• Türkçe
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Turkçe
Anasayfa Beşên Nivîsên Azad

Zübükleşen Bir Devlet

Yayınlayan Lekolin
15 March 2020
Kategori: Nivîsên Azad
246 15
A A
Zübükleşen Bir Devlet
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

09 Nisan 2012 Pazartesi Saat 13:41

Zübük tiplemesini az çok artık herkes biliyor. Aziz Nesin’in kaleme aldığı Kemal Sunal’ın beyaz perdede canlandırdığı Zübük tipik bir kasaba politikacısıdır.

Zübük tiplemesini az çok artık herkes biliyor. Aziz Nesin’in kaleme aldığı Kemal Sunal’ın beyaz perdede canlandırdığı Zübük tipik bir kasaba politikacısıdır. 

Kasaba politikacılığı neyi ifade ediyor? Kasaba politikacılığı ayak oyunlarına dayalı, üçkâğıtçılığı içeren, başkalarını manipülasyonu esas alan, ajitatif, duygular üzerinde oynayarak günü kurtarmak için uygulanan politikadır. 

Denilecek ki yukarıda sıralananlar başka kişilik yapılanmalarında da vardır. Örneğin feodallerin benzer bir yönetme yürütme biçimi vardır. Denilecek ki söylenenleri özel savaş kurumları da uyguluyor. 

Sosyal olaylar başka sahalarda olduğu gibi bıçak gibi birbirinden ayrılmazlar, kesilmezler. Mutlaka benzerlikler, yakınlıkları olacaktır. Ancak yukarıda dile getirilen kasaba politikacılığının esası günü kurtarmaktır. Özel savaş sistemleri uzun vadeli politikalar üretirler. Bu politikalarla toplumları yönlendirmeyi esas alırlar. Yine feodal yapılarda bu yönetme biçimi kurumsallaşmış ya da atalarda öğrenilenin bir tarz haline getirilmesi söz konusudur. .
Lakin bizim söylediğimiz kasaba politikacılığın çokta ciddi bir sistemi yoktur. Bir sorunla karşılaşılmışsa bu sorunu aşmak için o an üretilen bir politikadır. Yani benzer sorunları ancak ortamlar farklı oldukları için çözümleri de farklı üretebilirler. Çünkü birinin yanında zaman mekân koşulları farklı olduğu için çözümü bir şekildedir, diğerinin yanında zaman ve mekân koşulları farklı olduğu için çözümü bir şekildedir. 

Örneğin kasaba politikacılığı yapan tipler birinin yanında dindar olabilirler, ancak diğerinin yanında laikliğin savunucuları da olabilirler. Çünkü bu kişiliklerde en az bulunan ilkelerdir. Esasta fırsatları değerlendirirler. Fırsatçıdırlar. Kaptı kaçtı diyorlar son zamanlarda bu tiplere… Kaptı kaçtı kişilikleri vardır, yaranmacıdırlar. Sağlıklı bir dünya görüşleri yoktur. Dünya görüşleri onların çıkarlarıdır. O anki çıkarları demek gerekir. 

Kasaba politikacılığına en iyi örnek Aziz Nesin’in çizdiği bu Zübük tipidir. Geçmişte en ileri düzeyde Zübük olarak Erdoğan’ı tarif etmiştik. Nedeni ise Zübük filminde Zübük rolünü oynayan Kemal Sunal’ın gösterdiği:

“Zübük, kendisine dindar görünümü vererek dindarlığın tüm nimetlerinden yararlanarak bunu istismar ederek durumu -pozisyonu lehine çevirebilen bir tiptir. 

Zübük kendisini vurmaya gelenleri atlatmak için namazı, niyazı saatlere uzatabilir. 

Zübük dindarlık kisvesiyle saygın bir insanın kızı ile oynayarak düşürebilir. 

Zübük öyle bir tiptir ki kimse yokken namaz kılmaz. Ancak camide hem de çok sincice hoparlörleri açarak rakibini cami yapımında-ki rakibi okul yapımına dönük düşünceler öne sürdüğü sırada- tahrik ederek teşhir edebilir. 

Zübük kendi kasabalılarıyla ile yürürken gazetecilere ayrı bir görünüm vermek için kaçırılmış süsü vererek oyun oynayabilir. Polislerce alı konulan akrabalarına karşısında kurtarıcı olarak çıkabilir. 

Hem tutuklanmalarının gerekçesi hem de serbest bırakmanın nimetlerini cebine atabilir.

Zübük kendisini basmaya gelen esnaf, manav, dükkân sahiplerini atlatmak için kendisini iki tipe büründürerek dalavereden kaçınmaz. Kazıkladığı esnafları savunuyormuşçasına yüzbaşı rolü oynayabilir.

Çıkarlarını yüz başı karşısında savunabilir. Ve de ona yönelmeye gelenleri mahcup düşürebilir.

Zübük bir partinin kuruluşunda çok fazla bağırdığı için başkan seçilebilir. 

Zübük öyle bir zübüktür ki karısını da kendisine benzeştirmekten zorluk çekmez. 

Gelenlere rüşvet verdikleri için fırça atar ancak çekmeceyi çekerek de paranın nereye atılması gerektiğini gösterir. Yâda masa üstünde bulunan bezi kaldırarak paranın nereye indirilmesi gerektiğini gösterir.  

Evet, Zübük böyle yetenekli ama bu zübüklüğün sadece birkaç saatlik etkisi vardır. Çünkü diyorlar ya: “yalancının mumu yatsıya kadar yanar diye. Yani zübük’ün yaptıkları hep yatsıya kadardır. Ya da daha az bir zamanda açığa çıkarlar. 

Evet, Türkiye’de iktidarına çalışan devlet memurları, siyasetçileri, medyacılarının tümü neredeyse bir zübükleşmeyi yaşıyorlar. 

Kasım Engin 

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info   

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

Bir Efsane: Mahsum Korkmaz

Sonraki Haber

Çocuktan Al Haberi

Benzer Haberler

Ji Hz. Mûsa Ber Bi Rêber APO ve Qiyasek Rêbertî
Nivîsên Azad

Ji Hz. Mûsa Ber Bi Rêber APO ve Qiyasek Rêbertî

1 December 2025
Payîz û Serhildan
Nivîsên Azad

Payîz û Serhildan

29 November 2025
Doz
Nivîsên Azad

Doz

18 November 2024
Sonraki Haber
Çocuktan Al Haberi

Çocuktan Al Haberi

Nivîsên Ku Derdikevin Pêş

  • Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    526 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 132
  • Hevkariya Rusya-Tirkîye-Çîn: Piştgiriya Drone û Çekan bo Îranê û Hîzbullahê – NÛÇE ANALÎZ

    508 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

    507 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

    502 Paylaşım
    Paylaş 201 Paylaş 126
  • Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünden Skandal Fişlemeler

    748 Paylaşım
    Paylaş 299 Paylaş 187

Li Dijî Zihniyeta Muawiye û Ebû Sufyan a îroyîn Manîfestoya Civaka Demokratîk

Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

Hevpeymaniya Rojhilat: Divê Civaka Navnetewî Li Dijî Darvekirinan Îranê Xwedî Helwest Be

HPG: Em ê Dest Ji Armanca Xwe Ya Azadiya Rêberê Xwe Bernedin

Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

  • DERBAR DE
  • PEYWENDÎ
  • HEMÛ NIVÎS
LÊKOLÎN

© NAVENDA LÊKOLÎNÊN STRATEJÎK A KURDISTANÊ 2025

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist