• Türkçe
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Turkçe
Anasayfa Beşên Analîz Siyasî

Dış Basın’da Erdoğan’ın Çeteleri

Yayınlayan Lekolin
5 October 2020
Kategori: Analîz Siyasî
277 3
A A
Dış Basın’da Erdoğan’ın Çeteleri
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ sınırında 27 Eylül başlayan çatışmalar her geçen gün şiddetlenirken dış basın da Erdoğan ve çetelerinin bu savaştaki rollerine geniş yer verdi. Bölge, 2016 yılından bu yana en kanlı çatışmalara sahne olmakla birlikte 30’u sivil 200’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’daki çatışmalara katılan Azerbaycan güçlerini askeri açıdan desteklediğini söyledi. Paşinyan, Türkiye’yi ‘Azerbaycan ordusunu savaş uçakları, insansız hava araçları ve diğer askeri teçhizatla desteklediğini ve Dağlık Karabağ bölgesine askeri danışmanlar gönderdiğini söyledi. Paşinyan, 2 Ekim’de Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada ellerinde, Türkiye’nin bölgeye paralı askerler gönderdiği yönünde kanıtlar olduğunu ifade etmişti.

Erdoğan rejimi içinde bulunduğu siyasi, askeri ve ekonomik krizi frenlemek için yaşanan çatışmalardan çıkar elde etmeye çalıştığı tüm dünya kamuoyunda deşifre edildi. Ayrıca iki komşu ülke için ateşkes ve görüşmelere başlama çağrıları, çatışmaların Rusya ve Türkiye’nin de içine çekileceği çok cepheli bir savaşa dönüşebileceği endişeleri ortasında yoğunlaşıyor.

Daha önce Akdeniz’de NAVTEX Sondaj aramaları nedeniyle sorun yaşadığı Fransa Başkanı Emunel Macron; Azerbaycan’ı destekleyen NATO üyesi Türkiye’den duruma müdahil olmamasını istedi. Ayrıca Macron, Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, Suriyeli “cihatçı gruplar”dan 300 kadar savaşçının Dağlık Karabağ’a yerleştirildiği yönünde istihbarat raporları bulunduğunu, ifade etti. Bunların Halep bölgesinde faaliyet gösteren radikalizm yanlısı çete gruplardan geldiklerini, kırmızı çizginin geçildiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Emmanuel Macron, daha önce Erdoğan’dan bu konuda bir açıklama talep edeceğini duyurmuştu. İkisi arasında Suriye’den paralı asker akışı konusunda gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından, geçen perşembe günü Kremlin’den yayınlanan bir bildiride kendisinin ve Putin’in bu durumu kınadığına dikkat çekildi. Fransa Cumhurbaşkanı 2 Ekim’de tüm NATO üyelerini ittifakın bir üyesi olarak Türkiye’nin eylemlerini görmeye davet ettiklerini söyledi. NATO, daha önce Türkiye’yi kınamış ve onun, üyelik koşullarına uymadığını ve bu durumun örgütü, kendisiyle hiçbir ilgisi olmayan çatışmalara sürüklediğini dile getirmişti.

The Guardian: Eylül ortasında kamp kuruldu

The Guardian gazetesi de, Suriyeli savaşçıların “Azerbaycan’da sınır muhafızları olarak özel bir Türk güvenlik şirketinde çalışmak için kayıt yaptırdıklarını” ve eğitimlerinin bir ay önce başladığını bildirdi. Programa katılan Suriyeli iki kardeş, yöneticilerinin Afrin’e gitmelerine yardım etmeden önce Azez’de yaşadıklarını, Azerbeycan’daki petrol ve doğalgaz tesislerini korumak için kendilerine aylık 800-1.200 dolar maaşlı sözleşmeler teklif edildiğini söyledi.

İçlerinden biri, “Maaşlarımız yaşamak için yeterli değil, bu yüzden bunun para kazanmak için harika bir fırsat olduğunu görüyoruz.”

The Guardian’a konuşan bir başka savaşçı, “Libya’da ilk yurtdışında iş teklifi almaya başladığımızda, insanlar oraya gitmekten korkuyorlardı, ancak şimdi kesinlikle Libya’ya veya Azerbaycan’a gitmek isteyen binlerce kişiyiz” dedi. Bir Suriye Ulusal Ordusu komutanı Reuters’e, Azerbaycan’a 700-1.000 civarında savaşçının gönderilmesinin planlandığını söyledi

SOHR: 850 çete aktarıldı

Londra merkezli ve alanda birçok kaynağa sahip olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR), Türkiye üzerinden geçen hafta 300 paralı çetenin, çatışmalar başlamadan önce, geri kalan 550 paralı çetenin ise bu hafta bölgeye gittiğini duyurdu. SOHR ayrıca Sultan Murat Tugayı ile El Hamza Tugayları savaşçıları yüzlerce $ 1,500-2,000 aylık maaş vaadiyle Afrin yoluyla Azerbaycan’a gitti bildirdi.

Türkiye bağlı paralı çetelerin Ermenistan’a aktarıldığına dair haberler Ermenistan’ın Rusya Büyükelçisi Vardan Toghanyan tarafından da gündeme getirilmişti. Toghanyan, Türk devletinin ”Suriye’nin kuzeyinden yaklaşık 4 bin savaşçıyı Azerbaycan’a götürdüğü” bilgisini paylaşmıştı.

Savaşın ikinci gününde Karabağ Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan yaptığı açıklamada saldırılarda Türk helikopteri, F-16 uçakları ve farklı ülkelerden getirtilen çeteler kullanıldığını belirterek, “Dağlık Karabağ’a karşı savaşan Azerbaycan değil, Türkiye” açıklamasını yapmıştı.

Yukarda belirtilenlerden anlaşılacağı üzere; Faşist şef Erdoğan miadını çoktan bitirmiş Osmanlı hayallerini gerçekleştirmek, Ortadoğu’da Rusya ile yaşadığı krizi Kafkasyaya taşımak, ABD doları karşısında değer kaybeden Türk lirasını güçlendirmek ve son olarak içte ve dışta içine girmiş olduğu buhrandan çatışma bölgesindeki petrol ve gazdan pay edinerek kendini kurtarmak için eli kanlı DAİŞ çetelerini her yerde aktif kullanmaktadır.

Militan RÊHAT

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: AzerbaycanceteerdoganKarabağSOHR
Önceki yazı

KDP; SÖMÜRGECİLERİN KÜRDİSTANDAKİ AYAĞI VE ELİDİR

Sonraki Haber

ÖZEL SAVAŞA KARŞI ÖZGÜRLÜK HAMLESİ

Benzer Haberler

Li Dijî Zihniyeta Muawiye û Ebû Sufyan a îroyîn Manîfestoya Civaka Demokratîk
Analîz Siyasî

Li Dijî Zihniyeta Muawiye û Ebû Sufyan a îroyîn Manîfestoya Civaka Demokratîk

4 June 2026
Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe
Analîz Siyasî

Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

1 June 2026
Guhertina Hevsengiya Hêzan de Cihê Tirkiyê û Pirsgirêka Kurd – 2
Analîz Siyasî

Guhertina Hevsengiya Hêzan de Cihê Tirkiyê û Pirsgirêka Kurd – 2

13 May 2026
Sonraki Haber
Kapitalizmde Cumhuriyet ve Demokrasi Kavramları Tanınmaz Hale Getirildi

ÖZEL SAVAŞA KARŞI ÖZGÜRLÜK HAMLESİ

Nivîsên Ku Derdikevin Pêş

  • Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    525 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 131
  • Hevkariya Rusya-Tirkîye-Çîn: Piştgiriya Drone û Çekan bo Îranê û Hîzbullahê – NÛÇE ANALÎZ

    508 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

    507 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

    502 Paylaşım
    Paylaş 201 Paylaş 126
  • Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünden Skandal Fişlemeler

    748 Paylaşım
    Paylaş 299 Paylaş 187

Li Dijî Zihniyeta Muawiye û Ebû Sufyan a îroyîn Manîfestoya Civaka Demokratîk

Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

Hevpeymaniya Rojhilat: Divê Civaka Navnetewî Li Dijî Darvekirinan Îranê Xwedî Helwest Be

HPG: Em ê Dest Ji Armanca Xwe Ya Azadiya Rêberê Xwe Bernedin

Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

  • DERBAR DE
  • PEYWENDÎ
  • HEMÛ NIVÎS
LÊKOLÎN

© NAVENDA LÊKOLÎNÊN STRATEJÎK A KURDISTANÊ 2025

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist