelecek. Bütün kullanıcılar fişleme kaygısı yaşanıyor ifadelerini kullandı.
BDP Milletvekili Hasip Kaplan, bu sansüre ilişkin T24’e de bir açıklamada bulundu. Kaplan, “TİB’e, hükümetin emrindeki idari birime sansür yetkisi verilmesini son derece tehlikeli buluyoruz. Yasama dokunulmazlığını ve yasama sorumsuzluğunu hem yargı hem de idare yok sayarak Meclis’e dizayn çekmeye çalışıyorlar. Demokrasilerde bu çok tehlikeli bir durumdur” dedi.
New York merkezli Gazetecileri Koruma Derneği (CPJ) tarafından “Türkiye’de basın özgürlüğü krizini daha da derinleştirebilecek radikal sansür önlemleri” olarak değerlendirildi.
CPJ’nin koordinatörlerinden Geoffrey King tarafından kaleme alınan açıklamada, daha önceden de 5651 sayılı yasanın Türkiye’de zaten iyi niyetli olmayan bir sansür ortamı yarattığı ve yasanın Özgür Gündem ve Keditör gibi kimi haber sitelerinin engellenmesinde kullanıldığı da değerlendirildi. Buna rağmen, yeni yasa tasarısı ile mevcut sansür yetkisinin çok ötesine gideceği vurgulandı.
Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ise “sibersansür” ifadesini kullandı. Bu proje ile internete sert bir sansür getirildiğini ve vatandaşları geniş bir şekilde gözetme olanağı sağladığını ifade eden RSF, AKP’nin “özgürlük düşmanı uygulamaların ağırlaşmasında geniş bir sorumluluğa sahip olduğunu” kaydetti.
Google da kısa bir süre önce Türkiye’yi Çin ile birlikte Web sansürcüsü ülkelerin başına koymuştu. – ANF
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info