KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Cevizlidere Zehirlidere Olmasın

15 March 2020
Kategori: Ekoloji
253 11
1.5k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

25 Aralık 2011 Pazar Saat 10:34

Yıllardır süren savaş sonucunda Dersim’de insan ve doğa yaşamını tehdit eden devletin savaş politikalarına büyük sermaye şirketleri de katkı sunuyor.

Yıllardır süren savaş sonucunda Dersim’de insan ve doğa yaşamını tehdit eden devletin savaş politikalarına büyük sermaye şirketleri de katkı sunuyor. Dersim’i insansızlaştırma politikaları, Baraj projelerinin ardından şimdi de siyanürle altın arama projeleriyle sürüyor. Siyanürle altın aramanın yapılmak istendiği yerlerden biri de, Cevizlidere (Merxo) köyü. Altın arama faaliyetlerin ön çalışmalarının başladığı köyde halk, insan ve doğa yaşamını mahvedecek bu ‘zehir dolu’ çalışmalara izin vermeyeceklerini vurgulayarak, duyarlı tüm kesimleri geç olmadan dayanışmaya çağırıyor.

Dünya coğrafyası üzerinde önemli doğa alanlarının (ÖDA) yer aldığı bölgelerde gerçekleştirdiği siyanürle altın arama faaliyetleriyle ekoloji ve insan yaşamı üzerinde yarattığı tahribatla bilinen Rio Tinto Şirketinin gözünü diktiği Dersim’in Ovacık ilçesindeyiz. 2002 yılında bölge altın arama çalışmalarına başlayan ve son olarak Ovacık ilçe merkezinde taşeron firma Tunçpınar aracılığıyla faaliyetlerine tekrar başlayan firma geçtiğimiz haftalarda Ovacık halkı tarafından protesto edilmişti.

Biz de, siyanürlü altın arama tehlikesiyle karşı karşıya kalan Cevizlidere (Merxo) köylülerinin bu konudaki düşüncelerini almak için yola koyulduk. İlçe belediye başkanı Mustafa Sarıgül’ün tahsis ettiği belediye aracıyla ilçeye yaklaşık 30-35 km uzaklıktaki köye doğru yol alırken, devletin yaktığı köyler, TSK’nin işgal ettiği yemyeşil tepelere diktiği karakollar, askerin yaktığı orman alanları dikkatimizi çekti.

Köyde bizi, devlet tarafından zorla boşaltılan köylerini tekrar canlandırmaya çalışan Cevizlidere köylüleri karşıladı. Kısa bir hoş geldin faslının ardından, sohbet asıl meseleye geldi. İlk olarak köylülerden Celal Özgül’ün konuya ilişkin düşüncelerini dinledik. Özgül, Cevizlidere köyünü sakinlerinin Rio Tinto şirketine bölgedeki arazilerini satmaya başladığı dedikodularını kesin bir dille yalanladı.

ŞİRKET YETKİLİSNE DEDİK, BURASI GÜNEY AMERİKA DEĞİL

Rio Tinto şirketinin çalışmalarına köyleri boşken 2002 yılında başladığını belirten Özgül, şunları söyledi:

“Şirketin bu bölgede faaliyetlerini yürüteceği alan çok geniş, bizim köye bağlı Biçimli mezrasından Hozat Geyiksuyu’na kadar uzanan bir maden rezervi bulunduğunu biliyoruz. Biçimli mezrasında ara ara sondaj çalışmaları gerçekleştiriliyor. Köye döndüğümüz 2005 yılında da bu faaliyetler devam etti. En son geçtiğimiz yıl da bu çalışmalar yapıldı. Bazı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre şirketin yüksek oranda bakır rezervine rastladığı ve daha sonraki sondaj çalışmalarına altın rezervine rastladığıdır. Keza Ovacık’ta taşeron firmanın büro tutmasının nedeni de aslında ortaya çıkmış oluyor. Sondaj çalışmaları sanırım önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Bu çalışmaların olduğu dönemlerde mezrada ve köyde tapulu arazileri olan köylüler hiçbir şekilde muhatap alınmadı.”

Bu çalışmaların başlatılmasının ardından şirket yetkilileri ile Ovacık’ta kamuoyuna açık bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Özgül, “Şirket yetkilisine toplantıda belirttik, buranın Güney Amerika olmadığını, köylüler olarak bölgemizde hiçbir şekilde siyanürle altın arama faaliyetlerini istemediklerini ve yapılacak olan çalışmalara müdahale edileceğini ifade ettiğimizde, yetkili ‘alternatif yollar bulmaya çalışacağız’ karşılığını verdi. Bizde her ne olursa olsun doğa ve insan yaşamını tahribata uğratacak çalışmaları istemediğimizi söyledik” dedi.

BÜROKRAT VE POLİTİKACILARA PARA TEKLİF EDİLİYOR

Özgül’ün ardından sohbete katılan köy sakini Emirali Çılgın ise, “2002 yılından Ankara’dan bürokratlara ve bölgenin vekillerine para tekliflerinin olduğunu duyduk ve bu para tekliflerinin hala yapıldığını biliyoruz” iddiasında bulundu. Şirketin kendi bölgelerinde kamuoyuna sadece numune çalışması yaptığını ve siyanürle arama faaliyetinde bulunmayacağı yönündeki açıklamasının aldatmaca olduğunu vurgulayan Çılgın, “Erzincan İliç’teki tesislerinde maden arama faaliyeti yapılıyor. Yapılan çalışmaları yerinde görmek için oluşturulan heyet içinde bende vardım. Oradaki çalışmalarda şirketin siyanür kullandığını tüm heyet gördü. Yani halkı yanıltmak için böyle bir açıklamada bulunuyorlar” diye konuştu.

Maden Arama faaliyetlerinin Ovacık’tan Hozat’a kadar geniş bir coğrafyada planlandığına dikkat çeken Çılgın, bilirkişilerin, altın arama faaliyetin yapılacağı alanlarda yaşanacak doğa ve insan tahribatını ortaya koyacak bir rapor hazırlaması gerektiğini ifade etti. Yöre insanının yapılacak bu arama faaliyetleri içinde yer almaması gerektiğini kaydeden Çılgın, “Zehir topraklarımıza suyumuza karışmadan bu faaliyeti durdurmalıyız dedi.

Köylülerden, Cansa Özgül de arama faaliyetlerinin yapıldığı bölgede doğal yaşamın yanı sıra aile mezarlarının ve Hasan Dede türbesinin de zarar göreceğine dikkat çekti. Doğanın tahribatına izin vermeyeceklerini vurgulayan Özgül, şöyle devam etti:

“Bakın bu köyde arıcılık yapılıyor. Arılar bu alanda bulunana tabiatın mucizelerinden bal yapıp şifa dağıtıyor insanlara. Ama şirketler ise burada zehir saçmak istiyor. Yüzyıllardır devlet politikaları ile göçler, savaşlar ve katliamlarla talan edilen bir coğrafyada bu kez de büyük şirketler hayata geçirdiği ve geçireceği baraj ve maden arama projeleri ile insan ve doğal yaşamı hiçe sayıyorlar.”

Köy sakinleri Kerem Keser, Hanpeli Ağgül, Atakan Özgül, Gülten Önder, Kerem Keser de siyanürle altın aramanın sakıncalarına değinerek, bu tür politikalara karşı direneceklerini vurguladı.

Cevizlidere köyü sakinlerinin, doğa ve insan yaşamını düşünmeyen sermaye şirketlerine karşı sonuna kadar mücadele edecekleri ortada, aslında tek endişeleri bu mücadeleyi verirken yalnız kalmak.-ANF

Deran Rodi/Dersim

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info   

Paylaş205Paylaş128
Önceki yazı

Santrala Nukleerê Ya Metzamor A Herêma Erdhejê Gefan Li Derdorê Dixwe

Sonraki Haber

“Türkiye’de Basın Özgürlüğü Geriledi

Son HABERLER

Ekoloji

Doğa ve Kadın’ Arasındaki Güçlü Bağa Saldırı

Yayınlayan Lekolin
13 August 2021
0
1.9k

Orta Doğu’da özellikle de Kürdistan’da...

Daha fazla okuDetails

Düşmanlık Kurdistan’ın İnsanına, Dağına, Taşına, Toprağına

17 June 2021
1.6k

DOĞASINA SAHİP ÇIKMAYAN NE KÜRT NE DE YURTSEVER OLABİLİR

29 June 2020
1.7k

İnsanlık Değerleri AKP-MHP Faşizmini Gömecek

5 May 2020
1.8k

Öne Çıkan Yazılar

  • ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

    555 Paylaşım
    Paylaş 222 Paylaş 139
  • Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

    539 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • Sanatçı Mem Ararat Ne Yapmak İstiyor?

    730 Paylaşım
    Paylaş 292 Paylaş 183
  • BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

    541 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • MİT ve Parastin’ın Kirli Planını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    919 Paylaşım
    Paylaş 368 Paylaş 230

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç