• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Makaleler

PKK Kürdistan’da Bütün Devrimci Sosyalist Demokratik Değerlere Sahip Çıkıyor

Tarihsel ve güncel olarak ortaya çıkan bütün insanlık değerleri Kürdistan'da yaşamsal hale getiriliyor, temsil ediliyor. PKK'de gelişen direniş ruhu, bütün dünya devrimcilerinin ruhunu taşıyor ve temsil ediyor.

Yayınlayan Lekolin
27 Ocak 2023
Kategori: Makaleler
270 21
A A
PKK Kürdistan’da Bütün Devrimci Sosyalist Demokratik Değerlere Sahip Çıkıyor
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Kürt Halk Önderi ” biz tarihin başlangıcında tarih de bugünde gizlidir” diyor. Tarih ve zaman, birbirinden kopmaz ve birbirini tamamlayan bir zincirin halkaları gibi, yaşamı örer, geliştirir. Kürdistan’da yaşam, PKK’nin önderliğiyle yeniden gelişiyor ve dalga dalga bütün dünya insanlığı kendi etkisine alıyor. Kürt kadınının gelişimi ve partileşmesi bile, başlı başına bir devrim demektir. Mezopotamya’da, egemenler tarafından taşlaştırılmış insanlık, tarih ve yaşam, PKK tarafında kırılıp yeniden şekillendiriliyor. Bu çok zor olduğu için çok etkili oluyor. Zor olan başarılırsa etkisi çok büyük ve kalıcı olur. İşte PKK’de gerçekleşen, zorun başarı kazanmasıdır ve insanlığı doğru yola koymasıdır. Devlet ve iktidar etiketli bütün sistemler, insanlığı alabildiğine kirletmiştir. İnsanda et ve kemik dışında ne duygu ne erdem bırakmıştır. İnsanın içi adeta boşaltılmıştır. İnsan, kuru bir kasnak haline getirilmiştir. Uçurumun kenarına gelmiş-getirilmiş birinin hala yaşam umudunun olması PKK’de ifadeye kavuşuyor, yaşamsallık kazanıyor. İnsanlık uçurumdan aşağıya düşmek üzeredir ve bir kurtarıcı gerekiyor. Ama bu kurtarıcı esasen uçurumun kenarına getirilmiş insanın içinde ortaya çıkacak.

Dışarıdan gelen biri değil. Yerden fışkıran kaynak suyu ne kadar kirletilirse kirletilsin, kendi kendisini kendi kaynağında temizleyebilme gücüne sahiptir. İnsan da biraz böyledir. İnsan, çok kirletilse de bir ışığı, umudu ve filizlenmeyi ruhunun ve yüreğinin bir köşesinde canlı tutar. İnsanlığın insani tohumları hiçbir zaman bitirilemez. İnsanlık bir yerlerde tekrar fışkırır gökyüzünün maviliklerine doğru kanatlanıp uçar özgürlüğün dağlarına doğru. İşte Kürdistan dağlarında özgürlük şahinlerinin uçması, insanlığın ruhunu yeniden canlandırıyor, yaratıyor ve egemenlere meydan okuyor. Kürdistan dağlarında savaşanlar, teknik ve silah değil, insanlığın bitmek bilmeyen gücüdür ve haklılığıdır, hakikatidir. Haksızlık ne kadar teknik olarak güçlü olursa olsun, dayandığı bir hakikati yoksa yıkılmaya ve yok olmaya mahkumdur. Egemenlerin gücü, haklılıktan değil, teknikten ve yalanın her türlüsünün toplum üzerinde iktidar kurmasından gelir. Faşizm ise, iktidarın-devletin yalana-sömürüye dayalı sistemin toplum üzerinde uyguladığı, kendini zor kullanarak ve zulmederek yaşatma sistemi oluyor. Faşizmde zorbalık ve yalan, sistemin var olma ve kendisini yaşatma yöntemidir. İşte Kürdistan’da, bu adı geçen zorba ve yalan rejimine karşı zaferi kazanmanın yolu, Önderliğin gösterdiği direnişçi yoludur.

Bu ise Kürdistan’da fedailik tarzında kendisini ortaya koyuyor. Egemenlerin zoruna karşı devrimci fedaice direniş ve duruş. Tabi bu, Kürdistan koşullarında var olmanın yolu olmaktadır. Devrimci şiddet, bir tercih değil, bir zorunluluktur, bir amaç değil bir araçtır. İnsanlığın büyük yaşam ideali ile yola çıkanlar, Kürdistan’da en zor koşullarda, bazen de kıt denebilecek imkanlarla yaşamasını ve direnmesini biliyorlar. İnsanlığın büyük yaşam amacı olmasa, o zorlayıcı şartlarda nefes almak, üç gün bile yaşamak çok zordur.

O, çok zor koşulların mücadelesi, çok fedailik ve fedakarlık gerektirdiği ortadadır. İşte PKK militanlığı, en büyük fedakarlığı göstererek, en büyük mücadeleyi insanlık için yürütüyor. Onlarca yıldır büyük bir mücadele yürütülüyorsa ve büyük değerler yaratılmışsa, amaca bağlılık ve ideolojik inanç tamdır diyebiliriz. İnsanlığın, yeni insanlığın kalbi Kürdistan’da atıyor. İnsanlık yeniden Mezopotamya topraklarında doğuyor, kendisini keşfediyor. Emperyalizmi ve bölgedeki yerel ayağı olan bölge statükocu güçleri ve ilkel milliyetçiliği korkutanda işte PKK’nin bu var oluşsal gerçekliğidir. Sosyalizme ve paylaşıma dair olan inançlar, idealler PKK’de canlılık kazanıyor, Kürtler şahsında temsilini buluyor. PKK, sınıflı-devletli sisteme ait bütün ölçüleri ret ve mahkum etti.

Katı ulus devletin halkları, emperyalizmin ücretli kölesi yaptığını ve geleneksel ulus devlet sınırlarının da toplumları boğduğunu, milliyetçiliği körüklediğini, halkların kaynaşmasını engellediğini tespit edip, sınırlara karşı çıkmış, Demokratik Ulus Manifestosunu geliştirmiştir. Yani PKK’de gelişen her şey yenidir ve devletli-sınıflı sisteme karşıdır ve devletli-sınıflı sistemin dışında gelişim gösteriyor. Bazı sosyalist ülkelerde, yeni şeyler yaptık-yapıyoruz diyen sosyalistler, devletli-sınıflı sistemin ve katı ulus devletin etkilerini aşamadıklarını ve çürüdüklerini fark edemediler, anlayamadılar ve bir bitişi yaşadılar. Daraltılmış ve sınırlarla parsellenmiş bir dünyada sınıfsız bir sistemin ilk aşamada bile boğulacağını anlamadılar. İşte PKK, bütün bu olumsuz sosyalist deneyimlerden önemli dersler çıkarmasını bildi. Tarihsel olarak insanlığın değerlerini sahiplenmek ve temsil etme gücünü göstermek ve bunun, günümüzde direnişini yürütmek farklı şeydir ama devleti mahkum etmek ise çok daha farklı şeydir. Devleti mahkum etmeden sınıfsız toplum düzeni oluşturulmaz. PKK’de gelişen yurtseverlik, ne dar ulusal sınırlara hapsolmayı nede yurtsever değerlerden uzaklaşmayı doğru buluyor.

Hem yurtsever olmak ve hem de enternasyonal olmak PKK’de gelişen yeni insan modeli olmaktadır. İnsan, kendi ulusal kimliğiyle demokratik olarak dünya insanlığı içinde yerini alır ve kaynaşır ve böylece dünya insanlık kimliği oluşmaya başlar. PKK’de hedeflenen yeni yaşam böyledir. Bundan dolayı, PKK, dünyadaki bütün genel insani ve demokratik-sosyalist, devrimci değerlerin uygulayıcısı, temsilcisi ve savaşçısı olarak vardır. Ulusal bir değeri olmayan bir enternasyonalizmin ve enternasyonal bir değeri olmayan bir ulusallığın pek bir anlamı ve faydası olmaz insanlığa. PKK önderliği bundan dolayı demokratik ulusçuluk çizgisini geliştirme gereği duydu. PKK’de gelişen yeni insan, demokratik ulus kimliğini ve enternasyonal değerleri birlikte yaşamsallaştıran yeni insandır. İnsan, hem ulusal kimliğe hem de enternasyonal kimliğe sahip olarak yaşarsa, insanlık için çok faydalı değerler yaratabilir ve temsil edebilir. PKK’de gelişen devrimci değerler insanlığın temsilinin olduğu değerlerdir.

Kemal SÖBE

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: Demokratik ModerniteKürt Halk ÖnderiPKKsosyalizim
Önceki yazı

Michel Rubin Barzani İçin Neden Korkak Dedi?

Sonraki Haber

Özel Savaş Politikalarında Êlih: Kentin Tüm Değerleri Hedefte

Benzer Haberler

Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1
Araştırmalar

Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1

8 Haziran 2025
Artan DAIŞ Saldırıları ve Şam’ın Güvenlik Açmazı
Makaleler

Artan DAIŞ Saldırıları ve Şam’ın Güvenlik Açmazı

1 Haziran 2025
Kürt Halkı PKK’yle Büyük Ulusal Ve İnsani Değerler Kazandı
Makaleler

Kürt Halkı PKK’yle Büyük Ulusal Ve İnsani Değerler Kazandı

21 Mayıs 2025
Sonraki Haber
Özel Savaş Politikalarında Êlih: Kentin Tüm Değerleri Hedefte

Özel Savaş Politikalarında Êlih: Kentin Tüm Değerleri Hedefte

Öne Çıkan Yazılar

  • Halep Tümüyle MİT’in Kontrolüne Geçiliyor- ÖZEL HABER

    Halep Tümüyle MİT’in Kontrolüne Geçiliyor- ÖZEL HABER

    510 Paylaşım
    Paylaş 204 Paylaş 128
  • Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1

    657 Paylaşım
    Paylaş 263 Paylaş 164
  • İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA

    526 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 132
  • Donmuş Çelişki Yumağı Olan Devleti Çözülme ve Tamamen Eritme Mücadelesi

    533 Paylaşım
    Paylaş 213 Paylaş 133
  • Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi-2

    577 Paylaşım
    Paylaş 231 Paylaş 144

Önerilenler

Önderlik Gerçeğini Anlamadan Kürt Özgürlüğü Tartışılamaz

Halep Tümüyle MİT’in Kontrolüne Geçiliyor- ÖZEL HABER

İsrail-İran Çatışması Ve Demokratik Çözüm Perspektifi- ÖZEL DOSYA

Donmuş Çelişki Yumağı Olan Devleti Çözülme ve Tamamen Eritme Mücadelesi

Bağdat-Erbil ve Maxmur Üçgeni’nde neler oluyor?

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç