12 Nisan 2011 Salı Saat 17:09
Yapılan araştırmaya göre, gençler teknolojiden uzak kaldıklarında, uyuşturucu bağımlıları gibi tepki veriyor.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, gençler cep telefonlarından ya da bilgisayarlarından uzak kalmaları halinde uyuşturucunun bırakılmasının ardından verilen tepkilere benzer reaksiyonlar gösteriyor.
Araştırmacılar, sadece bir gün için tam bir medya karartmasına maruz bırakılan öğrencilerin yüzde 79’unun sıkıntı, huzursuzluk, kafa karışıklığı ve soyutlanma gibi tepkiler gösterdiğini ortaya koydu. Uzmanlar bu tepkilere bağımlılık tedavilerinde, uyuşturucunun alınmamasının ardından rastlandığını belirtiyor.
Öğrenciler, cihazlardan uzak kaldıklarında yoğun bir özlem duyduklarını aktarıyor.
On ülkeden 17-23 yaş arası gençlerin katıldığı araştırmada öğrencilerin 24 saat boyunca cep telefonu kullanmaları, internete girmeleri, televizyon izlemeleri yasaklandı. Sadece kitap okumalarına, ev telefonu kullanmalarına ve günlük tutmalarına izin verildi. Her beş öğrenciden biri, uyuşturucudan uzak kalmış bir bağımlı gibi hissetti. Yüzde 11’i perişan ya da tükenmiş hissettiğini belirtti. Yüzde 19, huzursuz ve sıkıntılı hissettiğini belirtirken, yüzde 11 tecrit edilmiş gibi hissettiğini ifade etti. Sadece yüzde 21, bağlantıyı koparmanın faydalarını hissedebildiğini söyledi. Bazı öğrenciler ise sadece dokunabilmek için telefonlarını yanlarına almak istedi.
Katılımcı öğrencilerden biri, “Ben bir bağımlıyım. Alkol, kokain ya da başka şey istemiyorum… Benim uyuşturucum medya, o olmadan kayboluyorum” derken, bir diğeri, “Kelimenin tam anlamıyla ne yapacağımı bilmiyorum. Mutfağa gidip amaçsızca dolaplara bakmak rutin haline geldi, sanki içki alırmış gibi” diyor.
Araştırmaya öncülük eden Maryland Üniversitesi’nden Susan Moeller, “Teknoloji bugün gençlere sosyal ağ sağlıyor ve onlar tüm hayatlarını bağlantılı olarak geçiriyorlar. Bazıları bir süre teknoloji olmadan yaşamak istediklerini, ama arkadaşları tarafından dışlanabilecekleri için bunu yapamadıklarını söylüyorlar” diyor.
Teknolojinin ilişkileri kesinlikle değiştirdiğini söyleyen Profesör, “Öğrenciler cep telefonları ve diğer cihazlar olmadığında, daha derinlikli muhabbetlere dalabildiklerini söyledi. Çok sayıda öğrenci sohbetlerinde kalitenin ve derinliğin arttığını belirtti” diyor.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info