• Latest
  • All
  • Haberler
  • Editörden
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Politik Analiz
  • Dizi Yazı

Türkiye Raporuna Kürt Sorunu Damgası

15 Mart 2020

TC ve HTŞ Dünyanın Gözü Önünde Alevileri Katletmeye Devam Ediyor-HABER ANALİZ

2 Temmuz 2025

Demokratik Toplum Sosyalizmi ve Öz Savunma

1 Temmuz 2025

Zilan’ın Fedailiği: Özgürlük Aşkının Manifestosu

30 Haziran 2025

Önder Apo’nun Manifestosu Ve Yaşanan Gelişmelere Etkisi

30 Haziran 2025

MİT ve HTŞ, Uyuşturucu Kaçakçılığında Baas Rejiminin İzinden Gidiyor!- HABER ANALİZ

28 Haziran 2025

Küresel ve Bölgesel Hegemonik Rekabetin Bir Yansıması

27 Haziran 2025

Emperyalist Savaşlar Ve Devrim İmkânları

26 Haziran 2025

Efrin’de El Emşat Çeteleri Yeniden Aktifleşiyor- ÖZEL HABER

25 Haziran 2025

‘Niyeti İyi Olan Bir Devlet, Kongre Sonrası İkinci Gün Komisyon Kurardı’

25 Haziran 2025

‘Doğu Kürdistan’da Alternatifi Olan Tek Güç PJAK’tır’

24 Haziran 2025

Şam’daki Kiliseye Yapılan Saldırı HTŞ Üyeleri Tarafından Yapıldı-ÖZEL HABER

23 Haziran 2025

Demokratik Ulusta Demokratik Komün Yaşamı

23 Haziran 2025
No Result
View All Result

Türkiye Raporuna Kürt Sorunu Damgası

Lekolin by Lekolin
15 Mart 2020
in Dış Basından
Reading Time: 4 mins read
A A
Home Bölümler Dış Basından

25 Mart 2011 Cuma Saat 08:53

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Türkiye denetim raporuna, KCK davasının tutuklu sanıklarından Leyla Güven’in durumu ve

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Türkiye denetim raporuna, KCK davasının tutuklu sanıklarından Leyla Güven’in durumu ve belediyelerde Türkçe dışında başka dillerde hizmet konusu damgasını vurdu.
 
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin (AYBYK) Türkiye denetim raporu, dün Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında tartışılıp oylandı. İsveçli Liberal Anders Knappe ile Avusturyalı Hrıstiyan Demokrat Herwig van Staa tarafından ortaklaşa kaleme alınan Türkiye rapor ve tavsiye kararı AYBYK genel kurulu tarafından ezici oy çoğunluğuyla kabul edildi. Oylama sırasında AYBYK Türk heyetinin sunduğu dört değişiklik önergesinin hiçbiri kabul edilmedi.

Eş raportör Knappe, raporunun sunumu sırasında yaptığı konuşmada, Türk hükümetinin başlattığı Kürt açılımını “memnuniyetle karşıladıklarını , ancak Güneydoğulu yerel yöneticilerin hapiste olmasının sorun yarattığını söyledi. Knappe, hapisteki AYBYK Türk heyeti üyesi Leyla Güven’le görüşmek istediklerini ancak bugüne kadar Türk resmi makamlarından izin alamadıklarını da sözlerine ekledi. Güven, 2009 yılından bu yana AYBYK Türk heyetinde asil üye olarak görev yapıyor. Ancak tutuklu yargılandığından AYBYK toplantılarına katılamıyor.

„Belediyeler Türkçe dışında dillere açılsın“

Avusturyalı raportör van Staa ise Türkiye’de belediyelerin Türkçe dışında dillerde hizmet verebilmelerinin önünün açılması çağrısında bulundu. Van Staa bu çerçevede Ankara’ya Avrupa Konseyi Azınlık Dilleri Şartı’nın imzalayıp onaylaması çağrısında bulundu. Türkiye raporunda ademi merkeziyetçilikten belediyelerin gelir kaynaklarına kadar birçok konu işlenmişken, oturumda söz alan AYBYK üyelerinin tamamı sadece Leyla Güven’in ve KCK davası nedeniyle hapiste olan yerel yöneticilerin durumunu gündemine taşıdı.

AYBYK Türk heyeti üyeleri ise Leyla Güven’in PKK ile bağlantılı olduğu için yargılandığını, konunun Türk yargısının gündeminde olduğunu ve yargı kararının beklenmesi gerektiğini savundu. Türk üyeler, belediyelerin Türkçe dışında başka dillerde hizmet vermesi talebine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Fransa hakkında aldığı bir kararla yanıt verdi. AİHM, Eylül 2010’da açıkladığı söz konusu kararda, belediye meclislerinde yerel dilde konuşmanın yasaklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesine aykırı olmadığına hükmetmişti. Ancak Türk heyetinin bu argümanları genel kurulda yankı bulmadı. Raportör Knappe, belediye meclis toplantılarında “Türkçe yerine başka bir dil kullanılmasını değil, “belediyelerin Türkçe dışında başka dillerde de hizmet verebilmesini istediklerini hatırlattı.

AYBYK Türk üyeleri tarafından raporun tavsiye kararına, PKK’nın terör örgütü olduğunun vurgulanması ve belediyelerin Türkçe dışında başka dillerde hizmet verebilmesine olanak sağlanmasına dair ifadelerin kaldırılması için oylama öncesi sunulan değişiklik önergelerinin tamamı reddedildi. Rapor ve beraberindeki tavsiye kararı AYBYK üyeleri tarafından oy çoğunluğuyla kabul gördü. AYBYK bu oylamaya paralel olarak, üyesi Leyla Güven’i şu an tutuklu olduğu cezaevinde ziyaret etme kararı da aldı. Bu ziyarete Türk hükümetinin izin verip vermeyeceği ve verilirse ne zaman gerçekleşeceği henüz bilinmiyor.

Rapor ve kararda neler var?

AYBYK rapor ve tavsiye kararında öncelikli olarak, 2007 yılından bu yana Türkiye’de yerel ve bölgesel demokrasi alanında fazla ilerleme kaydedilmediği vurgulanıyor. AYBYK bu durumun, kısmen, Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında açılan kapatma davası, anayasal reform süreci, 2010 yılındaki referandum ve bu yıl Haziran ayında yapılacak genel seçimlerle açıklanabileceği, ancak asıl nedenin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ilkelerinin sosyal, politik ve kültürel mirasından kaynaklandığı görüşünü not ediyor.

Türkiye’de ademi merkeziyetçiliğin kuvvetlendirilmesi amacıyla anayasal önlemler alınmasını ve merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki idari vesayetinin kaldırılmasını isteyen AYBYK, bu çerçevede, isteyen belediyelerin, Türkçe dışında başka dillerde kamusal hizmet verebilmelerine olanak tanınmasını da talep ediyor. Bu talep AYBYK tarafından 2007 yılında hazırlanan son Türkiye denetim raporunda da dile getirilmişti.

Türkiye’de yürürlükte olan ceza ve terörle mücadele yasalarının yerel demokrasinin işleyişinde “yıkıcı etki yarattığının da savunulduğu taslak kararda, bu yasaların yerel yöneticilerin temel haklarını ihlal etmeyecek biçimde yeniden düzenlenmesi isteniyor. AYBYK raporunda bu konuda özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Diyarbakır-Sur belediye başkanı Abdullah Demirbaş’ın durumları hatırlatılıyor.

Valilerin rolüne eleştiri

Valilerin il genel meclisleri bünyesindeki konumlarını da sorgulayan AYBYK,  merkez tarafından atanmış valilerin il genel meclis yönetimlerindeki rollerinin yerel demokrasi açısından “alışılmadık ve il yönetiminde özerkliği engelleyici bir faktör olduğunu vurguluyor. AYBYK Türkiye’de belediyelerin gelir kaynaklarıyla ilgili yürürlükteki yasal mevzuatı da yetersiz buluyor ve bu konudaki son düzenlemelerin belediyeleri merkezi idareye daha da bağımlı hale getirdiğini savunuyor.

Taslak kararda, Türk hükümetine, Avrupa’nın yerel demokrasiyle ilgili temel belgelerini imzalayıp onaylaması çağrısı da yer alıyor. Avrupa Konseyi bünyesinde hazırlanan bu belgeler arasında Avrupa Yerel Özerklik Şartı, Avrupa Azınlıkları Koruma Sözleşmesi ve Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı da var.

Türkiye’nin şu anda dönem başkanlığını yürüttüğü Avrupa Konseyi’nin mahalli idareler birimi olan AYBYK, Avrupa genelinde yerel ve bölgesel demokrasi kriterlerini yaratan ve denetleyen organ olma özelliğine sahip. AYBYK, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkedeki yerel ve bölgesel demokrasi konusunda düzenli denetim raporları hazırlıyor.- Deutsche Welle 

Kayhan Karaca / Paris

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info

 

Tags: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Share201Tweet126
Previous Post

Daxwiyaniya KCK’ê Di Çapemeniya Cîhanê De Dengek Çawa Veda?

Next Post

‘ROJEV’a Me Azadî ye

Lekolin

Lekolin

Related Posts

Dış Basından

HRW: Türkiye Destekli Çetelerin İhlalleri Devam Ediyor

by Lekolin
14 Mayıs 2025
0

İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW) bugün yaptığı açıklamada, Türk devletinin destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının, Suriye’nin kuzeyinde sivilleri gözaltına almaya,...

Read more

The Cradle Dergisi: Şengal Kasabı Mesud Barzani

28 Temmuz 2024

Faşist AKP’nin Seçim Darbesi Dünya Basınında

3 Nisan 2024

TC, HTŞ’ye Karşı ÖSO Çetelerini Yeniden Yapılandırıyor

14 Şubat 2024

Michel Rubin Barzani İçin Neden Korkak Dedi?

26 Ocak 2023
Next Post

‘ROJEV’a Me Azadî ye

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
  • Yorum İlkesi
  • Anasayfa
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi