25 Kasım 2009 Çarşamba Saat 18:13
Tirajı günde 56 bin 52 olan sol eğilimli Die Tageszeitung’un 14 Kasım 2009 tarihli sayısında, Daniel Bax imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan yorumun çevirisi şöyledir:
–Erdoğan’ın Türk-Kürt Barışma Vizyonu Üzerine–
Tayyip Erdoğan, ülkesinin ilk Başbakanı olarak dört yıl önce, sadece “bir terör sonu” olduğu söylemlerinin tersine, bir “Kürt sorunu”nun varlığından söz etti. Şimdi de çözümü sağlamak ve PKK’ya karşı 25 yıl savaş, 40 bini aşkın ölü ve Doğu’daki Kürt köylerinden Batı Türkiye’deki metropollerin yoksul semtlerine kitlelerin göçünün neden olduğu Türkler ile Kürtler arasındaki uçurumu aşmak istiyor.
Erdoğan’ın planları hırslı: Kürtçe dilinin artık serbestçe konuşulmasına izin verilmesi, okullarda ve üniversitelerde öğretilmesine izin verilmesi, devlet tarafından Türkçeleştirilen köy isimlerinin eski hâline dönüştürülmesi, geriye kalan PKK asileri için geri dönüşün cazipleştirilmesi, ülkenin doğusundaki askerin varlığının azaltılması öngörülüyor, ki tüm bunlar tarihî bir kesitten az değildir.
Zamanlama oldukça uygun gözüküyor. Erdoğan mecliste mutlak çoğunluğun arkasında olduğunun bilincinde. Ordunun direnişini de geniş ölçüde aşmış bulunuyor. Ancak hâlihazırda Türkiye’de fazla bir coşku hissedilmiyor. Türklerin çoğuna göre Erdoğan daha şimdiden fazla ileri gitmiş bulunuyor, Kürtler ise tam tersini düşünüyor. Şayet Başbakan planlarının sadece yarısını bile kabul ettirebilirse bu yalnızca son 30 yılın yanlış politikasında bir kırılma anlamına gelmeyecek, aynı zamanda Cumhuriyet’in 80 yıllık tarihinde özgürlük, çoğulculuk ve siyasi barışma yönünde bir dönüşüm olacaktır.
Avrupa bu gelişmeye ilgi duymak zorundadır. Erdoğan’ı bu yolda desteklemek için gerçi elinden fazla bir şey gelmez, zira her doğrudan müdahale ona sadece zarar verecektir. Ancak Erdoğan’ın karşıtları üzerinde, onları ılımlı davranmaya yöneltmek amacıyla baskı yapılabilir. Bu bağlamda bir kez daha sormak gerekirse: “Acaba CHP’li Türk sol milliyetçileri, Sosyalist Enternasyonal’de ne yapıyorlar?”
Çeviren: Tsiatsan
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info