23 Ekim 2010 Cumartesi Saat 05:56
BM tarafından yayınlanan bir rapora göre çevre koşullarının kötüleşmesi, sanayileşme ve kentleşme nedeniyle dünyada her yıl 30 milyon hektar ya da İtalya büyüklüğünde tarım arazisi kayboluyor.
BM beslenme hakkı özel raportörü Olivier de Schutter, raporunun sunumunu yaparken, her yıl 30 milyon hektara varan tarım arazisinin yok olduğunu kaydetti.
Schutter, “Bu eğilimin yüzlerce milyon çiftçi, balıkçı ya da yerli halklar için dramatik sonuçları var diyerek, “Bugün 500 milyon küçük çiftçi açlık çekiyor zira toprak hakları saldırıya uğruyor ifadelerini kullandı.
Bir yandan kırsal nüfus ve büyük sanayi varlıkları artarken, küçük işletmeciler tarafından kullanılan ekili araziler yıldan yıla azalıyor. Çiftçiler genellikle kurak, dağlık ya da sulama yapılmayan arazilere sürülüyor.
Schutter’in raporu çevrenin kötüleşmesi, kentleşme ve yabancı yatırımcıların büyük arazileri elde etmesi arasındaki bileşimin “patlayıcı bir kokteyl oluşturduğunu kaydetti.
Rapora göre dünya ölçeğinde 5 ila 10 milyon hektarlık tarım arazisi her yıl ağır çevresel bozulmadan dolayı, 19,5 milyon hektar ise sanayileşme ve kentleşmeden dolayı yok oluyor.
Büyük tarım işletmelerinin baskısı bu sorunu daha da büyütüyor. Rapora göre her yıl işletmeciler 40 milyonu hektarı aşkın ekilebilir tarım arazilerini elde etmeye çalışıyor. Bu da toprağa ve suya bağımlı küçük işletmeciler, yerli halk, çobanlar ve balıkçılar üzerinde büyük bir etkiye sahip.-ANF
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info