18 Eylül 2012 Salı Saat 10:09
Şevkiye Nine, “Bize nerden geldiği belli olmayan tohumları satıyorlar. Hepsi insan sağlığına zararlı.
Şevkiye Özkan (78), nam-ı diyar Tohumcu Nine… 13 yaşından itibaren annesinden gördüğü yöntemlerle yerli tohumları çoğaltarak ihtiyacı olanlara ücretsiz dağıtıyor. GDO’lu ürünlere karşı direnen Tohumcu Nine, “Tohum çoğaltıp, başkalarına vermek sevap diyerek yaptığı işin amacını özetliyor.
İzmir’in Torbalı İlçesi’ne bağlı Karaot Köyü’nde yaşayan 78 yaşındaki Şevkiye Özkan, annesinin kendisine öğrettiği yöntemle yerli ürünlerin tohumlarını çoğaltıyor. Köyünde ‘Tohumcu Nine’ olarak tanınan Özkan, yaptığı işin ‘kutsal’ olduğuna inanıyor. GDO’lu ürünlerin piyasaya hâkim olmasına da öfkelenen Özkan nine, yakasına taktığı “Tohumuna Sahip Çık, GDO’ya Geçit Verme yazan yaka kokardı ile topluma mesaj vermeye çalışıyor.
Şevkiye Nine, yerli tohumları geleneksel yöntemlerle çoğaltarak, dağıtma işine nasıl başladığını ANF’ye anlattı.
ANNEDEN NASİHAT: BAŞKALARINA DA ÖĞRET
Henüz 13 yaşındayken annesinin kendisini yanına çağırarak, “Kızım ben sana yerli ve sağlıklı tohumları nasıl çoğaltacağını öğreteyim, sende başkalarına öğret dediğini belirten Şevkiye Nine, “O zamanlar bu işin niye bu kadar önemli olduğunu anlamamıştım. Zaman geçtikçe annemin beni bu konuda niye eğittiğini daha iyi anladım diye konuştu.
‘MEYVE-SEBZE İLE İNSANLARI ZEHİRLİYORLAR’
Yerli tohumların çoğaltılmasını son derece önemsediğini vurgulayan Şevkiye Nine, “Bize nerden geldiği belli olmayan tohumları satıyorlar. Hepsi insan sağlığına zararlı. Örneğin geçen gün pazardan bir kilo dolmalık biber almış komşum. Biberin içinden bir tane bile çekirdek çıkmadı. Bu nasıl biber? Tohumu olmayan bir şey olur mu? Resmen insanları kandırıyorlar. Belki de birçok zehri insanlara ‘meyve-sebze’ diyerek yediriyorlar şeklinde konuştu.
ÇEVRE KÖYLERE DE TOHUM VERİYOR
Televizyondan ve Karaot Tohum Derneği’nden GDO’lu ürünlerin zararına ilişkin bilgi edindiğini kaydeden Şevkiye Nine, “Ben yıllardır tohumlarımı kendim üretiyorum. Hiçbir yerden tohum almam. Ancak GDO’nun zararlarını öğrendikçe yaptığım işi daha çok önemsedim. Şimdi çevre köylere ve kendi köyüme yerli tohum veriyorum dedi.
‘ALLAH RIZASI’ İÇİN TOHUM ÜRETİYOR
Yaptığı işi ‘Allah rızası’ için yaptığına vurgu yapan Şevkiye Nine, “Ben kimseden tohum karşılığında para almam. Annem tohum satmanın günah olduğunu söyledi. Tohum bir insanın ekmeğidir. Ekmeği parayla satmayız. Herkes faydalansın. Kimse GDO’lu ürünlerle zehirlenmesin. Benim amacım yerli tohum üretme işinin daha da yaygınlaşması… Eğer yeterince insan kendi tohumunu üretirse kimse bu yabancı tohumları ekmez. Zaten yabancı tohumların tadı da yok. Domates yiyorsan kokusunu ve tadını almıyorsan ne faydası var? diye kaydetti.
‘DEVLET YERLİ TOHUMU DESTEKLESİN’
Ömrü oldukça tohum çoğaltmaya devam edeceğini dile getiren Şevkiye Nine, devletin de GDO’lu ürünlerden vazgeçerek, geleneksel yöntemlerle çoğaltılan yerli tohumu özendirmesini istedi.-ANF
Umut Akpınar
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info